Ágykészlet szövet, minták kiszámítása, barkácsolás

A textilipar nagy előrelépést tett előre, és a háziasszonyoknak most sem kell sürgősen saját szabásukat végezniük. Ez sokkal könnyebbé teszi az életet, azonban sok kézműves asszony néha nem gyári, hanem kézzel készített, gyönyörű szövetből készült lepedőkészlettel kíván kedveskedni önmagának és szeretteinek. Ezt azonban nem merik megtenni. Gyakran az elégedetlenség a saját képességeikkel akadályozza meg őket abban, hogy átvegyék az irányítást a vállalkozás felett, majd az emberek a stúdióhoz fordulnak. De ma megpróbáljuk bebizonyítani, hogy az ágynemű saját varrása megvalósítható feladat, különösen, ha tudja, hogyan kell elvégezni a szükséges méréseket, mennyi szövetre van szükség az ágyneműhöz, milyen műveletsort kell követni.

Gyönyörű ágynemű szett

Az ágykészletet a kedvelt anyagból varrni nem nehéz, ha betartja az utasításokat

Szövet kiszámítása

Szövetfogyasztás

Szövetfogyasztás egy ágyneműhöz

Mielőtt saját kezűleg varrna ágyneműt, először is fontos, hogy számos manipulációt hajtson végre: a legfontosabb a pontos mérések elvégzése. Segíteni fognak az egyedi szabás szövetének megfelelő kiszámításában.

Ha jó minőségű ágyneműkészletet szeretne készíteni - minden szorgalommal közelítse meg a folyamatot. Ne spóroljon a minőséggel és ami a legfontosabb, a szövet mennyiségével (jobb, ha van egy extra fedél, mintsem darabokat gyűjtsön törmelékkel).

A készlet kivágása

Elrendezés a készlet vágásához 220 cm szélességű szöveteken

Az üzletekben gyakran megtalálhatók már kiszámított hosszúságú és szélességű vászonkészletek (a normál készleteknél ez körülbelül 2 - 2,5 méter). Vegye figyelembe a zsugorodás valószínűségét (különösen a gépi mosás után - körülbelül 5%), valamint az egyes anyagokra jellemző tulajdonságokat.

Szövet számítási táblázat

Táblázat szövetek kiszámításához az ágyneműkészletek felvételei alapján

A baba ágynemű szövetének kiszámítása

Illusztráljunk világosabban egy példával a gyermek ágyneműinek varrására. Vegyünk egy 90 cm széles matracot, egy 60 cm-es és 60 cm-es párnát.

Kiszámoljuk a vásznat.

 • 1 lap - kb. 120 cm x 2-re lesz szüksége. Ha be akarja húzni a széleit a matrac alá, adjon hozzá még egy pár betétet az élek köré. A bérletet a matrac magassága alapján számítják ki.
 • Paplanhuzat - az alapanyagokat a takaró mérete alapján számítják ki, amely alatt ténylegesen varrják. Kiderült: 1,2 m-es takaróhoz szüksége van - két szélesség + 10 cm-es ráhagyás + 10 cm-es zsugorodásra + 10 cm, hogy a takaró szabad legyen = 2m 70 cm + 10 cm-es varratok.
 • 2 párnahuzat - méretük megegyezik a párnák méretével + 10 cm hagy varratot és + 10 további zsugorodni. Vágja le a párnahuzatot az anyag mentén, hogy a folyamat gazdaságosabb legyen.

Összegezve az összes szükséges mérést, megkapjuk a pontos szövetmennyiséget, amelyre szükség lesz a hálószobai szett varrásakor. Jobb, ha megvédi magát - vásároljon árréssel, hogy később elkerülje a bajt.

Deskiy kmplekt

A babaágyak elemei - szövetszélességre vágva 150 cm

Mennyi anyag kell a dupla vászonkészlet varrásához

A szokásos kettős készlet varrásához szüksége lesz:

 • paplanhuzat esetén - 200/200; 180/210; 180/210;
 • lapok - 175/210; 200/220; 210/230;
 • párnahuzatok varrása - 50/50; 60/60; 50/70.

Kiszámítjuk a szükséges szövet mennyiségét.

A paplanhuzat varrására 180 x 180 - hajtson be egy darab vászont félbe + 5 cm engedmény = 365 cm.

Lapvágás 200 cm + 5 = 205 cm.

Párnahuzatokhoz - 125 cm.

Összesen 6m 95 cm-re van szükség a teljes készlet elkészítéséhez.

Elrendezés egy 2 ágyas szetthez

Elrendezés varrási engedéllyel és szövet zsugorodással a kettős készlethez

Mennyi szövetre van szükség egy eurós ágyneműkészlethez

A luxusszetthez hozzávetőlegesen szüksége lesz:

 • paplanhuzat - 220/240; 215/225; 200/220;
 • lap - 220 x 240; 220 x 250; 215 x 240;
 • párnahuzatok - 50 x 50; 50 x 70; 60 x 60.

Kiszámítjuk a gyártási szövet mennyiségét.

Paplanhuzat - hajlítsa meg a vásznat úgy, hogy mindkét darab egyenként 240 + 5 cm legyen.

Lap - 245.

Párnahuzatok - 115.

Összesen kiderült, hogy az euró gyártásához egy headset 8m 45 cm szilárd ruhába kerül.

Az euró beállítása

Kivágott elrendezés varrási engedéllyel és szöveti zsugorodással az euró készlethez

Több ajánlás az anyag megválasztására

Ágynemű

Ágynemű "Sakura blossom" mintával

Az alvókészlet kézzel készített varrása lehetővé teszi, hogy kiválassza a kívánt szövetet (még a legolcsóbbat is - ha csak tetszik). Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a lepedővel ellátott párnahuzatok szolgálni fogják, rajtad kell majd aludni; képzelje el, milyen kétséges öröm „konyharuhán pihenni”.

Alapvető szövetkövetelmények.

 • Lágyság, kellemesség, kényelem - csak alvásra alkalmasnak kell lennie, valamint el kell kísérnie annak normális menetét.
 • Természetesség - a szintetikus anyagok a legrosszabbak, amelyek az ágynemű varrásánál megtalálhatók. Előnyben részesítse a lélegző, természetes szöveteket (selyem, csint, pamut), amelyek télen melegen tartanak, nyáron pedig megfelelő szellőzést biztosítanak.

A természetes szövet az ágyneműkészlet alatt garantálja a egészséges, egészséges alvást. Nem károsítják a gyermekek egészségét; könnyen kezelhető; megfizethető.

Fonalak ágyneműhöz

Tartós varrócérna

A modern gyártók erős, megbízható és jó szálak széles választékát kínálják

Arra is ösztönzik őket, hogy fordítsanak kellő figyelmet. A megfelelően kiválasztott meneterősség, vastagság, sűrűség, színük megegyezik a kiválasztott anyaggal - biztosítani fogja az elkészült munka minőségét.

A különböző szálak széles választéka van a piacon: a közönséges pamuttól a selyemig vagy akár a legfinomabb aranyig is. Varráshoz a következők a legjobbak.

 • Poliészter szálak "Durafix".

  Szálak DURAFIX

  Török varrócérnák DURAFIX

 • Professzionális szálak nagy szakítószilárdságú polystrongból.
 • "Capitone" szálak - minden alkalomra alkalmasak; súlytalan, de erős, tökéletesen megtartja a sűrű mintákat is.

A szálakat gyakran jelölik: LH - pamut len; LL - len lavsan. A numerikus jelölés a menet vastagságát jelzi.

A szintetikus anyagokból készült szálak (például 100% poliészter) sokkal magasabb paraméterekkel rendelkeznek, mint a természetes termékek. Sokkal erősebbek, ritkábban delaminálódnak, a feszítési együttható is jóval magasabb. A kiváló minőségű szálat könnyedén fel lehet ismerni: szerkezete egyenletes, sima. Ezekkel a szálakkal az öltés varrat nélküli, sima.

Minták hálós ruhák varrására saját kezűleg

A lapot teljes szélességre vágjuk

Vágjuk a lapot a szövet teljes szélességén, és a hosszúságot a képlet szerint számoljuk ki: matrac hossza + 20 cm

A paplanhuzat hosszát a szövet teljes szélességére elkészítjük, és kiszámoljuk a paplanhuzat szélességét a következő képlettel: takarója szélessége + 6 cm (zsugorodási ráhagyás) + 1,5 cm (varrásrész) x 2

A vágás a második, de nem utolsósorban a mérések elvégzését követő szakasz, a vászon szükséges méretének megállapítása után. Itt maximális gondossággal kell eljárnia, mivel nagyon fontos, hogy ne vágjon le túl sokat, különben már nem lesz lehetőség a javításra. Az alábbiakban adunk néhány tippet a varrás folyamatának lehető legnagyobb optimalizálására, a drága brokát károsodásának elkerülésére, saját erőfeszítéseivel.

Szövetdarab párnahuzatokhoz 50 x 70 cm

Szövetdarab párnahuzatokhoz 50 x 70 cm = (50 cm x 2 + 25 cm (a hajtáshoz) + 5 cm (varrási ráhagyások))

Darab párnahuzatokhoz 70 x 70 cm

Darab párnahuzatokhoz 70 x 70 cm = (70 cm (oldal) x 2 + 25 cm (hajtogatott) + 5 cm (varrási lehetőségek))

Hogyan lehet helyesen megközelíteni a folyamatot?

 • A vágás megkezdése előtt jól vasalja ki az anyagot (lehetőleg gőzöléssel). Így elsimíthatja a felesleges redőket, szabálytalanságokat, elsődleges zsugorodást végezhet, - hidd el: ez nagyban megkönnyíti a folyamatot.
 • Megjelöljük a szükséges jegyzeteket. A legjobb a kréta vagy a lapos fehér szappan (maradvány) használata. Ezek hiányában a tabletta aszpirin hasznos. Ezenkívül tökéletesen megkülönböztethető és problémamentesen mosható.
 • Minden egyes címke a pontatlanság elkerülése érdekében fontos, hogy mindkét oldalról másolatot készítsen.

Saját kezűleg varrunk alvókészletet

Most, hogy elhatározták magukat, itt az ideje kiválasztani, hogy a két módszer közül melyik legyen előnyösebb erre. Varrhatsz:

Manuálisan - nagyon kétes, energiafogyasztó vállalkozás. Ez a módszer csak szuper extrém emberek számára alkalmas, akik nem sajnálják az idejüket vagy más erőforrásaikat. Vagy akiknek nincs varrógépük. Mindenesetre ne várjon profi minőséget, valamint tartósságot egy ilyen szetttől.

Varrógépen - a folyamat kevesebb időt és erőfeszítést igényel. Varrógéppel a varratok és ennélfogva az erő sokkal megbízhatóbb lesz, sőt élvezheti a folyamatot.

Zárt szegélyű szegély

A lepedő, valamint a párnahuzat és a paplanhuzat szabad széleinek varrásához használjon zárt vágású szegélyezett varratot

Tehát megvan, amire szüksége van, beleértve az alapanyagokat, a méréseket és a jó hangulatot. Most, hogy elkészítette a munkaterületét, ami azt jelenti, hogy itt az ideje elkezdeni az üzletet.

Ágyvarrás

A paplanhuzatok és párnahuzatok varrásához ágyi öltést használnak, amelyet néha varrásöltésnek is neveznek

A legtöbb bizonyított technika a hálószobák varrására - "Varrás öltés".

Vászonvarrás

Így néz ki a vászonvarrás elölről

Hogyan történik?

 • Mindegyik alkatrészt rossz oldalával kifelé tekerjük fel, míg az alsó oldalt körülbelül 7 mm-rel engedjük el, hogy aztán a felső rész tetejére fektessük.
  Szegélyvarratot készítünk

  Vesszük a párnahuzatnak szánt szövetdarabot, a szövet egyik oldalán szegélyvarrást készítünk

  Varrja meg a párnahuzat yuok széleit

  Varrja a párnahuzat oldalszéleit kettős öltéssel

 • Az így kapott varratot gépi öltéssel kell varrni.

  Oldalvarrás varrása

  Saját kezűleg varrunk paplanhuzatot: varrunk egy oldalsó varratot

 • Most, hogy megkaptuk az első varratot, bontsa ki, és menjen át újra a gépi öltésen. Tehát kétszer rögzítettük az éleket.

  A második sor elkészítése

  Elkészítjük a kettős varrás második vonalát

Ilyen módon varrva garantálja a leendő készlet tartósságát a géppel való szoros kapcsolat miatt. Az ezt követő varratokat ilyen módon kell elvégezni. A lapot szokásos gépi öltéssel varrják.

Varrja fel a cipzárt

Varrja a cipzárt egy varrással, először az egyikre, majd a leendő paplanhuzat nyílásának második oldalára

Amikor elkezdi varrni a paplanhuzatot, a lényeg az, hogy elhagyja a beömlőnyílásnak szánt helyet, ahová a paplan beillesztésre kerül. Szélei szabályos varrással is varrhatók.

Kész párnahuzat

Kész párnahuzat, kézzel varrva

Kész paplanhuzat

Barkács kész paplanhuzat cipzárral

Összegezve

Virágos készlet

A virágkészlet túl egyszerűnek tűnik, de a saját kezével szeretettel készült, minden nap örömet szerez

Ha maga is varrni kezd egy alvókészletet, akkor semmi sem korlátozhatja kreativitását, amelyet a képzelet és a kreativitás repülése árnyékol be. A legfontosabb dolog - ne feledkezzünk meg a jövőbeni termék gyakorlati oldaláról, mert ennek a fehérneműnek folyamatosan kérnie kell a szemet, hanem "nyugtatnia" kell a testet, pihentetnie kell alvás közben. Okosan válassza az anyagot, kövesse az utasításokat, és minden bizonnyal sikerrel jár!

Előző

Következő