Konyhai szekrények méretei különböző típusú konyhai elrendezésekhez

Konyha Design

Egyszerű konyhabútor tervezése egy tágas konyhához

Senkinek sem lesz hír, hogy a konyha a ház egyik legfontosabb, legfontosabb eleme. A házépítés nem olyan egyszerű és olcsó, és még gyorsabb. Azoknak az embereknek, akik saját erőből építenek házat, nincs lehetőségük azonnal kész házat vásárolni, vagy kulcsrakész konstrukciót rendelni, megpróbálják anyagot gazdaságosan elosztani, mérlegelni az összes előnyét és hátrányát, folyamatosan ésszerű és elfogadható megoldásokat keresnek, keresnek megfizethető és olcsó építőanyagok, azokat a munkavállalókat, akik nem ragadnak le ragadóként, nem fogják megtéveszteni, de hatékonyan és olcsón fogják elvégezni a munkát. Ez a cikk részletesen elmondja, hogyan lehet megtalálni, előkészíteni és feldolgozni az anyagot, mérni a helyiséget a jövő konyhájához, helyesen elkészíteni a munkadokumentációt és saját kezűleg felszerelni a konyhát.

Helyes rajz

Fontos, hogy a konyha elkészítse a helyes méretekkel ellátott rajzot.

Anyagválasztás

Konyhai anyagok

Anyagok konyhabútor gyártásához

Házépítéskor sokféle anyagra van szükség. Bizonyos típusú munkák elvégzéséhez szükséges méretben és az építőipari csapat (vagy saját) számításai alapján vásárolják meg. De nem mindig lehet ideálisan kiszámítani a mennyiséget a minimálisan szükséges anyagmennyiséggel. Továbbá, ha a munkában vagy a terv lefelé történő felülvizsgálatában van hiba (a különböző körülményektől függően), meg kell vásárolnia a hiányzó anyagméretet, vagy fordítva - tárolja a jövőbeli tervekhez.

Hiány esetén problematikus jelenség merül fel, amely abban nyilvánul meg, hogy képtelen szín vagy tételszám szerint kiválasztani ugyanazt a színt vagy konfigurációt, méreteket stb. az építőanyagok egyik helyről a másikra történő elhúzása.

A többlet hasznos lesz a további építésekhez. Lehetőség van tábla, rétegelt lemez, forgácslap vagy farostlemez törmelékének felhasználására szekrények vázaként vagy hátsó falaként. A munkalaphoz vegyen egy vastag (több mint 30 mm) laminált forgácslapot, amelyet speciálisan vegyületekkel impregnáltak a nedvesség felszívódásának megakadályozása érdekében. A faliszekrények forgácslapból, finom forgácslapból vagy tömör fából készülhetnek. A fenti anyagokat sok üzletben értékesítik. A szekrények oldalfalaihoz 16 mm-es laminált lapokat kell vásárolni (a szekrények száma alapján). Először rajzoljon vázlatot.

Faalapú anyagok

Faalapú panelanyagok a konyhához

Vázlat

Konyha projekt

Konyha projekt bútor elrendezéssel

Működő projekt (vázlat) elkészítéséhez távolítsa el a konyhai szoba méreteit.

Fontos! A falak hosszát és szélességét az esztrich és a fal közötti határ mentén, a fal közepén és a mennyezet találkozásánál felül kell mérni. Erre azért van szükség, hogy kiválassza a minimális értékeket a konyhai szett hosszában, mivel nincsenek ideálisan sík szobák.

Konyha magassága és kialakítása

A konyha magassága és kialakítása nagyban függ a tulajdonosok növekedésétől.

A hely meghatározása érdekében előre meg kell készíteni a természetes méretű konyhai elemek, nevezetesen a háztartási gépek és a mosogató elhelyezését:

 • aljzatok;
 • gázellátó csövek;
 • vízellátó és szennyvízcsövek;
 • csuklyák.

Ezenkívül a végső vázlat előtt meg kell rajzolnia számos munkalehetőséget, különböző méretű és típusú konyhabútorok elrendezésével.

Konyhai rajz

DIY konyhabútor rajz

A konyhabútor elrendezésének alapvető típusai

 1. A konyhabútor L alakú elrendezése (sarok). Az elemek leggyakoribb elrendezése a konyhában. Ötvözi a sokoldalúságot, a tömörséget és a funkcionalitást.

  Sarok konyha

  A standard szekrények elhelyezkedése a sarokkonyhában

 2. Elhelyezkedés az egyik fal mentén. Gazdaságos lehetőség. Kis helyiségekhez alkalmas, és a legszükségesebb elemeket tartalmazza.

  Közvetlen konyha

  Normál bútorkészlet rajza egy kis egyenes konyhához

 3. Konyhai bútorok kör alakú vagy U alakú elrendezése.

  Körkörös elrendezés

  Bútorok és készülékek körkörös elrendezése egy kis konyhában

 4. Konyhabútor szigeti elrendezése. Egy vagy több munkaterület eltávolításával a fejhallgatóról. Nagy területekre alkalmas. Ideális a "sziget" részt több különálló munkaterületről tervezni. Ez kényelmet és kényelmet teremt, és lehetővé teszi az eredeti tervezési megoldások megvalósítását is.

  Konyhák szigettel

  A szigettel rendelkező konyhák alakja és mérete meglehetősen változatos.

 5. A konyhabútorok félsziget elrendezése. A fülhallgató és a rúd szögletes elrendezésének egyik változata, egyik végén állvánnyal; kényelmes egy bárot szervezni, amelynek számlálója közelebb van a folyosóhoz a ház főteréhez. Ez további kényelmet teremt a vendégek fogadásakor. Az emberek a pult mögött állhatnak, és nem avatkozhatnak be a munkaterületbe.

  Félsziget konyha elrendezése

  Egy félszigetnyi konyha elrendezése lehetővé teszi a főzési terület elválasztását az étkezőtől egy kellően nagy konyhában

Miután átvitte a szoba méreteit az energiacsatlakozási pontokkal egy papírlapra, folytassa közvetlenül az összes munkaterület és bútor elhelyezésével. Ajánlott skála: 1:10.

A helyes rajz elkészítése

A helyes konyhai rajz elkészítése azt jelenti, hogy figyelembe kell venni a szoba méretét és jellemzőit

A bútorrendezés biztonságának és kényelmének követelményei a konyha tervezésénél

Bútorok elrendezése

Optimális elhelyezési sorrend - hűtőszekrény-mosogató-tűzhely

Íratlan szabály van a fő konyhai munkaterületek és bútorok elhelyezésére. Ez utóbbiak a következők:

 • élelmiszertároló helyiség (hűtőszekrény);
 • fő terület (főzőlap kapucnival és a termékek mechanikus vagy kézi vágására szolgáló terület);
 • egészségügyi helyiség (mosogató fiókkal a tiszta edények és a kosár tárolásához).

Ez együtt egy háromszöget hoz létre, amelynek oldalainak méreteinek ideális esetben meg kell egyezniük. Ez nem a Pitagorasz-tétel kivonata, hanem valós helyzet. Annak érdekében, hogy a konyhában a munkaszervezés megfelelő szinten legyen, megpróbálják ezeket a zónákat egymástól egyenlő távolságra elhelyezni.

Működő háromszög szabályok

Működő háromszög szabályai a bútorok és készülékek helyes elrendezéséhez a konyhában

Konyha elrendezési sémák

Különböző konyhai elrendezések sémái a működő háromszög szabálya szerint

Az elektromos készülékek és a gáztűzhely biztonságos elhelyezésére vonatkozóan empirikusan megállapított normák vannak.

 1. A gáztűzhelynek legalább 0,5 méterre kell lennie a hűtőszekrénytől, és 0,3 méterre az ablakoktól, a falaktól és a mosogatóktól.

  rekomenduemye-rasstoyaniya-ot-gazovoj-varochnoj-paneli-do-predmetov-mebeli

  Javasolt távolság a gáztűzhelytől a bútorokig

 2. Az elektromos aljzatok legfeljebb 0,5 méterre vannak a mosogatótól, figyelembe véve a kézi elektromos készülékek kényelmes használatát (annak megakadályozása érdekében, hogy a vezeték érintkezzen a vízzel és más eszközökkel).
  Az üzletek helye

  Az elektromos készülékek aljzatainak helye a konyhában

  Ne tegye a mechanikus vágási területet az ablakok közelébe, hogy elkerülje a függöny beesését a készülék vágó részeibe.

  Minimális tűrés a tűzhely és a mosogató között

  A gáz- vagy elektromos tűzhely és mosogató beépítésének minimális tűrése

 3. Külön követelmény a sütő és a főzőlap felszerelése. Semmilyen körülmények között ne szereljen fiókokat a főzőlap alá, mivel a kisgyerekek érdeklődhetnek a tűzhelyen zajló események iránt, és oda mászhatnak a kezükkel. Jobb, ha a sütőt mellkas szintre telepíti, vagyis a konyha egyik széléből a munkalapra. Ez megakadályozza a kisgyermekek nem kívánt érintkezését a forró felületekkel is.

  Főzőlap

  A függő és független főzőlap telepítési rajza

Konyhai szekrény kialakítása

Optimális szekrényméretek

A konyhabútor optimális méretének kiszámítása

A konyhabútorok falának és alsó szekrényeinek elhelyezkedését prioritásként kell kezelni, mivel azokat naponta többször használják, a kényelmetlen elhelyezkedés főzési nehézségeket és rossz hangulatot okozhat.

Ügyeljen a szekrényajtókra, hogy elkerülje az átkelést, amikor más ajtókkal, hűtőszekrénnyel vagy fiókokkal nyitja. Ha a konyha legkülső szekrénye a falhoz helyezkedik el, akkor azt hamis panellel kell elkeríteni (hogy az ajtó ne támaszkodjon a falhoz).

Helyes rajz

Ahhoz, hogy saját kezűleg készítsen egy konyhát, ki kell dolgoznia a helyes rajzot

A sarokkonyha kialakítása számos előnnyel jár más típusokkal szemben, nevezetesen:

 • lehetővé teszi a munkalap növelését;
 • a sarokszekrények nagy kapacitásúak, ami lehetővé teszi bonyolult szerkezetek elhelyezését bennük (körhinta és kihúzható polcok kivitelezése; a mosogató alatti nagy hely lehetővé teszi edények, üstök stb. Helyezését a mosogatógép felszereléséig);
 • szélesebb és mélyebb mosogató beépítése lehetséges.
Sarok konyha

Tipikus projekt egy kis sarokkonyha

A konyhai szett méretei

Minimális és maximális méret

A konyhai szett ergonómiája

Az asztallap magasságát 0,85-0,9 méternek vesszük (a felhasználó magasságától függően).

 1. Ennek megfelelően az alsó fiók magassága az asztallap mínusz 10 centiméter magasságától függ.
 2. Az alsó és a felső fiók szélessége: kettős fiók 07 és 0,9 méter között; egy - 0,2 és 0,55 méter között (céltól függően).
 3. A pult felső szélétől a fali dobozok alsó széléig terjedő helyet 0,5 és 0,6 méter között kell megtenni.
 4. A fali dobozok magassága - 0,5-1 méter.
 5. A főzőlap fölé helyezett burkolat a főzőlap típusától függ. Gáztűzhelyhez - 0,85 méter; elektromos tűzhelyhez - 0,75 méter.
 6. Ha van beépített sütő szekrény, akkor a főzőlap szélétől a szekrényig nem lehet kevesebb 35 centiméter.

Ezek a méretek a konyha gyártójának megválasztásától, az építőanyag helyes vágásától, a konyha méretétől és a konyha kialakításának típusától függenek.

Tipikus méretek

A konyhai szett felső szekrényeinek tipikus méretei

Előző

Következő