Ruhaszalvéták milyen érdekes díszíteni egy ünnepi asztalt

Az ünnepi asztalt nemcsak eredeti ételek és finom italok díszítik. A legközönségesebb szalvéták is segítenek hangsúlyozni az örömteli légkört. Ha különleges módon hajtogatja a szalvétákat, akár egy igazi családi ünnepet is igazi ünneppé varázsolhat. Asztalterítéshez használhat papírt, szövetszalvétát. Az első típus ideális napi étkezéshez, szövet - egy formálisabb eseményhez. Egy szövetdarab egyszerű félbehajtása azonban nem elég. Nehéz ezzel valakit meglepni. A szokatlan hajtogatási módszerek segítenek az ünnep hatékony lebonyolításában. További információk a szalvéták megválasztásáról és azok hajtogatási módszereiről ebben a kiadványban találhatók.

Hogy valóban meglepje a vendégeket eredeti és érdekes terítékkel, szokatlan szalvéták hajtogatását is belefoglalhatja

Az asztaldísz jellemzői

A terítés kreatív, szórakoztató folyamat. Minden családtag részt vehet benne. Ez a tevékenység érdekes játékká alakítható. Az ünnepi asztal díszítésének folyamata mindent magában foglal: az abroszok választékától az evőeszközök kibontásáig. Ez utóbbiak közé tartoznak a szalvéták. Fontos higiéniai termék, és segítenek az ünnep díszítésében. Meg kell vásárolnia, bizonyos szabályok szerint kell elhelyeznie őket.

 • A szalvéta eredeti hajtogatásához ki kell választania a megfelelő méretet. A nagy termékek ideálisak. Jobban mutatnak az asztalon, könnyen rendkívüli alakokká változnak.
 • Az asztali textíliák színének összhangban kell lennie az abrosz színével. Kontrasztosnak kell lennie, vagy ugyanannak. A színvilágot úgy kell megválasztani, hogy közben figyelembe vegyék a szoba belsejének sajátosságait is.
 • A szalvétákat a készülék bal oldalán, közvetlenül a tányéron kell elhelyezni. Az evőeszközök összecsukásához megengedett a szövet használata: kés, kanál, villa.
 • A szövetszalvétákkal együtt az asztalon közönséges papírszalvétáknak is jelen kell lenniük. Vendégeik olajos ételek elfogyasztása után törölgetik ajkukat és kezüket. A szövet lehetővé teszi a zsír áthaladását a szálak között. Aztán a vendég ruháján találja magát.
 • Az ünnep előtt textiltermékeket kell készíteni. Meg kell mosni, jól vasalni. A mosási mód kényes legyen. Komoly, nehéz szennyeződésekhez használjon folteltávolítót.

Szövet kiválasztása

Az üzletekben, az asztalterítés piacain különböző méretű, típusú, árkategóriájú textíliákat árulnak. De hatékonyabb lesz aranyos szalvétákat készíteni a saját kezével. Ez elég könnyű. A gyártás első lépése a szövet kiválasztása. A szövetnek könnyűnek, sűrűnek és tartósnak kell lennie. Köteles ellenállnia a mosások nagy számának, és nem szabad elveszítenie eredeti megjelenését többszöri használat után. Mindezeket a követelményeket háromféle szövet teljesíti. Ezeket a táblázat részletesebben ismerteti.

a ruha Előnyök hátrányok
Pamut Mindennapi textilként ez ideális. A pamut nem könnyen szennyezett, sűrű. Megőrzi alakját, nem mossa. Hosszú ideig szolgálhat. Az ilyen anyag költsége elfogadható.
Vegyes szövetek Praktikus, olcsó lehetőség. Ezek szintetikus, természetes alapanyagokból álló szövetek. A bemeneti összetevők százalékos aránya eltérő lehet. A keverés révén a szövet egyesíti a természetes, szintetikus alapanyagok összes előnyét. Tartós. Az anyag mosás után nem zsugorodik.
Vászon Természetes, gyönyörű szövet. Jó nedvszívó képességű, és tíz mosás után is könnyen megőrzi formáját. A len hajlamos a keményítőre. A belőle származó termék különféle díszes formákba hajtható.

Hogyan varrja maga a szalvétát?

A szalvéták elkészítéséhez egyszerű utasításokat kell követnie.

 1. A szövetválasztás. Nézze meg alaposan az egyes lehetőségek érdemeit. A szövetet a szükséges számú késztermék figyelembevételével kell megvásárolni.

  Ágynemű

  A fehérnemű kellemes, sima felülettel és matt fényű, kiválóan alkalmas szalvéták tálalására

 2. A méret meghatározása. A szalvéták összehajtásának megkönnyítése érdekében válasszon nagy méretet. Az opció ideális - 50x50 cm. A munkadaraboknak mindkét oldalon nyolc centiméterrel nagyobbaknak kell lenniük.
 3. Nyisd ki. Fontos, hogy a lehető legpontosabban, pontosan végezzük a vágásokat. Ezután a termék különböző módon hajlik. Helyezze a mintát lefelé. Hajtsa be a szövetet másfél centiméterrel a szélek köré. Vas.
  A széleket 1 cm-rel meghajlítjuk

  A négyzet minden szélét 1 cm-rel a rossz oldalra hajlítjuk, vasaljuk

  Ezután az éleket további két és fél centiméterrel meg kell hajlítani, újra vasalni.

  Hajlítsa meg 2,5 cm-rel

  Ezután ismét a négyzet minden szélét 2,5 cm-rel a rossz oldalra hajlítjuk, és ismét vasalunk

  A keletkező kanyarok metszéspontjától meg kell húzni egy vonalat.

  Vasalt kanyarok kivágása

  Kivágjuk az összes vasalt redőnket, és krétával jelöljük a redőket

  A termék átlójához merőlegesnek kell lennie. A megjelölt sarok levágva.

  Egy borítékkal behajlítjuk a szalvétát az elülső oldalával befelé, 2,5 cm-re félretesszük a vízszintes felsővonaltól és átlót rajzolunk

 4. Varrás. Másfél centit kell visszahúzni a sarokvágástól, varrni az írógépet.
  Gépsorot fektetünk

  Gépvonalat fektetünk a tervezett átló mentén

  Ha nincs írógép, akkor manuálisan is megteheti. Mielőtt a sarkokat elülső oldalra fordítanánk, érdemes jól vasalni az anyagot.

  Vágja le a felesleges sarkot

  1-1,5 cm-es vonaltól visszavonulunk és levágjuk a felesleges sarkot

  Szétosztottuk a juttatást

  Kiosztjuk a juttatást, a kényelem érdekében vasalhatja

  Ezután a szalvéta széleit a teljes kerület köré varrhatja.

  Sarkon fordulunk

  Kanyarodunk a sarkon, és így folytatjuk az egyes sarkokat.

  Gépvonalat fektetünk a kanyar mentén

  Miután az összes sarkot feldolgoztuk és kifordítottuk, lefektetjük a gépi öltést a kanyar mentén, 1-2 mm-rel hátrébb lépve

 5. Felkészülés az asztaldíszre. Mielőtt a szalvétát érdekes alakba hajtaná, készítse elő. A kész terméket meg kell mosni, vasalni, keményíteni.

  Kész szalvéták

  Kész szalvéták díszítenek minden asztalt a mindennapi életben és minden ünnepségen

A hajtogatás érdekes módjai

Nehéz lesz meglepni a vendégeket szalvétákkal, szerényen fekszenek a tányér alatt. Most divatos különféle formákat, virágokat és egyéb rendkívüli formákat adni belőlük. A következők a legnépszerűbb lehetőségek.

Liliom

Eredeti liliom virág

Az eredeti virág minden ünnepi asztalt díszít

A szövet eredeti helyzete átlósan félbehajtva van. A bal, jobb sarok igazodik az eredeti háromszög csúcsához. Ezután félbe kell hajtania, csak hajlítsa meg a tetején elhelyezkedő háromszög tetejét.

Lily szerelési ábra

Lily szerelési rajz szövetszalvétáról

Déli kereszt

A déli kereszt egy érdekes és nagyon egyszerű elrendezésű szövetszalvéta, amely tökéletesen illeszkedik az étkezőasztal dekorációjához

Az eredeti forma arccal lefelé van. Hajlítsa az összes sarkot sorban. A központot kellene nézniük. Ezután meg kell fordítani a négyzetet, a sarkokat újra be kell hajtani. Ezután a jobb felső sarkot kifelé kell húzni, majd az összes többi részt.

Szalvéták

A szalvéták "Southern Cross" hajtásának módja lépésről lépésre

Megafon

Szalvéta

A megafon egy nagyon egyszerű módszer egy papír vagy szövetszalvéta tervezésére

Kiinduló helyzet - az anyag kétszer félbehajtva. Az eredménynek nagyon keskeny téglalapnak kell lennie. A téglalap minden oldalát le kell hajlítani, az ábrát szemtől szembe kell fordítani. A végétől el kell csavarni a "kis táskákat", összekapcsolni őket.

Rendszer

Lépésenkénti séma a Megafon szalvéta hajtogatásához

Szemét

Szalvéta

John módja nagyon hatásosnak tűnik, különösen a tengeri témájú ünnepeken

A gyerekeket örömmel tölti el ez a hajtogatási módszer. A kész alak nagyon hasonlít a vitorlákkal ellátott hajóra. Az eredeti forma a jobb oldali hajtás. A kapott téglalapot ismét felére kell hajtani. Hajlítsa átlósan az alsó felét, a bal és a jobb sarkot előre. Hajlítsa meg a kiálló sarkokat. Az így kapott ábrát a hossztengely mentén visszahajtjuk. A textília széle vitorlaként készül.

John színpadi hajtogatása

A szalvéták fokozatos hajtogatása a Jonka hajószerű változatához

Kézitáska

Szalvéta

Egy kicsi, de meglehetősen szép szalvéta "Kézitáska"

Jó lehetőség női parti szervezéséhez. Minden meghívott vendég megkapja a saját "pénztárcáját". A kezdeti forma függőlegesen kettéválik, majd alulról felfelé ismét félbehajtva. Bal oldalon a felső sarok középpont felé hajlik. Azonban nem minden - csak az első két réteg. Tegye ugyanezt a jobb felső sarokkal. Az eredmény egy kis háromszög lesz. Hajlítsa le, és a bal, jobb sarkokat - középen. Most ezt a háromszöget meg kell hajlítani az elsőig.

Rendszer

A szalvéta lépésenkénti hajtogatásának sémája "kézitáska"

Everest

A híres hegyi szalvéta

A híres hegy alakjában felszolgált szalvéta érdekesnek tűnik

A kezdeti forma arccal lefelé van. Ezután az anyagot téglalapra kell hajtani, tetején egy hajtással. A felső sarkok lehajlanak a közepe felé, a kapott háromszög oldalai igazodnak. Ezután az ábrát meg kell fordítani, hajlítsa meg az alsó sarkokat. Támogatássá válnak. Az ábrát a függőleges tengely mentén hajtogatjuk, függőlegesen az előkészített támaszokra helyezzük.

Everest szerelési rajz

Egy diagram, amely megkönnyíti a hegy alakú szalvéta hajtogatását

Vízszintes tasak

Szalvéta

A "Vízszintes tasak" szalvéta összehajtásának egyszerű és klasszikus módja

Ez a lehetőség a legpraktikusabb. Ez lehetővé teszi, hogy gyönyörűen, kényelmesen tálalja az evőeszközöket a vendégeknek. A szalvétát félbe kell hajtani, az elülső oldalon belül kell lennie - ez a kezdeti forma. A bal, jobb felső sarkokat kissé le kell hajlítani. Ez egy központi hajtást képez. Ezután az ábrát meg kell fordítani, mindkét oldalát hajlítsa meg. Az oldalak középen érintkezzenek. Az ábrát még egyszer ugyanúgy össze kell hajtani.

választási lehetőség

Lehetőség a szalvéta összecsukására a "Vízszintes tasak" eszközökhöz

kiegészítők

Ahhoz, hogy a szalvéták a tálalás igazi fénypontja legyen, eredeti kiegészítőkkel díszítheti őket. A kiegészítők különbözőek: virágok, tollak, kapcsok, gyűrűk. Az ilyen díszítő elemek segítségével hihetetlen kompozíciót hozhat létre. A kiegészítők kiválasztásakor kövesse az alábbi irányelveket.

 • Díszíteni az ünnepet művirágokkal nem éri meg. Olcsónak, vonzónak tűnik. Jobb, ha előnyben részesítjük a friss virágokat, még akkor is, ha olcsók. Kamilla, illatos rózsa, finom liliom segít hihetetlen hangulat kialakításában az asztalnál.
 • A textíliák személyre szabhatók. Ez az ötlet releváns esküvői ünnepség, születésnap szervezésekor. A személyre szabott szalvéták nagyon kellemes meglepetést jelentenek. A neveket saját kezűleg hímezhetjük az anyagra. Ehhez általában kontrasztos szálakat használnak. Egy másik lehetőség az, hogy a neveket kirakjuk strasszból. Ez egy nagyszerű pártötlet.
 • A gyűrűk kiváló kiegészítő. Egy vacsora, egy fontos üzleti esemény alatt elengedhetetlenné válik. A gyűrűk előnye a tartósságuk. Ez a kiegészítő tartós alapanyagokból készül. Otthon tárolhatja egy szekrényben, várja a lehetőséget. A gyűrűk különböző méretűek és színűek. Válasszon egy modellt az abrosz színe, a szoba belső jellemzői, az asztal alapján. A berendezés minden részletének összhangban kell lennie a tálalással. A speciális bilincsek kiváló alternatívát jelenthetnek a gyűrűkhöz. A bilincsek különböző formában, színben készülnek. Elég kifinomultnak tűnnek.
 • Szatén szalagok. A világos szatén szalagok jól passzolnak a gyönyörű textíliákhoz. Ez a legegyszerűbb, legolcsóbb módszer az asztal díszítésére. Csak egy érdekes formában összehajtott szalvétákhoz kell szalagokat kötni. Ezenkívül a szalagok strasszokkal is díszíthetők. Egyszerűen gyorsan száradó ragasztóval ragasztják a felületre.

Az evőeszközök használatának szabályai

Ahhoz, hogy az este elképesztően teljen, minden vendégnek, családtagnak be kell tartania bizonyos magatartási szabályokat az asztalnál. Ezt már kora gyermekkortól kezdve tanítják nekünk. Megtanítják a gyereket, hogy megfelelően tartsa a villát, használjon kanalat. Azonban kevesen magyarázzák a szalvéták használatának szabályait. Ők is léteznek.

 1. Ne törölje le a száját vagy a kezét szövet kiegészítőkkel. Ennek több oka is van. Az egyik fő, hogy zsíros ételfoltok maradnak az ilyen anyagon. Csúnyán néz ki.
 2. Pamutból, lenből, szaténból készült szalvétákat térdre és a gallér mögé kell helyezni. A választás a társadalomban elfogadott normáktól függ.
 3. A textíliák fő célja a vendégek ruházatának védelme. Megbízhatóan megvédik a ruhát az asztal morzsáitól, véletlen foltoktól.
 4. A szalvétát csak ölbe teheti ölében. Ez az etikett normája. Ugyancsak nem szokás étkezést a tulajdonosok nélkül kezdeni. Ha kibontás után a törülköző túl hosszú, behúzhatja az egyik sarkot.
 5. Az étkezés végén az összes evőeszközt az asztalon kell hagyni. A tányér mellé szalvétát tehet. Nem szabad hagyni egy székre, közvetlenül egy tálra.

Előző

Következő