Helyesen elrendezzük a bútorokat a konyhában. Modern tervezési ötletek

A házi készítésű ételek kedvelői ismerik a "tűzhely - mosogató - hűtőszekrény" útvonalat, és több mint egy kilométert sétálnak azon, amikor szolgálati és ünnepi ételeket készítenek. Hogyan rendezzük el a bútorokat a konyhában úgy, hogy a kezek és a lábak kevésbé fáradjanak el, és a szükséges dolgok mindig kéznél legyenek? Olvassa el tippjeinket.

konyha

Eredeti belső kialakítása a konyhában nem könnyű feladat.

Hogyan szerelje fel a konyháját

Ételeket itt tárolnak, ételeket készítenek és fogyasztanak. Ezenkívül az edényeket és az evőeszközöket mossák, szárítják és tárolják. Egy modern konyhában nem lehet nélkülözni az alapvető elemeket:

 • Asztalok termékek vágásához;
 • Kályhák és sütőszekrény;
 • Levegő elszívók;
 • Hűtőszekrény és mikrohullámú sütő;
 • Fali szekrények;
 • Mosogatógép;
 • Mosogatók termékekhez és keverő hideg és meleg vízhez.
modern konyha

Cikkünkből megtudhatja, hogyan kell elrendezni a bútorokat a konyhában, és hogyan kell ott rendezni a szükséges háztartási készülékeket.

Gyakran egy étkezőasztal egészíti ki a képet, és számos eszköz és bútordarab rendezett és átgondolt elrendezést igényel. Hol kezdjem?

Rajzolja meg álmai konyháját

Készítsen rajzot a konyha helyiségének pontos méreteiről, és tüntesse fel az ablakok és a bejárati ajtó helyét, a gázberendezések, az elektromos készülékek, a vízellátás és a csatornázás csatlakozási pontjait. Mérje meg a falak magasságát és a konyha területét. Erre az információra lesz szüksége a bútorok elhelyezésének megtervezéséhez. Tartsa be a konyha rendezésének általános szabályait:

 • A konyha fő munkaterületeinek - tűzhely, mosogató és hűtőszekrény - két méterre kell lenniük egymástól;
 • Helyezze a gáztűzhelyet biztonságos távolságra az ablaktól, a hirtelen széllökés kivételével - legalább 0,5 m;
 • A levegő elszívása kötelező, és szigorúan a kályha vagy a főzőlap felett kell lennie, 0,6–0,80 m távolságban;

  konyha kialakítása

  A helyesen elhelyezett konyhai felszerelések nagyban megkönnyítik a konyhában való munkát és a mozgást.

 • A konyhapult munkalapjának helyzetének kényelmesnek kell lennie a háziasszony számára, és a könyöknél derékszögben hajlított kar alkarjától 15-20 cm távolságra kell lennie (két tenyér magassága egy éllel);
 • A munkalapok ajánlott mélysége 60 cm-en belül van;
 • Használjon elegendő magasságú keverőt, széles és mély mosogatót - kevesebb lesz a fröccsenés, és kényelmes vizet szívni nagy és magas edényekbe;
konyha kialakítása

Magas mennyezetű kis konyhákban használjon szekrényeket.

 • Válasszon fejhallgatókat, amelyek a modularitás elvére épülnek - könnyen átalakíthatók a kívánt méretre;
 • A nyitott hűtőszekrény ajtaja nem akadályozhatja a hozzáférést a pulthoz - amikor ételt kap, nem lesz szükség arra, hogy leírjon egy görbét körülötte;
 • A szükséges dolgokhoz való hozzáférésnek egyetlen lépésben kell lennie, a legtöbb szabad munkafelülettel.

  konyhai fotó

  Teljesen működő vonalzóhoz körülbelül 3 m hosszú asztallap szükséges.

FONTOS! A bútorrendezési terv kiválasztásakor vegye figyelembe a konyha aranyszabályát - a munkaterületeknek egy képzeletbeli háromszög tetején kell lenniük, és a főzés során minden mozgásnak lehetőség szerint benne kell történnie.

Hogyan rendezzük el a bútorokat a konyhában

Ezekkel a szabályokkal és az elkészített rajzkal felvértezve készítse el főtervét. Ezután gondolja át, milyen típusú elrendezés néz ki. A bútorgyártók számos lehetőséget kínálnak az alábbiakban leírtak közül.

konyha kialakítása

Ha helyesen rendezi be a bútorokat a konyhában, akkor a lehető legkényelmesebb lesz a főzéssel, és a főzés nem válik rutinná.

Sarok opció

A bútorok elrendezésének ez a módja kényelmes akár 10 négyzetméteres kis helyiségek számára is. m, ahol minden négyzetméter számít. Minden elem két szomszédos fal mentén helyezkedik el. A szerkezet összekötő elemei egy csuklós sarokszekrény és egy L alakú asztallap. 

sarok konyha kialakítása

Annak ellenére, hogy egy tisztességes darabot elvisznek a konyhából, még mindig van hely egy kis étkezőasztalnak és székeknek.

Ha a konyha nagy, két ablakkal rendelkezik, és a bejárati ajtó vagy az íves mennyezet két egyenlőtlen részre osztja, akkor a kisebbiknél szögletes elrendezés is alkalmazható.

"P" betű

Ha a konyhája 10-12 négyzetméter. m, és a bejárati ajtó az ablak szemközti oldalán vagy oldalán áll, akkor nincs értelme étkezőasztalt tenni a konyhába, áthelyezni egy másik szobába. Vannak ilyen lehetőségek olyan helyiségekhez, ahol a konyha keskeny és rövid zseb a bejárattól balra vagy jobbra. 

konyhai tervező levél p

Ezután elkészíthető "P" betűvel, három szomszédos fal segítségével.

"G" betű

Abban az esetben, ha egy kis konyha bejárata a szoba egyik sarkában található, mind a négy fal használható, így egy kis hely marad a bejárat és a befelé nyíló ajtó számára. 

g konyha kialakítása

A tágas ebédlőben a negyedik oldal vizuális határként működik, amely elválasztja a konyhát a szoba többi részétől.

Lineáris opció

Stúdió helyiségekben, ahol nincs belső válaszfal, mindig kiválaszthatja a konyha egyik falát, például az ablak és a bejárati ajtó közé helyezheti.

lineáris konyha

A lineáris konyhát nagyon nyereségesen lehet kiszolgálni színes, világos és helyesen kiválasztott textúrák segítségével.

Sziget opció

Ha az ebédlő elég tágas, akkor az egyik fal mentén szekrények és hűtőszekrény helyezhető el, és közöttük és az étkező között kényelmes és nagy távolságra elhelyezhető egy nagy és hosszú konyhai asztal, kombinálva mosdóval és főzőlappal.

szigeti konyha

A szigeti konyhák egyre inkább a városi lakások méltó díszítésévé válnak.

Félsziget lehetőség

A konyha bútorainak elrendezésének sarokváltozatának módosítása a tágas szobák számára. Az egyik munkafelületet, például egy vágófelületet külön asztalon hajtják végre, az egyik végét a fő asztallappal összekötve. Ez a félszigetű asztal elválaszthatja a konyhát az oldalán elhelyezkedő bejárati ajtótól. 

félsziget konyha

Ilyen asztalt középre tehet, és mindhárom munkaterületet elhelyezheti rajta, fali szekrényeket és éjjeliszekrényeket pedig a végéből és az oldalairól.

TÁJÉKOZTATÁSUL! Jobb, ha a hűtőszekrényt és a magas szekrényeket-tokokat a konyhai szettek széle mentén helyezzük el.

Hová tegye a tűzhelyet a konyhában

A kályha vagy a főzőlap nem helyezhető el a szoba sarkában. Főzés közben a serpenyőből származó zsírcseppek bőségesen megszórják a szomszédos falakat. De ha ez az egyetlen lehetőség, készítsen "kötényt" a csempe falain. 

tűzhely a konyhában

Próbálja meg úgy elhelyezni a kályhát, hogy az összes szükséges edény a szomszédos vagy fali szekrényekben legyen.

FIGYELEM! A kályha melletti szekrényfiókok nem engedhetik meg, hogy a gyermek elérje az égőket és megégjen. Távolítsa el az ottománokat és a székletet a konyhából, amelyet használhat.

A főzőlapot nem ajánlott a mosogató mellé helyezni. A keverőből kifröccsenő víz forró serpenyőkbe és serpenyőkbe kerül.

A mosogató és a mosogatógép felszerelésének helye

Jobb, ha egy helyre helyezi őket a csatornához közelebb - nem kell meghosszabbítania a csöveket, és reszelnie kell az alattuk lévő konyha alsó részét.

mosogató

A konyhai mosogatónak elég mélynek kell lennie, és a csap kifolyójának magasnak kell lennie ahhoz, hogy elférjen benne egy nagy lábas.

FONTOS! Ha ez nem lehetséges, akkor a mosogató és a csatornaelvezetés közötti távolság nem haladhatja meg a 3 métert.

Mit lehetne még javítani a konyhában

Ha hely enged, helyezzen egy sarokkanapét a szemközti sarokba és egy alacsony asztalt. A csomagtartó kitűnő dekoráció és kényelmes hely lesz az ételek tárolására az ünnepi asztalhoz. Több négyzet alakú és téglalap alakú cellából áll, amelyek között hosszú polcok vannak.

konyha kialakítása kanapéval

Legyen konyhája egy kényelmes és funkcionális hely, ahol kényelmesen főzhet és ehet.

Korlát

Kiváló megoldás az lenne, ha tetőcsomagtartót helyeznének egy cseréppel ellátott "kötényre" a konyhapult és a faliszekrények közé. 

korlát

Ez a szerkezet egy krómozott fémcsőből áll, amelyet speciális konzolokkal rögzítenek a falakhoz.

A szomszédos falakon található két tetősín összekapcsolható egy speciális sarokelem segítségével. Merőkanál horgok, szűrőedények, réselt kanalak, valamint vágódeszkák és csipetkesztyűk felakasztásra kerülnek a csőre. 

korlát a konyhában

Fém polcokat is elhelyezhet a korláton - fedéltartók, polcok papírszalvétákhoz, fémüvegek a folyamatosan szükséges evőeszközökhöz vagy szerszámokhoz.

Telepítse a rúdszámlálót

Fő különbsége az ebédlőasztaltól az asztallap magas elhelyezkedése - akár 130 cm-ig.A tervezési lehetőségek nagyon különbözőek lehetnek - a szerény költségvetési megoldásoktól a több ember számára elérhető elit megoldásokig. A bárpult kétségtelenül a legkényelmesebb és legszebb bútor és belső tér lesz. 

bárpult a konyhában

Hangsúlyozni fogja a konyha zónázását, és a borospoharak, poharak és poharak, valamint a drága italok tárolásának helyévé válhat.

Ha lenyűgözni szeretné vendégeit, és vendégszerető házigazdaként mutatná be magát, akkor ebben segít egy elegáns bárpult, drága italokkal teli szekrénnyel.

bárpult

A konyha bárpultja nemcsak a divat tisztelgése, hanem a modern otthoni belső tér nagyon érdekes funkcionális eleme.

A kis és alacsony bárpult szekrény nélkül italok és poharak számára egy kis konyhában elegáns helyettesítő lehet egy teljes étkezőasztal számára, amely ebben a helyzetben nem megfelelő. 

bárpult ablakpárkány

A konyhabútorok L alakú elrendezésével az ablak közelében lévő konyhai szett természetes folytatásává válhat.

Használja hatékonyan a konyhát

Nem vagy elégedett a szekrények közötti üres terekkel? Töltsd ki őket! A homlokzatból kifelé gördülő kényelmes két- és háromszintű polcokat szereljen fel. Használja a fejhallgató padlója és alja közötti helyet, hogy felszereljen egy másik sekély fiókot. 

fiókok a konyhában

Megtakarítanak a rendszeres portalanítás és a szekrények alatti padlótisztítás szükségességétől is.

Nézze meg közelebbről a hűtőszekrényét. Általában a sarokban áll. De a fal és a mennyezet között üres hely képződik. Az oldalán felszerelhet egy többszintű csúszó polcot, amelyben keskeny üvegtartályban tárolhat vágókéseket, fűszereket. A tetején pedig olyan mezzaninokat készíthet, amelyeket nem gyakran használ. 

hűtőszekrény

Mindezek az elemek kombinálhatók egy szekrény-tok formájában, amelynek nagy része a hűtőszekrény méretéhez igazodik.

U alakú bútorok elrendezésű kis konyhában használjon átalakító asztalt, amelynek teteje felfelé mutat. 

asztali transzformátor

Helyezze az ablak közelében, és van egy kicsi, de hangulatos étkezője, amely két ember befogadására alkalmas.

Az edények és eszközök tárolásának legkényelmetlenebb helye a két szomszédos fal sarka. Alatta egy nagy hely esik ki az "üzleti" forgalomból. De még itt is talál egyszerű és hatékony megoldást. A nyitott sarokpolcokat ferdén szerelje fel. Elvesznek egy kis helyet a hozzájuk tartozó szekrényekből, de további hasznos helyet biztosítanak a szükséges tárgyak számára. 

sarokszekrény a konyhában

A könnyű hozzáférés érdekében tegye körbe őket, és forogjon egy függőleges fém állvány körül - így nem kell lehajolnia, hogy elérje a kívánt serpenyőt.

A főzési folyamat gyorsabb és élvezetesebb lesz, ha hozzáértő elrendezést készít, és a konyhát zónákra osztja. Használja a fülhallgató, a padló, a falak és a mennyezet közötti üres területeket további fiókok és polcok felszereléséhez. Használja ki még a falakat is - a függesztőhorgokkal, polcokkal és poharakkal ellátott sínek kényelmesek az evőeszközök, szalvéták és fűszeres edények elhelyezéséhez. 

nagy asztal

Ha nagy konyhája van, ne spóroljon egy jó étkezőasztal megvásárlásával, amelynél mindig kellemes lesz ünnepelni az ünnepeket családjával és barátaival.

Előző

Következő