Hogyan válasszuk ki a takarótöltőket, az anyagokat, a melegség mértékét

A takarók megválasztása mára olyan nagy, hogy új háztartási cikk vásárlásakor kábulatba kerülhet - az anyagok és a gyártási technikák neve érthetetlennek tűnik. Ebben a cikkben segítünk megérteni a rengeteg alvási terméket a piacon, és a megfelelő döntést hozni.

Annak biztosítása érdekében, hogy a takaró teljes mértékben megfeleljen az Ön igényeinek, döntse el, hogy melyik évszaknak szánja, és mennyire zord az éghajlat.

Takaró választása

A takaró kiválasztásakor figyeljen nemcsak összetételére, hanem a méretére és a hőszigetelő tulajdonságokra is.

Ha tudni szeretné, melyik takaró a legmelegebb, akkor először a töltőanyagra kell figyelnie. Lehet szintetikus, vagy állati vagy növényi eredetű természetes anyagokból készülhet.

A paplan 4 évszak két feléből áll (gyapjúból és pamutból), amelyek gombokkal vagy tépőzárral vannak összekötve, együtt vagy külön is használhatók

A legmelegebb vigasztaló állati eredetű anyagokat, például pehelyt vagy gyapjút tartalmaz. Lehet liba, kacsa vagy dög pehely. Ha a csomagoláson a hattyúgombot töltőanyagként jelzik, akkor az valószínűleg mesterséges helyettesítő, mivel a hattyú szerepel a Vörös Könyvben.

A takarók mélyen lefelé készülnek

A legjobb, de egyben a legdrágább takarók a bágyadt pehelyből készülnek, amelynek még gyógyászati ​​tulajdonságai is vannak.

A legolcsóbb pehely- és pehelytoll-termékek kacskaringóssá teszik őket, a legmelegebbeket pedig barnásnak tartják. Az olcsó kacsatakarók hátrányai közé tartozik az alacsony kopásállóságuk, a termék belső kitöltése egy idő után összezavarodik és darabos lesz.

A paplanok a leghidegebb télen is képesek melegedni, ellenjavallt azonban allergiás és asztmás betegségek esetén

A pehelypapír alkalmas azok számára, akik inkább a legmelegebb paplanot vásárolják, vagy inkább hűvös hálószobában alszanak. A Down nagyon higroszkópos, jól felszívja az izzadságot és átengedi a levegőt. A pelyhes termék hátránya a magas allergén hatás, a tisztítás nehézsége, valamint a poratkák és a különféle gombák és penész valószínűsége a töltőanyagban.

Tollfeltöltés

A 10-20% tollfeltöltés a legjobb megoldás, amely biztosítja a termék magas minőségét

A gyapjúk a legmelegebb takaró kiválasztásában is vezetnek, miközben higiénikusabbak - kényes módban moshatók speciális gyapjúmosószerrel.

Takaró

A gyapjú takaró környezetbarát, hidroszkópos és praktikus

Az ilyen takarók gyártásához juhból, tevéből vagy lámából származó gyapjút használnak. A gyapjútermékek nemcsak melegek lehetnek, hanem szezonon kívül is.

Meleg megfordítható takaró

Meleg kétoldalas takaró, amelynek egyik oldalán gyapjú, a másikon pamut

A takaró melegsége ebben az esetben a vastagságától függ; a vékony gyapjú takarók kiváló nyári lehetőségek lehetnek. A gyapjútakarók nemcsak vastagságukban, hanem gyártási technológiájukban is különböznek egymástól.

 1. A fedetlen gyapjú takarók szövőeszközökön készülnek, és úgy néznek ki, mint a takarók.

  Nyitott gyapjútakaró

  Gyapjútakaró nyitott gyapjúval

 2. A zárt gyártástechnológiával ellátott takarók fedélből és gyapjú töltelékből állnak.

  Zárt gyapjú takaró

  A zárt steppelt gyapjútakarók gyakoribbak és praktikusabbak

Cashmere takarók

Puha tapintású, könnyű és meleg kasmír takarók kényelmet és meleget tudnak nyújtani alvás közben

A szövetburkolat csökkenti a természetes gyapjú "harapását", és további légréteg jelenléte miatt több meleget biztosít. A gyapjú minőségét a gyapjú töltésének elosztási módja és a takarók steppelt technológiája is meghatározza. A legjobb választás a kazettatechnikával készült takaró lenne, amikor a töltőanyagot hosszirányú és keresztirányú öltésekkel rögzítik a fedélben.

Kerékpár takarók

A kerékpártakarókat minden évszakban sokoldalúnak tekintik, mivel sűrűségükben különböznek egymástól

Ha inkább egy könnyű takarót szeretne, vagy az ágyneműt választja a nyári szezonban, fordítsa figyelmét a növényi töltelékekre: pamutra, bambuszra.

 1. A pamut töltőanyagnak megvannak a maga előnyei - az anyag higroszkópos, jól lélegző, nem igényel különösebb gondozást.

  Könnyű pamut takaró

  Könnyű pamut takaró, jacquard szaténból, melegen hűvös, hidegben meleg

 2. A bambusz termékek hasonló előnyöket kínálnak, de valamivel drágábbak lehetnek. Ugyanakkor ez az anyag tartósabb, ami azt jelenti, hogy a bambusz tovább fog tartani. A növényi szálas takarók nagyszerűek a gyerekek számára, mivel nem allergének és könnyen tisztíthatók a mosógépben.
Bambusz takarók

A bambusz takarók különösen népszerűek a töltőanyag antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságai miatt

A szintetikus töltőanyagok köre az olcsó szintetikus párnázó takaróktól a modern, szintetikus szálakig terjed, amelyek utánozzák a hattyút. A szintetikus termékek kiválasztásakor nem mindig éles az a kérdés, hogy melyik takaró a legmelegebb. A szintetikus szálak fő hátránya az alacsony higroszkóposság. Ennek a mutatónak a kívülállója a poliészter lesz, amelynek szálai kör keresztmetszetűek. Rosszul engedik át a levegőt és a nedvességet, alvás közben nem vezetik ki az izzadságot. A modern szintetikus takarók gyártása során gyakran használnak üreges szálakat, például holofiberet. Ez a technológia lehetővé teszi olyan meleg és könnyű takarók gyártását, amelyek nem igényelnek különösebb gondozást és kényelmet nyújtanak alvás közben.

Szintetikus takarók

A szintetikus takarók viszonylag olcsók, de a minőségi jellemzőket tekintve alacsonyabbak, mint a természetes anyagokból készült drágább társaik

Népszerű a poliészter szálakkal töltött paplan is. Ennek a töltőanyagnak az előnyei az alacsony költség, az egyszerű gondozás, a hipoallergénség és a nagy rugalmasság - a meleg takaró negyven fokos ismételt mosás után is jól megőrzi alakját.

Egzotikusabb anyagok találhatók a takaró töltőanyagaként - eukaliptusz rost, selyem, latex, hínár és mások. Ha szokatlan "töltelékkel" rendelkező meleg takarót választ, figyeljen a természetes szálak százalékos arányára a töltelékben. A gátlástalan gyártók a növényi töltőanyag 5-15 százalékát adják hozzá, sok pénzért szintetikusat kaphatnak, alacsony higroszkópossággal és gyönyörű szóval a csomagoláson.

Selyemmel töltött takarók - Elit paplanok finomított fehérjetöltővel egy selyemhernyó hernyóból

Ez a trükk nem fog működni a latex termékeknél, amelyeket általában pamut fedél nélkül árulnak. A közelmúltig csak latex takarót lehetett vásárolni csak Délkelet-Ázsia országaiban. Most nem lesz nehéz megtalálni őket Oroszország területén, és a kisvárosok lakói meleg takarót vásárolhatnak az online áruházban.

Latex takaró

Az elasztikus és kényelmes latex takaró hűvös, meleg időben pedig hideg

Takarók gyerekeknek és felnőtteknek

Felnőtteknek szóló takaró vásárlásakor a személyes preferenciákat is érdemes figyelembe venni. A terjedelmes bolyhos takarók kedvelői pehely vagy bambusz takarót választanak, míg a vékony termékeket inkább a gyapjú vagy a pamut. Az anyag mellett fontos figyelembe venni a méretet, a családtagok szokásai és az ágy mérete alapján. Ha a házastársak egy takaró alatt alszanak, akkor 200 euró szélességű, euró méretű termékre lesz szükség.

Euro méretű takaró

A közelmúltban nagy szükség van az „euró” méretű takarókra

Idővel sok házaspár elutasítja egy közös takarót, mivel a választás preferenciái eltérhetnek. Gyakran előfordul, hogy az egyik házastárs a legmelegebb takarót választja, a másik pedig elégedett egy vékony és könnyű ággyal. Ebben az esetben a méret gyakran egy vagy másfél. Ha az egyik házastárs asztmában vagy allergiában szenved, a másiknak le kell mondania a személyes preferenciákról, és el kell felejtenie a pehely-, gyapjú- vagy latextermékeket is.

Családi szett két takaróval

Két paplanhuzattal ellátott ágyneműkészlet alkalmas azoknak a pároknak, akiknek más a melegség kedvelése

A gyermek számára a takaró kiválasztásakor először is figyelembe kell vennie az allergia kockázatát. Jobb, ha megtagadja a takarókat, és növényi vagy szintetikus töltőanyagok mellett dönt. Fontos, hogy a takaró gépben mosható és könnyen szárítható. Ha a gyermekszoba hőmérséklete meghaladja a 20-22 fokot, akkor ne a legmelegebb takarót válasszon, jobb, ha pamutból vagy bambuszból töltött könnyű takarót használ.

Bambusz babatakaró

Baba hipoallergén bambusz takaró

Kényelmes és praktikus lehetőségek kettős termékekhez, amelyek két vékony takaróból állnak. Az utószezonban egyszerre egyaránt használhatja, a forró nyáron vagy a fűtési szezonban pedig oldjon ki egy további réteget.

Dupla baba takaró

A dupla pattanásos babatakaró lehetővé teszi a szezonálisan beállított meleget

Újszülött számára történő vásárláskor a választás nem korlátozódhat egyetlen termékre, a nyári és a téli szezonban különböző takarókra lesz szükség. A töltőanyag fő tulajdonságai, amelyeket figyelembe kell venni a vásárláskor:

 • légáteresztő képesség;
 • higroszkóposság;
 • hipoallergén;
 • az a képesség, hogy gyakran mossa a terméket otthon, gyorsan szárad.

A fűtési szezonban a beltéri hőmérséklet hazánkban gyakran még magasabb, mint nyáron. De a szezonon kívül az éjszakák meglehetősen hidegek. Ebben az időszakban a legjobb meleg vagy 4 vagy 5 ponttal ellátott szintetikus szálas takarót használni. Ezeket a megnevezéseket használják a takaró hőindexének meghatározására, a maximális érték 5 pontnak felel meg.

A takarók melege

A gyártók pontokkal jelzik a takarók melegségét a csomagoláson

A takarókat magas allergénségük miatt el kell dobni, a pamut pamut túl nehéz az újszülöttek számára. A kiváló minőségű gyapjú jó alternatíva lehet a szintetikus anyaggal szemben, de a kiváló minőségű puha gyapjúból készült termék ára magas lehet.

Ha a szoba meleg, ideális egy finom gyapjú baba takaró. A könnyű bambusz takaró jól felmelegíti a babát, de nem szabad túl terjedelmes, sűrű modelleket választani újszülöttek számára.

Takaró gyerekeknek

A gyermek paplan-takaró különböző színű és különböző mintákkal rendelkezik fiúk és lányok számára

Ha takarót választ a csecsemőnek, felejtse el a hosszú hajú, díszítő gombokkal és szalagokkal ellátott modelleket. A további dekoráció kockázatot jelenthet a baba biztonságára. Használhat speciális klipeket, amelyek megakadályozzák, hogy a baba álmában ledobja a takarót, és nem engedi, hogy a takaró a csecsemő fejére csúszjon, ami megnehezíti a légzést.

Takaróklipek

Speciális klipek babatakaróhoz

A gyermekágyak modern választéka lehetővé teszi, hogy ne korlátozza a szülők fantáziáját, de a gyermekorvosok azt javasolják, hogy ragaszkodjanak a klasszikus színválasztékhoz, elkerülve az élénk savas színeket.

A meleg takaró kiválasztásakor ugyanolyan fontos tényező a huzat szövete. Leggyakrabban pamutból vagy durva kalikóból készült anyagból készül, a sűrű teakot a pehely- és tolltermékekhez használják.

Baba pamut takaró

Baba pamut takaró antiallergén töltőanyaggal "Vicces baglyok"

A drágább és kifinomultabb lehetőségek közé tartoznak a selyem háztartási cikkek, a finom szövetek kellemesen hűsítik a bőrt a melegben. Az egészségügyi orvosok azonban nem javasolják takarók takaró nélküli használatát, és a közte és a takaró között további légrés biztosít nagyobb hőszigetelést. Ezért, ha kívánja, pénzt takaríthat meg, és vásárolhat pamut bevonattal ellátott takarót, de ágyneműt vásárolhat pamutszövetből.

Válasszon hazai termékeket

A takaró márkájának kiválasztásakor nem szabad szkeptikusnak lennie a hazai textilgyártókkal szemben. Közülük sokan a GOST szerint működnek, ami garancia a termék minőségére. Az orosz éghajlat sajátossága az orosz gyárak mellett is szól - akik, ha nem is az orosz technológusok, tudják, melyik takarót válasszák súlyos fagyok vagy forró nyár idején! A TekStyle, Lezheboka, OlTex, VEROSSA márkák paplanjait nagyra értékelték a Roskachestvo kutatásában. A festék stabilitásának paraméterei, a töltőanyag megfelelése a címkén szereplő információknak, a töltőanyag egyenletes eloszlása ​​a burkolat belsejében, a steppelés minősége, a hőszigetelés és a higroszkóposság, a fent említett termékek kapták a maximális pontokat. A török ​​textilgyárak rendszeresen biztosítják az orosz piacot is minőségi és megfizethető ágyneművel.

Előző

Következő