A szekrény önszerelése, előnyei és hátrányai

Most, amikor a belső teret díszítik, a tervezők egyre gyakrabban használnak beépített háztartási készülékeket, bútorokat - ágyakat, szekrényeket, asztalokat és még sok minden mást. A bútorok ilyen megközelítése helyet takarít meg kis helyiségekben. A modern belső terekben széles körben használják a különféle alakú beépített szekrényeket; mesterséges és természetes építőanyagokból (fa, műanyag) készülnek.

Csúszó szekrény a hálószobában

A hálószobákban, a nappaliban, a folyosókon tolószekrényeket használnak

Ha egy házban vagy lakásban saját kezűleg javít, akkor saját maga szeretne bútorokat készíteni, anélkül, hogy szakemberek segítségét kéne igénybe venni, fontos tudni, hogyan lehet helyesen megközelíteni a belső elemek összeszerelésének folyamatát. Különösen igaz ez azokra, akik megteszik az első lépéseket ebbe az irányba. Így újítsa meg a bútorokat, jelentős összeget spóroljon meg.

Beépített szekrény rajz

Beépített szekrény rajz egy fülkében

A legtöbb otthoni kézműves készít és összeállít egy szekrényt. Vezető helyet foglal el más típusú bútorok között - univerzális, kapacitív, különböző formájú és méretű lehet, az ajtók kinyitásához nem kell sok hely. Ezen és sok más ok miatt az emberek szekrényt választanak. A lépésről lépésre történő összeszerelési és telepítési útmutató követésével rövid idő alatt összeállítható.

Szerelési útmutató

DIY szekrény szerelési útmutató

A barkács összeállítás előnyei

Miért előnyösebb, ha saját maga állítja össze a bútorokat? Ennek számos oka van.

  1. Tervezhet bármilyen formájú szekrényt, hozzáadhat egy kis ízt, megvalósíthat bármilyen ötletet. Még akkor is, ha szakemberekhez fordul, sokan valószínűleg „lusták”, hogy időt és erőfeszítést fordítsanak álmaik megvalósítására, megpróbálják lebeszélni, vagy mesés összeget kérjenek.
  2. Ha maga szereli össze a bútorokat, akkor az összes munkát teljesen az ön ellenőrzése alá vonja, és győződjön meg róla, hogy nem lesznek "dugók".
  3. A szükséges anyagot és kiegészítőket maga vásárolja meg, minőségi terméket választva.
  4. A saját kezű bútorok készítése sok örömet okoz, mert az ilyen dolgok teljesen más hangulatot teremtenek a házban, büszke leszel az elvégzett munkára.
  5. Ez a munka annyira izgalmas lehet, hogy gondolkodni fog saját vállalkozásának megkezdésén, bútorok készítésén barátok, ismerősök számára.
  6. Senki másnak nem lesz ilyen eredeti és egyedi szekrénye - ez a tervezési projektje.
  7. A fentiek mellett a bútorok gyártása és összeszerelése jelentősen megtakarítja a családi költségvetést.

Szükséges anyagok

Anyagok a szekrényhez

Népszerű anyagok szekrények gyártásához

Ne rohanjon szinte bármiből szekrényt összeállítani, döntsön az anyagról.

Faipari Ha fát választ, ne feledje, hogy ez az anyag nem alkalmas beépített szekrények számára, mivel a fülkékben magas a páratartalom. A fa nem lehet repedt vagy csomózott. A fa bútorok környezetbarátak, nincsenek méreganyagok, tartósak, esztétikusan néznek ki. Az ilyen belső tárgyak természetes színűek és egyedi mintájúak. A jövőben elvégezheti a sérült területek helyreállítását
Gipszkarton Természetesen ez megfelelő anyag a befejező munkákhoz, de nem alkalmas szekrény készítésére. Könnyű, de nem erős. Kívülről a szerkezet nem fog szépnek tűnni, nem lehet megtenni gitt és végső simítás nélkül. Ha a háttérvilágítás felszerelését tervezi, akkor a keret felépítése során le kell fektetnie a vezetékeket
MDF, farostlemez, laminált forgácslap Elég gyakran használják bútorok gyártására, különösen csúszó szekrényekre. A födém vastagságának 0,6-1,2 cm-nek kell lennie. Ezenkívül PVC-fóliát használnak, problémamentesen kombinálható más anyagokkal. Az MDF környezetbarát, ezért alkalmas gyermek bútorok gyártására
Forgácslap Széles körben használt anyag tömörített faforgácsból. Termoaktív szintetikus gyantát használnak a sűrűséghez. Az anyag könnyen feldolgozható
Farostlemez Fafeldolgozási hulladékból előállítva paraffinviaszt, antiszeptikumokat és cerezint is használnak. A szokásos anyagvastagság 3,2-5 mm. Alapvetően a fenekek és a hátsó falak elkészítésére szolgál.
Furnér Különböző fejhallgatók készülnek belőle. Különböző eszközöket használnak a különböző vastagságú anyagok vágására. Ne felejtse el, hogy az anyag puha és sérülhet a csavarok meghúzásakor. Fólia rétegelt lemezeket is használnak
Bútorlap A legideálisabb anyag. Tartós, masszív, környezetbarát. Nem igényel nagy kiadásokat, bármilyen tervezői ötletet megvalósíthat, ennek eredményeként bármilyen alakú és felépítésű szekrénye lesz
Tolóajtó

Tolóajtók szekrényekhez

Szükséges eszközök

Szükséges eszközök

Barkácseszközök egy szekrény összeállításához

Az utasítások és az ábrák betartásával a következő eszközökre lesz szükség az összeszereléshez: szint (ez az eszköz segít a szekrény tökéletes egyenletes összeszerelésében), sarok, kalapács (beleértve a gumit is), csavarhúzó Phillips-szel és egyenes fúvókával, vonalzó, mérőszalag, ceruza, csavarhúzó, fúrók fa és fém, csiszolópapír.

Ezenkívül szükség lehet segédeszközökre - kirakós játék, fúrógép. Ellenőrizze, hogy az anyag és a szerelvények megfelelnek-e a sémának.

Szakértői tanács. Nagyon gyakran, amikor egy szekrényt saját kezűleg készítenek, az ajtókat megrendelésre készítik. Már hengerekkel és puha anyagú szalaggal vannak felszerelve. Minden munka végén helyezzen be ajtókat.

A keret összeszerelése

Összeszerelési szakaszok

A szokásos szekrény önszerelésének szakaszai

Hogyan állítsunk össze egy szekrényt. Először telepítenie kell az alapot.

Szekrény alap

A szekrény alapja

Általában egy ilyen lemezt erősítenek az állványokhoz, amelyek a hosszú oldal mentén helyezkednek el, megerősítésekkel (ezek euro csavarok, amelyeknek a fejében van egy mélyedés egy speciális hatlapkulcshoz).

Erősítse meg és Hex kulcs

Speciális fúró megerősítéshez, megerősítés dugóval és hatszögű kulccsal a megerősítéshez

Ezután el kell helyeznie a belső partíciókat. Alsó szélükön lyukak vannak, ahova tiplik a telepítés előtt. Mi az a tipli? Ez egy kis része egy kerek rúdnak, amely a fa kötések rögzítésére szolgál.

Fa tipli

Fa tipli a bútorok összeszereléséhez

Az alsó lapban vaknyílások vannak, és ezek az ilyen tiplik számára vannak kialakítva. A tiplik és nyílások összekapcsolása után a függőleges válaszfalak a megfelelő helyre kerülnek (itt nem lehet segéd nélkül). Annak érdekében, hogy a szerkezet stabil legyen, rögzítjük a polcokat, amelyek ebben az esetben merevítőkként szolgálnak. Javításokkal rögzítjük őket. Ebben a lépésben a rögzítőket teljesen meg kell húzni.

A falak rögzítése

A falak rögzítése Euro csavarokkal

Elkészítjük a keret végső összeszerelését - felszereljük az oldalfalakat és a felső fedelet. Ezeket az elemeket egyszerre kell telepíteni. Mondjuk azonnal, hogy a munka ezen szakaszát befolyásolják a tervezési jellemzők és a rajtuk lévő rögzítők elhelyezkedése.

Oldalsó falak telepítése

A szekrény oldalának és belső falainak felszerelése

Először az oldalfal alapjával rögzítjük, megerősítéssel rögzítjük őket az aljára. Ezután lefektetjük a felső részt, és ugyanúgy, az összes furatot igazítva, rögzítőelemekkel rögzítjük. Itt biztosítani kell a szabad futást, annak a ténynek a következtében, hogy az egész bázist össze kell hangolni.

Az alap csatlakozik a testhez

Az aljzatot a megerősítések sarkai segítségével csatlakoztatjuk a testhez

A szerkezet igazítása

A szekrény átlóinak ellenőrzése

A szekrény átlóinak ellenőrzése az önszerelés során

Az igazításhoz kövesse ezeket a lépéseket. Mérőszalaggal először megmérjük az egyik átlót, majd a másikat, és az ebből adódó értékkülönbségből meghatározzuk, hova kell mozgatni a szekrény felső részét úgy, hogy sarkai teljesen egyenesek legyenek. Ilyen módon igazítva a megerõsítéseket teljesen megcsavarjuk.

Faforgácslapokat szegezünk

A szekrény hátulja

A szekrény hátsó falának rögzítése

Az összeszerelés következő lépése a farostlemez szögezése a szerkezet hátuljára. Ezek a lapok nem csak a hátsó falat képezik, hanem biztonságosan megtartják a szerkezetet, megakadályozva annak lazulását a teljes felhasználási idő alatt. Általában a jobb oldali vásznak dekoratív kezelést kapnak, úgy néz ki, mint egy laminált színes felület. A lepedőket apró szegekkel rögzítik, az egyes bútordarabok végébe kalapálják.

Itt elvileg meg kell határoznia a körmök kalapálásának helyét, mert a bútorelemek nem láthatók a hátoldalon, és a hibás választásból eredő hibák negatívan befolyásolják a szekrény megjelenését.

Helyezze a síneket - vezetőket

Dugó telepítése

A pozícionáló vagy a dugó felszerelése a szekrény alsó sínjébe

Térjünk át egy fontos pontra - az ajtósínek felszerelésére. Az alsó sínen két horony van a görgők csúsztatásához. A felső két részre oszlik. Mindkettőben először furatokat kell fúrni annak érdekében, hogy csavarokkal rögzíthessék őket az aljához és a tetejéhez.

A felső sín fúrása

A szekrényajtók felső sínjének fúrása

Minden deszkán négy lyuknak elegendőnek kell lennie. Először rögzítjük az alsó sínt, jelöléseket készítünk a megfelelő helyeken. Az alap szélétől az elülső élig 2,5 cm távolságnak kell lennie.

A felső sín felszerelése

A felső vezető felszerelése a szekrény összeállításakor

Ahhoz, hogy az ajtók szabadon mozoghassanak, helyezze a szekrényt szigorúan vízszintesen, ehhez egy szintet használva. Kívánatos, hogy hitelesebb legyen. A felső sín úgy van rögzítve, mint az alsó, azzal az egyetlen különbséggel, hogy a lyukakat kockákon fúrják az összes rekeszbe. Csatlakoztassa őket a csavarokhoz. A felső rész elülső végétől a sín alapjának elejéig az intervallumnak 2 mm-nek kell lennie.

Alsó vezetőprofil

Az alsó vezetőprofilt a forgácslap szélétől 15 mm távolságra helyezzük el

Rúdakat és szerelvényeket szerelünk fel

A gém felszerelése

Rúd felszerelése a szekrénybe

Összegzésképpen meg kell állapítani a rudakat a felsőruházat helyéhez. Először jelölést kell készítenie, ahol az első tartó rögzítésre kerül (3 önmetsző csavarra van szüksége), fúrjuk és meghúzzuk a csavarokat. Ezután felszereljük a második tartót a rúdra, és egy csavarral megnyomjuk. A kapott szerkezetet először ki kell próbálni, ha szükséges, vízszintesen igazítani, majd elsőnek megjelölni és rögzíteni.

Dobozok telepítése

Csináld magad doboz telepítése

Felakasztjuk az ajtókat

Szekrényajtók sémája

Ajtó elrendezése (felülnézet)

Az összes elvégzett munka után felszerelheti az ajtókat. De először ellenőrizni kell, hogy az alsó sávban található-e az üreg, hogy nincs-e rajta szennyeződés - ez megzavarja a hengerek szabad mozgását. Ismét ellenőrizzük a síkok vízszintességét, és azt is, hogy minden csatlakozás jól rögzítve van-e.

Ajtóépítés

Csúszó szekrényajtók kialakítása

Helyesen akasztjuk fel az ajtókat - először a felső sínbe helyezzük, majd a véggörgőket az alsó csatornába kell helyezni.

Ajtó beszerelése

Az ajtók beépítése a vezetőkbe

Csavaros szekrény beállítása

Az ajtók beállítása szekrénybe történő beépítéskor

Hogyan lehet megfelelően összeállítani a szekrényt a saját kezével. Elméletileg nincs semmi nehéz a szekrény összeállításában, hozzáértően kell megközelítenie az összeszerelési folyamatot, türelmet és pontosságot kell mutatnia. Végül nemcsak pénzt fog megtakarítani, hanem egy eredeti bútor is lesz a házában, amely átalakítja a szoba belsejét.

Előző

Következő