Hogyan frissítheti a konyhai pult tippjeit és ötleteit

A konyha az a hely, ahol a lakás bérlői sok időt töltenek: itt főznek, ételt esznek, de gyakran összejöveteleket is szerveznek a barátokkal. Ezért természetesen azt szeretné, ha a szoba vonzónak tűnne.

A kedvenc hangulatos konyha a családi kommunikáció helyévé válik, egy olyan szobává, amelyben gyakran töltik szabadidejük nagy részét

A pult a konyhai szett azon részéhez tartozik, amely rendszeres használatának köszönhetően fokozott érzékenységet mutat a különféle károsodásokra, a leggyorsabban elveszíti vonzerejét. Ha a kár kisebb, akkor érdemes megjavítani a munkalapot - a lehetőségek a gyártásánál használt anyagtól függenek.

Countertop terhelések

A konyhában használt munkalapot működése során különféle terheléseknek teszik ki

Ha a felület már nem esik helyreállításra, akkor érdemes egy radikálisabb módszeren gondolkodni - annak teljes cseréjén. Vizsgáljuk meg részletesebben a konyhai pult saját kezűleg történő frissítésének lehetőségeit.

Kerámia csempe asztallal

Házi kerámia burkolólap szokatlanul néz ki

Dekoráció: TOP-3 kreatív módszer

Asztali csere eredménye

A pult cseréjének eredménye, valamint a konyha megjelenése előtte és utána

Különböző módon frissítik a meglévő munkalapot - a végeredmény itt nagyrészt csak a fantáziájától függ. Három fő lehetőség közül azonban a legnépszerűbbek.

Az asztallap cseréje előtte és utána

Konyhai átalakítás a munkalapok és a homlokzatok cseréje után

A kreativitás és az elterjedtség szempontjából az első helyet az asztallap sablon segítségével történő festése jelenti. Ez a módszer lehetővé teszi bármilyen ötlet megvalósítását, pénzben is a legolcsóbb. A kívánt minta megtalálható az interneten, kinyomtatható, majd csak magát a sablont kell kivágni (vastag kartont vagy vékony műanyagot használnak), és itt az ideje elkezdeni a munkát.

Dekoráció stencilekkel

Sablonok segítségével szinte minden ötletet életre kelthet, és ez a módszer nem lesz költséges

A sablonon kívül szükséged lesz a kívánt színű akrilfestékekre, ecsettel és habszivaccsal is. A festés megkezdése előtt elő kell készíteni a felületet: meg kell mosni, zsírtalanítani kell. Ezután az asztallapot lefedjük a fő színnel, majd egy sablon és egy szivacs segítségével a kiválasztott minta kerül alkalmazásra. Annak érdekében, hogy a festék ne folyjon a sablon alatt, a minta tiszta, a szakértők azt javasolják, hogy festéket vigyünk fel vékony rétegű szivacsra. Ha kétségei vannak afelől, hogy a szivacs képes lesz a kép pontos felvitelére, használjon ecsetet.

A sablonfestés jól passzol a dekupázshoz. A rendszeresen használt és vegyszeres tisztítószerekkel tisztított munkaterület felületén ezt a módszert nem ajánlott használni, de például étkezőasztalt vagy egy stúdió lakás bárpultjának pultját, így biztonságosan díszítheti.

Kreatív asztal a dxxx árnyékában

Kreatív dolgot saját kezűleg készíthet, ha a dekupázs technikát használja

A lényeg az, hogy ne vigyük túlzásba a rajzok számával, válasszunk a decoupage-hez megfelelő képkombinációt és egy festési mintát, különben esetlennek bizonyulhat.

A szerszámokra, valamint az anyagköltségekre is minimálisra lesz szükség. A kész dekupázs képeket minden üzletben értékesítik árukkal a kreativitás érdekében, de pénzt takaríthat meg, ha szalvétákból, magazinokból, újságokból kivágja a rajzokat. A munkát több szakaszban végzik:

  1. tisztítsa meg, zsírtalanítsa a felületet;
  2. hígítsa a PVA ragasztót vízzel (egy arányban), nedvesítse meg a képeket ezzel az oldattal;
  3. gondosan ragassza a képeket a munkalapra, simítsa el, hogy eltávolítsa alóluk a légbuborékokat;
  4. teljes száradás után a felületet három, vagy jobb - négy rétegben lakkozják (mindegyik rétegnek meg kell száradnia, mielőtt a következőt felvennék).

A konyhai szett munkafelületének saját kezűleg történő frissítésének második lehetősége dekoratív csempe burkolás. Ez az opció műanyag, fa munkalapokhoz, valamint farostlemezből / forgácslapból készül. Erre még a közönséges kerámia burkolólap is alkalmas, de a mozaik sokkal jobban mutat.

Csempék kombinálása

Célszerű a pulton lévő lapokat méretben és árnyalatban kombinálni - így a rajz eredetibb lesz

A jövőbeni bevonat színvilágának kiválasztásakor a szakértők javasolják, hogy vegyék figyelembe a munkaterület felett elhelyezkedő kötény stílusát. Eredetibb kialakítást a méretben és a színben különbözõ csempék kombinációjának alkalmazásával lehet elérni.

Csempe mozaikkal kombinálva

Ezenkívül a csempék nagy mozaikok formájában mozaikokkal kombinálhatók, ami nagyban megkönnyíti és felgyorsítja a dekoráció folyamatát.

A csempék felújításához szüksége lesz a tényleges cserépre, ragasztóra, fugára. A műveletek sorrendje a munka során hasonló a pult tetejének helyreállításának korábbi módszeréhez: a felületet meg kell mosni, szárítani, majd ragasztót felhelyezni, és a csempéket lefektetni. Amikor minden megszáradt, a habarcsot a csempére helyezik.

A pult tetejének javításának legdrágább módja a harmadik - edzett üveg használatával. De az eredmény ennek megfelelően néz ki - drága. A műveletek összessége: tisztítás, a felület zsírtalanítása, bevonat festékkel, szárítás után - fektetés, az üveglap rögzítése.

Üveg asztallap

Az üveggel festett asztallap reprezentatívnak és nagyon gazdagnak tűnik

A drámaibb megjelenés érdekében az egyszínű festékréteg helyett tegyen mintát a munkalapra. Ehhez gyakran használnak sablonfestést vagy ugyanazt a decoupage-t. Az edzett üveg megvédi a mintát a kopástól, nagyobb erőt ad magának az asztalnak (hacsak természetesen itt nem vágsz fel baltával húst). A szakértők azt is javasolják, hogy az ilyen szerkezetet távolítsák el a lemezről.

Az üveg bármilyen felületet elfedhet

Üvegeket közvetlenül kezeletlen felületre helyezhet, bármilyen textúrával

Nem lehet visszaállítani

Néha egy régi munkalap javítása drágább, mint egy újat vásárolni. Itt nyilvánvaló a választás - jobb helyettesíteni. Nagyon sok lehetőség van ma, így lehetőség nyílik minden ízlés, szín és költségvetés megválasztására. Emellett a választásnál érdemes figyelembe venni a konyhai szett általános stílusát.

Ötféle munkalap van:

  • farostlemezből / forgácslapból;
  • fa;
  • fém;
  • kő;
  • üveg.

Fentről borított farostlemezből vagy forgácslapból készült munkalapok a nedvességnek, a magas hőmérsékletnek való nagyobb ellenállás, a műanyag réteg számára a legjobb megoldás az ár-minőség arány szempontjából. Különböző textúrákban is különböznek egymástól, gondozásuk rendkívül egyszerű, és a különféle károsodásokkal szembeni ellenállás meglehetősen magas. A vízlepergető tömítőanyaggal jól bevont kötések jelentősen meghosszabbítják a felület élettartamát, ráadásul megőrzi eredeti alakját. A műanyag hátrányai - maradhatnak karcolások, foltok.

Asztallap műanyag réteggel

Műanyag külső rétegű munkalap - modern kompozit a konyhában

A kősíkok két alfajra oszlanak: műkőre vagy természetesre. Megkülönböztető jellemzőik: nagy szilárdság, ellenálló képesség bármilyen külső hatással szemben (nedvesség, hőmérséklet stb.), Vonzó megjelenés.

Kő munkalap

Természetes kőből készült konyhai munkalap

Mesterséges kőből készült munkalap

Praktikus és olcsóbb megoldás a műkőből készült munkalap

A fő hátrány a nagy súly, a magas költség, ráadásul az asztallap egy részét megrongálva teljesen meg kell változtatni.

A fém asztalok rozsdamentes acélból készülnek, és elsősorban professzionális konyhákban használják őket. Ellenállnak a mechanikai és kémiai behatásoknak, nem félnek a nedvességtől és a magas hőmérséklettől, miközben az ár is "nem harap". Ennek az anyagnak nincsenek különösebb hátrányai, de egyesek hajlamosak azt állítani, hogy ez hozzájárul az ilyen asztalra vágott termékek előnyös tulajdonságainak elvesztéséhez.

Fémasztal

Gyártóasztal rozsdamentes acélból

A fából készült munkalapokat a természetes, környezetbarát és esztétikus szerelmesek kedvelik. Ebben az esetben azonban érdemes figyelembe venni az anyag meglehetősen gyors "kopását", ráadásul elhalványulhat a naptól vagy magas hőmérséklet hatására, és ha a lakkbevonat megsérül, akkor deformálódhat, ezért különös gondozást igényel. Ezenkívül a felszíni ár is meglehetősen magas.

Tömör fa munkalap

A tömörfa tetején nagy szilárdságú kőris, tölgy, juhar, cseresznye, dió vagy bambusz található

Ami az üveg konyhasíkokat illeti, ezek nem minden kialakításra alkalmasak - például egy régi, nagyanyai felújítású hruscsovi házban egy ilyen felület legalább furcsának tűnik, de egy modern, tágas konyhában tökéletes. Az üveg asztallap előnyei az ütésállóság, a magas páratartalommal szembeni ellenállás, a magas hőmérséklet, a színek nagy választéka. A hátrányok között szerepel a magas költség, a speciális gondozás igénye.

Üvegasztal

Üvegasztal króm lábakkal, modern kivitelben

Hatékonyan és helyesen változunk a saját kezünkkel

A cserélési folyamat nem igényel különösebb készségeket, azonban hasznos lesz először kitalálni, hogyan kell frissíteni a konyhapultot. Tehát mindent jól csinálhat, elkerülheti azokat a hibákat, amelyek befolyásolhatják a felszín életét.

A szerszámokból fúrókra, fúrógépre, fűrészekre, csiszolópapírra (lehetőleg finomszemcsés), tömítőanyagra, spatulára lesz szükség a jelöléshez és a mérések elvégzéséhez - ceruza, mérőszalag, görbe, négyzet.

A pult cseréje

Eszközök és anyagok, amelyekre a pult saját kezű cseréjéhez lesz szükség

Amikor minden szükséges készen áll, kezdjen dolgozni. Először ki kell kapcsolnia a vizet és az egyéb kommunikációt, el kell távolítania a mosogatót és a főzőlapot, majd szétszerelni a régi munkalapot. A szakértők azt javasolják, hogy gondosan bontsák szét, tanácsos elmenteni azokat a részeket, amelyekkel rögzítették - talán sarkokra, néhány csavarra lesz szüksége a régi készletből.

A régi tömítőanyag eltávolítása

A munkalap szétszerelése után el kell távolítani a régi tömítőanyag maradványait a fal csatlakozásánál

A régi felület szétszerelése után alaposan meg kell mosni azt a helyet, ahol az újat felszerelik, különös figyelmet fordítva az ízületekre. Ha még nincsenek lyukak a főzőlap és a mosogató számára a pulton, ideje elkészíteni azokat.

Stencil az újhoz

A régi asztallapot sablonként használjuk egy új kivágásához; a szélekbe fedőlapokat rögzítünk, hogy elkerüljük a nedvesség bejutását

Üveg, kő vagy fa esetében, abban a bizalom hiányában, hogy mindent saját kezűleg tudsz megtenni, és ne rontsd el így a drága anyagokat, jobb a megfelelő lyukak kivágását szakemberekre bízni.

Jelöléseket készítünk a mosáshoz

Jelöléseket készítünk a mosogató és a főzőlap számára, gondosan kivágjuk a lyukakat

Helyezze be a mosogatót

Fedje le tömítőanyaggal, és helyezze a mosogatót egy új munkalapra

Ezután az asztallap illeszkedik a helyére. Mielőtt rögzítené a falat és a fülhallgató többi részét, győződjön meg arról, hogy az tökéletesen vízszintes. Ha az összes rögzítőelem telepítve van, az asztallap használatra kész.

A keverő felszerelése

Felszereljük a felső profilt a zárszerkezetre, majd csatlakoztatjuk a szifont a mosogatóhoz, és felszereljük a keverőt

Az egyetlen dolog, amit még meg lehet tenni, az, hogy a nagyobb esztétika és ugyanakkor a használat megbízhatósága érdekében a sarkokat az sarkokkal lezárjuk.

Fedje le dekoratív szegélylappal

Dekoratív lábazattal lezárjuk az asztallap csatlakozását a falhoz, és beállítjuk a sarkokat

Előző

Következő