Az MDF bútorok festése hasznos tippek és megoldások

Egy szekrény, egy komód, sőt az összes bútor, amely gyakran szolgál bennünket több mint egy éve, már nem felel meg a megváltozott igényeknek. Divattelenné válnak, nem egyeznek az új csempék vagy tapéták színével, unatkoznak és egyszerűen nem tetszenek. Természetesen vásárolhat újakat, de nem mindenki kész erre jelentős összeget költeni. És a régi dolgok, bár nem divatosak, ismerősek és kényelmesek, gyakran kellemes emlékekkel társulnak.

A legjobb kiút az, ha újrafestjük őket más színnel. Ha sikerül, a szokásos dolgok nem csak egy második életet kapnak, hanem a szerző tervezésének valódi elemévé válnak.

MDF lapok

Különböző árnyalatú MDF táblák

Lehetséges-e otthon festeni az MDF bútorokat, hogyan lehet otthon festeni az MDF bútorokat, hogyan lehet saját kezével festeni az MDF bútorokat és mire van szüksége ehhez - az alábbiakban elmondjuk.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő festéket

Zománc univerzális

Univerzális zománc KUDO spray-ben

Az MDF-hez használt színező kompozíciókat az anyag jellemzőinek - nagy nedvszívó képesség - figyelembe vételével állítják elő. A helyes választás az MDF homlokzati bevonat típusától függ:

 • PVC-filmmel laminált MDF-hez poliuretán vagy alkid zománcok alkalmasak;
  Alkid zománcok

  Szintetikus olajokon vagy polimer gyantákon alapuló Tikkurila alkid zománcok

  Poliuretán zománc

  A poliuretán zománcot levegő nélküli és pneumatikus permetezéssel alkalmazzák

 • természetes furnérral borítottak és korábban festett olaj vagy alkid számára;

  Olajfesték

  A fa olajfestéke az egyik legtartósabb és szivárgásmentes bevonat

 • műanyag vagy akril bevonatú MDF homlokzatokhoz - olaj, alkid vagy poliuretán kompozitok.

  Alkidfesték

  Alkidfesték MDF bútorokhoz

Minden típusú bevonathoz alkalmas a vízbázisú akril zománc és az aeroszolos akril auto zománc.

Akril zománcok

A Belinka által gyártott akril zománcok

Az MDF-nek különböző típusú festékeknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Tehát a poliuretán készítmények nagy tapadást mutatnak a felszínnel, és szárítást követően olyan bevonatot képeznek, amely ellenáll a mechanikai igénybevételnek, de alkalmazásuk során a káros anyagok jelenléte miatt gondos kezelést igényelnek. Az olajos és alkidolajok hosszú ideig száradnak, erős szaguk van, amely sokáig kitart. A vizes bázisú akril zománcok biztonságosak, gyakorlatilag szagtalanok és könnyen használhatók, de a fent felsoroltaknál alacsonyabbak a bevonat szilárdsága szempontjából.

Autóipari zománcok

Az autóipari zománcokat fémfelületekre tervezték, az MDF festésre is alkalmas

Az MDF-hez használt festékeket és lakkokat szinte minden vezető gyártó gyártja, és a legtöbb épületszupermarket kínálatában megtalálhatók. Fényes, matt és fél matt opciók kaphatók, amelyek a késztermék fényességének mértékében különböznek. Ha nem talál speciális festéket az MDF-hez, használhat színkompozíciókat az ablakok és ajtók, vagy a fa számára.

Szükséges anyagok

Anyagok és eszközök

Anyagok és eszközök MDF bútorok festéséhez

Az MDF bútorok otthon történő festéséhez szüksége lesz:

 • festék;
 • alapozó;
 • gitt;
 • a kiválasztott festéknek megfelelő oldószert;
 • maszkolószalag;
 • takarófólia.

A választott festési módtól függően eszközökre lesz szüksége:

 • csiszolópapír, háló és szivacs különböző szemcsemérettel;
 • kefék, hengerek, szórópisztoly;
 • keskeny és széles spatula;
 • irodai vagy építő kés;
 • csavarhúzó készlet;
 • védőkesztyű, védőszemüveg, légzőkészülék;
 • tiszta rongyokat.

A csoda megteremtéséhez türelemre és határozott elhatározásra is szükség lesz.

Festőberendezések

Bútorfestő berendezések

Elkezdeni

A homlokzat zsírtalanítása

A kezelt bevonat zsírtalanítása

A festett részeket alaposan meg kell mosni egy vodkába mártott szivaccsal, mosószer hozzáadásával a szennyeződés és a zsír eltávolításához. Távolítsa el a homlokzatokat a testről. Távolítson el minden fogantyút, üveget és függönyt. Javítsa meg a repedéseket és a forgácsokat. Bármely fa gitt használható a repedések lezárására.

Fa gitt

Fa gittre lesz szükség, ha köszörülés után forgács keletkezik az alkatrész felületén

Az akril azért előnyösebb, mert könnyen alkalmazható, gyorsan szárad és könnyen feldolgozható. A műanyag és az akril felületkezeléshez a legjobb autóipari töltőanyagot használni. A keskeny repedéseket a kitöltés előtt a kés tompa oldalával vágják le. A gittet a forgács helyeire "margóval" kell felhordani, 1 mm-nél nem vastagabb rétegekben. Minden új réteget az előző megkötése után alkalmazunk.

MDF csiszolása

Az MDF csiszolása festés előtt

Az elemeket gondosan csiszolják. A csiszolás eltávolítja a felesleges gittet és a felület érdességét biztosítja, amely a későbbi bevonathoz való jobb tapadáshoz szükséges. Az őrléshez 150-180 méretű csiszolópapírt használunk.

Sander

Az MDF felületének csiszolása felületi csiszolóval

A szükséges alakot a gittforgács kapja. Jobb, ha csiszolóhálót használ, mivel kevésbé dugul el. Könnyen használható súroló szivacs nehezen hozzáférhető és dombornyomott helyeken. A csiszolt homlokzatokat tiszta kefével és porszívóval alaposan megtisztítják a portól.

Primer - a főszereplő

Alapminta

Fa alapozó minta

Ez nem túlzás. A helyesen megválasztott alapozó nemcsak megbízható tapadást biztosít a festendő felülethez, hanem erősíti azt, kitölti az apró hibákat, megakadályozza a halom felemelkedését és csökkenti a nedvszívó képességet, jelentősen csökkentve a színezőanyag fogyasztását.

Alapozzuk a felületet

Az előkészített bútorrészeket földeltük

A leggyakrabban használt kétkomponensű poliuretán és vízzel diszpergált alapozó készítmények. A vízbázisú alapozókat nem ajánlott poliuretán és nitrocellulóz alapozókra felvinni, és nem ajánlott poliészter festékeket és lakkokat alkalmazni. A poliuretán alapozókra nincsenek ilyen korlátozások. Alapozó kiválasztásakor tanácsos konzultálni egy hardverbolt tanácsadójával.

Alapozó alkalmazás

Alapozó felhordása az előkészített felületre

Vigye fel az alapozót tiszta, jól szellőző helyre, több lépésben. Először meg kell alapozni az elemek végeit és domborzati részleteit, majd teljesen az egész elemet.

Alapozó permetező

Alapozás pneumatikus permetezéssel

Az első réteg polimerizációja után a terméket megemelt farostoktól és egyéb apró hibáktól 220-240 méretű csiszolóhálóval vagy szivaccsal tisztítják.

Farakás

Kis érdesség az MDF vagy a "fa halom" felületén

A csiszolt felületet alaposan megtisztítják a portól, és másodszor alapozzák meg. A fedőréteg felvitele előtt 280-300 szemcsével kell újra csiszolni.

A legfontosabb szakasz a festészet

Festés szórópisztollyal

MDF panelek festése szórópisztollyal

A legjobb eredményt spray-vel (szórópisztollyal) történő festéssel érhetjük el, de nem minden házimunkás rendelkezésére áll a szükséges felszerelés. Használhat spray festéket is. A permetezett bevonat nagyon egyenletes és tökéletes megjelenésű. Ennek a módszernek a nehézségei közé tartozik egy külön helyiség igénye, amelyet nem kár egyszerre festeni.

Festék alkalmazása

Festéket ecsettel vagy hengerrel alkalmazhat

Ha nincs ilyen hely, jobb ecsettel vagy finom sörtés hengerrel festeni. Ecsetek és hengerek vásárlásakor feltétlenül konzultáljon az eladóval, ha azok megfelelnek a kiválasztott színezéktípusnak.

A festéket szigorúan egy irányban, általában két rétegben kell felhordani. A második réteget csak az előző teljes megszáradása után alkalmazzák. Kívánatos a festett homlokzatok vízszintes elrendezése. A munkát legalább 15 fokos hőmérsékleten, jól szellőző helyen kell elvégezni, ugyanakkor kerülje a huzatot. Feltétlenül viseljen légzőkészüléket, védőkesztyűt és védőszemüveget. Fedje le fóliával, amit egyáltalán nem kell festenie.

Fedőlakk

A lakkot a fafelületek megmunkálására használják

Ha egy folt vagy véletlen rovar kerül a frissen festett felületre, távolítsa el őket egy kés éles hegyével. Ha száradás után ezen a helyen hiba marad, óvatosan csiszolja be csiszolópapírral, és érintse meg vatta törlőkendőjével, könnyed érintőleges mozgásokkal.

Hagyni kell, hogy a festett felületek teljesen megszáradjanak, és csak azután szereljék össze. A teljes száradási időt a festékek és lakkok csomagolásán feltüntetik. Nem kell arra törekednie, hogy mindent egy színben újraszínezzen. Jobb elemenként elvégezni. Ezután a festésre való felkészülés és a következő elem újrafestése révén lehetőség nyílik az árnyalatok figyelembevételére és az előzővel végzett hibák kijavítására. Fontos, hogy az alapozók és a színezékek hőmérsékleti viszonyaira és száradási idejére vonatkozó összes technológiai műveletet és a gyártó követelményeit a legnagyobb gondossággal végezzük.

MDF polírozás

A festett felület polírozása

Az újrafestési folyamat meglehetősen fáradságos és fáradságos, de az eredmény megéri. A frissített kedvenc dolgok nemcsak modern megjelenésükkel örvendeztetnek meg, hanem annak tudatában is, hogy ezt a csodát saját kezünk hozta létre.

Festett MDF tábla

Festett csiszolt MDF tábla

Előző

Következő