Festék fa bútorokhoz, hogyan válasszon típust és gyártót

Ha olyan bútorai vannak, amelyeket restaurálni kell, legyen az asztal, komód, szekrény, székek, vagy csak az ablakokat, a padlót, esetleg más fatermékeket akarja festeni, akkor fa festékre lesz szüksége. A belső munkához pedig speciális festékre van szükség, amely nem szagol és rövid idő alatt kiszárad, hogy ne okozzon kellemetlenséget a családtagok számára. Ezenkívül frissítse a régi belső teret, tegye rendkívülivé, adva egy bizonyos varázst a dekorációhoz. Ha bevonat nélküli bútorokat vásárolt, alakítsa át fa festékkel.

Bútorfesték

Festék kiválasztása fa bútorokhoz belső vagy külső használatra

Ami

Lakásfesték

A lakáshoz gyorsan és szagtalanul száradó festékre van szükség

Ebben az időben az üzletekben különféle típusú festékek és lakkok vannak, ezeket a külső jelek és a felhasználási körök szerint osztják fel. A festékek és lakkok mellett különféle impregnálások és alapozók vannak a fatermékek elülső részéhez. Helyes megválasztásuk és alkalmazásuk tartós és alapos bevonatot eredményez. Ne feledje, hogy gyakorlatilag lehetetlen ezt az eredményt elérni rendes vagy szorgalmas festéssel.

Színtelen alapozó fa

Az alapozó készítmény behatolást biztosít az anyag szerkezetébe és megerősíti

A gyártók a fő termékek mellett a kapcsolódó anyagokat - alapozót és kiegyenlítő keverékeket - gyártják. Az árukhoz mellékelni kell a felület előkészítésének utasításait a festés befejezése előtt. Előfordul, hogy a táblázatok tartalmazzák az alapozásra tervezett alapokat.

Külsőleg a festékek a következő típusokra oszthatók:

 1. Átlátszó szerkezetű eszközök - lakk, máz, impregnáló termékek. Az a tény, hogy különböző pigmenteket tartalmaznak, segít hangsúlyozni a fa természetes szerkezetét. Ezeknek a termékeknek jó a páraáteresztő képessége, ezért a feldolgozott anyagból származó folyadék könnyen elpárolog. Az ilyen bevonatok általában UV blokkoló anyagokkal rendelkeznek. Ezért a fa nem omlik össze a napon, és a felhasználási idő megnő. A másodlagos kezelést néhány év után végezzük, és az eltávolítás kezdeti rétege nem szükséges.

  Fa tartósítószerek

  Környezetbarát faanyagvédő szerek

 2. Diszperziós akrilfestékek. Az ilyen bevonatokat széles körben használják a felújítási munkák során. Az akrilátok és származékaik kötőanyagként szolgálnak, oldószerként vizet használnak. Az ilyen típusú bevonattal kezelt felület megbízhatóan védett a külső behatásoktól, nem fakul, nedvességálló, a folyadék könnyen elpárolog, ami lehetővé teszi a fa "lélegzését". A festés után film képződik, miközben a nedvesség elpárolog, így az anyagot fagyállóvá teszik.

  Akril vizes bázisú festék

  Akril vizes diszperziós festék belső használatra

Jegyzeten. Ne fagyassza le az akrilfestéket, ezzel használhatatlanná válik, vagy a tulajdonságainak nagy része elvész.

 1. Amikor szagtalan fa bútorfestékeket kezdtek gyártani, ahol oldószerként vizet használtak, a hagyományos festékek és lakkok egyre kevésbé voltak keresettek. De ez nem azt jelenti, hogy az emberek abbahagyták a vásárlást. Felújítási munkák során a bevonat minősége miatt is egyszerűek és könnyen használhatók. Számos fontos hátrány azonosítható - mérgezőek és gyúlékonyak. Az alkid, vinil-klorid és poliuretán iránt nagy a kereslet a szerves oldószereken alapuló átlátszatlan zománcok iránt.
  Alkid zománc

  Univerzális vízálló alkid zománc belső és külső használatra

  Olajkészítmények

  Az olajkészítmények jól tapadnak a fához, de az ezekkel a készítményekkel festett felületek nem lélegzőek

Lássuk, mit tartalmaz a festék:

Akril Az akrilgyantákat vesszük alapul, amikor megszáradnak, a festék elsötétül. Előnyeik: szagtalan, gyorsan szárad, ellenáll a kopásálló anyagoknak, nedvességnek, ultraibolya fénynek. Ideális matt és fél matt felületekhez. Alkalmas minden típusú munkához
Víz alapú A szerkezet magában foglalja a polimerek vizes emulzióit. Környezetbarát, széles színválaszték, páraáteresztő, sok felületre alkalmas. Tartósságukban nem különböznek egymástól, a szennyeződés idővel megjelenik. A legjobb megoldás egy akrilgyantákon alapuló vízemulzió. Ha latexet ad hozzá, nedvességállóvá válik. Az ezzel a festékkel kezelt felületek gyakran moshatók
Szilikon Speciális szilikon gyantákon alapul. Őket tartják a legjobbaknak, ezért az ára meglehetősen magas. Páraáteresztőek és nem nedvesednek. Annak a ténynek köszönhetően, hogy átengedik a szén-dioxidot, könnyen megkeményednek, rugalmasak
Vízbázisú festékek típusai

Vízbázisú festékek változatossága

Az akrilfesték előnyei

Biztonságos akrilfesték

Biztonságos akrilfesték fa bútorokhoz

Az akrilfestékekre nagy a kereslet, és jó okkal - sok előnyük van.

 • Kiválóan tapadnak a fához.
 • Antiszeptikus anyagokat adnak sokféle ilyen festékhez, amelyek megakadályozzák a gomba és a penész képződését, e tekintetben megnő a fatermékek élettartama, valamint a vízt és szennyeződéseket taszító adalékok, ami jelentősen leegyszerűsíti a festett bútorok gondozását.
 • Gazdag színvilág, ez lehetővé teszi bármilyen tervezési ötlet megvalósítását.

  Színek változatossága

  Különböző színű akrilfestékek

 • Minden alkatrész környezetbarát, ezért a festéket gyermekszobákban, lakószobákban, irodákban használják, a festés után nem mérgező, nincs szaga.
 • Tűzbiztos, ezért mindenhol használják. A termék gyorsan szárad, a következő réteg 2-3 óra múlva alkalmazható. A festéshez használt eszközök könnyen tisztíthatók vízben.
 • A festékek élettartama hosszú (több mint 10 év). Külső tényezőknek kitéve nem változnak.
Szuper ellenálló akrilfesték

Szuper ellenálló akrilfesték fához

Latex alapú vízbázisú festék

Latex festék

A latex festék mélyen behatol a fa felületébe, és vízálló filmet hoz létre

A legtöbben biztosak abban, hogy olajfestékkel kiváló minőségű fafelületet lehet festeni. De durva szaga van, ami némi egészségkárosodást okozhat. Nem sok ember tudja, hogy hasonló hatás érhető el egy latex alapú aqua emulzióval. Könnyen beszivárog a fába, és nedvességálló filmet képez. A vízbázisú festék így képez egy könnyen lemosható bevonatot - csak nedves ruhával törölje le.

Az ilyen festék kétségtelen pluszja, hogy a felhordott réteg lehetővé teszi a levegő áthaladását a szárítás során, ami megakadályozza a buborékok kialakulását a felületen. A mínuszok közül ki lehet emelni azt a tényt, hogy alacsony hőmérsékleten repedések jelenhetnek meg. Ebben az esetben a helyiségben található bútorokat, amelyeket a hideg évszakban többször szellőztetnek, jobb, ha nem festenek.

Vízbázisú festék

Latex alapú mosható vízbázisú festék

Szilikon vízbázisú festék

Szilikon vízbázisú festék

A szilikon vízbázisú festéket az egyik legtartósabb bevonatnak tekintik, amelynek nincs szúrós szaga.

Ez a fajta bevonat akril-kopolimer és szilikon alapján készül, amelyek segítségével ez a festék a latexhez és az akrilhoz képest a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

 • sokáig nem kopik, nedvességálló;
 • átengedi a vízgőzt;
 • van rugalmassága;
 • ellenáll a gomba és a penész megjelenésének;
 • idővel nem sárgul;
 • nem hajlamos a repedésekre és duzzanatokra;
 • szennyeződésekkel szemben ellenálló.

A szilikon vízemulzió a legellenállóbb bevonat, nincs szúrós szaga. A legtöbb esetben ilyen festéket használnak az épületek homlokzatának festésére, de a bútorokat is festik az élettartamuk növelése érdekében, különösen, ha magas páratartalmú helyiségekben vannak. Az ilyen festék jelentős hátránya jelentős áregyenérték, tekintve annak magas minőségét és tartósságát, később ezek a költségek igazolni fogják önmagukat.

Homlokzati festék

Szilikon alapú homlokzati festék

Hogyan válasszunk gyártót

Híres gyártók

A legjobb, ha előnyben részesítjük a jól ismert gyártók termékeit

A festék kiválasztásakor nem szabad elfelejteni, hogy be kell tartania a tulajdonságok és a költségek legjobb egyezését. Nem kell olcsó terméket vásárolnia, hogy később ne kelljen mindent újra feldolgoznia. A legjobb megoldás, ha olyan gyártótól vásárol bevonó terméket, amely sok jó véleményt tartalmaz. Az orosz piacon kiváló minőségű, szagtalan fa bútorfestékek találhatók. A legnépszerűbb márkák a Teknos, a Dulux, a Tikkurila, a Leningradskie Kraski.

Teknos fest

A Teknos különféle felületekre fest

A fentiekből levonva a következtetést megállapíthatjuk, hogy a legjobb, ha a fabútorokat beltérben szagtalan szerrel festjük. Ehhez természetes alapanyagokból készült vízemulziók alkalmasak, de az ideális megoldás a szilikon, akril, latex. A választás az Ön döntése, de amikor bevonuló termékért vásárol a boltba, válasszon neves gyártók termékeit.

Szerves impregnálás

Dulux szerves impregnálás fafelületek belső munkáihoz

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt

A fával kompatibilis festékek előnyei

Fontos tudni a fafelületekkel kompatibilis minden típusú festék előnyeit és hátrányait.

Ha fából készült bútorok borítására szolgáló festékeket vásárol, ne feledkezzen meg a következő pontokról.

 • Milyenek a bútorok működési körülményei, hol találhatók?.
 • A fürdőszobai munkához nedvességálló festékre lesz szüksége, ha konyhabútorokat fest, akkor a bevonatnak ellenállónak kell lennie a hőmérséklet-különbségekkel és szagtalan.

  Fürdőszoba és konyha festék

  Szuper mosható nedvességálló latex festék fürdőszobához és konyhához

 • A gyermekszoba bútorainak festéséhez használjon szagtalan festéket, például vízemulziót, akrilfestékeket.

  Gyerek bútorok

  Környezetbarát bútorok ártalmatlan bevonattal az óvoda számára

 • Fontos az is, hogy a bútor milyen fából készül, attól függ, hogy a festék mennyire szívódik fel a felületbe. Például a tűlevelűekből készült bútorokat több rétegben festik, és a juharból, nyírból és bükkből készült tárgyakra elegendő egy réteget felhordani.

  Fa bútorokhoz

  Fenyő, nyír, bükk és tölgy bútorok

 • Másodlagos festési tolerancia és a többrétegű festés követelményei.
 • Hogyan kell megfelelően előkészíteni a felületet festés előtt.

  Csiszolás festés előtt

  A sima bevonatok elérése érdekében a felületet gondosan csiszolni kell a festés előtt.

 • Az új bevonat kompatibilis a korábban alkalmazott termékkel?.
Környezetbarát bevonatok

A fa befejezéséhez használt összes bevonatnak környezetbarátnak kell lennie

Az elavult bútordarabok festéssel történő helyreállítása érdekes és szórakoztató, valamint előnyös üzlet. Ily módon egy második életet adhat azoknak a tárgyaknak, amelyek sok-sok évig fognak tartani. Ráadásul rengeteg pénzt takaríthat meg.

Kiváló minőségű festékek fából készült bútorokhoz

Kiváló minőségű festékek fából készült bútorokhoz

Előző

Következő