Hasznos tippek és ötletek a hálószobabútorok elrendezéséről

A hálószoba az a hely, ahova visszatérünk egy nehéz nap után. Kényelmesnek kell lennie, és hozzá kell járulnia a kikapcsolódáshoz és a felhasznált energia visszanyeréséhez. Ezért nagyon fontos a bútorok helyes elrendezése a hálószobában - a hálószoba ergonómiája.

Hangulatos légkör az alvóhelyiségben

A hálószobában az ember pihen, visszanyeri az erőt, energiát tárol egy új napra, ezért nagyon fontos, hogy ezen a területen hangulatos és kényelmes légkört teremtsen

A hálószoba bútorrendezésének tervezésénél figyelembe kell venni, hogy hány ember alszik a hálószobában, milyen korú és nemű lesz a szoba lakója, milyen ízlésük és preferenciáik vannak, figyelembe kell venni a szoba területét, van-e hely holmi tárolására, például külön öltöző, vagy ez a funkciót a hálószoba látja el. Ezekre a kérdésekre válaszolva megértheti, hogyan kell elrendezni a bútorokat a hálószobában.

A feladat leegyszerűsítése és a nagyméretű bútordarabok átrendezésének elkerülése érdekében jobb, ha előre átgondoljuk a helyüket

Kompetens tervezés

A bútorok harmonikus elrendezése

A bútoroknak harmonikusan illeszkedniük kell a térbe, a hálószoba kialakításának pedig meg kell felelnie a választott stílusnak

Miután meghatározta a hálószoba funkcionális célját, folytathatja a tervezést.

 1. A hálószoba bútorzatának elrendezésénél rajzolni kell a méretarányú rajzot, figyelembe véve a szoba összes méretét, és megmérve az egyes bútorok távolságát.
 2. Ezután elkészítik a hálószobát bútorokkal.
 3. A hálószoba bútorai közötti távolságnak legalább 50-70 centiméternek kell lennie.

  Távolság ágy szerint

  A hálószoba bútorai közötti távolságnak kényelmesnek kell lennie a mozgáshoz.

 4. A szükséges bútorokat a szoba méretétől függően választják ki.
 5. A hálószobában fontos átgondolni az elektromos készülékek és a TV helyét annak érdekében, hogy vezetékeket készítsenek és aljzatokat helyezzenek el.
 6. Meg kell választani a fő fényforrásokat: csillár, állólámpa vagy fali lámpák. A legjobb, ha dimmer kapcsolót használ, amely tompítja a világítást. A lágy fény elősegíti a hangulatos légkört. A legjobb, ha a hálószoba színét pasztell színnel választja; a zöld, rózsaszín, bézs, kék színű hálószobák nagyon jól néznek ki.
 7. A bútorok kiválasztásakor érdemes a természetes anyagokra összpontosítani: fa, MDF, forgácslap. Az ilyen bútorok biztonságosak az egészségre, és sokáig fognak tartani.
 8. Az ágy a hálószoba fő attribútuma, amelyet éjjeliszekrények egészítenek ki.

  Megfelelő ágy

  A megfelelő ágy a hálószoba fő jellemzője egy bizonyos stílusban

 9. A szekrény leggyakrabban a falhoz kerül. Semmi sem akadályozhatja a bejárati ajtó kinyitását és a hálószobába való szabad átjárást. A hálószobában lévő bútorokat úgy kell elrendezni, hogy hozzáférést biztosítsanak a hálószoba minden eleméhez, az összes szekrényajtónak könnyen nyithatónak kell lennie, a fiókoknak szabadon kell csúszniuk.
 10.  A gyermek hálószobában helyet kell biztosítani a gyermekjátékok számára, íróasztalt, könyvespolcot vagy polcot és helyet a szabadtéri játékoknak.

Hogyan rendezzük el az ágyat a hálószobában?

Helyezze az ágyat a hálószobába

Feng Shui ágy elrendezés

Az ágy a hálószoba belső részének fő funkcionális eleme. A hálószoba egészének kényelme és kényelme attól függ, hogy az ágy milyen kényelmesen helyezkedik el, valamint a tulajdonosok hangulatától és nyugalmától. Elfogadod, végül is nem mindig a legkellemesebb az ágyból való felkelés, a szekrény, a szekrény vagy a komód sarkához verés. Ezért megfelelő távolságra kell lennie a többi bútortól. A bútoroktól való távolságot minden esetben egyedileg kell kiszámítani.

Kényelmes ágy elrendezés

Kényelmes ágy elrendezés mindkét oldalon megközelítéssel

Ha a hálószoba nagy, akkor az ágy középen elhelyezhető, a szekrények, a komód és az öltözőasztal pedig a falak mentén helyezhető el.

Bútorok elrendezése a hálószobában

A Feng Shui ágy kedvező elhelyezkedése biztosítja az egészséges és egészséges alvást

Egy kis hálószoba nagyobb figyelmet igényel. Előfordulhat, hogy el kell hagynia az éjjeliszekrények használatát a hálószobában, mivel ezek átlagosan 50 centiméternyi további helyet igényelnek az ágy mindkét oldalán.

Ágy egy keskeny hálószobában

Keskeny hálószobákban az ágynak ilyennek kell lennie. úgy, hogy a falak közötti távolság legalább 70 cm maradjon

Egy kis hálószobában jobb egy közepes méretű ágyat venni, és több helyet hagyni körülötte a mozgás szabadsága érdekében. Az ágy az ablak mellett helyezhető el, a fejtámlát a falhoz nyomva, lehetőség van az ágy szögletes helyzetére, amikor az ágy átlósan keresztezi a szobát.

Az ágy kiválasztásakor különös figyelmet kell fordítani a matrac kiválasztására. Minél jobb a matrac, annál jobb az alvás és az egészség. Gyakran a matrac az ágy legdrágább eleme.

Fa ágy könnyű baldachinnal

Fa ágy könnyű áttetsző baldachinnal, amely elrejti az alvó helyet a kíváncsi tekintetek elől

A baldachin az ágy csodálatos dísze. Romantikus hangulatot kölcsönöz a hálószobának, kiemeli az alvóhelyet és biztonságérzetet ad a külvilágtól. Nem szükséges nehéz szerkezetű ágyat vásárolni, elegendő a mennyezetre szerelni a szövetet, és gyönyörűen díszíteni a drapériát.

Baldachinos ágy

Klasszikus olasz baldachinos ágy a fejtámlánál

A lombkorona lefedheti az egész ágyat, és védelmet nyújt a kíváncsi tekintetek ellen, vagy lehet egy kis dekorációs elem az ágy felett vagy az ágykeret állványokkal ellátott oldalán. Díszítheti a lány ágyát baldachinnal. Mesésséget kölcsönöz a gyermekszoba belső terének.

Hercegnő szoba

Lombkorona a kiságy fölött a hercegnő szobájában

A modern tervezők olyan egyedi javaslatot kínálnak egy kis hálószobára, mint egy átalakító ágy, amelyet megrendelésre lehet elkészíteni egy bútorstúdióban. Lehajtható a falhoz, becsúsztatható egy szekrénybe, vagy rendelkezik tárolóval az ágyneműhöz.

Kanapé transzformátor

Kabrió kanapé kis helyiségekhez

A közelmúltban divatos kerek vagy ovális ágyakat vásárolni.

A gyermekek hálószobájában tetőtéri ágy helyezhető el. A szett alján íróasztal és egy szekrény található könyvek és ruhák számára, a második emeleten pedig egy hálóhely található. Ez nagyon kényelmes, ha a szoba kicsi. A két gyermekes hálószobában emeletes ágy helyezhető el. Ez a lehetőség általában nagyon népszerű a gyermekek körében.

Fa tetőtéri ágy

Funkcionális és kényelmes fa tetőtéri ágy beépített szekrénnyel és íróasztallal

Emellett, hogy helyet takarítson meg a felnőttek hálószobájában, elkészíthet egy egyedi tetőtéri emeletes ágyat, kialakíthat egy szekrénycsoportot vagy egy munkaterületet a földszinten, és pihenő- és alvóhelyet rendezhet a felső emeleten.

Hová tegye a szekrényt?

Szekrény a fal közelében

Helytakarékosság érdekében jobb, ha a szekrényt a falhoz teszi közel

Egy nagy lakásban elkülönítheti a szobát egy öltöző számára, és minden szükséges dolgot oda helyezhet, és csak a relaxációs funkciót hagyhatja a hálószobának. Ez ideális, de nem olyan gyakori.

Mint fent említettük, a szekrényeket leggyakrabban a falak mentén helyezik el. Különböző méretűek és funkcionalitásúak lehetnek.

 • Egy keskeny és hosszú helyiségben jobb, ha a szekrényt a rövid fal mentén helyezzük el, és a szemközti ágy, ez az elrendezés vizuálisan megőrzi a hálószoba terét.

  Tükrös szekrényajtók

  A csúszó szekrény tükrös ajtajai látványosan néznek ki, és "szétnyomják" egy keskeny hálószoba terét

 • A szekrények lehetnek fiókokkal, polcokkal vagy akasztókkal.
 • A sarokszekrény opció nagyon kényelmes, tágas, szépen néz ki a szobában, további szakaszokkal vagy nyitott polcokkal felszerelhető.

  Sarok szekrény a hálószobában

  Sarok szekrény nyitott és zárt polcokkal a hálószoba belsejében

 • Keskeny szekrények helyezhetők el az ablak közelében, maga az ablak pedig római árnyékolókkal díszíthető.
 • Csúszó szekrény - nagyszerű alternatíva a csuklós ajtókkal ellátott szekrények számára, helyet takarít meg a hálószobában.

  Beépített szekrény a hálószobában

  A beépített szekrény helyet takarít meg egy kis hálószobában

 • A modern anyagok lehetővé teszik, hogy a szekrény szinte bármilyen belső térbe illeszkedjen.
 • Tükrös ajtókkal ellátott csúszó szekrény lehetővé teszi a teljes hosszúságú kép értékelését. A szekrény fiókjai további helyet igényelnek, ezt mindenképpen vegye figyelembe.
Nagy szekrény

Tágas szekrény az egész falon

Van még egy nagyon szép és funkcionális bútorösszetétel - szekrénnyel a hálószoba ágy oldalán. Lehetővé teszi, hogy minden szükséges az ágy mellett legyen. A szekrények elhelyezhetők az ágy mindkét oldalán, vagy előfordulhat, hogy P betű alakú kompozíció van: az ágy mellett padlószekrényeket helyeznek el, a fejtámla fölé pedig faliszekrényeket akasztanak.

Szekrény a fal mellett, az ablakkal szemben

A legjobb, ha a szekrény az ablakkal szemközti fal közelében, vagy a fal közelében helyezkedik el az ablak oldalán

Hogyan lehet elhelyezni a komódot?

Komód az ággyal szemben

A komód teljesen kényelmes helyen elhelyezhető

A komód alacsony fiókos szekrény. Nagyon színes és világos eleme lehet a belső térnek. Különösen, ha ez egy régi, fából készült komód. Jobb, ha egy ilyen komódot külön, a szekrénytől távol helyez el. Ha a komód egy bútorkészlet része, akkor azt a szekrények közé helyezzük a kompozíció közepén vagy annak szélétől. Keskeny szobában az ágy középen elhelyezhető, egy komód helyezhető el a fejtámlánál, a hátsó falával az ágyhoz nyomva. A komód ilyen elrendezése könnyen helyettesítheti az éjjeliszekrényeket. Beállíthat rá ébresztőt, betehet egy könyvet, szemüveget és még sok minden mást. Gyakran a fiókos szekrény is pelenkázó szolgál csecsemős családokban.

Kényelmes komód pelenkázóval

A szülők hálószobájában kényelmes, komód és pelenkázó is elhelyezhető, miközben a baba velük egy szobában alszik

Mi használható még a hálószoba belsejében?

Fésülködőasztal tükörrel

Tükörrel ellátott öltözőasztal akár egy kis hálószobában is elhelyezhető

A hálószoba felszerelhető tükörrel ellátott fésülködőasztallal. Minden nő számára fontos, hogy szépnek és ápoltnak érezze magát. Az öltözőasztal lehetővé teszi, hogy minden kozmetikumát egy helyen tárolhassa, ami időt takarít meg, amikor a megfelelő dolgot keresi, végezze el a haját és sminkeljen egy erre kijelölt helyen, senkit nem zavarva, például a folyosón vagy a fürdőszobában.

Érdemes további pihenőhelyet biztosítani a hálószobában - dohányzóasztal egy vagy több fotellel, amelynél kellemes egy csésze teát vagy kávét fogyasztani, olvassa el kedvenc könyvét. Felrakhat egy kandallót, élvezheti a lángjátékot, és hallgathatja a rönk ropogását a hosszú téli estéken.

Kandalló a hálószobában

A hálószobában található kandalló melegséggel és nyugalommal tölti el a kandalló varázsát

A kandalló felett tévét vagy képet felakaszthat, virágvázát vagy gyönyörű órát tehet. Egy másik csodálatos bútor a kikapcsolódáshoz egy hintaszék. Nagyszerű a stressz enyhítésére egy nehéz munka után. Jó, ha van egy hálófülke a hálószobában egy előre elkészített hétköznapi ruhák felakasztására.

A reggeli torna és a sport kedvelői számára készítsen egy sport sarokot, ahol nemcsak állva, hanem a szőnyegen fekve is gyakorolhatja.

A hálószoba funkcionalitásának növelése érdekében vasalódeszka is beépíthető a szekrénybe, van hely cipőknek, hosszú ruháknak, sőt, még egy sítároló és egy íróasztal is.

Funkcionális szekrény

Funkcionális szekrény kitöltése

Mi ne legyen a hálószobában?

A felnőttek hálószobája nem a legjobb hely a munkaterülethez és a növekvő gyermekek számára. A hálószobában található íróasztal zavarja a pihenést, ráhangolódik az alvásra, különösen azok számára, akik otthon dolgoznak. Nem tanácsos konyhabútorokat, tűzhelyeket elhelyezni a hálószobában, mivel az ételszagok nagyon idegesítőek lehetnek, a kivétel egy egyszobás garzonlakás. Ebben az esetben a hálószobát mindig a konyhával és a munkaterülettel kombinálják. Ebből a helyzetből kiutat találhat, ha az alvóhelyet dekoratív válaszfalakkal vagy könyvespolccal választja el a konyhától. Nem ajánlott gyermekbútorokat elhelyezni a szülő hálószobájában - a szülőknek képesnek kell lenniük arra, hogy nyugodtan pihenhessenek és egyedül tölthessenek időt.

Miért olyan fontos a hálószobájának megfelelő felszerelése?

Bútorok egy tágas hálószobában

Körkörös módszer a bútorok elhelyezésére egy tágas hálószobában

A hálószobának a lehető legkényelmesebbnek kell lennie. A hálószoba fő feladata az egészséges alvás és a jó napkezdés biztosítása. Egy profi tervező segít harmonikus légkör kialakításában a hálószobában, a szín és forma tökéletes kombinációjának kiválasztásában. A hálószoba színének pozitív érzelmeket kell keltenie, nyugtatnia kell, romantikus légkört kell teremtenie, ráhangolódnia a pihenésre.

Szórakozáshoz és aktív kikapcsolódáshoz a nappalit, a játszóteret használjuk, ahol korlátozás nélkül kísérletezhet a színnel és az alakkal. A hálószoba pedig különleges megközelítést igényel. Lehetetlen teljesen ellazulni egy nagyon élénk színekkel díszített hálószobában, a hangbeállítások szintén nem megfelelőek neki. Még olyan kicsi is, mint egy kényelmetlenül kinyitható szekrény vagy nehezen megközelíthető ágy, minden nap bosszantó lesz. Ezért a hálószoba belsejét nagyon alaposan meg kell gondolni. A hálószoba kialakításának ez a megközelítése fenntartja a lelki nyugalmat, egészséges alvást biztosít és a nap lendületes kezdetére készteti.

Előző

Következő