Felszerelt lepedő, hogyan válasszon az ágyán

A kényelem a mindennapi élet elengedhetetlen feltétele. Az ágyneműre is vonatkozik, amelynek feladata a megfelelő alvás és működés biztosítása.

A mindennapi ügyek körében lévén kevesebb idő marad a mindennapi életre. Egyszerű és váratlan megoldásokat találnak, amelyek valamilyen oknál fogva csak most ébresztik életüket.

Lepedő

Azoknak, akik belefáradtak az ágyuk minden reggelen történő kiegyenesítésébe, kiváló megoldás áll rendelkezésre - nyújtott vagy rugalmas szalaggal ellátott lap

Megfontolandó az a téma, hogyan válasszuk ki a rugalmas szalaggal ellátott lapot.

Előnyök

A lapnak vannak jellemzői. Ez egyfajta eset az alsó oldal nélkül. Szorosan illeszkedik a matrachoz, és alulról rögzül a többféle módon varrott rugalmas szalagnak köszönhetően.

Klasszikus és rugalmas lap

A klasszikus és a rugalmas lap hátrányai és előnyei

Ez a típus gyermekágyak, alvás közben nyugtalan emberek számára alkalmas, a szállodai üzletágban széles körben használják az ágynemű gyors cseréje miatt. A fő előnyök a tiszta illeszkedés és a gyors öltözködés. Nem kell minden reggel korrigálni őket úgy, hogy egyszer bedugják a matracot. A kényelmes öltözködés érdekében a lepedőket átlósan rögzítik, majd a fennmaradó sarkok fölé húzzák. Egy új típusú ágynemű megjelenése a modern alvóhelyek jelentős magasságának tudható be, ami kényelmetlenné teszi a takaráskor.

A rugalmas szalaggal ellátott lepedő nem ráncos és nem csúszik el

Ha a szokásos ágynemű alvás után megcsúszik és ráncosodik, a szélén elasztikus szalagokkal ellátott lepedő eredeti helyzetében marad

Van egy fontos pont. Az ilyen termékek elülső frottírral vannak ellátva, a rossz oldal pedig gumírozott. Vízálló burkolatként használják ágyhoz kötött betegek vagy újszülöttek gondozásakor.

Terry lepedő

Terry vízálló lap rugalmas szalaggal

Tervezés szerint ez egy négyszög négy kivágott sarokkal, amelyek össze vannak varrva. Ezután a rugalmas szalagot varrják:

 • a kerület körül;

  Kék lap rugalmas

  A legkényelmesebb lehetőség egy kék lap, amelynek kerületén rugalmas szalag van

 • a sarkokban;

  Narancssárga lap

  Narancssárga lap, sarkain rugalmas

 • rövid a hosszú oldalak megközelítésével.

  Vászon stretch lap

  Vászon stretch lap, kisebbik oldalán rugalmas

Határozza meg a méreteket

Matracméretek

A szokásos matracméretek hasznosak a lepedő méretének kiválasztásához

Vásárláskor felmerül a kérdés, hogyan lehet a matrac méretének megfelelően rugalmas szalaggal ellátott lapot választani. Ismernie kell az ágy paramétereit: szélesség, hosszúság, magasság.

Alapmérések

Alapvető mérések a lap mintázatához

Az első két érték a varrott sarkok teteje közötti távolság. Most meghatározzuk a magasságukat. A lepedőnek teljesen körbe kell foglalnia a matrac oldalát és kissé alatta. Ezért 17 cm-es ágymagasságnál a sarok hosszának körülbelül 20-25 cm-nek kell lennie. Végül is a szerelvény elrejtőzik alulról, ezáltal létrehozva egy fedél hatását, amelyhez további centiméterekre van szükség. A magasságot nem mindig jelölik a címkén. Mérje meg. Ennek a mutatónak a hiánya az üzletekben gyakran azzal magyarázható, hogy a termék univerzális. És mégis egy ilyen lepedő különböző módon "ül" 15 és 22 cm magasságban. Érdemes erre emlékezni a választáskor.

A munkadarab sematikus nézete

A nyersdarab vázlatos nézete egy nyújtólap gyártásához

Anyagválasztás

A nyújtólapok különböző típusú pamutból vagy más anyagból készülnek: durva kalikó, szatén, poplin, pamut, kötöttáru, frottír

Előnyösek a természetes anyagok. Hagyományosan durva kalória, szatén. Ellenállnak a többféle mosásnak, tökéletesen felszívják a nedvességet és könnyen tisztíthatók. A szatén gazdagabb és fényesebb színpalettával rendelkezik, a durva kalória melegen tart. Vannak modellek pamut mezben vagy puha frottírban. Különböző anyagok esetén érdemes olyanokat választani, amelyek 100% pamutot tartalmaznak, vagy a szintetikus szálak jelentéktelen tartalma legfeljebb 3%.

Szatén rugalmas lapok

A rugalmas szalaggal ellátott szatén lapok monokromatikusak és különféle nyomatokkal rendelkeznek.

A speciális célú gumírozott termékekben a természetes szálak aránya lényegesen alacsonyabb lesz.

Kis hiba

A stretch lap vasalása

Nyújtott lap vasalása vasalódeszkán

Az összeállítás nem teszi lehetővé a termék jó minőségű vasalását, ezért a kerületén rugalmas szalaggal ellátott lapokat gyakran alacsony ráncú frottírból vagy mezből varrják. De simogathatja. Bal kezével húzza a lapot a vasalóasztal alá, igazítsa ki a szerelvényt, vasalja meg. Ez nem olyan gyors, de kivitelezhető. Ezért ne féljen a gyapottermékektől, amelyek kerületén rugalmas szalaggal rendelkeznek.

Az ilyen termékeket nem szabad forralni, mivel a vékony gumivénák használhatatlanná válnak. Van még egy hátránya - nehéz összehajtani.

Magunk fogunk varrni

Miután eldöntötte az anyagot, elkezdheti az ágy méreteinek kiszámítását és a szövet méreteinek kiszámítását

Előfordul, hogy nem talált megfelelő terméket. Ezután varrható. Figyelembe vesszük, hogy az üzletben a szövetek 150 cm szélesek, ami azt jelenti, hogy nem lehet egy darabból egy lapot varrni egy 160x200-as matracra. Ebben az esetben két hosszúságot kell vásárolnia.

Minta a lapok varrásához

Mielőtt elkezdené varrni a lepedőt, készítenie kell egy mintát egy adott matrachoz

Számítási értékek:

 • hossza 200 cm;
 • magasság, például 20 cm;
 • az alulról történő hajlításhoz szükséges ráhagyás - 4 cm;
 • varrási ráhagyás - 1 cm.

200 + 20 + 4 + 1 = 225 cm. 225x2 = 4,5 m.

Most ezeket a részeket szokásos varrással varrjuk az él mentén. A fehérnemű és a varratok erősebbek, de vastagabbak is, kényelmetlenséget okozhatnak alvás közben. Az eredmény egy nagy téglalap, amelynek varrása a kívánt hosszúság közepén található, beleértve az összes szükséges engedélyt. Méretei: 225x300.

A szélességet ugyanúgy határozzuk meg, mint a hosszúságot: 160 + 20 + 4 + 1 = 185 cm.

Helyezze a varratot középre. Tegye félre a számított érték felét a varratból mindkét irányba. A kapott 225x185 cm-es részben vágja le a sarkokat és a felesleget. Figyelembe vesszük: 20 cm - matracmagasság, 4 és 1 cm - pótlékokat. 20 + 4 + 1 = 25 cm. De 1 cm-t el kell hagynunk a varráshoz, ezért kivágtuk a négyzeteket 24 cm-es oldallal.

A sarkok négyzeteinek vágása

Először vágjon egy 24 cm-es négyzetet a szövet minden sarkából

Hajtsa be a vágásokat a rossz oldalról a belső oldalra. 7 mm széles varratot varrunk. Most a sarkokat az elülső oldalra fordítjuk, kézzel kiegyenesítjük.

Varrja a tér soronjait

A kapott négyzet egyik oldalát a másikra tesszük (szemtől szemben), varrunk

Lap sarok

Az elülső oldalon egy sarok van kialakítva

Már 1 cm széles zsinórt varrunk, amelynek eredménye egy hagyományos fehérnemű varrás. Varrjon egy 1-2 cm széles rugalmas szalagot a lap kerületére, helyezze az anyag elülső oldalára és kissé húzza meg.

Zsinór készítése

Most egy húzózsinórt készítünk a lap szélessége mentén, megragadva egy kis hosszúságot

Fonjuk a rugalmasat

A kapott húzózsinórba vászongumit fűzünk

Az élek rögzítése

Rögzítse a rugalmas széleit

Fordítsa a gumit a rossz oldalra, és fektessen még egy vonalat. Kész. Előre vasalhatja a vágásokat a rossz oldalon, egyenként kétszer 1 cm-rel. Ezután a gyűrűbe varrott gumit beletesszük a kapott ráhagyásba, 1-2 mm-rel varrjuk a szövet hajtását, hagyva egy kis lyukat nem varrva.

Húzza be és le a széleket

A hosszúság fennmaradó nyitott széleit egyszerűen behelyezik és eltávolítják.

Ez a kezelés jó, ha keskeny elasztikus sávot használunk, mivel használat közben hajlamosabb a nyújtásra. A szabad területen keresztül meglazítható vagy meghúzható.

Barkácslap rugalmas szalaggal

Felvarrt oldalán rugalmas elasztikus lap

Házi lepedő a matracon

Házi lepedőnk a matracon remekül mutat, és alvás közben sem tűnik el

Rugalmas szalag csak a sarkokban. Négy darab 30 cm hosszú rugalmas szalagra van szükségünk. Az egyes varratokból mindkét irányban varrott részre 20 cm távolságra nyomokat helyezünk, varrunk közéjük rugalmas szalagot. Feldolgozzuk a körbevágásokat, kétszer 1 cm-rel meghajlítva a szövetet, lefektetünk egy vonalat.

A sarkokban rugalmas

Összecsukjuk a lepedő szélét, lesöpörjük, 20 cm-t hagyva a gumiszalagnak minden sarkában, lefektetjük a rugalmas szalagot, kinyújtjuk és varrjuk

A rövid oldalak elasztikus része a leírt opcióhoz hasonlóan készül, de a rugalmas szalag szakaszainak mérete nagyobb. Az összeállítás illeszkedik a matrac szélességéhez.

Minél nagyobb területek kerülnek összegyűjtésre, annál jobban rögzül a lap a matracon.

A késztermékek nagy választéka van, a szövetek változatosak. A termék kiválasztásának vagy gyártásának hozzáértő megközelítésével elérheti a várt hatást - sima felületen alvás, az ágy szép megjelenése. Miután bizonyította előnyeit, az elasztikus lepedő megkapja a megfelelő helyet a hálószobában.

Előző

Következő