Mi a perkál szövet az ágyneműápolásban, tulajdonságai és összetétele

A kiváló minőségű szintetikus szövetek széles választéka ellenére a pamut alapú anyagok nem veszítik el népszerűségüket. Ezen természetes szövetek egyike a percale. Számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek miatt különösen alkalmas ágynemű és bizonyos típusú ruhák számára.

Hófehér perkál szövet

A textilipari szakemberek a Percale-t a fehérnemű királynőjeként tartják számon

Ez az anyag hosszú, vékony, csavart szálakból készült kereszt alakú szövés, amelyet speciális ragasztóval kezeltek.

Perkalizálás

A percale pamutszálakból készül, hosszú vagy hosszú szálak szövésével finom vagy közepes szálakból

A szövet alapja általában pamutfonal, néha kis mennyiségű vászon vagy poliészter is szerepel benne. Ez utóbbi percale fényt ad.

A szálak keresztbe fonódnak

Az ebben a szövetben lévő szálak keresztbe fonódnak - egy-egy szál.

Ennek eredményeként ez a szövet büszkélkedhet:

 • finomság és lágyság;
 • nagy szilárdság és sűrűség;
 • sima felület;
 • semleges az allergiások és az érzékeny bőrűek számára.

A nagy szilárdsági jellemzők és a könnyedség kombinációja miatt a percale-t már régóta használják a repülőgépgyártásban. Az alvókészletek és ruhák alkalmazásának szempontjából ezek a tulajdonságok is számítanak. Azonban olyan jellemzők kerülnek előtérbe, mint a puhaság, a kellemes felületi textúra, a nedvesség felszívódásának képessége.

A Percale sok mosást képes ellenállni

A percale finomsága ellenére a percale ágynemű több mint 1000 mosást ellenáll

Mindezen tényezőknek köszönhetően a percale véleménye gyakran pozitív, néha lelkes.

Az ágyneműnek nincs fénye

A percale ágyneműnek nincs különösebb fénye

A percale összehasonlítása a legközelebbi analógokkal: poplin, szatén, durva calico

Szövetvágások

Szövetvágások összehasonlítás céljából: fehér és virágos nyomtatással - poplin, világosbarna - percale, sötétbarna - calico

A Percale nem az egyetlen jó anyag, amely természetes anyagokat tartalmaz. Vannak más, hasonló jellemzőkkel rendelkező lehetőségek. Annak megértéséhez, hogy mi a különbség, és melyik verziót részesítse előnyben, össze kell hasonlítania alapvető tulajdonságait, el kell olvasnia a különböző áttekintéseket.

Jellegzetes Perkál Puplin Szatén Karton
Szövés típusa Finoman csavart szálakból Kétféle szálból: finom és sima fő és vastag durva segéd Kétféle szálból: vastagabb főszálból és sodrott vékony segédszálból Egyenetlen, feldolgozatlan szálakból
Fogalmazás · 100% pamut

 •  hozzáadott poliészterrel
 •  len hozzáadásával
· 100% pamut
 •  hozzáadott poliészterrel
 •  vagy selyem gyapjúval
 • ·100% pamut
 • hozzáadott poliészterrel
 • ·100% pamut
  Súly (g / m2) 130-150 100-120 110-140 120-150
  Felület Sima, mindkét oldalon ugyanaz Domborított érdes felület, mindkét oldalon ugyanaz Jobb oldalán fényes, sima és hátul durva Durva matt felület, mindkét oldalon ugyanaz
  Mosások száma 1000 felett 150-200 200-350 400-600

  Így a percale erősebb, sűrűbb és kopásállóbb szempontból felülmúlja a fő versenytársakat. A legtöbb mosást túl tudja élni esztétikai tulajdonságainak elvesztése nélkül.

  Percale és durva calico

  A percale és a durva calico nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkező pamutszövet.

  A durva kalória csak kissé alacsonyabb, mint a megadott tulajdonságok. De jelentősen veszít a látvány és a lágyság szempontjából.

  Percale és szatén

  Percale és szatén anyagok ehhez képest

  A Poplin és a szatén a textúra szempontjából érdekesebb, de a sűrűsége és az ereje rosszabb.

  A felsorolt ​​anyagok mindegyikének megvannak a maga előnyei. Mit használjon, rajtad múlik.

  A rugalmas vékony szövet tökéletesen bevált, amikor nem szabványos vászonokat vagy összetett díszítéseket varrtak díszítő elemekkel

  Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó ágyneműkészletnek?

  A család számára az ágynemű megválasztása felelősségteljes vállalkozás. Ki kell értékelni, hogy mi a legfontosabb, megismerkedni a különböző szövetek készleteinek áttekintésével. Van értelme a következő tényezőkre figyelni.

  • Tapintható érzések

  Az ágyneműnek kellemes tapintásúnak kell lennie, és nem irritálhatja a bőrt. Ebben az értelemben szinte mindig a természetes anyagokat részesítik előnyben. De a percale különösen jó a simasága és a lágysága miatt.

  Tapintható ágynemű

  A percale ágynemű nagyon vékony, kellemes tapintású és nagyon könnyű

  • Légáteresztés

   Hófehér percale készlet

   A hófehér percale készlet tökéletesen lélegző, ezért télen és nyáron egyaránt használható

  Ez a tulajdonság a higiéniai követelmények miatt fontos. A fehérnemű anyagának lehetővé kell tennie a levegő átjutását a testbe, csak akkor nevezhető kényelmesnek és biztonságosnak.

  • Törésállóság

  Kellemesebb sima lepedőkön aludni redők nélkül. Ez a szintetikus ágynemű előnye. Ezzel azonban a perkála vagy a poplin is büszkélkedhet.

  Fehér perkál ágynemű

  Ha perkálból készült ágyneműt vásárol, akkor örökre megfeledkezik a kényelmetlen alvásról

  Fontos a termék vizuális vonzereje is. A modern piac által kínált minták, nyomatok és színek változatossága azonban gyakorlatilag független az anyagtól.

  Percale ágynemű szett napraforgóval

  Luxus fényes és gazdag percale ágynemű szett napraforgóval

  Baba ágynemű kiválasztása

  Percale baba ágynemű

  Gyerek ágynemű perkálból - praktikus és tartós lehetőség

  A gyerekek számára lepedők, párnahuzatok és paplanhuzatok megtalálása még felelősségteljesebb feladat. Végül is az ilyen ágyneműnek meg kell felelnie a kötelező követelmények még nagyobb listájának.

  • Erő

  A gyermekek nagyobb valószínűséggel foltozzák meg az ágyneműt. Ugyanakkor a higiéniai követelmények magasabbak számukra. Ezért ruháiknak több mosást kell túlélniük, anélkül, hogy minőségüket és színüket elveszítenék.

  • Könnyű ellátás

  Mint fent említettük, nagy valószínűséggel gyakran és rendszeresen kell mosnia az ilyen ágyneműkészleteket. Ezért kívánatos, hogy ez a folyamat minimális nehézségekkel és időköltségekkel járjon.

  • Hipoallergén

  A gyermekek a leginkább fogékonyak az ingerekre. Ezért olyan fontos, hogy eltávolítsuk életük potenciális veszélyeit. Ez többek között azt jelenti, hogy biztonságos ágyneműt kell választani.

  Babakészlet a legkisebbeknek

  Gyerek percale szett a legkisebbek számára további védő lökhárítókkal

  A Percale megfelel a fenti követelményeknek.

  Felhívjuk figyelmét, hogy a csecsemők számára létezik egy speciális fehérnemű, amely a jogszabályi szinten meghatározott speciális előírások szerint készül. A 3 évesnél fiatalabb gyermekek számára jobb, ha ilyen készleteket vesznek. Idősebb gyermekek számára a szokásos baba ágynemű is megfelelő.

  Luxberry baba ágynemű szett

  A legkiválóbb minőségű, vakítóan fehér, hímzéssel díszített baba ágynemű szett, a Luxberry védjegy

  Percale ágyneműtípusok

  Leggyakrabban a perkála 100% pamutból készült természetes szövet, gyakran „pamut perkálának” hívják

  Ennek az anyagnak sokféle fajtája van.

  • Összetétel szerint

  Attól függően, hogy a fő nyersanyag mellett a vászonban jelen vannak (vagy nincsenek) adalékok, tulajdonságai és megjelenése eltérő lehet. A szövet fényes fényű, többé-kevésbé puha tapintású érzékeléssel.

  Percale ágy poliészterrel

  Percale ágynemű poliészterrel

  Percale poliészterrel

  Percale ágynemű 100% poliészterrel

  • Színezés

  A Percale jól alkalmazza a különböző színezéseket. Ezért a lehető legszélesebb választékkal rendelkezik: bármilyen rajz, nyomat vagy minta díszítheti az ágyneműt.

  Ágynemű

  Ágynemű "Romance of Paris" készült perkálból

  • Gyártó

  Ennek alapján szokás a percale-t 2 nagy csoportra osztani: a hazai és a külföldi termelés termékeire.

  A hazai termelés alvókészletei

  Percale set

  Dupla szett Camellia percale a Tex-Design gyártótól

  E termékek legnagyobb gyártói Ivanovo és Csernigov városai. Az oroszországi percale szövet létrehozásának mindkét központja szintetikus szálak nélküli szövetekre szakosodott.

  Az orosz percale tetszik sok színnel és kiváló minőséggel. Valamint a viszonylag alacsony árak. Miután elolvasta az anyag áttekintését, Ön maga is meggyőződik erről.

  A külföldi percale jellemzői

  Ágynemű

  A TM "Bovi" gyártótól származó "ROMANTIC" ágynemű varrott perkál szövetből

  A percale legnagyobb beszállítói India, Pakisztán, Egyiptom, Olaszország, Portugália. Kifejezetten megtervezett késztermékeket és egyszerű szöveteket egyaránt értékesítenek.

  A külföldről kész ágyneműkészletek drágák, bár kiváló minőségűek. Anyagot azonban vásárolhat, és maga varrhatja belőle, amire szüksége van. Így olcsóbb lesz.

  A Percale termékek gondozása: finomságok és árnyalatok

  Percale ellátás

  Az anyag nem jelent különösebb nehézséget az ellátásban

  Ennek a szövetnek a gondozása nem túl nehéz. Azonban még mindig számos szempontot figyelembe kell venni, ha azt szeretné, hogy a termékek hosszú ideig tartsanak. A különböző szakaszoknak megvannak a maguk árnyalatai.

  • Mosás előtt

  Javasoljuk, hogy a perkália egy ideig hűvös, száraz helyen feküdjön. Fontos, hogy a levegő páratartalma ne legyen túl magas.

  • Mosási funkciók

  A fő szempont az a speciális ragasztó károsodásának veszélye, amelyet a szövet szálainak feldolgozásához használnak. Ehhez meg kell tartani a hőmérsékleti rendszert. Az optimális víz 60 ° C alatt lesz. Használjon port színes ruhadarabok mosásához.

  • Szárítás

  A szárításhoz szükséges körülmények szempontjából ez az anyag nem szeszélyes. Száríthatja beltéren és szabadban egyaránt: a közvetlen napfény nem károsítja a vásznat.

  • Vasalás

  Ebben az esetben az is fontos, hogy ellenálljon a hőmérsékleti rezsimnek, miközben megőrzi a perkála gyártásához használt ragasztó integritását. Ezért az ajánlott hőmérséklet nem haladhatja meg a 150 ° C-ot. Ebben az esetben jobb, ha a vászont a rossz oldalról vasalják.

  • Tárolás

  A tárolás során a legfontosabb pont a magas páratartalom hiánya, ami negatívan befolyásolhatja a perkála termékek élettartamát.

  Így ennek a szövetnek a használata nem jelent nehéz kezelési körülményeket. A fenti egyszerű tippeket követve hosszú ideig jó formában tarthatja ágyneműjét.

  Amit percale-ből varrnak?

  Ezt a kellemes tapintású, természetes anyagot nemcsak a vászonhoz használják.

  Ha figyelembe vesszük az anyag felhasználásának történetét, akkor meglepő módon megtalálható a használata:

  • a repülésben;
  • ejtőernyős felszerelés;
  • ipari termelés.
  Műszaki percale ejtőernyőkhöz

  A háztartási percale mellett elterjedt egy technikai típusú szövet, amelyet sátrak, napellenzők, ejtőernyők varrására használnak.

  Ez a percale nagy sűrűségének és rendkívüli könnyedségének köszönhető.

  Ezek a tulajdonságok azonban a mindennapi életben is hasznosak. Ruhák, blúzok, fehérneműk, könnyű nyári ruhák - mindez ebből a szövetből varrható. Az eredmény örömet szerez.

  Babaruha percale

  Világos mintával természetes percale szövetből készült gyerekruha

  Az okos háziasszonynak szem előtt kell tartania a percalival és annak képességeivel kapcsolatos információkat. Néha ez a szövet segíthet, így a családi élet kényelmesebbé és élvezetesebbé válik. Gondoljon rá, amikor legközelebb ágyneműt választ.

  Előző

  Következő