Hogyan kell kiszámítani a szövet függönyök összeszerelési tényezőjét, számítani a párkányt

A javítás befejezése után általában az egyik legérdekesebb feladatra térnek át - az ablak díszítésére. A belső textil részlegek tele vannak javaslatokkal, de a vásárlás előtt fontos, hogy legyen legalább egy általános elképzelésünk arról, hogy mennyi szövetre van szükség a függönyökhöz. Sokan inkább szalonba vagy műhelybe járnak, de a szabás többe kerül, mint az anyag. A stílust néha a saját szabványaik szerint szabják ki, és nem az ügyfél kérésére. Azok számára, akiknek van tapasztalata a varrásban, sokkal gazdaságosabb lesz, ha saját maguk készítik el.

szöveti számítások függönyök fotóötleteihez

Az ablak textil díszítése nem könnyű kérdés.

Hol kezdjük a számításokat, amikor függönyökkel díszítjük az ablakdíszt

Azok számára, akik soha nem vettek részt az ablakdíszítés gyártásában, úgy tűnik, hogy nincs más könnyebb, mint mérni a függönyöket. Karnis magasság plusz az ablak szélessége - és minden mérés. Valójában minden sokkal bonyolultabb, sok tényezőt figyelembe kell venni.

 1. A panel szerelési tényezője (a vágástól és a stílustól függ).
 2. Tekercsszélesség mínusz függöny éleivel.
 3. Hem juttatások.
 4. Szabad leeresztési margó.
 5. Szerelési pótlékok.
 6. A dísz vagy az anyag textúrájának iránya.
 7. A bagett eltávolítása a tartókon kívül.
 8. További költség két függöny nagy mintájú illesztéséhez.
szöveti számítások függönyötletekhez

A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében fontos kiszámítani a vágáshoz szükséges anyag mennyiségét.

Minden számítás az ablakdíszítés stílusával kezdődik - nincs értelme spórolni a függönyszövet szélességén és a szabadon eső redők szépségén. Javasoljuk továbbá, hogy összpontosítson a tekercs formátumára és a függönyhatárokkal való kapcsolatára. A legtöbb esetben egy teljes fali függöny sokkal jobban néz ki.

Figyelembe veszik az akkumulátor elhelyezkedését is az ablakfülkében. A stílus és a hosszúság megválasztása gyakran esztétikájuktól és méreteiktől függ:

 • Rövid függönyök hosszú függönyökkel kombinálva;
 • Függöny az ablakpárkányra;
 • Hosszú függöny;
 • Többrétegű ablak dekoráció komplex vágással.
szövet kiszámítása függönyökhöz

A függöny stílusának megválasztása az ablak, a bútorok és a belső tér méretétől és alakjától függ.

Csak a függönyök által borított ablaktér formátumának reális kiértékelése után kezdheti el saját kezűleg mérni és varrni a terméket. A tervezők azt is javasolják, hogy vegyenek egy kis, legalább fél méteres készletet. Lehetséges hibák a tekercs belsejében vagy hibák a számításokban. 

szövet kiszámítása függönyök fotótervezéséhez

A maradékot mindig kanapépárnákhoz lehet rögzíteni, amelyek szervesen kiegészítik a belső teret.

Függöny stílus és szövetfogyasztás

Már a "függöny" (a francia áruházból) elnevezés "ablaktörlőt" jelent. Minden korszakban a saját stílusa volt divatban, amit a művészek vásznai is megerősítenek. Kezdetben egy ruhával (bőr, szőrme) használták az ablak függönyét a helyiségbe áramló fény szigetelésére és szabályozására. Idővel bizonyos típusok alakultak ki:

 • Római;
 • Osztrák;
 • Angol;
 • Francia;
 • olasz.

Érdemes tisztázni, hogy nem mindegyik kapcsolódik közvetlenül a származási országhoz. Inkább egy hagyományos tervezési osztályozás. Minden fajta feltételezi a saját párkánytípusát és a szerelési tényezőt. 

típusú függönyök

A stílus és a hozzá tartozó minta határozza meg vagy hangsúlyozza a stílust a belsőépítészetben.

A függönyök szövetének kiszámításakor fontos figyelembe venni, hogy vannak:

 • többrétegű és egyetlen opciók;
 • felül vagy alul kontrasztos anyaggal díszítve;
 • az összeszerelésben egy bizonyos lépéssel (marquise) és a szalag szárnyain;
 • göndör redőkkel, fodrokkal, sallangokkal,
 • markolókkal és lambrequinnel;
 • rojtokkal, bojtokkal és egyéb kiegészítőkkel;
 • teljesen sima - japán árnyékolt függöny stb.
szövet számítása függönyök fotóötleteihez

Nincs egyetlen vágási képlet, mert mindegyik modell egyedi.

Egyes szalonok saját anyagukból varrnak, mások csak szabást kínálnak. A becsült fogyasztás és a munka költsége megbeszélhető szakemberrel telefonon vagy egy online űrlap kitöltésével, ahol minden paraméter megadható.

Mi szükséges a pontos mérésekhez

A mérések során sokan szoktak hibát követni. Fontos a hibák kiküszöbölése, és a panelnek el kell fednie a lábazatot, vagy akár hozzá kell érnie a padlóburkolathoz.

szövet kiszámítása függöny belső fotó

A szövetet minden egyes elemre kiszámolják, majd mindent összegeznek, és megszerzik a felvételt, ami egy adott opciónál helyes lesz.

A falak még a panelházakban is előfordulnak, hogy a sarkokban görbület és magasság eltérések vannak. Ehhez pontos méréseket kell végezni a fal mindkét oldalán, amelyen a párkány található. A különbség általában nem haladja meg az 1 cm-t, de vannak eltérések 5 cm-ig, bár vizuálisan ezt nem lehet meghatározni.

Tipp: A függöny átlagos hosszának meghatározásához függesszen fel egy súlyt egy kötélre (plumb line) a karnis szélső pontjáról. Először egyrészt, majd másrészt értékelve a javasolt függöny vezérlővonala mentén a különbséget. Megjelenítjük a számtani átlagot (adjunk hozzá mindkét mértéket és osszuk ketté).

szövet kiszámítása függöny ötletek fotó

Mindig ajánlatos figyelembe venni a textíliák összetételét és figyelmesen elolvasni a címkét, mivel a természetes összetevők legalább 10% -kal zsugorodnak.

A pontos mérések zavarják az elemek és az erkélyajtó elkészítését, néhány díszítőelemet a belsőépítészetben. A vezetékes vonal a legjobb módszer a termék megfelelő méretének pontos mérésére.

Egy másik fontos pont a mérések végrehajtásának módja. Te tudod használni:

 • rendes iskolai uralkodó, ha semmi más nincs kéznél;
 • centiméteres szalag (köznyelven "centiméter");
 • mérőszalag.

A rulett előnyös, mert a legnagyobb a hossza, nem csavarodik, nem hajlik, mint egy szalag. Ezzel nem kell több mérést hozzáadnia a teljes felvételhez, mint vonalzók használatakor.

szöveti számítások függönyök fotóötleteihez

A könnyű textíliákat hullámok borítják, míg a sűrűbb szövetek éles redőket hoznak létre, amelyek nem lehetnek túl sokak.

Fontos! A függöny varrása után a falak görbülete vagy magasságának különbsége kimutatható. Nagyon nehéz lesz eltávolítani és megváltoztatni őket, 1-2 cm-es szintezéssel. Sok időbe és erőfeszítésbe kerül. Sokkal könnyebb megtörni a párkányt, ha egyik szélét kissé feljebb vagy lejjebb mozgatja.

Szélességben is előfordulhatnak pontatlanságok. Könnyebb kizárni őket lézeres jelöléssel ellátott univerzális épületszint használatával. A megjelölt vonal mentén jelölje meg ceruzával, és mérje meg egy vonalzóval azt a minimális szélességet, amelyhez hozzáadják az engedélyeket, egy kis szélességű margót a baguette-bár kiszedéséhez, buja redőkhöz stb.

szövet függvények és függönyök számításai

A kiválasztott szövet szélessége és a kép vászonra helyezése elsődleges szerepet játszik a szövetfogyasztás kiszámításában.

Szüksége lesz noteszgépre a jegyzetekhez - a lap könnyen elveszhet. Feltétlenül jelölje meg például a "hálószoba ablakának méréseit" vagy a "függönyöket a nappaliban", hogy ne keverje össze. Ne számoljon fejben, és tartsa a fejében a paramétereket, különösen, ha egy időre el kell halasztania a munkát.

Ha a fogyasztást különféle tényezők figyelembevételével kell kiszámítania, akkor jól jön egy számológép. Ugyanakkor könnyebb kiszámítani az ablak dekoráció - karnis plusz szövet, szálak és kiegészítők - hozzávetőleges költségét.

klasszikus barna függönyök

Amikor a minta a tekercs mentén irányul, akkor annak maximális szélessége egybeesik a kész függöny maximális szélességével.

A szélesség helyes kiszámítása: mit vesznek figyelembe a függönyök anyagfogyasztása során

Mielőtt maga kiszámolná a függöny szélességét, ellenőrizze, hogy komplex kettős vagy hármas függönyre van-e szüksége.

 1. Ha el akarja rejteni az ipari terület csúnya táját a felhőkarcoló ablak mögött, elegendő egyetlen sűrű szövetből készült függöny.
 2. Földszint vagy kíváncsi kilátás a ház ablakairól a másik oldalon - ha szükséges, a függönyeknek könnyen mozogniuk kell a párkány mentén, az összetett redők nem praktikusak.
 3. Ha a fő funkció az ablakdíszítés a belsőépítészetben, akkor jobb helyhez kötött többrétegű függönyöket választani, gyönyörű redőkkel és felső részekkel, a fénynek könnyen be kell hatolnia az átlátszó függönyön.
 4. Éjszakai fiókfüggönyökre van szükség a műszakban dolgozóknak, amikor napközben egy sötétített helyiségben kell teljes mértékben pihenniük.
szövet kiszámítása függönyök és függönyök belső

Ha két függönyt terveznek, akkor ossza el a párkány hosszát 2-vel. Ugyanakkor vegye figyelembe, hogy egyes esetekben átfedési pótlékra lehet szüksége a karnis központi részén.

Figyelem! A legtöbb ablakfátyol 2,8 - 3,2 m közötti szélességben kapható. Ugyanakkor a sűrű függönyszövet gyakran fentről lefelé helyezkedik el.

A függöny lehet széles és keskeny - általában kettőnek kell lennie, standard:

 • 1,4 m;
 • 2,8 m;
 • 3,0 m.
szövet számítások függöny fotó

A bonyolult stílusok gyakran különböző hosszúságú tüllből, rángatózó függönyökből és a felső részekből állnak.

Ebben az esetben az egyes anyagok felvételét külön számolják, figyelembe véve a varratmennyiséget és az élfeldolgozást. De a szélesség kiszámításának alapja az összeszerelési tényező marad.

Rakott függönyök és összegyűjtési tényező: mi ez?

Az ablak függönyeinek kiszámítása előtt érdemes megnézni a katalógusok és illusztrációk különböző stílusait. A legtöbb esetben a függönyt nemcsak az eresz mentén feszítik, hanem puha redőkkel gyűjtik össze, ami különleges varázst és luxust kölcsönöz neki.

szövet kiszámítása függönyök és függönyök belső ötleteihez

Ablak textil vásárlásakor feltétlenül vegye figyelembe az élek feldolgozásának költségeit.

Figyelem! A buja szerelvényeknél a függöny tüll nem hosszában, hanem szélességében gyűlik össze - a tekercset mintha a mennyezet mentén tekernék fel, többször puha hajtásokat készítenek, vagy egy speciális szalagra állítják össze.

Bizonyos típusú függönyök speciális rögzítést igényelnek. Az ablaknyílás felett körülbelül 5-12 cm-rel szögeznek egy szabályos bagettet, amelynek gyűrűi vannak a zsanérok alatt. Minél magasabb, annál jobban néz ki. Ma a legrelevánsabb, különböző formátumú mennyezeti modellek.

 1. Közvetlen.
 2. Sarok (két ablakhoz egy sarokszobában).
 3. Kerek forma (öblös ablakokhoz).
szövet számítása a függönyökhöz egy lakás fotó belső

A szövet hozzávetőleges mennyisége nagyban függ nemcsak a tekercs szélességétől, hanem a fazontól is, ahol a karnis típusa fontos szerepet játszik.

Sokan láttak már függönyt a gyűrűkön - a fém lyukakat közvetlenül a lekerekített rúdra helyezik, a kialakítás egyenlő időközönként puha redőket ad. Ennek megfelelően ezek a hajtások további felvételeket kínálnak.

Jó tudni! A karnisra történő rögzítés minden stílusának és típusának megvan a maga összeszerelési tényezője:

 • lapos szövethurkok - megszorozzuk a párkány szélességét 1,5-2-vel;
 • függönyök egy speciális szalagon az egységes összeszereléshez - megszorozzuk 2-vel;
 • függönyök a fűzőlyukakon - 2. együttható;
 • sűrű finom szerelés - 2-2,5;
 • puffadások - 2,5-es együttható;
 • szerelvények megereszkedett "marquise" - 3;
 • íjhajtások (hármas redők) - 2-3, a gyakoriságtól függően.
szövet kiszámítása függönyötletekhez

A fém vagy műanyag gyűrűk alakú lyukak fokozzák a párkány szépségét, ami fontos a modern stílusok számára.

A felvételek helyes kiszámításához az alapméretek fontosak, figyelembe véve az összes tartalékot és hibát, szorozva őket a COP-vel - a függöny összeállítási tényezőjével. Rossz lenne, ha a tekercs hátralévő részére kedvezményes árat veszünk, majd eldöntjük, melyik stílust választjuk. Ekkor a választás korlátozott lesz, de a takarításnak van értelme, ha a konyhához vagy a loggiához kis függönyt varr.

függönyök és függönyök szövetének kiszámítása

A fűzőlyukak könnyedén elcsúsznak, hogy egyenletes, szabályozott magasságú redőket hozzanak létre.

Az ablak függönyének hosszának helyes kiszámítása: fontos ajánlások és példák

A legpontosabb fogyasztási paramétereket akkor kapjuk meg, ha megfelelő párkány van rögzítve az ablak felett - az összes mérést mérőszalaggal végezzük annak szélétől. Legalább a bagett végének 15-20 cm-rel ki kell nyúlnia az ablaknyíláson túl. Ez elég ahhoz, hogy éjszaka után kinyissa a függönyt, és több napfényt adjon.

szövet kiszámítása függöny fotó

A függöny hosszát nemcsak gazdasági okokból, hanem pusztán gyakorlatilag is megválasztják.

Sokat beszélhet arról, hogyan kell kiszámítani a függöny szövetét, de nagy hosszúságra nincs szükség egy konyhához vagy gyermekszobához. A hosszú tüll hagyományosan a nappaliban vagy a hálószobában kerül kiválasztásra, amely akár a földön is fekszik.

szövet számítása függönyök egy apartman fotó ötletek

A gyors kopás elkerülése érdekében jobb, ha 1 cm távolságot hagy a padló szintjétől.

Van egy általános szabvány a hosszúságokra:

 • az ablakpárkány függönye (az alsó éle ne érintkezzen vele);
 • az ablakpárkány alatti él, a fűtőtest szintjéig, ha ez egy új esztétikai modell festéssel vagy díszpajzssal;
 • szövet a lábazatig vagy közvetlenül a padló felett, könnyen visszahúzható és nem piszkos a gyakori húzással;
 • bonyolult romantikus szabás horgokkal és drapériákkal, szélei puhán fekszenek a szőnyegen vagy lakkozott polimeren (tökéletes rendre van szükség, a szövet tisztítás közben körültekintően az ablakpárkányig emelkedik).
szövet kiszámítása függönyök fotótervezéséhez

A függöny sokkal vonzóbbnak tűnik, ha az alsó éle a teljes mintával végződik, és nem annak része.

Hasznos tanácsok! A padlótól a mennyezetig érő függönyökhöz olyan praktikus anyagokat válasszon, amelyek könnyen moshatók és nem igényelnek vasalást.

Ha valahogy frissíteni szeretné az ablak dekorációját eredeti díszítéssel, függönyökkel, felső részekkel vagy lambrequinnel, fontos figyelembe venni a COP-t. Kiszámításra kerül, de a minta alakját vesszük alapul. Az aszimmetrikus modellek esetében ezek a leghosszabb darabformán alapulnak.

A függöny szélességének kiszámítása: szakértői ajánlások

Bármilyen stílust előállhat elképzelhetetlen dekorációval, de mindent a szövet tekercsének szélessége határoz meg. Gyakran jelöléseket nyomtatnak a tekercs szélére, apró hibák és gyűrődések lehetségesek. Vásárláskor a vágást figyelembe kell venni - a vevőnek joga van megtagadni egy hibás darabot akkor is, ha csekket lyukasztanak.

szövet kiszámítása függöny belső

A szövetnek olyan szélei vannak, amelyek a függöny varrásakor levágódnak - meghúzzák a szélét, és zavarják a puha drapériákat.

Fontos! A hibák kiküszöbölése érdekében a számítások előtt mentálisan kibontjuk a tekercset a padlótól a mennyezetig vagy a bagett rúd mentén, figyelembe véve a többszörös hajtást.

Bármely képlet alapján történő kiszámításkor minden feltételnek meg kell felelnie, például a függöny magassága nem haladja meg a tekercs formátumát (mínusz az él). Méréseiket meg kell szorozni az összeszerelési tényezővel, és korrigálni kell a párkány hosszával. Ez az alapja a számításoknak, ha a tekerés iránya az eresz mentén van.

a függönyt a függönyszalagra akasztjuk

Vannak, akik inkább egy kis szövetszalagot hagynak a szerelőszalag felett fésű vagy oldal formájában, amely gyönyörű hajtást ad és sikeresen eltakarja a párkányt.

Ha a függönyt magasságban számoljuk - a padlóról a bagettre, akkor a pontos számítások fontosak a kerek rúd szélétől a padlóig, figyelembe veszik a stílust (a függöny hosszát és a rögzítés módját), valamint a reszelés korrekcióját.

Bizonyos esetekben a tekercs sem szélességében, sem hosszában nem hiányzik. Ezután több, ugyanabból az anyagból álló panel szépen összevarródik, puha redőkbe és drapériákba rejtve a varratokat. A felhasználást megszorozzuk a szövetdarabok számával. Ha a függönyök és függönyök mintázattal rendelkeznek, akkor pontosan meg kell egyezniük - ez további kiadást jelent. Van egy standard felépítési tényező is a különböző szövettípusokhoz:

 • vékony fátyol és függöny kis mintával - KS 2;
 • függönyszövet - KS 1.7;
 • organza minta nélkül a "marquise" összeállításához - KS 3.
szövet számítása függönyök lapos kivitelben

A rögzítőszalag, mint a legköltségvetőbb és legnépszerűbb kivitelezési lehetőség használatakor két szélességű függönyszalagot vesznek fel.

Gyakorlati számítási példák

 1. A vászon szélességének hossza a párkány hossza és a KS szorzata (összeszerelési tényező).
 2. A felvétel magassága az eresz és a padló közötti magasság (másik hosszúság), plusz a hajtás margója (az alja külön, a teteje a rögzítési módtól függ), hozzáadunk egy beállítást a minta egybeesésére.
 3. A tekercsen időnként ismétlődő nagy mintájú szövetek úgy vannak elhelyezve, hogy azok a kiviteltől függően teljesen nyomon követhetők legyenek a függöny tetején vagy alján. A számítás során összegezzük a minta ismétlésének hosszát, valamint a további fogyasztást a teljes magasságig.
 4. Előfordul, hogy a szövet felhajlik a redők kialakításakor, adjon hozzá még 3-5 cm-t a szabad megereszkedés érdekében.
szövet számítások függönyök tervezési ötleteihez

A tüll esetében a hajtási tényező 2-3 méter, így a függöny gyönyörűen lóg az ablakon.

Példa egy standard ablak számításaira, 2 méteres párkánnyal 2,6 m magasságban, ha összeszereléshez szalaggal van rögzítve, tüll mintázat nélkül:

 • szélességben: 2m x 2 (KS) = 4 m;
 • hosszában: 2,6 m + 0,15 m + 0,1 m = 2,85 m;
 • mintás függönyök 0,5 m vastagsággal, 2,6 m + 0,15 m + 0,1 m + 0,5 m = 3,35 m.

Figyelem! A kapott hosszhoz hozzáadunk egy margót a hajtáshoz (a teteje nagyobb, a rögzítés típusától függően az alja elég 2 cm.)

szövet kiszámítása függönyök és függönyök design fotó

A helyesen kiválasztott függönyök segítségével ügyesen hangsúlyozhatja a szoba kialakítását.

Annak érdekében, hogy nincs kétség a nagy mintázatú függöny vásárlásakor, jobb, ha kb. Ha egy szövetdarab nem igényelhető, akkor jobb, ha párnákat varrni belőle - kiváló dekor a belső tér számára. Sokkal rosszabb, ha rövid függönyöket akasztanak, leengedik a párkányt, vagy sallangokkal, széles kontrasztú csíkokkal és más szerkezeti elemekkel állnak elő, elrejtve az "alulméretezetteket".

Előző

Következő