Szekrény az erkélyen érdekes ötletek és hasznos tippek

Sarokszekrény

Beépített sarokszekrény a loggián és az ablak mentén lévő szekrényen

Minden család rendelkezik olyan tárgyakkal, amelyekre csak egy bizonyos szezonban van szükség, vagy amelyek nem alkalmasak a nappaliban való elhelyezésre. A kis lakásban található erkély vagy loggia gyakran az egyetlen hely az ilyen tárolásra. A modern körülmények között a loggiákat egyre inkább díszítik, a szoba hangulatos kiegészítésévé alakítják. Ez a szokás felveti egy speciális tárhely megszervezésének problémáját.

Magas szekrény a loggián

A helyesen elhelyezett szekrény megszervezi az erkélyen vagy a loggiában a helyet

A szekrény beépítése az erkélyre a legjobb kiút, lehetővé teszi az apró tárgyak rendben tartását, a nagyok elrejtését. A dolgok mindig kéznél lesznek, kényelmesen kirakva a polcokra. Bármelyik bútorüzletben választhat ilyen szekrényt, most sokféle fajta vonzza a funkcionalitást és a sokféle dizájnt. Ha a loggiát a főszobán kívül díszítik, akkor nem lesz nehéz olyan szekrényválasztást választani, amely megfelel a belső tér általános megjelenésének. A boltban történő vásárlás hátránya az esetleges méretbeli eltérés. Ennek eredményeként elpazarolt hely lesz, ami értékes a kis házaknál.

Hosszú szekrény van elhelyezve alatta az egész ablak mentén

Az egész ablak mentén elhelyezett hosszú szekrény nagyon tágas és kompakt

A bútorok műhelyében történő megrendeléssel elkerülhető ez a probléma, és a modellek meglehetősen széles választéka is rendelkezésre áll. De természetesen ez a módszer jelentősebb költségeket igényel. Ezért, ha rendelkezik asztalos ismeretekkel, a legjobb megoldás az lenne, ha saját kezűleg építene szekrényt - csak anyagokra kell költenie, és a méret, elrendezés és megjelenés pontosan úgy alakítható ki, ahogyan szeretné.

Magas beépített szekrény

Magas, kétszintes szekrény csuklós ajtókkal és oldalsó egységgel

A típusok különbsége a tervezés szerint

Szekrény és polcok a loggián

Átfogó megoldás: egy magas szekrény ajtókkal és nyitott polcokkal az ablak alatt a loggia mentén

Ha úgy dönt, hogy szekrényt készít az erkélyen a saját kezével, a legelején el kell döntenie annak kialakításáról. A szekrénynek két fő tervezési lehetősége van - egyenes, a legtágasabb és a sarok, alkalmas olyan körülményekre, amikor nagyon kevés hely van az erkélyen. A szekrények lehetnek közepes méretűek, az ember magasságának megfelelőek, vagy helyet foglalhatnak a loggia mennyezetéig. Mind a polcszekrények, amelyek nyitott polcok, mind a zárt klasszikus szekrények, amelyek megvédik a tárgyakat a porgyűjtéstől, elterjedtek.

Szekrény az ablak alatt

Kis szekrény az ablak alatt, műanyag béléssel

A szekrényajtók kialakítása nagy jelentőséggel bír a könnyű használat érdekében. Erre a különbségre több fő sémát különböztetünk meg.

 • A csuklós ajtók hagyományos opció, kényelmes kezelhetőséget, megbízhatóságot és esztétikus megjelenést kínálnak. Hátránya az lesz, hogy szükségszerűen szabad helyet kell hagyni a szekrény előtt, ami nehéz lehet egy kis erkélyen. Előfordul, hogy a csuklós ajtókat redőnyök alatt díszítik - ez esztétikusabb, de fáradságosabb megjelenés.

  Lengőajtók

  A csuklós ajtók a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, de nem mindig kényelmesek

 • A redőnyök az egyik leggyakoribb lehetőség, amely ötvözi az alacsony költségeket és a funkcionalitást. Egy ilyen ajtó rolóra hasonlít, függőlegesen emelkedik, nem foglal helyet a szekrény kinyitásakor, és lehetővé teszi, hogy más tárgyakat és bútorokat is közel helyezzen el hozzá. A redőnyök hosszú élettartamúak és könnyen használhatók.

  A legdrágább ajtózási lehetőség a redőny.

  Redőnyök, mint ajtók az erkélyes szekrénybe - kényelmes, de drága lehetőség

 • A tolóajtók szintén népszerű lehetőségek, amelyek esztétikusabbnak tűnnek, mint a redőnyös rendszerek. Az ajtók a vezetők mentén mozognak, lehetővé téve a loggia helyének megtakarítását anélkül, hogy helyet foglalna. De amikor kinyitja a tolóajtókat, akkor is félig lefedik a nyílást, így lehetetlen lesz nagy tárgyat elhelyezni a szekrényben anélkül, hogy azokat eltávolítanánk.

  Beépített szekrény az erkélyen

  Kényelmes és gazdaságos megoldás - rekeszajtók

 • Összecsukható ajtó - kialakítása hasonlít egy harmonika képernyőre. A legkényelmesebb megoldás, helytakarékos és szinte teljesen letépi a szekrénynyílást. A kényelem ellenére az ilyen ajtók szilárdsága és tartóssága általában alacsonyabb, mint társaiké, és a nyílás laza záródása miatt por és nedvesség kerül a szekrénybe.

  Szekrény harmonikaajtóval

  A nyitott összecsukható összecsukható ajtó kevés helyet foglal el

A belső szerkezet, a polcok rendszere, mélységük és magasságuk a legjobban úgy alakíthatók ki, hogy figyelembe veszik az ott tárolandó konkrét dolgok méretét és típusait. Szüksége lesz például egy magas függőleges rekeszre a sílécek tárolására, és egy akasztóra a téli ruhákhoz.

Szekrény az erkélyen

A háromrészes loggián lévő szekrény változata és példa használatára

Szükséges anyagok

Tágas szekrény az erkélyen

Tágas szekrény az erkélyen, modern stílusban

Fontos tényező a loggia vagy erkély szekrényének gyártásában az anyag megválasztása. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy még üvegezett loggián is a hőmérséklet és a levegő összetétele nagy valószínűséggel eltér a lakóterülettől, és tartós anyagra lesz szüksége, amely ellenáll a különféle hatásoknak és a páratartalom változásainak. Az üzemeltetési tulajdonságok mellett a megjelenés is fontos, mert a gardróbnak nem szabad összhangban lennie a loggia kialakításával, hanem gyakran a lakás általános stílusának folytatása. A leggyakoribbak a következő fajták.

 • A fa olyan anyag, amely az ősi idők óta tiszteletet érdemel az építőiparban. A fa teljesen környezetbarát, könnyen kezelhető, esztétikus megjelenésű és tartós. Ha a megfelelő fafajtát választja, a hőmérséklet-változás és a magas páratartalom nem károsítja a szekrényt. Az ilyen anyag hátránya csak a viszonylag magas költség lesz (a költség nagymértékben változik a fafajtától függően), valamint a penész, gomba, rovarok károsodásának tendenciája.

  Fa szekrény az erkélyen

  Szokatlan fa szekrény az erkélyen

 • A forgácslapok a fa olcsóbb analógjai, szinte ugyanolyan jóak, mint megjelenésükben. A forgácslap laminálási technikájának köszönhetően színt, textúrát adhat bármilyen típusú fának, és az anyag tulajdonságai garantálják a tartósságot és az ellenállást a külső hatásoknak.

  Szekrény az erkélyen forgácslap

  Csináld magad szekrény az erkélyen forgácslapból

 • Az MDF könnyű, könnyen használható anyag, hátránya alacsonyabb szilárdság, a felületen történő aprítás könnyű feldolgozása során.

  MDF szekrény

  Eredeti szekrény az erkélyen MDF-ből

 • A gipszkarton egy olcsó és nagyon könnyen feldolgozható anyag. Az alkatrészeket hagyományos csavarhúzó segítségével gyorsan fel lehet szerelni, a kapott keret könnyű és stabil. De könnyűsége miatt a gipszkarton alacsonyabb, mint más analógok - nehéz tárgyakat nem lehet ilyen szekrényben tárolni, a polcok nem bírják a hosszan tartó statikus terhelést.

  Gipszkarton szekrény

  Gipszkarton szekrény az erkélyen

A szekrény kialakítása a színtől és a textúrától is függ. A legszélesebb választékot a laminált panelek kínálják, de a gipszkarton szekrény festhető vagy beilleszthető egy speciális dekoratív anyaggal, amely ugyanakkor nedvességálló. A loggia vagy az erkély kis helyén ajánlott olyan világos színeket választani, amelyek vizuálisan növelik a szoba területét.

Szekrény műanyag panelekből

Az erkély szekrényének elkészítésének másik lehetséges lehetősége a műanyag panelek

Ügyeljen arra, hogy figyeljen a szerelvényekre, a rögzítőelemekre - az ajtókhoz, fogantyúkhoz, vezetőkhöz, sarkokhoz pántokra van szükség. A szerelvények lehetnek fémek, tartós műanyagból. A legjobb, ha az összes alkatrészt egy speciális hardverüzletben vásárolja meg, a szekrény anyagának megfelelően választva.

Kétrészes szekrény

Szekrényt két különböző szélességben vagy mélységben készíthet

Szükséges eszközök

Szerszámkészlet

Asztalos munkához szükséges eszközök listája a fából készült szekrények elrendezésénél

Amikor eldönti, hogyan készítsen szekrényt az erkélyen a saját kezével, az eszközök kiválasztása nem az utolsó hely. A munka megfelelő elvégzéséhez a következő készletre van szükség:

 • kalapácsfúró és fúrógép (fa és beton számára);
 • fűrész-fémfűrész;
 • elektromos kirakós játék;
 • csavarhúzó;
 • csavarhúzók;
 • önmetsző csavarok tiplikkel;
 • egy kalapács;
 • mérőszalag, épületszint.

Rajz készítéséhez papírra és ceruzára, valamint az alkatrészek jelölésére szolgáló jelölőre lesz szükség.

Gyártási lépések

Az összeszerelés megkezdése előtt ellenőrizzük a körülményeket - az erkélyt már üvegezni kell, jobb, ha a loggia falát hőszigeteléssel lezárjuk. A legfontosabb pont az egyenletes talapzat - ha különbségek vannak a magasságban, a szekrényváz tárgyak terhelése alatt előbb-utóbb hunyorog. Ezért a munka megkezdése előtt az alapot egy épületszint használatával ellenőrizzük, és ha szükséges, szintezést hajtunk végre - a legegyszerűbb módszer padló építése.

Ha minden készen áll, munkába állhat. Kövesse az alábbi lépéseket, hogy megtudja, hogyan készítsen szekrényt az erkélyen.

 1. Rajz elkészítése. Mérőszalaggal megmérik a loggia magasságát és szélességét, a szekrény kívánt mélységét. Papírra rajz készül, figyelembe véve a tárolandó dolgok méretét, a polcok számát és magasságát.

  Sarokszekrény ábra

  A sarokszekrény vázlata loggiába vagy erkélyre történő felszereléshez

 2. A rajzot szépen átviszik a kiválasztott anyagokra méretezéssel vagy szintjelöléssel. Ellenőrzés után az alkatrészeket elektromos kirakóval és fémfűrésszel kivágják.
 3. Keretgyártás. Először a jelölést marker és szint (vagy vonalzó) segítségével hajtják végre - vezetővonalakat rajzolnak a falakra, ahol a keret gerendái lesznek rögzítve.

  A kerethez rudat és fémprofilt használnak

  A kerethez főleg két anyagot használnak: egy fagerendát és egy fémprofilt

 4. A táblákat és a vezetőket közvetlenül a falhoz vagy a loggia burkolatához rögzítik. Fúró, önmetsző csavarok segítségével egy tipli, egy csavarhúzó segítségével a telepítést elvégzik. A rögzítésekhez megbízható farudak vagy fémprofil alkalmasak. Ha a szekrény gipszkartonból készül, feltétlenül további elemeket kell felszerelni egy fémprofilból a termék stabilitásának növelése érdekében.

  Szögskála készítés

  Rögzítjük a leendő szekrény falát a rudakon, felszereljük a polcokat

 5. A kiválasztott anyag falai a kerethez vannak rögzítve. A szekrény hátulját, az erkély falával szomszédos, szintén szükségszerűen rétegelt lemez vagy faforgácslap borítja - ez segít megóvni a szekrény belsejét a szélsőséges nedvességtől és a hőmérséklettől. A falakat önmetsző csavarokkal rögzítik, a jobb rögzítéshez bútorzugakat és esztricheket használnak. Ha a szekrény a mennyezet alatt van, akkor gyakran használnak egyszerűsített kivitelt, amikor a polcokat közvetlenül a keret sínekre szerelik, és a keretet az ajtók felszereléséhez szerelik össze.

  Forgácslap hátsó fal

  A leendő szekrény hátsó falaként faforgácslapot rögzítünk

 6. A polcokat a rajznak megfelelően telepítik. Anyaguk lehet fa, forgácslap vagy gipszkarton - jobb, ha az oda helyezett dolgok súlyára koncentrálunk.

  Rögzítjük a polcokat

  A polcokat a sarkokhoz rögzítjük

 7. Csuklópántok vagy ajtóvezetők vannak rögzítve. Ezután maguk az ajtók vannak felszerelve, az utolsó a nyitás fogantyúi.

  Ajtópánt

  Az ajtókat a sarokszekrényre akasztjuk

A munka befejezése után ajánlatos a szekrényt szigetelő bevonattal lefedni a nedvesség elleni további védelem érdekében. Lehetőség van elektromos lámpa hordozására is, a használat megkönnyítése érdekében. Az anyagok és eszközök helyes megválasztásával, a munka teljesítményének figyelmes és felelősségteljes megközelítésével az elért eredmény sok éven át örömmel tölti el a tulajdonosokat funkcionalitásával és szépségével.

Előző

Következő