Bútorok felújítása és restaurálása hasznos ötletek példákkal

Talán romos bútorok maradtak fenn otthonában, amely már elvesztette vonzerejét. Kiváló minőségű fából készült, azonban a modern szabványok szerint a luxus és a jó vagyon tulajdonságának tekinthető. Ebben az esetben a régi bútorok cseréje a modern társaival nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Különféle technikák állnak mindenki rendelkezésére, hogyan lehet frissíteni.

  1.  A szerelvények cseréje
Bútorfogantyúk

Új fogantyúk kiválasztása a régi bútorok számára a kínálatból

A régi bútorok felújításának ez az egyszerű módja magától értetődő. Csak válassza ki a megfelelő fogantyúkat a komódhoz vagy az éjjeliszekrényhez - és megjelenésük drámaian megváltozik.

Bútorszerelvények

Polc különféle bútorszerelvényekkel

  1.  Dekoráció díszlécekkel vagy stukkóval
Bútor díszlécek

A bútorok díszítésére díszléceket használunk

Jelenleg vannak speciális katalógusok, ahol az ilyen típusú termékek széles választéka kerül bemutatásra, amelyek egyszerűen rögzíthetők az Ön által helyreállított bútorok felületén.

A bútorok dekorációjának típusai

A felújított bútorok dekorációi

  1.  Felületek frissítése, színek és textúrák megváltoztatása
A komód frissítése gyönyörű rózsaszínben

A komód szokatlan felújítása a szerelvények újrafestésével és cseréjével

A leghatékonyabb megoldás, amely elősegíti a régi bútorok modern hangzását, így a belsőépítészet új módon működik. Különböző módon hajtják végre: lakk, festék, öntapadó film és így tovább.

Az előszobában a fal felújítása

Régi bútorfal felújítása - előtte és utána

A régi bútorok frissítéséhez megengedett a fent felsorolt ​​módszerek használata - akkor ezek lehetővé teszik a legérdekesebb és legvonzóbb eredmény elérését.

A tálalószekrény frissítése fóliával

Új élet egy régi tálalóval filmmel

Fal a nappaliban előtte és utána

Festett világos fal a nappaliban az átalakítás előtt és után

Az átalakulás lakkcsodái

Büfé helyreállítása

Antik fából készült bútorok helyreállítása

A lakkozás új fiatalságot adhat az időt viselő fatermékek számára. Ez nemcsak javítja a megjelenésüket, hanem a jövőben is megvédi őket a mechanikai károsodásoktól, a hőmérsékleti változásoktól és a nedvesség káros hatásaitól. Az eredmény a lakk kiválasztásától függ, amelynek főbb fajtáinak összehasonlítását az alábbiakban adjuk meg.

Olaj Akril Nitrocellulóz Poliuretán
Fényes szint fényes lehet fényes és matt is lehet fényes és matt is lehet fényes és matt is
száradási sebesség viszonylag lassú gyors gyors nagyon gyors
kopásállóság viszonylag alacsony viszonylag alacsony magas a legmagasabb
szag vágás hiányzik vágás vágás
ár alacsony alacsony átlagos viszonylag magas

Miután választotta ezt vagy azt a lehetőséget, meg kell szárítania és megtisztítania a felújított bútorokat, csiszolni és két vagy három rétegben felhordani a lakkot. Miután a kompozíció száraz, a régi falak és ajtók új, friss megjelenéssel és szépséggel lepik meg.

Fa szerkezet helyreállítása

A fa bútorok szerkezetének javítása marker, alkohol és viasz segítségével

A lakkok segítségével nemcsak a bútorokat frissítheti, hanem a színét is megváltoztathatja. Ehhez csak színező pigmentet kell adnia a bevonó kompozícióhoz - és a lakás berendezésének végső árnyalata megváltozik.

Felújított íróasztal

Felújított lakkozott fa íróasztal

Frissítés öntapadó fóliával

Öntapadó fólia gyermekbútorokhoz

Gyönyörű öntapadó film gyermekbútorok díszítésére

A bútorokat egyszerűen saját kezűleg frissítheti a most elterjedt dekoratív és védőanyaggal. Csak pontosan meg kell mérnie a hosszúságot, el kell távolítania a védőréteget a filmről, fel kell ragasztani a kezelendő felületre és száraz ruhával el kell simítani a szabálytalanságokat. És készen áll a belső terek teljesen új kialakításával.

Öntapadó filmek bútorokhoz

Öntapadós filmek szokatlan mintájú bútorokhoz

Egy ilyen film a legkülönbözőbb színváltozatokban található - vannak olyan példányok, amelyek fát utánoznak, monokromatikusak, mintákkal és mintákkal. A természetes fafelület utánzása azonban ebben az esetben közepes megoldás - általában nem tűnik elég reálisnak. De az öntapadó filmek monofonikus és díszes változatai most a legnépszerűbbek.

Konyhai szett öntapadó fóliával

Az elegáns mintájú öntapadó fóliával borított konyhai szett azonnal kifinomult és szokatlan megjelenést kölcsönöz

Néha a háttérképet ugyanazokra a célokra használják. Stukkóval és díszlécekkel kombinálva látványos eredményt adnak.

Klasszikus és eredeti színezés

Egy régi polc érdekes bútorrá alakítása

Egy régi polc átalakítása érdekes bútorrá a hátsó falak festésével és díszítésével

Kétségtelen, hogy egy régi komód, szekrény vagy széklet észrevehetően megváltozik a festés után. Az ilyen célokra használt festékek fő típusai a latex-, akril- és olajfestékek. Mindezeket az opciókat élénk és gazdag szín különbözteti meg, amelyet ennek eredményeként kapunk.

Régi, fából készült komód előtte és utána

Régi, fából készült komód a változások előtt és után - festés, új szerelvények és díszlécek hozzáadása

A klasszikus változatban ezek a festékek a festett felület komoly előkészítését igénylik. Ha azonban ezen vegyületek bármelyikét meleg vízzel keveri; krétával, vakolattal vagy építési vakolattal kapja meg az úgynevezett krétafestéket. Nem igényel előzetes tisztítást és alapozást - csak el kell távolítania a zsírt a kezelendő tárgyról.

Bútorfestés krétafestékkel

Bútorok festése krétafestékkel, hogy szokatlan megjelenést teremtsen

Szék felújítás előtt és után

Egy régi szék helyreállítása festéssel

Az eredeti festési módszerekről szólva érdemes megemlíteni a tejszerű festéket, amely a bútoroknak vintage megjelenést kölcsönöz. És természetesen különféle sablonok használata, amely lehetővé teszi, hogy érdekes mintát kapjon a helyreállított tárgyakon. Az egyszerű geometriai dísztárgyakhoz nem is szükséges speciális sablont kivágni - használhat maszkolószalagot. Azokra a töredékekre van ragasztva, amelyekre nem szabad festéket felhordani, majd könnyen lehámlik, nyomokat nem hagyva maga után.

Eredeti szék vintage stílusban

Eredeti szék vintage stílusban festés és díszítés után

A dekupázs technika megváltoztatása

Komód előtte és utána

Decoupage technikával frissítjük a régi komódot az új belső térhez

Ez egy másik nagyszerű módszer a bútorok hatékony frissítésére. A decoupage a tárgyak díszítése szalvétákból, tapétákból, szövetekből készült képek és dísztárgyak felhasználásával. A választott képet lakkal rögzítik a megfelelő helyre. A technika leírása egyszerűnek hangzik, de vannak bizonyos árnyalatai.

Hogyan hozzunk létre új dekor elemet egy régi székletből?

Annak érdekében, hogy világosabbá váljon a fenti technikák gyakorlati alkalmazása, fontolja meg azok használatát egy régi széklet példáján.

  • Festés két színben
Régi székek frissítése

Régi székek megújítása festéssel

Egyszerű és divatos átalakítási módszer, ha a szék vagy a széklet lábainak alját kontrasztos világos színnel festjük. Ez a könnyedség vizuális hatását hozza létre az építkezés során. Nagyon konceptuálisan néz ki. Ebben az esetben a felső festetlen részt általában fényes lakk borítja.

  • Színes csíkok
Csíkos necc széklet

DIY csíkos áttört széklet

Egy másik új trend, élénk színekkel és maszkoló szalaggal. Ezeket a csíkokat a széklet lábain és az ülésén egyaránt alkalmazzák. Csak arra emlékezzen, hogy a választott árnyalatokat a szoba kialakításának más elemeivel is alátámasztani kell, különben kreatív munkájának eredménye nem lesz összhangban vele.

  •  Kép rajzolása az ülésre
Díszített széklet

A konyhai székek díszítése dekupázs technikával

A fent leírt dekupázs technika itt nagyon jó. Bár a stencil kontrasztos festékkompozícióval kombinálva működhet.

Hogyan készítsünk vintage bútorokat?

A régi faladdal, komódoddal vagy nagyapád asztalával végzett tevékenységek listáját csak a kreativitás korlátozza. Az egyik érdekes lehetőség azonban egy stílusos és drága ókori hatás létrehozása. Ez egy másik lehetséges válasz a bútorok frissítésének kérdésére. Különböző technikák léteznek erre az irányra.

  • Mesterséges patina
Antik fa festés

Antik fabútorok patinával festve

Egy régi szekrény példájával ez a módszer a következőképpen néz ki: be kell írnia a falakat csiszolópapírral, akrilfestéket kell felhordania rózsaszínű vagy kék színben. Szárítás után a síkot kemény szivaccsal kell kezelni, hogy a falak egyenetlenül festettek legyenek. Az utolsó lépés a falak újracsiszolása csiszolópapírral, hogy a fa látható legyen. A jobb fogantyúkkal kombinálva a szekrény valóban érdekes megjelenést kölcsönöz.

  • Zománc
A bútorok mesterséges öregítése

A bútorok mesterséges öregítése egy bizonyos stílus kialakításához a belső térben

Az anyag mesterséges öregítésének ezt a technikáját a festéstől kölcsönöztük. Két szint létrehozása - egy áttetsző felső és egy világos alsó, a felső alól áttetsző. Ez egy speciális lakk felvitelével érhető el.

  • Fröccsenő
Spray technika dekupázsban

Spray technika bútorok díszítéséhez

Véletlenszerűen szórt szórócseppek felvitele a bútordarabra lehetővé teszi egy érdekes dekorációs tárgy megszerzését, ami a használatának hosszú múltjára utal.

Előző

Következő