Hogyan válasszunk pultot a konyhai típusú anyagokhoz, tervezési fotó

Minden egyes ember otthona tükrözi lényegét, ízlését, preferenciáit és anyagi helyzetét. Mindenki arra törekszik, hogy javítsa a házat, szép javításokat végezzen, bútorokkal berendezze őket, hogy hazatérve hangulatosan és kényelmesen érezzék magukat. Minden otthon egyik legnépszerűbb helyszíne a konyha, ahol a családok napi reggelire és ebédre gyűlnek össze, gyakran találkoznak vendégekkel és teáznak. 

konyha kialakítása

Ezért a konyhának szükségszerűen ápoltnak, rendezettnek, szépnek és természetesen kényelmesnek kell lennie.

A modern konyhai szett annyira változatos, hogy az árat és a minőséget ötvözve meglehetősen könnyű kiválasztani magának a legjobb lehetőséget. 

konyhai közbenső

Kötelező alkatrész és talán a fő szempont a konyhai egység kiválasztásakor a munkalap.

Az asztallap az étkezők, a munkaasztalok és a konyhai mosogatók munkafelülete; külön-külön is elkészíthető, szekrényenként külön-külön, vagy folyamatos változatban, lefedve a konyhabútor teljes alsó részét. A masszív változat természetesen kényelmesebb és praktikusabb, a legmegbízhatóbban védi a bútor oldalfalait, nincsenek a munkafelület illesztései. Sokkal könnyebb tisztítani és karbantartani. De hogyan válasszon pultot egy hétköznapi ember számára, aki nem ismeri az állampolgár összes finomságát és árnyalatát? 

konyhai munkalap

Ennek a cikknek a segítésére.

A munkalapok fajtái, főbb jellemzőik

A bútorszegmens piaca meglehetősen lenyűgöző választékot kínál a munkalapok fajtáihoz, de a következő lehetőségeket tartják a legnépszerűbbnek.

 • A forgácslapoktól kezdve - a forgácslapok színes laminálás útján történő feldolgozásának új technológiája gyakorlatilag új életet lehelt benne, jelentősen kibővítve ezen anyag hatókörét. Ami a munkalapokat illeti, ez talán a legjobb megoldás a költségvetési javításokhoz. Olcsó, vonzónak tűnik, bár nagyon fél a karcolásoktól, a mechanikai sérülésektől (a nedvesség behatolhat). Ezenkívül a szín elhalványulhat, ami jelentősen csökkenti annak vonzerejét. 
forgácslap munkalap

Úgy gondolják, hogy a forgácslap káros szennyezéseket tartalmazhat.

 • MDF-ből készült - érdemes és kiváló minőségű lehetőség, ellentétben a forgácslapokkal, az MDF asztallap meglehetősen ellenáll a különféle mechanikai hatásoknak, a nedvességnek. Ezt az anyagot környezetbarátnak és könnyen karbantarthatónak ismerik el. 
asztallap mdf

Az ilyen modellek választéka egyszerűen óriási, mind a színpaletta, mind a formák tekintetében.

 • Természetes tömör fából készült - vonzó megjelenésű, környezetbarát, időigényes és nehezen karbantartható. Nedvesség, hő, dudorok és vágások nyoma marad a fán. A fa azonban különféle baktériumokat képes felhalmozni, amelyek könnyen behatolnak a pórusaiba. 
asztali tömb

Természetesen csiszolhatja a tömböt, és visszahozhatja eredeti formájába, ez a másik előnye.

 • Agglomerátumból - ez az anyag a márványból, kvarcból vagy gránitból készült forgácsból és ragasztóból készült műkő egyik alfaja. Egy ilyen asztallap drágának tűnik, de az ára meglehetősen megfizethető. Az agglomerátum ellenáll a különféle agresszív hatásoknak, nedvességnek, forróságnak és sokkoknak. 
agglomerátum munkalap

Hosszú ideig tart, de a súly meglehetősen lenyűgöző, ezt az árnyalatot figyelembe kell venni a vásárláskor.

 • A gránit nem csak szívós anyag. Ellenáll a mechanikai igénybevételektől és a csodálatos tartósságtól. Nem fél sem a tüzetől, sem a víztől. A gránit színei változatosak, általában a piros, a zöld és a fekete szín a leggyakoribb. 
gránit munkalap

Egyébként tisztességesen mérlegel, ráadásul nagyon sokba kerül.

 • Márványból - ez az igazán kitűnő anyag képes első látásra beléd szeretni. A márvány luxust, gazdagságot és finom ízt jelent a tulajdonosban. Az anyag nagyon igényes a karbantartás során, nem tolerálja a mechanikai sérüléseket (ütéseket) és nem hőálló, de jól megbirkózik a nedvességgel, színe nem halványul. Ez a lehetőség nagyszerű a tágas, tágas konyhákhoz.
márvány munkalap

A márvány ára meglehetősen magas, egyébként a súly sem kicsi.

 • Kerámia csempékből - az ilyen munkalapokat egyszerűnek és kényelmesnek, nedvességállónak (az ízületek kivételével), hőállónak és ütésállónak tekintik. De az ízületek elnyelik a vizet, a csempék költsége magas. 
cseréppult

Természetesen lehetséges a sérült lapok cseréje, de ez fáradságos.

 • Akrilból - akrilgyantát, színes pigmenteket és ásványi forgácsot tartalmaz, az anyag elképesztően vonzónak és könnyen tisztíthatónak tűnik, de fél az ütéstől és a forróságtól. 
asztali akril

Sőt, ha nem tartják be a gyártás minőségét, megduzzadhat.

 • Rozsdamentes acélból készült - horganyzott acél munkalapok szinte örökké tarthatnak. Nagyon sok lehetőség van az ilyen termékekre: lehet tükör, matt és más típusú felület. Ez az anyag egy szóval leírható - kopásálló, nem fél semmitől. Természetesen idővel elveszíthet egy kis fényt vagy fényt, de megfelelő gondossággal ez nem fog megtörténni. 
asztallap rozsdamentes acél

Nagyon kevés ilyen típusú munkalap gyártója van, ezért magas a költsége.

Hogyan döntsünk a pult színéről?

Ha a konyha egy bizonyos stílusban készül, akkor be kell tartani azt a pult kiválasztásakor.

 • A "Provence" és a "Country" stílus rusztikus stílust képvisel, amely magában foglalja a természetes és a fény használatát. 
konyhai provence

A fa, a gránit, a márvány, az üveg és más természetes anyagok tökéletesek számára.

 • "Klasszikus" - a fa (vagy MDF) jelenlétének szükségességéről szól a konyha sötét, barna vagy bézs tónusával. 
klasszikus konyha

Itt márvány vagy gránit pult lenne megfelelő.

 • "Minimalizmus" - megkülönbözteti a nyugodt tónusok, a tiszta egyenes vonalak, a ragyogás. 
minimalizmus

Ehhez a stílushoz acélból, műanyagból, laminált forgácslapból és más masszív opciókból álló munkalap használható.

 • "Hi-tech" - magában foglalja a fő szín és még egy jelenlétét, ellentétben vele. 
high-tech konyha

Ezzel ellentétben fényes asztallapot rendelhet műanyagból, forgácslapból, MDF-ből és más anyagokból.

Ha a konyha díszítésekor nem tartottak be semmilyen tervezési stílust, vagy többet alkalmaztak, akkor a munkalapok kiválasztásakor a színek kombinációjáról beszélve a konyhai szett színét és anyagát kell követni. 

modern konyha

Itt kontrasztos lehetőségek lehetségesek (világos színű bútorok - sötét munkafelület és fordítva), vagy illeszkedési lehetőségek (világos bútorok - hangszín szerint vagy kissé eltérő munkafelület).

Ami a konyhabútor anyagát illeti, mindenekelőtt ellen kell állnia a munkafelület súlyának, és kombinálnia kell őket egymással (fa - fa, MDF, kő, üveg stb.). A sötét színeket leginkább gránitból és más természetes anyagokból lehet megvásárolni.

fehér asztallap

A farostlemezből vagy MDF-ből készült munkalap kiválasztásakor jobb, ha a világos árnyalatokat preferálja, mivel az idő múlásával a műanyag bevonat elhalványul.

Tehát mi a legjobb konyhai pult?

Ha nem tud dönteni a pult anyagáról, akkor a következő kritériumok alapján kell választania:

 • Harmonikusan "be kell illeszkednie" a konyha belsejébe;
 • Biztosítson megbízható védelmet a fülhallgató alsó szekrényein;
 • Ellenálljon a nedvességnek, a hőnek, a mechanikai sérüléseknek, a háztartási vegyszereknek, és ne szívja fel a szagokat;
 • Ne tartalmazzon mérgező anyagokat;
 • Csak a foltoktól, a szennyeződéstől kell megtisztítani;
 • Ne veszítse el vonzó megjelenését.
modern konyha

A modern munkalapok megfelelnek az erősség és a funkcionalitás szabványos követelményeinek, ezért népszerűségük nyilvánvaló.

Pénzügyi helyzete és képességei alapján természetesen természetes anyagokat kell választania a munkafelülethez, mivel ezek a legjobban megfelelnek a fenti kritériumoknak és nagyon tartósak. Figyelembe véve a konyha és maga a munkafelület kialakítását vagy díszítésének módját, előnyben kell részesíteni azokat a típusokat, amelyek harmonikusan illeszkednek a teljes belső térbe, anélkül, hogy kiemelkednének belőle, és nem sértik annak integritását. 

pult a konyhában

Természetesen, ha nem tervezi, hogy ezt a területet a szoba középpontjává tegye.

A konyhai pult kiválasztásakor érdemes megjegyezni, hogy szinte bármilyen alakú és méretű lehet, mivel szinte mindig megrendelésre készül. Kiváló minőségű méréseket kell végezni, meg kell jelölni a termék szükséges vastagságát és színét. A pult egyik vagy másik változatának elképzelése vagy úgymond "kipróbálása" érdekében megvásárolhat belőle egy kis darabot, és kipróbálhatja "élőben" a konyhában. Ez különösen igaz a drága anyagokra, mert fizetni a márványért, amely egyszerűen nem fog pontosan kinézni a belső térben, szintén nem túl kellemes és indokolt. 

pult tervezés

Így a legpontosabb képet kaphatja arról, hogyan fog kinézni egy kész munkafelülettel ellátott konyha.

Népszerű konyhai pultminták

A munkalapok hihetetlen választéka és fajtái között meglehetősen nehéz lehet eldönteni annak sorrendjét. Egyes modellek lehetnek szilárdak, mások darabokban, mások pedig a legösszetettebb geometriai formákkal és szinte bármilyen színnel. A munkalapok kialakításának egyszerűen nincsenek korlátai. 

szokatlan asztallap

Évente egyre több van belőlük, hogy pontosan megfeleljenek a vásárlók követelményeinek.

Fa munkalapok: természetes és fenntartható

A fa munkalapok méltán foglalnak el magas helyet népszerűségükben és használatuk gyakoriságában. Mivel ez az anyag javítható, számos előnnyel rendelkezik és képes megújítani eredeti megjelenését, elnyerte jelentőségét. A fa gyönyörű és természetes, és ha kővel vagy más természetes elemekkel is kombinálja, akkor annyira átalakíthatja a konyháját, hogy csak órákon át szeretne időt tölteni rajta. Bár a fának apró hibái vannak, ezeket az előnyök teljes mértékben ellensúlyozzák. 

fából készült asztallap

Ezért egy ilyen munkafelületet választva biztosan nem fogja megbánni.

Laminált munkalapok: olcsó és dekoratív

Természetesen a laminált munkalapok csábítóak és gyönyörűek, élénk, fényes tónusokkal, amelyek azonnal magára vonják a figyelmét. Elérhetősége miatt nagyon gyakran használják. Célszerű betartani ezt a szabályt, előnyben részesítve ezt az anyagot - a konyhai szett anyaga sem lehet drága, hogy ár és külső harmónia legyen közöttük. Ha nincs nagy pénzügyi forrása, akkor ez a meglehetősen költségvetési típus mindenképpen megfelel Önnek. Ne aggódjon amiatt, hogy gyorsan használhatatlanná válik, ez a használat módjától és a gondozásától függ. 

laminált asztallap

De ha ennek ellenére nem lehet megőrizni a megjelenést, akkor örülni kell, hogy óriási pénzeszközök befektetése nélkül lecserélheti, és ehelyett új konyhát kap, új külsőben.

MDF munkalapok: környezetbarát és gyönyörű

Mindenki megengedheti magának ezt a lehetőséget, bár valamivel drágább, mint a forgácslap, mindenképpen környezetbarátabb és tartósabb. Az MDF-re nagy a kereslet, mivel valóban sok pozitív tulajdonsága van. A színpaletta lehetővé teszi, hogy a munkafelület szinte bármilyen tónusát vagy színét kiválassza annak érdekében, hogy maximálisan reinkarnálódjon kedvenc konyhája, frissességet és újdonságot hozzon hozzá.

asztallap mdf

Szinte természetes, tartós és kiváló külső tulajdonságokkal rendelkezik.

Akril konyhai munkalapok: nem szabványos megoldás

Ha az akrilt munkafelületként választja, különösen akkor, ha az alakja állítólag nem szabványos, ez lesz a legmegfelelőbb megoldás. Az előállítási technológiának köszönhetően az akril könnyen bármilyen alakot és árnyalatot kaphat, és ennek hiányában nincsenek hézagok, varratok és szilárdságvesztés. Ezenkívül ezen a felületen egyáltalán nincsenek pórusok, ami azt jelenti, hogy ott nem találhat káros patogén baktériumokat. Nem kopik, nem veszít színéből és fényéből, általában kiváló lehetőség azok számára, akik megengedhetik maguknak. 

akril márvány

Az ilyen felületek hátrányai csak a karcolások előfordulásának tulajdoníthatók, de ha a világos színeket részesítik előnyben, a karcolások nem lesznek láthatók.

Agglomerátum munkalapok: a természetesség utánzása

Mivel ennek az anyagnak az összetétele természetes kő morzsából áll, szilárdsága majdnem azonos. Rendkívül szívós, szép és tartós. Gazdagnak tűnik, nagyon nehéz megkülönböztetni valódi kőtől. Sőt, környezetbarát, nem fél a kémia, a hőhatások és a nedvességtől, nem veszíti el a színét és a külső adatokat. A természetes kőtől eltérően az agglomerátum költsége nagyságrenddel alacsonyabb, ami jelentősen kibővíti fogyasztói körét. 

agglomerátum munkalap

Ha nem tudja, hogyan válasszon műkőből készült munkalapot, válasszon agglomerátumot, az mindenképpen rendkívül sokáig fog tartani!

Üveg munkalapok: eredetiség és kreativitás

Maga az üveg rendkívül sokoldalú, különösen ütésálló modelljei. Az üveg elkészíthető speciális matricákkal, festéssel és akár különféle virágokból, kavicsokból, kagylókból és más díszítő elemekből álló kompozíciókkal, amelyek mind benne, mind az alsó oldalán találhatók. Sőt, ha nincs szükség megtakarításra, akkor vastag, ütésálló üveget kell rendelnie (természetesen figyelembe véve a bútorok maximálisan megengedett terhelését), akkor látványosan fog kinézni, és hihetetlenül hosszú ideig szolgál.

üveg teteje

Egy ilyen felület feltűnően fényes és gyönyörű, senkit sem hagy közömbösnek.

Sokféle munkalap kínál esélyt a leg kreatívabb és rendkívüli ötletek fantáziájára és elégedettségére, mind a tervezők, mind a hétköznapi polgárok számára. Nemcsak az alsó konyhaszekrények díszítésére használható, hanem dohányzóasztalok, konyhai kötények, étkezőasztalok és még ablakpárkányok is. Alkalmazási köre olyan széles, hogy talán csak az emberek fantáziája és igényei korlátozzák.

Előző

Következő