A gipszkarton szekrény beépítési előnyei és hátrányai

A ház nem lehet igazán hangulatos és kényelmes kényelmes bútorok nélkül. A természetes fából készült beépített bútorok azonban, amelyeket hosszú élettartam és sokoldalúság jellemez, nagyon drágák. Ilyen helyzetben a közönséges gipszkarton segíthet, amelyet leggyakrabban csak burkolóanyagként érzékelnek. De a gyakorlatban ez nem így van. Könnyedén saját kezével készíthet gipszkartonból egy multifunkcionális komódot.

Gipszkarton szekrény

Saját kezével gipszkarton szekrényt készíthet - bármilyen tervezési ötlet megtestesítésére és egyidejűleg pénzt takaríthat meg.

Minden kompakt és kéznél van a belső térben

Ne felejtsük el, hogy minden alkatrész rögzítve van azokon a helyeken, ahol van profil a burkolat alatt.

Előnyök és hátrányok

A GCR termékek fő előnye sokoldalúságuk. Ezt az opciót már megjegyezték, de a profik nem állnak meg ebben.

 • A gipszkarton szekrény kiválóan helyettesíti a drága bútorokat, amelyek esztétikailag nem alacsonyabbak. Megfelelő feldolgozással és stílusos befejezéssel egy kézzel készített termék nagyon hatásosnak tűnik.
 • A GKL rugalmas és sokoldalú építőanyag, amelyből nemcsak öltözőt, hanem polcokat is készíthet különféle apróságokhoz.
 • Az ilyen anyagból készült szerkezet szinte bárhol elhelyezhető - a folyosón, hálószobában, óvodában, WC-ben.
 • A rekesz partícióként működhet. Ez nagyon kényelmes, ha nemcsak a terület elhatárolására, hanem annak funkcionalitásának fenntartására is szükség van.
 • A gipszkarton szekrény tartós. Ez a kialakítás képes ellenállni a jelentős terheléseknek, így gyakorlatilag nincsenek korlátozások az ilyen komódok használatára.
 • A beépített gipszkarton szekrény polcokkal helyet takarít meg. A szerkezet könnyen integrálható a falba vagy bármely helyiség sarkába.
 • A dizájn változatosságának képessége. Az Ön által létrehozott csúszó szekrény rendkívüli és vonzóbbá teszi a belső teret.
Csúszó szekrény gipszkartonból

Először kiválasztjuk a szerkezet helyét, és részletes tervet készítünk nemcsak a teljes méretek mérésével, hanem az összes, még a kis alkatrész méreteivel is.

Igazságos lesz megjegyezni az ilyen komódok nemcsak előnyeit, hanem hátrányait is. Nem sok van belőlük. Először is, egy ilyen konstrukció csak inline lehet. Nem mozgatható. Másodszor, körültekintőnek kell lennie, amikor éles tárgyakat helyez a rekeszbe. Az anyag elviseli a súlyukat, de éles véggel megérintve károsodhat.

DIY gipszkarton szekrény

Meghatározzuk a polcok vastagságát, kihúzható és függesztő elemeket, ajtókat tervezünk.

A komód kialakításának kiválasztása

A telepítés megkezdése előtt el kell döntenie néhány fontos kérdésről. Az első a hely megválasztása. Ez a ház minden tulajdonosának egyéni döntése. A hely meghatározása után elkészítheti a falak rajzát, és kitalálhatja a komód helyét.

Gipszkarton szekrény fotó

A padlón, a mennyezeten és a falakon jelöljük a keret vonalait.

A rajz elvégezhető egy szokásos papíron, vagy készen is használható. Az utolsó lehetőség azonban bonyolultabb, mert a kész munkatervnek ideálisan illeszkednie kell a lakás paramétereihez.

gipszkarton szekrény készítése

Anélkül, hogy szakember segítségét kéri, mindenki erőfeszítéssel saját kezével készíthet gipszkarton szekrényt.

A terv elkészítéséhez meg kell ismerkednie az ilyen tervezés fő fajtáival is.

Gipszkarton szekrény kivitel

A gipszkarton egy modern anyag, amellyel mindenki dolgozhat.

A GKL szekrény különböző típusú lehet:

 • szögletes;
 • lineáris;
 • beépített;
 • rekesz.
csináld magad gipszkarton szekrény

A gipszkarton (gipszkarton) egyik alkotóeleme a gipsz.

A sarok kialakítása ideális kis helyiségekhez. Helyet takarít meg. Lineáris szekrény polcokkal - univerzális. A ház bármely helyiségébe felszerelhető.

telepítési folyamat

Az anyag szilárdsága a karton burkolat felelőssége, amely optimalizálja a tábla műszaki jellemzőit.

Ha a helyiségben vannak fülkék, akkor bölcsebb egy nagy megvilágítású beépített szekrényt készíteni. Például öltözőként használható. A polcokkal ellátott komód kiváló megoldás lesz, ha hiányzik a tárhely. Nem csak ruhák, hanem könyvek, felszerelések vagy cipők is elférnek benne. A rekesz a legjobb megoldás egy kis lakás számára.

gypsokartok

Környezetbarát anyag, amely nem tartalmaz káros elemeket, és savassága közel van az emberi bőrhöz.

Előzetesen döntsön a komód tulajdonságairól is. Lehet nyitott és zárt polcai. A gipszkarton szekrény zárt polcokkal a lehető legpraktikusabb, mivel bármilyen tartozékot tárolhat benne, de nehezebb lesz ilyen keretet építeni.

Fémes profil

A fémprofil könnyebben kezelhető.

Ha nem tudja eldönteni, hogy mi legyen a gipszkarton szekrénye, akkor felhasználhatja az ebben a cikkben közzétett fotókat.

Rögzítők gipszkarton lapokhoz

A méretre vágott gipszkarton lapok rögzítőit gipsz-fém vagy gipsz-fa önmetsző csavarokon hajtják végre, a kiválasztott keret anyagától függően.

szerelvények felszerelése a szekrénybe

A kész gipszkarton szekrény a végeredményben másképp nézhet ki.

Szükséges anyagok és eszközök

A gipszkarton szekrény saját kezűleg történő elkészítéséhez először elő kell készítenie bizonyos anyagokat és építőeszközöket.

Fém sarokprofil

Amikor saját kezével készít gipszkarton szekrényt, ne feledje: Az épület legkényesebb helye a sarkok.

A váz fából készülhet

Ne feledkezzen meg a lepedők (vízszintes varratok eltérése) és a nem gyári élek letörésének fokozatos sorrendjéről.

Különösen a munkához lesz szüksége:

 • gipszkarton lapok;
 • fém vagy fa profilok;
 • ceruza;
 • rulett;
 • függőón;
 • gitt kés;
 • alapozó;
 • egy kalapács;
 • négyzet;
 • önmetsző csavarok;
 • csillapító szalag;
 • gipsz háló;
 • vakolat;
 • építő kés,
 • antiszeptikus (ha fát használnak).
Nyitott polcok gipszkartonból

A jelenlegi vasboltokban olyan nagy választék van a befejezésre, hogy senki sem mer egyértelmű tanácsokat adni ebben a kérdésben - ízlés kérdése.

Mint látható, egy ilyen szekrény telepítéséhez szilárd szerszámkészletre van szükség. Nincs szükség semmilyen professzionális eszköz vagy komplex berendezés használatára.

Keretrudak

Nagyon óvatosak a fa kiválasztásakor.

Lépésről lépésre

 1.     Rajz alkotás. Rajzolhat számítógépes program vagy egy közönséges papír segítségével. Először is elvégzik a falak mérését, majd rögzítik a leendő komód méreteit. Mindezeket a helyiségeket és struktúrákat azonnal papírra kell vinni. Ebben az esetben minden pontot figyelembe kell venni: a komód körvonalától kezdve, a polcok számával és elhelyezkedésével végződve.
 2. Munkahely jelölése. Ha a tervet helyesen hajtják végre, akkor biztonságosan jelezheti a szoba falain. A jelöléshez szokásos ceruzára, vonalzóra és négyzetre lesz szükség.
 3. Áruvásárlás. Ebben a szakaszban el kell döntenie, hogy melyik keretet szeretné használni. A faváz tartósabb és ellenáll a nagy terheléseknek. Használata során azonban számos hátrány van. Először is, a fa nem olcsó, másrészt előzetes kezelést igényel kiváló minőségű fertőtlenítővel. Minden más anyagot az előzetes terv adatai alapján kell megvásárolni.
 4. Az alap felszerelése. Annak érdekében, hogy a gipszkarton szekrény hosszú ideig tartson, különös figyelmet kell fordítani a keret felszerelésének folyamatára. Az alapnak szilárdnak és megbízhatónak kell lennie. Először a padlón és a falakon lévő profilokat telepítik. Önmetsző csavarokkal vannak a falhoz rögzítve. A profilok közötti távolság nem lehet nagyobb 40 cm-nél. Minden profil alatt egy csillapító szalagot kell elhelyezni. A komód használatakor elkerüli a zümmögést. Az egyes profilegységek telepítése előtt érdemes egy szint segítségével ellenőrizni a szerkezeteket. A keretnek stabilnak és vízszintesnek kell lennie. Ha az összes szomszédos profil telepítve van, folytathatja a függőleges és vízszintes telepítést. Minden jumper felülről lefelé van felszerelve.
 5. A hátsó fal felszerelése. A hátsó fal kialakításának szükségessége attól függ, hogy hol van a gipszkarton szekrény. Ha maga a szoba fala jó megjelenésű, akkor nincs szükség további befejezésre.
 6. Levágás. A keret felszerelése után elkezdheti a fő anyag előkészítését. A GKL-t meg kell jelölni és darabokra kell vágni egy építő késsel. A bútorok gyártásához általában 12 mm vastag lapokat használnak.
 7. Keret burkolat. Elég, ha a keretet kívülről burkolják, de sokan belülről is. A lemezeket önmetsző csavarokkal rögzítik. Közöttük a lépés kétszáz milliméter legyen.
 8. Párnázás. Ebben a szakaszban szüksége lesz egy speciális eszközre. Bármely boltban megtalálható. A teljes gipszkarton szekrényt alaposan kell kezelni.
 9. Sarok előkészítés és vakolás. Annak érdekében, hogy a szekrény esztétikus legyen, minden sarkot egyenletesen kell kialakítani. A gipsz háló ebben segíthet. A teljes felületen vakolattal van rögzítve.
 10. Ajtó beszerelése. Amikor az alap vakolás után megszárad, megmérheti a leendő ajtó felületét. Nem érdemes magad elkészíteni. Ezt a munkát csak profi mester végezheti. Jobb, ha az ajtót vezetőkkel készen rendelik meg. A kézbesítéskor először telepítenie kell a vezérlőket, majd magát a vásznat.
A jövő struktúrájának dimenziói

A beépített gipszkarton szekrény megépítése előtt helyezze át a leendő szerkezet méreteit a falra, a mennyezetre és a padlóra.

kész szerkezet

Mindenki, egy olyan terméket készítve, amilyennek akarja, valóban egyedi designt készíthet.

Hogyan lehet díszíteni egy komódot?

A csúszó szekrény nemcsak a kamra szerepét tölti be. Ez a belső tér fókuszpontja, és méltóságtelennek kell lennie. Hogyan díszítsük a kész terméket? A legegyszerűbb megoldás, ha a szoba belső színű tapétával illesztjük át a szerkezet felületét. A legjobb, ha a mosható tapétákat részesíti előnyben. Nagyon praktikusak és ellenállnak a nehéz üzemi körülményeknek is. A befejezéshez folyékony tapétát is használhat. Segítségükkel könnyen elkészíthetők a szép díszek és formák. Az ilyen díszítést a vendégek soha nem fogják észrevenni.

Gipszkarton fülkék és boltívek

A gipszkarton típusának megválasztása attól a helyzettől függ, amelyben a bútorok állnak.

A keret burkolása gipszkartonnal

A tervezett terheléstől függően a polcok egy vagy két réteg gipszkartonból készülnek.

Ha a szoba kicsi, akkor tükör segítségével díszítheti és vizuálisan megnövelheti a teret. Ragasztóval rögzítik a lapok felületéhez. Nem szabad spórolni a tükrök vásárlásán. Kiváló minőségűeknek kell lenniük, és nem lehetnek gyűrődések. A tükrök használatakor azonban van egy jelentős hátrány - könnyen feltörhetők és koszosak. Ha a házban kisgyerekek vannak, akkor jobb megtagadni az ilyen befejezési lehetőséget.

Modern belső tér

Bármilyen színűre festheti a szekrényt, ragaszthatja át tapétával, vagy fedje le öntapadó fóliával - ez nem számít, a lényeg az, hogy az alkotása egyetlen példányban készüljön.

stílusos minimalizmus

A profilokat felfüggesztésekkel rögzítik a falakhoz, és speciális csavarokkal rögzítik egymáshoz.

A falfestmények eredeti módon díszíthetik a szekrényt a GKL lapokból. Kész képpel adják el őket, vagy egyedi háttérképeket rendelhet saját tervezésű. A fotófal-papír vékony filmhez hasonlít. Élettartamuk gyakorlatilag korlátlan.

Példa rajzra

Meghatározzuk a polcok vastagságát, kihúzható és függesztő elemeket, ajtókat tervezünk.

A szekrény keretének felszerelése

Ha a bútorokban lámpák vannak, akkor a keret felszerelése előtt megjelöljük őket.

Előző

Következő