Ágytakaró szövet hogyan válasszuk ki a megfelelő verziót

Az ügyesen kiválasztott textíliák a belső tér hozzáértő kialakításának jelei. A függöny, az ágytakaró, a szalvéta erőteljes akkordot szólal meg a stílusos tér szimfóniájában. Ezért fontos, hogy az ágytakaró szövetének kiválasztásakor megőrizzük az íz ízét.

Az ágytakaró barátságossá teszi a hálószobát

Az ágy díszítésére tervezett ágytakaró díszíti és barátságossá teszi a hálószobát

Annak érdekében, hogy az ágytakaró örömet szerezzen neki, amikor kiválasztja, a szövet jellemzői vezérlik, meg kell felelnie a következő követelményeknek:

 • szoros szövésű, akkor a termék megőrzi alakját;
 • elviseli a mechanikai igénybevételt, ellenáll a kopásnak, a kiégésnek;
 • az esztétikai vonzerő megtartása ismételt mosás után.

Vásárlás előtt mérje meg a kikötő méretét, adjon hozzá annyi centimétert mindkét oldalra, amennyire szükséges, hogy a fedél lefelé lógjon oldalról. Egy ilyen egyszerű technika lehetővé teszi az ágynemű, matrac elrejtését. A tervezők néhány trükkel hangsúlyozzák a szoba előnyös tulajdonságait, elrejtik a nem kívánt funkciókat.

 • Ha a szoba paraméterei aránytalanok, a kép helyesen elhelyezett csíkjai segítenek a megjelenés vizuális normalizálásában.

  Ágynemű csíkokkal

  A csíkos hosszúságú ágytakaró vizuálisan meghosszabbítja a szobát

 • A sima ágytakarónak összhangban kell lennie a függönyökkel, kárpitozott bútorokkal, szőnyegekkel, falakkal.

  Sima ágytakaró

  A sima bordó jacquard ágytakaró tökéletesen harmonizál az azonos színű függönyökkel

 • Ha sok fény van a szobában, válasszon hideg színárnyalatokat. Ha a szoba sötét, meleg árnyalatokat ajánlunk.

  Sötét fátyol

  A világos hálószobában található sötét ágytakaró bizonyos kontrasztot hoz létre, és élénkebbé teszi a belső teret.

 • Ha a szoba minden részlete azonos színű árnyalatokban készül, akkor jobb, ha ugyanolyan tartományban lévő anyagot választ, de mintával.

  Függönyök és ágytakarók kombinációja

  Luxus hálószoba függönyök és ágytakarók megfelelő kombinációjával, azonos színvilágban

 • A rojtos szegély, a bojt problémákat okoz a macskával rendelkező családok számára. A Purrs minden bizonnyal szórakoztató díszítőelemekkel kezd játszani és letépni őket.

  Rojtos ágytakaró

  Finom pamut ágytakaró rojtos szélekkel

A belsőépítészetben általánosan használt fő szövetek tulajdonságait az alábbiakban ismertetjük. Megismerkedve a felsorolt ​​fajták fő előnyeivel és hátrányaival, mindenki kiválaszthatja az egyéni feltételeknek megfelelő optimális anyagot.

Alapvető ágytakarók

Akril

Akril ágytakarók

Az akril ágytakarók erősek és tartósak, a legszélesebb szín- és mintaválasztékkal rendelkeznek

A modern életkörülmények, az időmegtakarítás, az alapok mesterséges befejező anyagok felhasználásával járnak a lakótérben, ez alól a textil sem kivétel. A hálószoba kialakításának szintetikus anyagai minimalizálják a vásárlás, a karbantartás pénzügyi költségeit, és sok éven át szolgálnak. Az akril takaró könnyen mosható, és kevés időbe telik a száradása.

A könnyű akrilt még gyerekek is használhatják; a szekrényben elegendő kis hely van a tároláshoz. A korlátlan színválaszték, a tervezés szélessége lehetővé teszi, hogy bármilyen hálószobát stílusosan díszítsen. Az akril fő hátránya a pelletek képződése. A szövet hosszabb ideig megőrzi méltóságteljes megjelenését, ha gondosan kiválasztanak speciális mosószereket. A statikus elektromosság felhalmozódása nehezebb, ezt a folyamatot nem lehet megállítani.

Atlasz

Szatén ágytakaró

A hálószoba szatén ágytakarója könnyű, szép és romantikus lehetőség

A figyelemfelkeltő megjelenés miatt a szatén ágytakaró anyag a kifinomult hálószobák legjobb tervezési megoldása. A tökéletesen sima szaténnal borított ágy rendezettnek tűnik, a hálószoba kifinomult megjelenést kölcsönöz. Rossz ötlet, ha sima szöveteket használunk selyem ágyneművel. Az ágy mindig rendetlen lesz: az ágytakaró lecsúszik róla.

Az Atlas különleges megközelítést igényel. A legkisebb gondatlanság látható foltot eredményez. A nedvesség kellemetlen foltok megjelenését váltja ki.

Bambusz

Bambusz ágytakaró

A bambusz ágytakaró környezetbarát és olcsó, szép textúrájú lehetőség

A természetes, természetes alap miatt a bambusz széles körben keresett. A széles színválaszték lehetővé teszi bármilyen belső megoldás elkészítését. Ez a szövet általában vékony, így minden háziasszony gond nélkül megmossa a bambusz takarót. A tárolási szabályok rendkívül egyszerűek. Az összecsomagolt elem minimális helyet foglal el.

A bambusz antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, képes felszívni a nedvességet, a kellemetlen szagokat és megszüntetni azokat. A por nem késik rajta. A levegő könnyen elmúlik üvegházhatás létrehozása nélkül.

Bársony

Bársony ágytakarók

A bársony ágytakarók bolyhosak, puhák, kellemesek a test számára, de gyorsan elhasználódnak

Az emberek bársony iránti vágya az évek során növekszik. Pompás megjelenés, kellemes textúra senkit sem hagy közömbösnek. Ám amikor az ágytakarók szövetét választja, kerülje a természetes bársonyt. Túl magas a költség, és a kopásállóság minimális.

Ha senki sem ül az ágyon, menjen lefeküdni, a bársony rendben van. Csak dekoratív funkciót képes ellátni. A stiláris egység fenntartása érdekében az ágytakaró mellett ajánlott még egy textil részletet elkészíteni a szoba belsejéből. De ha egy kis hálószobában néhány bársony részletet használ, akkor rossz íze lesz. Az intézkedésnek való megfelelés a stílus alapja.

Viszkóz

Viszkó ágytakarók

A hálószobában található viszkóz ágytakarókat a legtermészetesebb lehetőségnek tartják a mesterségesek között

A viszkóz természetes cellulóz anyagon alapul. Ezért kellemes tapintású, mint a pamut, de praktikus, mint a poliészter. Az alacsony súly, a széles színválaszték, a dekorativitás a fő előny, amely miatt a viszkóz az egyik legjobb alap az ágytakarók gyártásához.

Vásárláskor vegye figyelembe a viszkóz mosás utáni csökkenését. Ha úgy dönt, hogy saját kezűleg varrja az ágy dekorációját, akkor kinyitás előtt megmossák és megszárítják a viszkózt, majd a későbbi kellemetlen meglepetések kizárásra kerülnek.

Gobelin

Gobelin ágytakarók

A kárpitos ágytakarók valódi műalkotások, amelyek gyakorlatilag "ősidők óta" érkeztek hozzánk

A kárpit egy hagyományos szövet, amelyet a belső tér díszítésére még a középkorban használtak. A szovjet időkben szinte mindenkinek egyszerű kárpitos ágytakarója volt. A XX - XXI. Század fordulóján ez a szövetfajta elvesztette jelentőségét. A közelmúltban azonban egyre több tervező fordul hozzá, és megpróbál teljes képet adni egy hálószobának vagy nappalinak.

A szakemberek nagy gonddal használják a kárpitot. Végül is képes vizuálisan csökkenteni a helyet. Kis hálószobákban a kárpit nem megfelelő. De a tágas helyiségekben, ahol a klasszikusok dominálnak, a kárpit a jólét, a stabilitás megtestesítője lesz.

Jacquard

Jacquard ágytakarók

A jacquard ágytakarók könnyen ápolhatók, tartósak és élénk színek

A drága jacquard szöveteket nagy díszes minták különböztetik meg. A Jacquard természetes és mesterséges szálakból készül. Ez egy klasszikus lehetőség a lakástextil varrására. A jacquard dolgok előnyei között a szakértők megjegyzik az erőt, a testre gyakorolt ​​jótékony hatásokat, a tartósságot, a higroszkóposságot. De a lényeg az esztétikai vonzerő. A fő problémák a magas költségekkel, az ellátás nehézségeivel járnak. Ha a termék természetes anyagokból készül, különösen gyapjúból, allergiás reakciók lehetségesek.

Szőrme

Szőrme takaró

A prémes ágynemű gazdagnak és drágának tűnik

Az ágytakarók prémszövetei a sikk megtestesítői. Miután felvette a megfelelő színárnyalatokat, könnyen illeszkedhetnek bármilyen belső stílushoz. Ez a lehetőség azoknak a személyeknek megfelelő, akik különleges státuszt igényelnek.

Ha a lehetőségek korlátozottak, a legjobb, ha nem használsz szőrt. A fő nehézséget a távozás jelenti. Hosszú halom, szőrszennyeződés, gyorsan vonzóvá válik, ezért rendszeresen száraz tisztítást kell használnia. Nincs más lehetőség a szőr eredeti szépségének megőrzésére.

Mikroszálas (velsoft)

Mikroszálas takaró

Rendkívül finom mikroszálas takaró a tartósságért

Ennek a mesterséges szálakból készült vékony szövetnek az előnye a rendkívül alacsony költség. A belőle készült termékek ára észrevehetően alacsonyabbnak bizonyul, mint a más anyagok analógjai. A mikroszálas termékekkel díszített ágy azonban veszít, esztétikai vonzereje alacsonyabb. A belső tér megjelenése kevésbé kifinomult. Ha az ágytakaró jó minőségű, akkor az ára nagyon magas lesz.

Gyapjú

Polár ágytakarók

A polár ágynemű meleg, puha, könnyű és biztonságos az allergiások számára

A polár kellemes textúrájú, rengeteg árnyalattal rendelkezik. Az alacsony költség sok fogyasztót vonz magához. A gyorsan megjelenő pelletek azonban nagy csalódást okoznak. További hátrányok a statikus elektromosság felhalmozódására való hajlam, a teljesítmény romlása magas hőmérsékletnek kitéve.

Pamut

Pamut ágytakarók

Környezetbarát és természetes pamut ágytakarók, jól használhatóak a nyári szezonban

Ha az ágytakaró pamutszövete mesterséges adalékok nélkül készül, akkor kellemes tapintású, de nem tartós. Ismételt mosás esetén el fog hullani, elveszíti vizuális vonzerejét. A pamutszövet egyéb hátrányai:

 • összegyűr;
 • leülni mosás után;
 • nehezen vasalható.

Az előnyök között szerepelnek a test előnyei, a könnyű súly, a jelentéktelen hajtogatott térfogat, a higroszkóposság, a hipoallergén hatás. Ma pamutból durva calico, szatén, poplin, chintz, taft készül. Az első hármat széles körben használják ágytakarók készítésére.

Selyem

Selyem ágytakaró

Gyönyörű és drága selyem ágytakaró a hálószobához

A selyem kifinomultsága nagyszerű ahhoz, hogy meghitt légkört teremtsen. Ne aggódjon a tartósság miatt. A természetes selymek UV-állóságukról ismertek. De a selyem negatívan reagál a mosószeres vízre, a nehézségek között szerepel az is, hogy kézzel kell lemosni a terméket. Mivel a selyemszövet takaró könnyű, ez nem okoz nagy problémákat. De a száraz tisztítás alkalmasabb, mert a víz provokálja a vonzó foltok megjelenését.

Gyapjú

Gyapjú takaró

A gyapjú takaró a leghidegebb hónapokban is kellemes hangulatot és meleget teremt

A gyapjú mindig reprezentatívnak tűnik, otthonos. Az ágyat takaró takaróhoz általában gyapjúszövetet használnak. Ezért ez a legjobb megoldás azok számára, akik igyekeznek megszabadulni a felesleges dolgoktól, minimalizálni a dolgok számát. A természetes gyapjúból készült termékek azonban jelentős súlyúak, ami kényelmetlenséget okoz, ha mosni, szárítani szükséges.

Az optimális változat olyan anyag, amely mesterséges szálakat tartalmaz. Megőrzi a természetes gyapjú számos jellemzőjét, de kevesebb súlyt nyer. Egy ilyen textilterméket könnyebben lehet mosni, nem kell vasalni. A kasmír a természetes gyapjú szövetek drága változata. A kasmírot ritkán használják otthoni textíliákhoz. Ez a lehetőség csak gazdag emberek számára áll rendelkezésre.

A kötött gyapjú termékek hajlamosak mechanikai sérülésekre. Nem romlanak azonnal, ha nagy szilárdsági tulajdonságokkal rendelkező fonalat választ. Ekkor az ágytakaró sokáig örömet okoz eredeti megjelenésével, kellemességet teremt. Ha egy ember nem bírja a szúrós termékeket, könnyebb neki más takarók közül választania a takarót. Végül is a gyapjú alap irritálja az érzékeny bőrt.

Tippek az ágytakarók saját kezű készítéséhez

Ha az ágy nem szabványos, akkor jobb, ha ágytakarót rendel egy varrónőtől, vagy maga készíti el. A patchwork technikával készült népszerű ágytakarók.

Patchwork ágytakaró

DIY patchwork paplan

A varrónőknél általában hatalmas mennyiségű rongy maradt a korábbi munkákból. Elrendezésükkel a kreatív emberek egyedi dolgokat kapnak, amelyek tükrözik kreatív világképüket.

Sokan maguk készítik a steppelt ágytakarókat. A steppelt szövet már ma is eladó. Ha a varrás kedvenc dolog, akkor pamutot, selymet vagy szatént, szintetikus téliesítőt, azonos színű szálakat vásárolnak.

Ágytakaró

Kézzel készített tengeri steppelt ágytakaró

A fedél 3 rétegű. A felső és az alsó réteg gyönyörű szövetből, a középső pedig párnázott poliészterből készült. 3 réteg van összekötve, összehangolva, eldörzsölve.

Ágytakaró anyag

Háromrétegű takaró-ágytakaró anyaga

Ezután egy speciális lábbal meg kell varrni a kapott munkadarabot.

Vonal készítése

Vonalat készítünk a hajlított vonalak mentén, az egész takarót megpucoljuk

Az éleket előfeszítő szalaggal zárják le.

Szövet csövezés

Szegély készítése kontrasztos szövetből

Varrjuk fel a szegélyt

Varrja az ágytakaró körüli szegélyt

Az utóbbi időben a kötött ágytakarók népszerűvé váltak.

Kockás kötés

Hangulatos, kézzel kötött, tejes takaró

A munkát a rajz mintája szerint végzem, ami tetszett. A kötött munkadarab szélei át vannak hajtva, varrógéppel szegélyezve.

Baba ágytakarók

Gyönyörű lepedővel ellátott ágytakaró

Gyönyörű ágytakaró lepkékkel a hercegnő ágyhoz

A kis fideszeknek biztonságos, szép dolgokra van szükségük. Ezért előnyben kell részesíteni a természetes és a vegyes variációkat. A szintetikus szálak hozzáadása kevésbé ráncosítja a textíliákat. A világos színek nem alkalmasak óvodába. A legapróbb csecsemő is megfesti a textíliákat.

Néhány természetes anyag allergiát válthat ki. Ezért a gyapjút nem szabad óvodában használni. Előnyös a pamut.

Ágytakaró

Steppelt ágytakaró egy fiú szobájához, kedvenc karaktereivel

Az ágytakaró gondozásának szabályai

A természetes, mesterséges, vegyes szövetek különleges megközelítést igényelnek. Ha nem tartja be az ajánlásokat, mos, vasal, nem figyel a szabályokra, a dolog hamarosan elveszíti vizuális vonzerejét. Ha tartós dolgot szeretnél beszerezni, akkor először egy ismert gyártótól származó ágytakarót kell vásárolnod.

Az időszakos friss levegőn való függesztés meghosszabbítja az ágytakaró élettartamát. A dolog lélegzik, szellőztet, jól megszárad. A szennyeződés megjelenésekor az ágytakarót a mosógépben mossák, így hatékonyabb eredményt érhet el. A ruhanemű mennyisége nem haladhatja meg a mosógép dobjának térfogatának 0,5-szeresét.

Ha foltok vannak a ruhákon, azokat mosás előtt eltávolítják. Annak megakadályozása érdekében, hogy az ágytakaró megnyúljon, ne deformálódjon, vízszintes felületen kell szárítani. A szintetikus anyagokat nem szárítják magas hőmérsékleten.

A gyapjúnak különleges megközelítésre van szüksége. A gyapjútermékek védik a lepkéktől, a magas páratartalomtól. Távolítsa el az ecsettel megjelenő foltokat.

Következtetés

Az ágy elkészítése nem olyan egyszerű, mint első pillantásra tűnik. A választás során sokakat az egyéni igények, a saját preferenciáik vezérelnek. A gyakorlati hostesseknek ajánlott mesterséges szálakból készült textíliákat vásárolni. A természetes szálakat a maximális kényelemre törekvő emberek választják.

Előző

Következő