Polcok a garázsban rajzok, diagramok és érdekes gyártási lehetőségek

A garázs fő célja az autók tárolása. Ez azonban nem akadályozza meg az autótulajdonosokat abban, hogy más célokra használják: megőrzés, szerszámok, háztartási gépek, felesleges dolgok, autóalkatrészek tárolására. Idővel különféle háztartási cikkek hegyei halmozódnak fel a szobában. A garázs lassan kaotikus lerakódássá válik, a hely egyre kisebb. Ez egy jel - itt az ideje, hogy megfelelően szervezze a helyet a polcok beépítésével a garázsba. Lehetővé teszik a dolgok ésszerű elhelyezését, a felhasználható hely megtakarítását, a szoba belsejének javítását.

Kényelmes tárolórendszerrel ellátott garázs, amikor minden a helyén van

A garázsban barkácsoló polcok elkészítése meglehetősen egyszerű. Előkészítenie kell az eszközöket, meg kell vásárolnia néhány anyagot, több órát szabadulnia a munkától. Ebben a cikkben részletes utasításokat, néhány tippet, ajánlást veszünk figyelembe egy ilyen szerkezet rendezéséhez.

Polcok polcokkal

Polcok polcokkal

Hegesztett, csavarozott polcok: melyik a jobb?

Megengedett terhelések

Megengedett terhelések a garázs saját készítésű polcain

A garázs polcainak megtervezése előtt meg kell határoznia a rögzítésük kényelmesebb módját. Ma két módszer a legnépszerűbb: hegesztett, csavarozott. A hegesztett technológiát általában fémszerkezetekhez használják, csavarozva - fához. Mindkét technológia jól szolgál. A garázsban található ilyen polcok könnyen használhatók, és ellenállnak a nagy terhelésnek. Van azonban néhány hátrányuk.

Profil csőváz

Az egyik lehetőség a polcok kialakítására egy alakú csőből és rétegelt lemezből készült polcokból

A hegesztett polcok nem választhatók szét. Ha megváltoztatja a garázstervet, annak célját, akkor nem csak a termék szétszerelésére lesz szükség. A hegesztett polcok szállítása szintén kényelmetlen. Súlyuk meghaladhatja a száz kilogrammot. A tervezés fő előnye a megbízhatóság. A hegesztési varratok szilárdan tartják az elemeket. Elpusztítani őket nem könnyű.

Fa polcok

Jobb, ha egy faállványt egy garázshoz szegekkel kötünk, és nem önmetsző csavarokkal, így kevésbé lazulnak meg

A csavarozott állványok kevésbé stabilak. Nem tudnak elegendő merevséget biztosítani. A stabilitás érdekében a szerkezetet a falhoz kell rögzíteni. Ennek a rögzítési módnak azonban van egy jelentős pluszja - a mobilitás. A polcokat szétszerelhetjük, összeállíthatjuk, és különféle méretű csuklós polcok készíthetők. Lehetetlen egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy melyik technológia a jobb. Minden embernek szüksége lesz a saját paramétereire.

A tervezés meghatározása

Polcok a garázsban

A legegyszerűbb polcrendszer a garázsban

A polcok készítése a garázsban saját kezűleg nagyon egyszerű. A legfontosabb az, hogy világosan meghatározza saját vágyait, igényeit, előre megtervezze a tervezést, az építkezés típusát. Az ilyen feladatok bárkinek a hatáskörébe tartoznak, különösen, ha nagy vágy van arra, hogy valamit saját kezűleg tegyen meg.

Polcrajz

Fából készült polcokkal ellátott csőtartó rajza

A polcok felépítésének három eleme van: függőleges oszlopok, polcok, keresztlécek. Bizonyos esetekben oldalirányú meghúzást alkalmaznak. Ezek nem kötelezőek. Csak a keret merevségének növelésére van szükség. A jövőbeli állvány pontos tervezési lehetőségének meghatározásához kövesse ezeket az ajánlásokat.

 • A polcok mélysége és magassága tetszőleges. Ezeket a paramétereket csak a fülkék célja alapján választják ki. Minden polc kialakítható úgy, hogy bizonyos típusú dolgokat tároljon. Jobb minderről előre dönteni;
 • Az állványok közötti távolságot az anyag merevsége alapján kell megválasztani. Nagyon nehéz kiegészítők esetében a távolságnak körülbelül 1,5 méternek kell lennie. Hosszú állványokhoz középső függőleges oszlopokat kell készíteni. Rugalmasabbá teszik a rendszert;
 • Az alsó polcoknak bizonyos távolságra kell lenniük a padlótól. Kb. 50-70 cm, nehéz tárgyakat kell tárolni rajtuk. A fennmaradó polcok optimális magassága 37 cm. Ez a legracionálisabb magasság, amelyet gyakran bármilyen bútorszerkezet gyártásához használnak.
Fém állvány rajz

Egy garázs fém állványának rajza

A tervezési jellemzőkről mindig könnyű dönteni. A garázs tulajdonosai egyszerűen figyelembe veszik a szerkezetben tárolt dolgok méreteit, jellemzőit.

Munkapad opció

Lehetőség egy kis garázsra, ahol egy munkaasztal található

Kicsit nehezebb választani a terméktervet. A garázs gyakorlati célokra szolgál. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a belseje unalmas és csúnya legyen. A garázsban könnyedén készíthet vonzó belső teret kevés pénzért. Különösen díszítheti az állvány kialakítását hétköznapi festékkel. Ma vannak olyan anyagok, amelyeket minden anyaghoz terveztek. A festés színének meg kell egyeznie a szoba általános színvilágával. A kiegészítők és eszközök tárolására szolgáló színes műanyag dobozok egyfajta dekorációvá válnak. Ezek olcsók, lehetővé teszik a tökéletes rendet.

Műanyag dobozok

Átlátszó és sokszínű műanyag dobozok polcokhoz a garázsban

Anyagválasztás

Fém polcok

Tartós fém polcok a garázsban

Fa polcok

Barkács fa polcok a garázsban

Az alapanyag megválasztása óriási szerepet játszik a váz kialakításában, stabilitásában és a szerkezet praktikumában. Az állvány különböző alapanyagokból készülhet, amelyeknek megvannak a maguk előnyei és hátrányai. Vegye figyelembe az anyagok fő típusait, jellemzőit a táblázatban.

Anyag Előnyök hátrányok
Fém Sok autótulajdonos a fémet részesíti előnyben tartóssága miatt. Az ilyen anyag tartós és ellenáll a nagy terhelésnek. Csak a magas páratartalom lehet negatív hatással rá. Normál éghajlaton a fémszerkezetek szinte örökké tartanak. Az ilyen nyersanyagok előnye a karbantartás egyszerűsége is. A termékeket a tisztaság fenntartása érdekében rendszeresen egyszerûen le kell törölni egy ronggyal. A fém fő hátránya a magas ára. Az országban azonban sokaknak vannak felesleges fémdarabok, barátoktól. A fémelemeket általában hegesztőgéppel kötik össze. Megfelelő tapasztalat nélkül nem ajánlott használni.
Faipari A fa nemes, hasznos alapanyag. Kiváló csuklós polcokat, állványokat, tárolórendszereket készít. A fa nagyon jó hatással van az emberi légzőrendszerre, vonzó megjelenésű és könnyen feldolgozható. A raktározási rendszerek gyártásában tölgyet, fenyőt, nyírfát használhat. A keretet csak fém csavarokkal szabad rögzíteni. A fa viszonylag olcsó. Bármely épület hipermarketében megvásárolható. Ennek a lehetőségnek a hátránya a távozás nehézsége. A fa koszos lesz, elsötétedhet, elkorhadhat. Folyamatosan vigyázni kell rá. Ez nem mindig kényelmes. Az ilyen negatív következmények csökkentése érdekében ajánlott speciális impregnálásokat használni.
Műanyag Jó lehetőség különféle apró tárgyak, könnyű kiegészítők tárolására. A műanyagokat viszonylag nemrégiben kezdték el használni a polcok gyártásához. Legfeljebb 75 kg-ot bír el. Ezt érdemes megfontolni! A műanyag előnye alacsony súlya, mobilitása, könnyű karbantartása, alacsony ára. Hátránya a törékenység. Könnyű megrongálni, megverni. A műanyag nem alkalmas fémeszközök tárolására.
Két anyag kombinációja Például fa és fém. Ez egy nagyszerű lehetőség egy sokoldalú tárolórendszer létrehozására. Így pénzt takaríthat meg, diverzifikálhatja a garázs kialakítását és egyszerűsítheti a szerkezet gyártásának folyamatát. Szinte bármilyen típusú alapanyagot kombinálhat.
Fém polcok

Szétszerelhető fém állvány műanyag edényekkel

A barkácsolás előnyei

Sokan teljesen logikus kérdést tesznek fel: jobb-e egyedül készíteni a garázsban a polcokat, vagy kész verziót vásárolni a piacon? Vegye figyelembe a garázs-tároló rendszer saját maga létrehozásának fő előnyeit.

Összecsukható állványok

Az összecsukható állványok esztétikus megjelenésűek, kényelmesen felszerelhetők és leszerelhetők

Egyedi tervezés kialakításának képessége. Sok autótulajdonos számára a garázs igazi büszkeség. Nem akarok csúnya bútorokat rakni bele. A szokásos polcok sem vonzóak. Ebben az esetben egyedül vállalhatja a munkát, miután egyedi dizájnnal állt elő. A megvalósítás ötletei megtekinthetők az interneten. De jobb, ha a saját fantáziádat szabadjára engeded.

A garázs rendezésének gondolata

Az az ötlet, hogy egy garázst belülről saját kezűleg rendezzen

Nem olyan nehéz önállóan elkészíteni a csuklós polcokat és állványokat, mint amilyennek látszik. Egy ilyen feladat minden olyan ember hatáskörébe tartozik, aki legalább minimális tapasztalattal rendelkezik az eszközökkel kapcsolatban.

A gyártási folyamat nem tart sokáig. A szabadidő hiánya a fő oka annak, hogy az autótulajdonosok garázsbútorokat vásárolnak egy boltból. A tároló rendszer készítése azonban nem igényel hatalmas időt. Elég elkülöníteni néhány órát, hívni egy barátot segítségért.

Házi polcok és állványok

Házi készítésű polcok és állványok a garázs tulajdonosának igényeihez

A polcok személyes terv szerint készülhetnek. Csak maga az autó tulajdonosa tudja, milyen méretű, mélységű, magasságú polcokra van szüksége. A tökéletes lehetőség megtalálása egy boltban szinte lehetetlen. A hipermarketekben minden szabványos. Jobb, ha kis erőfeszítéseket tesz, időt tölt, de a legpraktikusabb dolgot hozza létre.

Alacsony pénzügyi költségek. A raktári bútorok meglehetősen drágák. A legegyszerűbb modellek is sokba kerülnek. Az öngyártás a legjobb megoldás a megtakarításra. Számos szükséges alkatrész megtalálható a gazdaságban.

Garázsszekrény

Szekrény beépítve a garázs polcrendszerébe

Szükséges eszközök

Kézműves eszközök

Szükséges eszközök polcok készítéséhez

Ahhoz, hogy a polcok készítésének folyamata minimális időt igényeljen, előzetesen elő kell készítenie az eszközöket. Nem kell annyira: kulcsos készlet, fogó, fémfűrész, fa, fém, kalapács, csavarhúzó, lyukasztó, kirakós játék, daráló. Szinte minden jó tulajdonosnak van ilyen neve. Az alapanyagok összessége kizárólag az egyes személyek választásától függ. Lehet rétegelt lemez, fémcsövek, rudak, forgácslap, műanyag és még sok más.

Népszerű polcok

Népszerű polcok az eszközök tárolásához a garázsban

Gyártási folyamat: lépésről lépésre

 1. A munkahely előkészítése. A rackkészítés poros munka. Nagyon sok helyet igényel. Ehhez jobb eltávolítani az autót a garázsból. A fóliát szerszámok és drága tárgyak takarására kell használni. Ezután elő kell készíteni az eszközöket, egymás mellé tenni. Célszerű egy barát segítségét igénybe venni. A munkát együtt a lehető leggyorsabban elvégezzük.
 2. A terv elkészítése. A könnyebb kezelhetőség érdekében jobb, ha előre elkészít egy rack-tervet egy egyszerű papírra. Az egyes polcok méreteit ott is meg kell jegyezni. A terv elkészítésekor figyelembe kell venni azokat a konkrét dolgokat, amelyeket a polcokon tárolnak. Nem szükséges szabványos kivitelt készíteni. Több különböző elem kombinálható egy rendszerben.
  Hálós polcok

  Tartók és hálós polcok

  Polcok felszerelése

  Hálós polcok felszerelése a garázs oldalfalára - gyors lehetőség könnyű tárgyakhoz

 3. Alapanyagok beszerzése. Lehet fa, fém, műanyag. A választásnál érdemes figyelembe venni az anyag jellemzőit, maximális terhelését, praktikumát. Vásárláskor ne takarítson meg pénzt alacsony minőségű alapanyagok kiválasztásával. Nem fog sokáig tartani, sok problémát okoz a működés során.
 4. A keret elemeinek vágása. A fő elemek fából készült tömbből, acél sarokból, szabályos csőből készülhetnek. Az állványokat, az erősítőket, a keresztléceket kirakós, körfűrész segítségével vágják.

  Az alap elkészítése

  Az állványt az alaptól kezdjük gyártani

 5. Az állványok megjelölése. A függőleges elemeket meg kell jelölni. Ez segít a keresztlécek további felszerelésében.

  Polchornyok

  Útválasztóval hornyokat készítünk a polcok számára

 6. Furatok fúrása. A jelöléseken fúróval szép lyukak készülnek. Ez jellemző a csavarozott rögzítőelemek használatakor. A hegesztett keret kiválasztásakor minden elemet varratok kötnek össze. Megfelelő tapasztalat hiányában a varratok csúnyán kijöhetnek. A hegesztés során fontos figyelembe venni a biztonsági előírásokat is. További információt erről a hegesztőgép használati útmutatójában talál.

  Helyezze be a polcot a hornyokba

  Polcot szerelünk a barázdákba, és ezenkívül önmetsző csavarokkal rögzítjük

 7. Maguk a polcok gyártása. Számukra általában rétegelt lemezt, deszkát, forgácslapot választanak. Fontos a mérések pontos megfigyelése.
 8. A keret összeszerelése, a polcok rögzítése a kereten. A keretet fokozatosan állítják össze: először az oldalsó állványokat, majd a keresztléceket, majd az erősítőket. Csak akkor a polcokat. Csavarokkal, önmetsző csavarokkal vannak rögzítve. A rögzítésnek erősnek kell lennie.

  A rack felszerelése

  Az állvány felszerelése az alapra

 9. Vonzó megjelenés. A kész állvány festhető, szerzői kovácsolással díszített, fóliával összeragasztva. A dizájner kiegészítők választása nagyon egyedi. Ebben az esetben csak emlékeznie kell a praktikumra.

Előző

Következő