Hogyan válasszuk ki a babatakaró megfelelő méretét életkor szerint

A baba takaró a kiságy egyik fontos részlete, és számos követelménynek meg kell felelnie annak érdekében, hogy teljes mértékben el tudja látni funkcióit. Furcsa módon a baba takaró mérete és összetétele befolyásolja az alvás minőségét. Annak érdekében, hogy a gyermek teljes mértékben aludhasson, kényelmes körülményeket kell biztosítania, és ehhez - a fenti paraméterek helyes kiválasztásához.

Takaró kiságyhoz

A kiságy takaróját helyesen kell megválasztani

Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretet

Hozzávetőleges méretarány

A babaágyak méretének és a gyermek életkorának hozzávetőleges aránya

Először is meg kell kérdeznie magától, hogy mit kell tennie a takaró megfelelő méretének kiválasztásához. Célszerű szisztematikusan megközelíteni a megoldást, és felépíteni egy sajátos algoritmust. Így nem fog lemaradni a fontos tényezőkről, és kiválaszthatja a tökéletes lehetőséget.

A gyermek méretére kell építenie. Mérje meg a magasságát, súlyát és térfogatát. Tehát a takaró nem lehet túl nagy, de 10-20 cm-rel hosszabb a magasságnál. A szélességet általában a hosszúsághoz igazítják.

A leírt paraméterek elsősorban a jó ágy kiválasztására érvényesek.

Jegyzeten!

A takaró helyes kiválasztása érdekében olyan ágyat kell vásárolnia, amely megfelel a gyermek méreteinek.

Tegyük fel, hogy az ágyat helyesen választják meg, figyelembe véve a gyermek méretét. Most az ágy paramétereiből indulunk ki. Tehát a szokásos takaró megegyezik az ágy hosszával, és 7-10 cm-rel meghaladja a szélességet. Ez az opció nem teszi lehetővé a termék lecsúszását az ágyról, miközben a kényelmes használatra elegendő.

Miért fontos

A megfelelő takaró

A megfelelő takaró megvásárlása különbséget tehet a kisgyermek kényelmes vagy kényelmetlen alvása között.

Gyakran a fiatal szülők figyelmen kívül hagyják azt a tényezőt, mint a babatakaró megfelelő méretének kiválasztása. De ez nem engedélyezhető, mivel a nem megfelelő paraméterek némi kényelmetlenséget okozhatnak. Mi történik, ha a méretek nem megfelelőek.

 • Nehéz megtalálni a paplanhuzatot. Gyakran a baba takaró méretét egyedileg választják ki, vagyis a mérések nem szabványosak. Ezt követően nehézségek merülnek fel a takaró kiválasztásával, ami ahhoz vezet, hogy alvás közben a takaró összegyűrődhet.
 • Takaró csúszik. Egy túl kicsi termék leeshet az ágyról, saját súlya alatt lógva. Ennek eredményeként a csecsemő alvása zavart szenved.
 • Nem fér bele az ágyba. Ez szintén hátrány, és nem szabad a növekedés érdekében babatakarót venni. Ha a termék nem illeszkedik az ágy kerületéhez, akkor összegyűlik és zavarja a normális alvást.
 • Az ágytakaró hibásan takarja a babát. Ez akkor fordulhat elő, amikor túl kicsi, és amikor a baba álmában forog, lecsúszik róla, nyitva hagyja.

Mint látható, ezt a tényezőt figyelembe kell venni, különben bizonyos kellemetlenségek és alvászavarok megjelenése garantált. De ezt a kérdést felkészüléssel kell megközelíteni, és figyelembe kell venni a választást befolyásoló különféle tényezőket.

Különböző tényezők befolyásolják a méret választását.

Különböző korosztályok számára

Normál méretű babatakarók

A jó vásárláshoz figyelembe kell vennie néhány kritériumot. Ezek segítenek pontosabban meghatározni a modellt. Kiválasztottuk a fő szempontokat, amelyeket figyelembe kell venni.

Kritérium Lehetőségek
Kor Mellette:

 • újszülöttek;
 • óvodások;
 • kisiskolás;
 • iskolások;
 • serdülők;
Anyag A leggyakrabban:

 • bicikli;
 • pihe;
 • vatta;
 • bambusz;
 • gyapjú;
 • gyapjú;
 • szintetikus anyagok.
Tervezés A színek és a nyomatok függvényében változik.

Most alaposabban megvizsgálhatja ezeket a kritériumokat, hogy könnyedén eldönthesse, mire van szüksége.

Minden kornak megvan a maga színvonala

Az első kritérium az életkor. Ennek megfelelően ez a tényező a méret mutatója. Gyakran a baba takarót életkor szerint jelölik. Ezért tudnia kell, hogy melyik életkorhoz milyen paramétereket kínálnak, és ha a kérései nem felelnek meg a javasolt méréseknek, válasszon másik korosztályt.

Újszülött

Baba négyzet takaró

Baba négyzet bagoly takaró újszülöttnek

Az újszülött takarók általában szokásos méretűek. Ha borítékot vásárol, 80x80 cm méretű lesz, amikor kibontja. A boríték a legjobb megoldás. Az optimális hosszúságot és szélességet már kiválasztották benne, és kisütés után ágyneműként is használhatja kiságyhoz.

Kis takaró

Kis takaró baba bölcsőjéhez

Van még boríték 60x60cm és 100x100cm. A választás elsősorban a baba paramétereitől függ. Érdemes megjegyezni, hogy a szokásos 80x80 cm-es boríték nem használható bölcsőhöz, mert szélessége 40 cm. Ha kisbabájának vásárlása előtt a babát bölcsőbe kívánja helyezni, akkor jobb, ha a legkisebb borítékot választja. De általában az újszülött azonnal elhelyezhető a kiságyban.

Óvodások

Takaró gyerekeknek

Párnázott poliészter takaró gyermekeknek, háttal alkalmas óvodás korú gyermekek számára

Ha 60x60cm vagy 40x40cm borítékot választott, akkor az óvodás gyermek kényelmetlenül érzi magát alatta: egy ilyen termék már túl kicsi számára. Ebben az esetben újat kell vásárolnia, amelynek mérete 80x80cm. Ez az optimális méret a 3 és 6 év közötti gyermekek számára. Ha a boltban a "3-6 évesek" takarón látja a megjelölést, akkor az óvodásoknak szól, és a fent leírt paraméterekkel rendelkezik.

Most megállapíthatja, hogy nyilvánvaló okokból jobb, ha egy borítékot vásárol egy nyilatkozathoz, egyik oldalán 80 cm-es méretben. Mindazonáltal minden egyedi, és ha bölcsőt kíván vásárolni, akkor inkább egy másik méretet részesítsen előnyben, különben problémák merülhetnek fel, a fentiekben jelezve.

Óvodai készlet

Óvodai ágynemű szett méretekkel

Fiatalabb iskolások

Ágynemű - takaró iskolásoknak

Ágynemű - takaró egy iskolás fiú "Cars" ágyához

A gyermek növekszik, különösen gyorsan ez a folyamat az általános iskolai napokban megy végbe. Ennek megfelelően 6-7 éves korában meg kell cserélnie a babatakarót, mivel az előző egyértelműen kicsi lesz. Most válasszon egy terméket 100 cm-től a gyermek magasságától és térfogatától függően.

Jegyzeten!

A választásnál nem csak a növekedés, hanem a térfogatmérés is fontos.

A fiatalabb diákok számára a dolog négyzet maradhat, és 100x100 cm-es paraméterekkel rendelkezik. Vagy felvehet egy téglalap alakú 100x80 cm-t. Ezt az opciót is optimálisnak tekintik. A szélesség ebben az esetben a gyermek méretétől, az ágy méretétől és az alvás stílusától függ. Ha a gyermek sokat dobál és fordul, akkor jobb, ha négyzet alakú ágytakarót választ.

Diákok

Takaró iskolás

Babaágy gyönyörű ággyal és hozzá illő takaróval egy iskolás lány számára

10 évesen meg kell változtatni az ágynemű méreteit. Ebben az esetben a termék szélessége 100-110 cm, a hossza pedig 140 cm-re nő. De meg kell jegyezni, hogy ezt az elemet ki kell cserélni, amikor észreveszi, hogy a gyermek kényelmetlen alatta, és túl kicsi lett számára. Talán egy 100x100 cm-es formátum alkalmas egy diák számára.

Jegyzeten!

A takaró cseréjének gyakoriságát a gyermek növekedési üteme befolyásolja, kortól függetlenül.

100x140cm-es tanulónak. De ha így nem kényelmes, válassza a 100-110 cm szélességű és 120 cm hosszú lehetőséget. Ezek a lehetőségek a textilüzletekben is elérhetők.

Tinédzserek

Patchwork paplan tizenéves lányok számára

Kézzel készített Patchwork paplan tizenéves lány számára

A 140x100 cm-es takaró alkalmas egy tinédzser számára, de ha már kinőtt belőle, szerezze be a szokásos másfélet. Neve megfelel a méretnek, vagyis hossza 150cm. A szélesség modelltől függően 100-110 cm.

A második lehetőség racionálisabb. Ha tinédzsernek vásárol jó minőségű másfél takarót, nem kell tartania a tartósságától, mivel egy ilyen termék még serdülőkorban is használható.

1,5 hálószoba

Az 1,5 hálókészlet alkalmas idősebb gyermekek számára, amikor a gyermeki lehetőség már nem megfelelő

Nem szabványos opciók

Takaró és ágynemű szett

Takaró és ágyneműkészlet babaágyhoz, kézzel készített, a kívánt méretnek megfelelően

A fentieken kívül vannak nem szabványos modellek is. Szokatlan méretű vagy alakú ágyakhoz tervezték. És függ a gyermek egyéni paramétereitől is.

Nem szabványos opciót nehezebb megtalálni a tömeges értékesítésben. Ebben az esetben nagy valószínűséggel megrendelésre kell varrnia. Néhány modellt azonban találhat. Tehát a piacon vannak olyan termékek, amelyek formátuma 100x118cm, 100x125cm, 100x135cm. A közelmúltban egyre több nem szabványos nyomtatvány jelent meg az üzletekben, így egyre nagyobb az esély arra, hogy megfelelő stúdiót találjanak a stúdió segítsége nélkül.

Kiválasztjuk az anyagot

A méretek mellett érdemes figyelembe venni a termék anyagát. Ez nagyon fontos tényező. Közvetetten befolyásolja a méret kiválasztását is, mert egyes szövetek mosás után általában zsugorodnak. Sőt, a gyártás anyaga közvetlen hatással van a gyermek alvására, így nem hagyható figyelmen kívül.

Bajkovoje

Finom és puha polár takaró

A finom és puha polár takaró ártalmatlan és környezetbarát, és alkalmas újszülött és idősebb gyermek számára egyaránt

Kezdjük a természetes anyagokkal. Hipoallergének, ezért nagyszerűek a gyermekek számára.

A kerékpártakarók meglehetősen gyakoriak. Tökéletesek babájának babakocsiba csomagolásához ősszel történő séták közben vagy hideg nyári estéken. Ebben az esetben a terméknek kompaktnak kell lennie. Meg kell jegyezni, hogy 5 mm vastagsága a lehető legkényelmesebb kültéri használatra.

Ezt az anyagot különböző korosztályok ágyneműinek varrásakor használják. Elég meleg, de télire nem alkalmas. Kiváló légáteresztő és nedvszívó képesség. Ilyen takaróval a baba alvás közben mindig száraz lesz.

Pelyhes

Paplanok

A pehelypaplanok a legbújósabbak és a legkellemesebbek sok más fajta között.

Vigyázni kell ezzel a nézettel. A legkisebbeknek nem ajánlott használni. A kitöltő madárszösz könnyen vonzza a port. Ennek eredményeként ott kezdődhet egy poratka, amely különféle allergiás reakciókat okozhat. Az erősebb test számára ez nem jelent nagy veszélyt, azonban az újszülöttek és a fiatalabb iskolás gyermekek számára jobb, ha a szöszöt biztonságosabb anyagokkal helyettesítik.

De ennek a lehetőségnek vannak pozitív vonatkozásai is. A Down kiválóan átereszti a levegőt, és nem engedi, hogy a gyermek sokat izzadjon. Legnagyobb előnye, hogy tökéletesen megtartja a hőt. Ez a lehetőség tökéletes a téli hideg sétákhoz.

Wadded

Pamut takaró

A vattás takaró nem a legkényelmesebb és legkellemesebb típusú takaró, mivel sokat nyom, elnyeli a szagokat és a nedvességet

Egy másik meleg lehetőség. Ez jó alternatíva a molyhosnak. A pamut töltőanyag hasonló paraméterekkel rendelkezik, mivel kiváló légáteresztő képességű, higroszkópos és jól megtartja a hőt. De az előzővel ellentétben nem szokott sok port felhalmozni. Ennek eredményeként nem táptalaj a káros baktériumok és poratkák számára. Így a természetes pamut töltőanyag hipoallergén anyag, amely tökéletes bármilyen gyermek korosztály meleg ágyneműjéhez.

Bambusz

Bambusz takaró

Szokatlan lehetőség a bambusz takaró, a jó dolog az, hogy antiallergén és antibakteriális

Ez egy minőségi anyag, amely hipoallergén, és még antiszeptikus tulajdonságokkal is rendelkezik. Gyengített immunitású és allergiára hajlamos gyermekek számára előnyös.

A bambuszból készült dolog kiváló "lélegző hatású", nem halmoz fel idegen szagokat, ugyanakkor megvan a maga egyedi aromája, amely nyugtatóan hat a baba idegrendszerére. Ez a típus nem igényel különösebb gondozást, mosás után nem zsugorodik és nem téved el közben.

Gyapjú

A gyapjú takaró a maga nemében a legjobb és legjobb minőségű, mivel tökéletesen megőrzi a hőt, nagyon kényelmes és puha

A gyapjúból készült természetes dolgokat régóta értékelik. Tökéletesen felhalmozzák és visszatartják a hőt. A töltőanyagként használt teve vagy juh gyapjú saját energiával rendelkezik. A gyapjútakarók általában kockás formában készülnek, de vannak modellek gyapjú béléssel. A gyermek számára a második lehetőség elfogadhatóbbá válik. A gyapjútermékek általában villamosak, tapinthatóak, ezért jobb korlátozni a nyitott bőrrel való érintkezésüket.

Gyapjú

Polár takaró

A polár takaró szintetikus kötött poliészter szövetből készül, nagyon meleg és kellemes tapintású

A gyapjú szálszerkezete jó, nagyon puha. Ez nagyszerű lehetőség bármely korosztály számára. Használjon azonban gyapjútakarót óvatosan, és ne engedje, hogy a gyermek izzadjon alatta, az alap alacsony higroszkópos jellege miatt. Ez az anyag szintén nem nagyon engedi át a levegőt.

Ez az opció alkalmas hideg téli sétákra, mivel tökéletesen megtartja a hőt, de nem "lélegzik".

Figyeljünk a szintetikára

Általában a természetes anyagok bizalmat ébresztenek, és leggyakrabban különféle gyermek textilek varrására használják őket. Vannak azonban negatív vonatkozásaik is, allergiát okozhatnak, felhalmozódhatnak a por és a statikus elektromosság. Ezért figyelmet kell fordítania a kiváló minőségű szintetikus töltőanyagokra.

A sintepon a leghíresebb és leggyakoribb anyag, de nem engedi át a levegőt jól, és a mosástól gyorsan romlik.

A leggyakoribb a szintetikus téliesítő és a holofiber. Jó légáteresztő képességgel és kiváló hőmegtartással rendelkeznek. Az ilyen anyagok hipoallergének és régóta teljes mértékben helyettesítik a természetes töltőanyagokat. A baba textíliák szintetikus alapjainak számos más lehetősége van.

Holofiber babatakaró

A jó minőségű holofiberből készült baba takaró hosszabb ideig fog tartani, és minőségi jellemzőit tekintve jobb lesz

Kiválasztjuk a tervet

Most még egy kritériumról, amely közvetetten befolyásolja a méret kiválasztását. Először a tervezésre vonatkozó általános rendelkezésekről.

A gyermek takarók tele vannak különféle nyomatokkal. Itt és mesés és rajzfilmfigurák, természet, virágok és különféle egyéb rajzok. Sok függ az életkortól. Minden időszaknak megvan a maga nyomtatási témája. Érdemes megjegyezni, hogy a pszichológusok nem javasolják, hogy túl világos textíliákat válasszanak egy óvoda számára, mivel ez izgalmasan befolyásolja a gyermek pszichéjét. Figyelembe kell venni azt az anyagot is, amellyel a nyomtatást alkalmazzák.

Takarók nyomatokkal

Baba takarók kedvenc rajzfilmfigurákkal

Fontos!

Rajzoláshoz mindenképpen csak jó minőségű festéket válasszon.

A termék saját kezűleg díszíthető hímzéssel és rojt hozzáadásával. Itt figyelembe kell venni a paramétereit, hogy a tervezés ne zavarja a funkcióinak teljes ellátását.

Takaró hímzéssel

Babatakaró személyre szabott hímzéssel

Figyelembe véve a figyelembe vett szempontokat, kiválaszthatja a megfelelő baba takarót, és nem tévesztheti el a méretét.

Kötött takaró

Megfordítható babatakaró, kézzel kötött arccal

Előző

Következő