Festék gyerekszobába, hogyan válasszon biztonságos lehetőséget

Számos kiskereskedelmi üzletben sokféle festéket és lakkot láthat a gyermekbútorok számára. A gyerekszoba felújításának tervezésekor a szülők arra törekszenek, hogy élénk színekkel alakítsák át a belső teret, amelyből a gyermek örömet szerez. Természetesen egy színes szoba gyönyörű, de ez később nem fogja befolyásolni a gyermek egészségét?

Gyerekfesték kiválasztása

A gyermekszoba festékválasztását különös felelősséggel kell megközelíteni.

Végül is még a fehér színezék sem garantálja a teljes biztonságot. Különösen, ha olyan bútorokat fog festeni, amelyek állandó kapcsolatban vannak a babájával, például kiságyat, etetőszéket vagy asztalt.

A bevonat negatív hatásainak megakadályozása érdekében teljes felelősséggel kell megközelíteni a festék megválasztását. Erre a célra meg kell ismerkednie a megadott anyagnak megfelelő kritériumokkal, kiemelten fontos, hogy milyen festéket fog festeni a kiságyra.

Festékek és lakkok biztonsága

A gyermekszobákban, bútorokban vagy játékokban használt festékek és lakkok biztonsága az első

Mi legyen: a biztonság az első

Alapvető festékelemek

A gyermekeknek szánt festék alapkomponensei nem tartalmaznak kémiai vegyületeket

Kiságyfesték - beszéljünk a biztonságáról. Bármelyik szülő gondoskodik gyermekei egészségéről. Minden, ami körülöttük van, beleértve a gyermekszoba környezetét sem jelenthet veszélyt.

Festjük a kiságyat

Gyerek bútorok barkácsfestése

Ezért, ha gyermekszoba felújítását tervezi, döntsön a festék típusáról, és felelősségteljesen álljon hozzá. Ez nemcsak a bevonat színére vonatkozik, hanem arra is, hogy milyen jó minőségű és biztonságos.

Professzionális festék

Professzionális állandó festék gyerekszobákhoz és hálószobákhoz

Hogy mennyire ártalmatlan a festék, jelzik a gyártó figyelmeztetései a csomagoláson, és természetesen ennek az anyagnak a szerkezete.

 • Ha a csomagoláson feltüntetik, hogy ez a festék elfogadhatatlan gyermekszobában, akkor mindenképpen vegye figyelembe a gyártó ajánlásait.

  Festék gyermekek és nappali számára

  Kopásálló hipoallergén festék gyermekek és nappalik számára

 • A festék kiválasztásának legfontosabb kritériuma az ártalmatlanság, valójában ennek a szempontnak kell lennie elsősorban a szülők számára. Jelenleg a legtöbb gyártó olyan festékeket és lakkokat kínál, amelyek szerves oldószereken alapuló, modern technológiák alkalmazásával készülnek. Az ilyen alapú festék kategorikusan nem alkalmas a gyermekszobákba, mivel minden vele festett felület sokáig káros anyagokat bocsát ki.

  Hipoallergén latex festék

  Hipoallergén matt latex festék gyerekeknek

 • A vízbázisú és vízben diszpergálódó bevonatok szagtalanok és nem bocsátanak ki mérgező káros anyagokat. Ezenkívül rövid idő alatt kiszáradnak és abszolút hipoallergének. Ezeket a festékeket kell használni a díszítéshez, különösen gyermekeknél. Ha teljes mértékben bízik a festék ártalmatlanságában, válasszon festékanyagokat, ahol a csomagoláson fel van tüntetve, hogy a termék tanúsítvánnyal rendelkezik, és felhasználhatja gyermekintézményekben, valamint orvosi és megelőző.

  Vízbázisú latex festék

  Környezetbarát, bársonyosan matt, vízbázisú latex festék belső használatra

 • A festék környezetbarátsága főleg egy olyan komponensen alapul, mint oldószer, amelyet a gyártás során használnak, mivel ez az elem közvetlenül az alapja. Az alapot két típusra oszthatjuk - szervesen oldódó vagy vízben diszpergálható. Mint már említettük, olyan szerves oldószereket tartalmazó festékek, mint a lakkbenzin, a benzin vagy a terpentin, nagyon mérgezőek, és tilos a gyermekek szobáiban használni.
Biztonságos viaszolaj

Biztonságos viaszolaj az óvodai bútorokhoz

Szakértői tanács. A legjobb megoldás egy vízoldható komponensen alapuló termék, szerkezetük pigmenteket, kötőanyag-alapot, töltőanyagokat, sűrítőket és vizet tartalmaz. Ezenkívül az ilyen festék szagtalan, ami bizonyos kényelmet teremt a vele való munkavégzés során.

Speciális festékek gyerekeknek

A mai napig olyan festékek jelentek meg az értékesítésben, amelyeket kifejezetten gyermekszobákhoz terveztek.

Típusok, előnyeik és hátrányaik

Univerzális matt zománc

Univerzális matt akril zománc gyerekszobákhoz

Hogyan lehet festeni egy gyermek fa kiságyat? A gyermekszobákban elfogadható festékek és lakkok többsége néhány alapvető típusra oszlik.

 1. Vízalapú akril bevonat. Ennek a festéknek számos előnye van. Szabadon alkalmazható a felületen, fokozott kopásállósággal, nedvességállósággal rendelkezik, a jövőben nem bocsát ki mérgező anyagokat, sokféle szín és árnyalat áll rendelkezésre, ellenáll a napfénynek. Ennek a lefedettségnek csak egyetlen hátránya van - nagy áregyenérték.

  Akril festék

  Környezetbarát vízbázisú akrilfesték

 2. Akrilát festékek. Biztonságosak, de kevésbé gyakorlati. Rugalmasak a konzisztenciájuk miatt, ezért a munka során szabadon alkalmazzák a felületet, alaposan meg kell dolgozni a festés előtt. Gyakori nedves tisztítás nem ajánlott.

  Akrilát festék

  Ártalmatlan akrilátfesték a gyerekszobához

 3. Vízemulzió. A fenti két bevonat méltó analógja. Sok közös pozitív tulajdonságuk van, de vannak hátrányai is - a rendszeres nedves tisztítás és a különféle mechanikai hatások miatt nem marad sokáig a felszínen.

  Vízbázisú festék

  A vízalapú univerzális festéknek egyetlen hátránya van - gyorsan kitörli

 4. Olaj-viasz. Egyedülálló termék a kiságy festésére, gyakran lakk helyett használják. Környezetbarát, fokozott kopásállósággal és feldolgozási minőséggel rendelkezik. Az olaj mélyen behatol a fába, és a viasz védőréteget képez a felületen. A mínuszok közül megjegyezhetjük, hogy az eszköz drága, és nem annyira népszerű a használata.

  Olaj-viasz

  Az olajviasz a gyermekbútorok eredeti bevonata, amely gyakran helyettesíti a lakkot

 5. Nitro fest. Képes az összes fenti típusú bevonat teljes körű cseréjére. Tartósak, sokféle árnyalat van, környezetbarát, tűzálló, ellenálló. Ennek a festéktípusnak megnövekedett költsége van.

  Nitro festékek gyerekeknek

  Tartós, gyorsan száradó, környezetbarát nitrofesték

 6. Latex. Ezek a festékek gumit tartalmaznak, ezért ellenállnak a kopásnak és a különféle sérüléseknek, páraáteresztőek és gyorsan száradnak.

  Latex festék

  A gyermekszobák latexfestéke nem tartalmaz mérgező összetevőket

 7. Vinil. A gyártás során polivinil-acetátot használnak kötőanyagként. Ezek a festékek olcsók, a velük borított felületek gyorsan koszosak, de könnyen tisztíthatók. A kiskereskedelmi üzletekben vegyes típusú ilyen festékeket találhat, például vinil-akrilt. Tulajdonságai hasonlóak az akrilhoz és a vinilhez, minőségük attól függ, hogy az akril hány százaléka van összetételükben, ami befolyásolja az áruk költségét.

  Vinil festék

  Magas rejtőzésű vizes alapú vinilfesték

 8. Akril latex. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a készítmény gumit tartalmaz, a termék nagyobb rugalmassággal és kopásállósággal rendelkezik.

  Latex akril festék

  Latex akril festék falakhoz és mennyezetekhez

 9. Szilikon akril. Ideális kiságy festésére és gyermekszobák felújítására. A velük borított felületeket gyakran le lehet mosni, anélkül, hogy rontanának a romlástól.

  Szilikon-akril festék

  A mosható szilikon-akril belső matt festék különösen tartós higiénikus bevonatot képez

 10. Szilikát. Teljesen ártalmatlanok, mivel vízalapúak ásványi anyagok és színező pigmentek hozzáadásával. Megnövekedett gőzáteresztő képességük és antibakteriális tulajdonságaik vannak.

  Szilikát festék

  A szilikátfesték vizes emulzió vizes üvegen, színező pigmentek hozzáadásával

 11. Ásványi. Ezek a festékek szintén természetesek és ártalmatlanok. Matt felületűek, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, a por szinte nem ül le egy ilyen felületen.

  Ásványi bevonatok

  Az ásványi bevonatokat belsőépítészeti munkákra szánják

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt

Ha a festékkel ellátott edényen feltüntetik, hogy azt kategorikusan nem lehet használni a gyermekszobákban végzett befejező munkákhoz, akkor figyelembe kell vennie a gyártó tanácsát

A festék kiválasztásakor támaszkodnia kell annak jellemzőire. Meg kell felelnie ezeknek a kritériumoknak.

A festék szerkezete nem tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek allergiát okozhatnak Ne koncentráljon azokra a termékekre, amelyek kevéssé ismert töltelékeket és vegyületeket tartalmaznak. Speciális kódolással vannak jelölve
A készítménynek nehézfémektől és növényvédő szerektől mentesnek kell lennie Tudva, hogy a kisgyerekek mindent a szájukba húznak, félni kell attól, hogy a bevonat részecskéi bejutnak a testbe. Negatívan befolyásolhatja egészségét.
Az alkatrész nem tartalmazhat kémiai vegyületeket Az ideális oldószer a víz, a szárítás pillanatában nincs mérgező anyag
A szerkezetnek gyúlékony anyagoktól mentesnek kell lennie Ez kizárja a veszélyes elemek extrém helyzetben történő kibocsátását.
A rugalmasság a minőségi festék fő tulajdonsága Ez lehetővé teszi a gyakori nedves tisztítást, félelem nélkül a bevonat minőségétől.
Élénk színek az óvoda számára

Gyermekszoba esetében a legjobb vízalapú festékeket használni, amelyek teljesen ártalmatlanok az egészségre.

Feltétlenül konzultáljon az eladóval, kérjen terméktanúsítványt. Ha a lefedettség megfelel az összes követelménynek, akkor az üzletnek biztosan lesz dokumentuma.

Minősített festék gyerekszobához

Környezetbarát tanúsított festék gyermekgondozáshoz

Előző

Következő