Konyhai eszközök restaurálása és érdekes megoldások

A következő javítás befejezése után sokan szembesülnek a szoba elrendezésének kérdésével. Gyakran előfordul, hogy a régi bútorok nem felelnek meg a belső stílusának, színvilágának, vagy egyszerűen unatkoznak hosszú használat után. Új fejhallgató vásárlása nagyot üthet a zsebében, ezért az önrestaurálás csodálatos konstruktív megoldás lesz erre a kérdésre.

Konyhai homlokzatok felújítása

A saját készítésű konyhai homlokzatok és a munkalapok felújítása segít a régi bútoroknak új életet adni

Csináld magad frissítés előnyeit

Konyhai szett fóliával borítva

Az öntapadó fóliával helyreállított konyhai szett stílusosnak és szokatlannak tűnik

A bútorok megjelenésének önfrissítésével számos pozitív szempont van. Először is, ez nagy pénzmegtakarítást jelent, mivel a helyreállítási anyagok költsége sokkal olcsóbb, mint egy új konyhabútor megrendelése. A barkácsolás lehetővé teszi, hogy egyedi belső teret teremtsen, életre hívva minden személyes tervezési ötletet. Az építési megoldások modern választéka segít frissíteni a konyhai készletet különböző módon, minden ízlésnek és pénztárca méretének megfelelően. Frissítheti a konyhabelső bármely elemét, csak ki kell választania a legmegfelelőbb lehetőséget egy adott helyzetre.

Felújított konyhai homlokzatok fóliával

Megújult konyhabelső a konyhai homlokzatok helyreállítása után

A helyreállítási módszer megválasztása

Gyönyörű konyhai szekrények

Decoupage technikával díszített gyönyörű konyhaszekrények

A konyhabútor részleteinek frissítésének módjának meghatározása érdekében fontos megérteni, hogy a végleges változatban mennyire van szükség komoly megjelenésbeli változásokra. A legegyszerűbb megoldás a homlokzatok fóliával történő bevonása. Ez elősegíti a szín megváltoztatását, valamint elrejti a használat eredményeként kialakult régi konyhabútor hibáit. A felületek súlyos mechanikai károsodása esetén lehetőség van az egyes alkatrészek (homlokzatok, falak, ajtók, polcok) cseréjére, valamint a bútorszerelvények (fogantyúk, zsanérok, zárak) cseréjére. A dekupázs és a homlokzati formázás divatos dekorációs trendek, amelyek az egyszerű műveleteknek köszönhetően új életet lehelnek a konyhai szettbe. A bútorok festése egyszerű, mégis hatékony megoldás. Mindenesetre a helyreállítási módszer kiválasztását az egyes helyiségek igényeihez kell igazítani.

Barkácsbútor javítás -

Barkácsbútor javítás - fakonyhák helyreállítása

Mi a dekupázs?

Decoupage konyha

Barkács-konyhai dekupázs Provence stílusban

A konyhai szett megújítása saját kezűleg a "kézzel készített" stílusban meglehetősen modern és érdekes megoldás. A decoupage az egyik legnépszerűbb barkács dekorációs lehetőség. Jelentése: a bútorok improvizált háztartási termékekkel való díszítése. A leggyakrabban használt papír, papírmasé, szövet, üveg, régi tapéta, különféle háztartási cikkek.

A decoupage kártyák alkalmasak a decoupage konyhához

A decoupage kártyák inkább a saját kezűleg történő decoupage konyhára alkalmasak, mint a szalvéták

A homlokzatok ilyen stílusú díszítésekor fontos a felület megfelelő előkezelése. A fa elemeket csiszolni kell, a műanyagokat alaposan meg kell mosni és zsírtalanítani kell (alkohollal vagy oldószerrel), a fém elemeket teljesen ki kell küszöbölni a korrózióból. Ennek a módszernek az előnyei között érdemes kiemelni olcsóságát és korlátlan képzelet-repülését, amely valósággá is átültethető.

Decoupage technikával díszített konyhai homlokzatok

Még egy kezdő is díszítheti a fejhallgató unalmas homlokzatát, vagy elrejtheti a helyi károkat decoupage technikával készített rajzokkal

Formázás és festés

Homlokzatok díszlécekkel

A szilárd homlokzatokkal ellátott minimalista konyhát klasszikussá alakíthatja, ha öntvényeket vagy faragott alkatrészeket ragaszt rá, majd fest

A fröccsöntés a homlokzati díszítés egyik fajtája, további elemek átfedésével. A hozzáadott elemeket fából vágják ki, hogy illeszkedjenek a feldolgozott homlokzat méreteihez. Ezt megteheti vagy maga, vagy megrendelheti a szükséges alkatrészeket szakemberektől. Ez a módszer olyan fafelületekre alkalmas, amelyekhez az új minta kis erőfeszítéssel és keskeny profilú eszközökkel adaptálható.

Konyhai homlokzatok helyreállítása

Konyhai homlokzatok helyreállítása festéssel

A fröccsöntés szerves része a termék homlokzatainak ezt követő festése (vagy a felület több lakkréteggel történő megnyitása). Ez a módja annak, hogy a kész berendezés szilárd és egységes megjelenést nyújtson, a legracionálisabb és megfizethetőbb. A festendő felületeket először csiszolni és alaposan zsírtalanítani kell.

Szekrények göndör zárójelekkel kiegészítve

A fülhallgató festése előtt a fali szekrények göndör zárójelekkel kiegészíthetők

Pultfelújítás

Pultfelújítás

Barkács konyhapult helyreállítása

Az asztal a fő munkafelület a konyhában, ezért kopása a lehető legrövidebb idő alatt jelentkezik. Gyakran éppen az asztallap válik használhatatlanná, ami miatt nincs ok a teljes készlet megváltoztatására. Ebben az esetben kiváló megoldás lenne nem a teljes konyhai egység, hanem csak annak egyedi részének helyreállítása.

Kisebb karcolások kijavítása

A pulton található apró karcolásokat és lyukakat fa gittel javítják

Az asztal borításának frissítéséhez ügyelnie kell az anyag kopásállóságának és a szoba többi dekorációjának kombinációjára. Egy érdekes lehetőség úgy néz ki, mint a műkőből, márványból és gránitból készült munkalapok. Költségét tekintve meghaladják a forgácslapból készült termékeket, azonban a jóval hosszabb élettartam miatt ezek a költségek elég gyorsan megtérülnek. A forgácslap sokkal kevésbé ellenáll a nedvességnek és a mechanikai igénybevételnek, mint a kő, ami nagyon fontos szempont a konyha számára.

A munkalap csiszolása

A munkalap csúszása nemezkoronggal

Egyszerűbb lehetőség az, ha a munkalapot csempével vagy mozaikokkal csempézik (lehetőleg olyan színben, amely kompatibilis a belső tér többi részével). Ez a módszer egyszerűbb, mivel nem igényli a régi munkalap letörését, valamint egy új mérését és megrendelését.

Mozaik díszítésre

Porcelán vagy kerámia mozaikokkal nemcsak bútorokat lehet díszíteni

Homlokzati színváltozás

Konyhai homlokzatok helyreállítása

Konyhai homlokzatok helyreállítása festéssel

Annak érdekében, hogy a konyha új színekkel csillogjon, elegendő megváltoztatni a bútorok homlokzatának színét. Ezt könnyű megtenni, mivel a modern építőanyagok sok lehetőséget kínálnak a vállalkozás megvalósításához választékukkal.

Bútor festése hengerrel

A bútor festésekor henger használatának köszönhetően a homlokzat textúrája nem zavart

Közülük a legpraktikusabb és megfizethetőbb a homlokzatok speciális filmmel történő beillesztése. A színek és minták megválasztása lehetővé teszi, hogy kiválassza az anyagot minden konyhai kialakításhoz. Kiválaszthatja a film bármely árnyalatát, valamint számos mintát, amely lemásolja a természeteseket (kő, fa, metál stb.). Könnyű használat, megfizethető ár, jó nedvesség- és kopásállóság tette az öntapadó filmeket az egyik legnépszerűbb anyaggá a régi bútorok restaurálásához.

A szekrény falaival borított hátsó falai

Ha a fülhallgató homlokzatai üvegbetétekkel rendelkeznek, csak a szekrények hátsó falai díszíthetők fóliával

Ragasztáskor először elő kell készíteni a homlokzatot. Fontos, hogy ne legyen szabálytalanság és érdesség, mert különben a film nem fog simán és szépen illeszkedni. Különleges képességek nem szükségesek ebben a munkában, csak pontosságot és türelmet kell mutatnia.

Öntapadó fóliadísz

A konyhabútorok helyreállításának leggyorsabb, legolcsóbb és legegyszerűbb módja az, ha felületét öntapadó fóliával díszítik

A rattan betétek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, amelyek homlokzatának befedése szintén hozzájárul a bútorok megjelenésének jobbá alakításához. A burkolat megkezdése előtt meg kell mérni és meg kell vágni az anyagot, amelyet ezt követően egy építési tűzőgéppel rögzítenek a homlokzatra. A rattan képes lefedni, akárcsak a teljes felületet, és csak a közepét. Szükség esetén a kapcsok díszcsíkokkal zárhatók. A vászon felhelyezése előtt először át kell áztatni vízben.

Homlokzat rattan betétekkel

Felújított homlokzat rattan betétekkel

Ha a feldolgozott anyagon nincs nyilvánvaló mechanikai sérülés, a festéssel történő opció lehetséges. Ez a módszer remekül működik a homlokzatoknál, de nem a munkafelületeknél. Bármilyen kényelmes módon festhet, azonban szórópisztollyal történő munkavégzés során a festékréteg esztétikusabban helyezkedik el, mint ecsettel vagy hengerrel.

Fotók a konyháról a helyreállítás előtt és után

Fotó egy filmről, amelynek filmhomlokzatai vannak festékkel történő festés előtt és után

Szükséges anyagok és eszközök

Csiszolja a felületet darálóval

Jobb őrölni a panel felületét, és a megkönnyebbüléses marást kézzel kell megtisztítani

A régi konyhabútorok felújításához szükséges anyagok széles körben elérhetőek, és bármelyik boltban megvásárolhatók. A munkák elvégzéséhez szükséges leggyakoribb fogyóeszközök és eszközök a következők:

 • ragasztószalag;
 • festék (különféle akriltól az alapozóig);
 • díszlécek;
 • praktikus anyagok dekupázshoz;
 • fa feldolgozására szolgáló lakk;
 • csempe vagy mozaik;
 • ragasztó (fával való munkához, valamint habarcs csempék fektetéséhez);
 • rögzítő anyagok (csavarok, szegek, dugók);
 • szerelvények (fogantyúk, zsanérok stb.);
 • jelölő eszköz (vonalzó, mérőszalag, jelölő);
 • vágószerszám (olló, írószer-kés);
 • építési tűzőgép;
 • festőeszközök (szórópisztoly, ecsetek, henger);
 • csiszolópapír vagy daráló speciális rögzítéssel (a felület tisztításához);
 • fúró;
 • egy kalapács;
 • körfűrész vagy kirakós.

Meg kell jegyezni, hogy a régi bútorok helyreállításának folyamata nemcsak tényleges folyamat, hanem meglehetősen lenyűgöző és hozzáférhető is.

MDF és forgácslap - porózus anyagok

MDF és forgácslap - porózus anyagok, amelyek festés előtt alapozást igényelnek

Ha arra kíváncsi, hogyan frissítse a konyhai szettet saját kezével, kezdje pénzügyi lehetőségeivel, a képzelet hatókörével és a szoba többi részének belső terével. Különleges nehézségeket okozhat az ilyen típusú munka még annak a személynek sem, aki nem rendelkezik különleges tervezői készségekkel, valamint speciális anyagokkal és eszközökkel.

Bútorajtó végek

A bútorajtók végeit különösen gondosan festik át

Cserélje ki a homlokzatokat újakra

A konyhát új módon díszítheti, ha a homlokzatokat újakra cseréli

Előző

Következő