Bambusz takarók típusai, leírása, előnyei és hátrányai

A modern tudomány adatai szerint az átlagember egész életének csaknem egyharmadát álomban tölti. Az alvás minősége pedig attól függ, milyen lesz a következő nap. Álmosan, kipihenten és erővel, vagy az alváshiánytól elárasztva lép be. Nos, a wellness alvás csak egy hangulatos, puha, kényelmes ágyban lehet. Ezt teszi az ágynemű, különösen egy puha párna és egy könnyű, szellős takaró.

Ágynemű készletek

Ágynemű szett alváshoz - paplan és párna bambusz töltelékkel

Ezért ezeknek a kiegészítőknek a megválasztását nagy felelősséggel kell megközelíteni, mert komoly felelősséggel tartoznak, és meg kell birkózniuk ezzel a felelősséggel. Természetesen az emberek megpróbálják ízlésüknek megfelelően választani az ágyneműt, de senki sem állítja, hogy meg kell felelniük testünk fiziológiai jellemzőinek, kényelmes hőmérséklet-szabályozásnak és az ágy méretének. Az ágy javításában nagy szerepet kap a takaró. Milyen csodálatos egy súlytalan takaró könnyű felhőjébe burkolózni. Elég melegnek kell lennie, hogy ne gyakoroljon nyomást a testre, de nem akarunk izzadni sem alatta. Próbáljunk tehát szuper paplanot találni alacsony áron.

Takaró választása

A takaró kiválasztásakor figyeljen nemcsak összetételére, hanem a méretére és a hőszigetelő tulajdonságokra is.

Hogyan válasszunk takarót

Takaróméretek

Takaróméret-diagram

A fő paraméter, amelyet figyelembe kell venni ahhoz, hogy a takaró megválasztása sikeres legyen, a töltőanyag típusa. Ma az ágynemű-kiegészítők piacán rengeteg töltőanyag van, és folyamatosan új cikkek jelennek meg. Nehéz úgy dönteni, hogy nem értjük őket. Próbáljunk megbirkózni a feladattal és ismerkedjünk meg a leggyakoribb típusokkal.

Takarótípusok

Takarótípusok anyaggal és varrással

A piacon lévő töltőanyagok két nagy csoportra oszthatók: szintetikusra és természetesre.

Szintetikus töltőanyagok

Van ötlete a takarók kitöltésére szolgáló modern szintetikus anyagokról, ha megismerkedik két típussal.

 1. Az első típus poliészter szövetből készül. Ide tartozik az ismert holofiber, ecofiber, mikroszál. Ezek a szálak hasonló alaptulajdonságokkal rendelkeznek. Az ilyen töltőanyagokkal ellátott takarók nem okoznak allergiás reakciókat, nem esnek le, figyelemre méltóan megőrzik formájukat, jól megtartják a hőt, könnyűek, könnyen moshatók, gyorsan száradnak és meglehetősen hosszú élettartammal rendelkeznek. De jelentős negatív tulajdonságaik vannak. A szintetikus anyagok irtózatosan elnyelik a folyadékokat és gyorsan kondenzálják a statikus elektromosságot.
  Holofiber takaró

  A Holofiber takaró praktikus és tartós, biztonságos és környezetbarát

  Az ökoszál jellemzői szerint közel áll a természeteshez, de nem vonzza a port, és nem válik a poratkák táptalajává

 2. A második típusú mesterséges töltőanyag a thinsulate, amelyet a természetes hattyúpehely helyettesítésére hoztak létre. A "hattyú le van" név elakadt. Ez a töltőanyag, a fent leírt szintetikus szálakhoz hasonlóan, hipoallergén, tartós, gyakorlatilag súlytalan, nem igényel különösebb gondozást és jól melegít. De a poliészter szálak negatív tulajdonságai mellett, amelyek szintén jellemzőek a hattyúfenékre, igazságos lesz még egy dologról mesélni. A Thinsulate nem engedi át a levegőt, ami azt jelenti, hogy egy ilyen takaróval elrejtve túlmelegedhet, ami veszélyes lehet például a csecsemők számára. A hattyúgarnitúra alatt nyáron meleg lesz, télen pedig hideg. Talán ez egy remek választás a szezonon kívül.

A Thinsulate (swan down) a hattyúpehely pótlásaként jött létre, és minden előnye megvan, bár vannak hátrányai is

A mesterséges töltőanyaggal ellátott ágytakarók olcsóbbak, mint a természetes ágytakarók. Ez meglehetősen népszerűvé teszi őket a modern piacon.

Természetes töltőanyagok

Most foglalkozzunk természetes anyagokkal. Ide tartoznak a bambusz és az eukaliptusz rostok, az állati szőr, például a teve, a juh, a kecske és a madárszösz. Vizsgáljuk meg a részletesebben említett töltőanyagok mindegyikét.

Kezdjük a madarak lefelé. Ennek a töltőanyagnak a gyártásához a loonok, kacsák, libák tollazatát használják. A legdrágább az elalvással töltött ágytakarók. Ezért gyakran olcsóbb libapehelyet használnak. Sőt, nem olyan nehéz, mint egy kacsa. A pehelykárpitok jóak északi területeken. Jó melegítési tulajdonságokkal rendelkeznek, tökéletesen áteresztik a légtömegeket és nagy a vízfelvételük. Rekord élettartamuk akár húsz év is lehet. De itt is voltak hátrányok. Minden a különleges gondozásról szól, amely kötelező szellőztetést és száraztisztítást igényel. Allergiás reakciók veszélye áll fenn.

Madárszösz

A Bird down az egyik legrégebbi ágynemű-töltő.

Nem kevésbé meleg és gyapjú takarók, amelyeket állatszőr tölt meg, például tevék, juhok, kecskék. A paplanok előnyein kívül ezek a paplanok csodálatos képességgel rendelkeznek az alvás közbeni fáradt izmok ellazítására és a stressz enyhítésére. És most a hátrányokról. Ez megint allergén hatású, és ez a lepke imád lakmározni a gyapjúval. A leírt takarók élettartamának növelése érdekében körültekintő gondozásra van szükség, amely szellőzésből és száraz tisztításból áll. A felnőtt tevék gyapjújával töltött ágytakarókat kellemetlen tüskésség jellemzi. A teve gyapjú takarók meglehetősen drágák. A juhgyapjú olcsóbb, mint a teve gyapjú, de megvan a hátránya, gyorsan képes sütni, csökkentve az élettartamot. Ezenkívül a juhgyapjú takarók meglehetősen nehézek.

Takaró gyapjú

Leggyakrabban meleg ágyneműt juh-, teve- vagy kecskeszőrből készítenek.

Nos, most beszéljünk az új generációs természetes töltőanyagokról. Ezek az eukaliptusz és a bambuszrostok, amelyeket növényi anyagként osztályoznak.

Az eukaliptusz rostot az eukaliptusz fatörzsének kémiai kezelésével nyerik. De a kémia itt nem alkalmazható. Az ebben a módszerben alkalmazott oldószer szerves. Az eredmény egy könnyű, sima és rendkívül tartós rost, csodálatos tulajdonságokkal. Mivel az eukaliptusz töltőanyag porózus, jó a levegő és a víz számára. Egy ilyen takaró alatt kényelmesen alhat és erőt nyerhet egy új napra. Az eukaliptusz antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért rostjaiban soha nem indulnak el káros mikroorganizmusok. Ezért az eukaliptusz alom alkalmas gyermekek, allergiások és érzékeny emberek számára. És nincs statikus elektromosság.

Az eukaliptusz, a legdrágább növényi töltőanyag, az egyik legmelegebb növényi rostból származó anyag.

Az eukaliptusz szálakból készült termékek előnyei közé tartozik a tartósság, az egyszerű karbantartás. Bátran mossa meg az ilyen takarót, ahányszor csak szükséges. Még nagyszámú mosás után sem fog történni az alakja. A takaró azonnal megszárad, ami kényelmes, reggel megmoshatod, este pedig készen áll a feladatára. Nos, nem lehet figyelmen kívül hagyni a rostok gyógyító erejét, amelyeket a tartósított illóolajoknak köszönhetően töltőanyag formájában megtartanak. Az eukaliptusz nemcsak a fejfájást képes gyógyítani, enyhíti a stresszt és az idegi feszültséget, hanem tökéletesen helyreállítja az izomtónust és javítja a vér mikrocirkulációját. Nos, a nők közül ki nem álmodik arról, hogy aludjon és fiatalabbá és szebbé váljon egy álomban? És ez a csoda az eukaliptusz rostjának van kitéve.

Az eukaliptusz takaró segíthet a megfázás gyógyításában. Van még egy csodálatos tulajdonsága, hogy hűvösséget teremtsen a melegben. Az egyetlen hátrány azonban sok ember számára elérhetővé teszi az eukaliptusz takarókat. Ez az eukaliptusz rost ágynemű magas költsége. Vitathatatlan tény, hogy minden természetes és jó minőségű, és ennek megfelelően kerül a költségekbe.

Van egy olcsóbb, növényekből nyert természetes töltőanyag is, amely magabiztosan lépett be a fogyasztói piacra - ez a bambuszrost. Fája régóta bejutott az emberek életébe. Sok minden a ház számára, papír, sőt étel is készül belőle. De a könnyűiparban használt szálak előállításához a bambuszfát viszonylag nemrégiben használták. Viszonylag rövid idő alatt elnyerték az emberek szívét, és nagy igény mutatkozott rá.

A bambuszrostokból készült takarótöltők lélegzők és nem allergének, de rövid az élettartamuk

Ma minden ágyneműt kínáló üzlet tele van ebből a fából készült termékekkel. Ez nem tisztelgés a divat előtt. Ezek a borítók pozitív oldalon bizonyítottak. Sok erényük van. Természetesen az előnyök egy részét feltalálták, és messze vannak a valóságtól. Mi igaz és figyelemre méltó a bambusz ágytakarókról szóló történetekben, és mi a fikció? Elemezzük. Bármely biológus azt mondja, hogy a bambusz sokfélesége nagyszerű, és a Föld szinte minden sarkában megtalálható. A könnyűiparban azonban a trópusi és szubtrópusi erdőkben növekvő fákat részesítik előnyben.

Bambuszrost külsőleg

A bambuszrost viszkóznak tűnik, ugyanolyan vékony, selymes és puha, de nagy szilárdságú

Hogyan készül a bambusz töltőanyag

Bambusz és bambuszrost

Így néz ki a bambusz és a belőle nyert művászon természetes alapanyagok alapján

Mechanikus gyártási módszer

A mechanikus előállítási módszer lehetővé teszi a környezetbarát fonalak előállítását vegyszerek keveréke nélkül

A csomagtartókból származó nyersanyagokat kétféleképpen állítják elő: kémiai és mechanikai.

Figyelembe véve, hogy a bambusz hosszú élettartama alatt semmiféle betegségre fogékony, rovarok által nem romlik és műtrágya sem szükséges, a mechanikus módszer környezetbarát rostokat állít elő. Figyelembe veszik, hogy az előállításhoz csak természetes gyógymódokat alkalmaznak. Hogyan nyerhető a legkönnyebb anyag a fából? A növényeket természetes anyag hozzáadásával összetörik, megpuhítják, majd az ilyen manipulációk eredményeként kapott tömegből hosszú, egyenletes és nagyon erős pókhálókat fésülnek ki nagy fémfésűkkel. A mechanikai módszer drága, mivel minden lépést manuálisan hajtanak végre, és a kapott anyag mennyisége elhanyagolható.

A szár feldolgozásával nyerik

A bambuszrost a regenerált műselyemrost egyik típusához tartozik, és egy növény szárának feldolgozásával nyerhető

A kémiai módszerrel összehasonlíthatatlanul több nyersanyagot kapunk, de ez a módszer különféle kémiai reagenseket használ. Az első szakaszban a zúzott bambuszmasszát nátrium-hidroxiddal kezelve cellulóz nyerhető. Ezután apró lyukakkal áthúzzák a lemezeken, vékony és hosszú szőröket húzva ki, amelyeket szén-diszulfiddal kezelnek és fehérítenek. Az utolsó szakaszban a szálakat sokszor mossuk a maradék kémia eltávolítása érdekében. Ez a módszer nem nevezhető környezetbarátnak, de olcsó, ellentétben a mechanikával. Vizuálisan a különböző módszerekkel előállított szálak gyakorlatilag nem különböztethetők meg, de erről a gyártó ad tájékoztatást.

Gyártási szakaszok

A bambuszrost gyártásának fő szakaszai

A bambusz takarók előnyei

A bambusz előnyei

A bambuszrost termékek előnyei

A bambusz takaróknak számos előnyük van.

 • Annak ellenére, hogy vegyszereket használnak az alapanyagok előállításához, a kapott termék nem tartalmaz mérgező anyagokat, ezért környezetbarát.
 • A gondozásuk egyszerű, de a címkén feltüntetett egyes finomságokat mégis be kell tartani. A bambusz takaró mosható géppel, de válasszon egy finom ciklust nagyon kevés porral.

  Gépi mosás

  A gépi mosást óvatosan kell elvégezni

 • A centrifugálás előnyös kis sebességnél és vízszintes síkon történő szárítás. Gyorsan megszárad, és nem veszíti el alakját.

  Mosási hőmérséklet

  Az ajánlott mosási hőmérséklet nem magasabb 40 ° C-on

 • A csavarás, a fehérítés és a vasalás ellenjavallt. Összecsukva a termék kevés helyet foglal el.
 • Az idegen aromák és a statikus elektromosság nem halmozódnak fel a bambuszszálakban. Nem fognak mikroorganizmusokat beindítani, ezért hipoallergének.

  Nem halmoz fel kellemetlen szagokat

  A bambusz takaró nem halmoz fel kellemetlen szagokat, de enyhe szagtalanító tulajdonsággal rendelkezik

 • A porózus szerkezet miatt a bambuszrostok nem halmoznak fel folyadékot, jó a légáteresztő képességük és természetes hőszabályozásuk van.
 • A bambusz takarók nagyon könnyűek.

Mítoszok vagy igazság

A bambusz textileket minden szaküzletben értékesítik, és sok pozitív tulajdonsággal rendelkeznek.

Nem ritka hallani, hogy a bambusz takaró gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, fiatalíthatja az alvó embert, enyhítheti az idegi feszültséget, a stresszt. Reklámcélokból leírják szagtalanító hatását, és leírják a különféle vitaminok, aminosavak, pektinek tartalmát a bambuszrostokban. A bambuszanyag ezen tulajdonságait nem bizonyították. Helyes lenne az ilyen kijelentéseket "mítoszoknak" nevezni.

A bambusz paplanok nem olyan melegek, mint a gyapjú és a paplanok, és nem is olyan tartósak. Ez a takaró legfeljebb négy évig fog tartani.

Bambuszrost párnákban és takarókban

A bambuszrostot párnákban és takarókban töltőanyagként használják, és minden tulajdonsággal megegyezik a szövetével

A megfelelő bambusz takaró kiválasztása

Tok és töltőanyag

A bambusz takaró kiválasztásakor figyeljen a burkolat és a töltőanyag összetételére

Ha azonban gondosan választ egy terméket, akkor az sokáig örömére szolgál. A bambusz takaró kiválasztásakor először is figyeljen a borítóra. Válasszon természetes szöveteket. A burkolat mesterséges héja semmissé teheti a bambusz töltőanyag minden csodálatos tulajdonságát. Ügyeljen a burkolat varrására. Az összes vonal egyenes? Annak érdekében, hogy a borító jól megőrizze formáját, a kerületén szalagot kell varrni. Fontos, hogy a paplan paplan legyen. Akkor jó, ha a ketrec sűrűbb.

Az ellátás alapvető szabályai

A gyártó az általános gondozási szabályokat a termék címkéjén hagyományos grafikus szimbólumokként tünteti fel

Ne feledje, hogy a modern piacon egy teljesen bambuszrostból készült takaró megtalálása nagyon nehéz feladat. A tény az, hogy a száz százalékos bambusz töltőanyag puha, és nem tartja jól az alakját. Ezért egy rugalmas anyag megszerzéséhez mesterséges szálakat adnak a természetesekhez, amelyek mennyisége elérheti a 70% -ot. Úgynevezett vegyes töltőanyagokat kapunk. Minél kevesebb szintetikus anyagot tartalmaznak, annál drágább lesz a takaró.

Bambuszrost tartalom

A bambuszrost tartalom 30% és 90% között változhat

A választás során gondosan tanulmányozza a töltőanyag összetételét. Annak érdekében, hogy a takarója legalább négy évig tartson, válasszon egy minőségi mesterséges kiegészítőt. Jobb, ha holofiber vagy ecofiber, majd kis mennyiségben.

Ha a bambusz takaró kiválasztásakor figyelembe veszi az összes korábban leírt ajánlást, akkor kétségtelenül kap egy csodálatos olcsó takarót, amely felmelegíti a hideg éjszakákat, és nem lesz alatta meleg. Ilyen takaró mellett az ágy kényelmessé válik, hangos alvás lesz, és kipihent és készen áll arra, hogy új nappal találkozhasson.

Előző

Következő