Hogyan varrni függönyöket a hálószobában a saját kezével eredeti mintákat, mintákat, fotókat

A függönyök jellemzője, hogy bármilyen típusú belső térhez illeszthetők. Különböző típusúak lehetnek: nehézek vagy könnyűek, világosak vagy sötétek, tömörek vagy mintásak, hosszúak vagy rövidek stb. Számos lehetőség látható a gyártó piacán. De egy hálószoba belső kialakítása egyéni és személyes dolog. Ezért felajánlják a lehetőséget, hogy ne kövesse az egyszerű utat, és válassza ki a piacon már meglévő legmegfelelőbb lehetőségeket, hanem saját hálózatos függönyöket készítsen.

függönyök egy modern belső térben

A hálószoba gyönyörű függönyeinek gyakorlati funkcióval kell rendelkezniük.

Barkácsfüggöny a hálószobában: eredeti példák, stílus, design a hálószobához

Hogyan varrhatunk függönyöket a hálószobában saját kezűleg, a fotófüggönyök mintái és azok rendszerei szabadon elérhetők. De először is több ponton kell döntenie: a szövet színvilágáról, a szoba belsejéről és a tulajdonos életmódjáról. Ez alapján érdemes kialakítani a leendő termék arculatát.

varrni a függönyöket a hálószobába

Ezt a szobát nem kíváncsiskodóknak szánják, itt megvalósíthatja saját ötleteit anélkül, hogy visszatekintene valaki véleményére.

Tetszik a művészi barokk stílus? Akkor miért ne készíthetne eredeti függönyt saját kezével göndör lambrequinnel?

A lambrequins helyett fodrokat is használhat. Csak ők nem a barokk, hanem a provence-i romantikus és naiv stílusban találnak alkalmazást.

függönyök a hálószobában provence

A vidéki és a provencei stílus nosztalgikus érzelmet kölcsönöz a falusi életnek.

A francia függönyöket gyakran összekeverik a római függönyökkel. Bár semmi közös nincs bennük. A francia stílus teljes egészében buja redőkből áll, míg a római stílusban a lakonizmus ötvöződik. De ha ezt a két tulajdonságot ötvözi, akkor osztrák függönyök keletkeznek, amelyek szintén kevésbé népszerűek a hálószobák díszítésére.

Lehetetlen nem beszélve az időtlen klasszikusokról függöny formájában. Alakjuk miatt bármilyen típusú belső térre alkalmasak, amelyek bármilyen szöveten megismételhetők.

Szokatlan színkombinációkkal játszva saját kezűleg készítheti a függönyök egy másik változatát, az úgynevezett "színblokk".

varrás függöny a hálószobában saját kezűleg fénykép

A klasszikus stílus megfelel a stabilitás és az állandóság híveinek.

A japán függönyök nem egészen a helyes meghatározást jelentik. Inkább olyanok, mint a rugalmas panelek. Az ilyen függönyök létrehozásához drága szövetek szükségesek.

A DIY függönyök fotó eredeti ötletei nem korlátozódnak a szokásos szövetekre. Tehát például a muszlin vehető alapul - ez nem túl praktikus típusú hálószobai függöny, de mindenképpen az egyik legfényesebb a belső térben.

izzószálas függönyök

A szokatlan izzófüggönyök eredetiséget kölcsönöznek a hálószobának.

Hogyan varrni a függönyt a saját kezével?

A barkács függönyök semmiképpen sem lehetnek alacsonyabbak a megvásároltaknál. Különösen a legfontosabb funkcióik ellátása tekintetében, nevezetesen: a világítás szabályozása és a helyiség láthatóságának korlátozása a kíváncsiskodó tekintetek elől. Ennek eléréséhez ismernie kell a függönyök készítésének teljes technológiáját: a szövet kiválasztásának folyamatától a varrásig.

hálószoba belsőépítészeti rózsaszín

Az első dolog, amit a hálószoba függönyének varrásával kell kezdeni, a döntés meghozatala és a kételyektől való megszabadulás.

Milyen anyagokkal jobb varrni a függönyöket a hálószobában?

Ma a szövetgyártók a szövetek hatalmas változatosságát kínálják. De feltételesen teljes készletük három típusra osztható:

 1.  Természetes;
 2.  Szintetikus;
 3.  Vegyes.

Mindegyik típus megfelel bizonyos jellemzőknek. Például a természetes anyagokból készült szövetek sűrűbbek, erősebbek és nehezebbek. Ezért, ha a hálószoba a napos oldalra néz, akkor magabiztosan vehet pamutból vagy vászonból készült vásznat. Sűrűségük miatt az ilyen szövetből készült függönyök minimális napfényt engednek be a helyiségbe. 

a függönyök kialakítása a hálószobában

A természetes anyagok nem fakulnak ki a napsütésben.

Tehát például a csináld magad virágos durva calico függönyöket kombinálják a provence-i stílussal, vagy a lány hálószobájának belső terében.

Természetesen nem fog összetett struktúrákat készíteni belőlük, de erre van szintetikus anyag. A természetellenes alkatrészekből szőtt szövetek világosabbak és átláthatóbbak. Olyan vásznak, mint szatén, organza, tüll önálló formában. Sűrűbb anyagok használata nélkül a hálószobákban nem találhatók. További szövetrétegként szolgálnak az ablakokon, amelyekből díszítő elemek készíthetők. 

varrás függöny a hálószobában design fotó

A hálószobák modern, szigorú belső terét könnyedséggel és könnyedséggel ruházzák fel.

A közelmúltban a piacon megjelent anyagokat áramszünetnek nevezik. Szerkezete háromféle szövetből áll, amelyek teljesen elszigetelik a teret a napfénytől, a hideg huzattól és a perzselő sugaraktól. Az áramszünet előnye, hogy nemcsak a helyiség fényének szabályozását látja el, hanem állandó hőmérsékletet is fenntart.

sötétítő függöny a hálószobában

A sötétítés sűrű szövet, amely nem engedi át a fényt.

A Jacquard stílus nem nélkülözheti bársonyelemeket a belső térben. Ez a fajta szövet egyedi csillogással jellemezhető, amelyhez semmilyen szintetikus anyag nem képes. Az ilyen függönyök egyetlen hátránya, hogy gyorsan összegyűjtik a levegőben szálló port. És szürke foltokként jelenik meg az anyagon.

A fenti szövettípusok mindegyike széles színpalettával, árnyalatokkal és mintákkal rendelkezik. 

varrás függöny a hálószobában csináld magad design

Mindenki megtalálja hálószobájában a függöny készítéséhez legmegfelelőbb vásznat.

Hogyan lehet kiszámítani a szövetet az ablak és a párkány mérete alapján?

Miután kiválasztották a hálószoba szövetét, amely minden minőségi jellemzőnek megfelel, meg kell deríteni, hogy általában mennyi vászonra van szükség az ablakok díszítéséhez. A függönyök magasságának meghatározásához először is három alkatrészről kell dönteni.

 • Milyen párkányt használnak?
 • Milyen típusú szövet rögzítése a párkányhoz?
 • Mekkora lesz a függöny szintje a vízszintes felületekhez képest?
varrás függönyök a hálószobában tervezési ötleteket

Talán a karnis megváltoztatásával kell kezdenie - akasszon fel egy gyönyörű, modern darabot.

Kétféle párkány létezik: fal és mennyezet. Telepítésük helyétől függően meghatározzák a függöny hosszát. Ennek megfelelően, ha a párkány falra van szerelve, akkor alacsonyabb, és a szövet rövidebb lesz, és mennyezeti párkány esetén ennek az ellenkezője igaz.

A párkányhoz való rögzítés típusa szintén nagyon változatos lehet. Például a párkány felszerelhető horgokkal és gyűrűkkel, amelyeken keresztül a szövethurkok menetesek. Ezután a hosszat magának a rögzítésnek a végétől számítják, és a kapott indikátorhoz további 1,5 - 2 cm-t adnak, a függönyszalag huroksorától függően. És ha a párkány egy közönséges vasgerenda formájában van bemutatva, amelyen keresztül a szövetet fűzőlyukak segítségével fűzik vagy csomóra kötik. Ezután meg kell mérnie a szövetet a gerenda aljától, és hozzá kell adni a kapott értéket, plusz 20 cm-t. Ezt a szövetet szalagok kialakítására használják a nyakkendők számára, valamint helyet biztosítanak a gyűrűk beszereléséhez a vászon belsejében.

hálószoba belső egy kis szobában

Az anyag színe összhangban lehet a többi textíliával, a falakkal, vagy éppen ellenkezőleg, kontrasztos lehet.

Négy lehetőség van a hálószoba függönyének hosszára:

 1.  A rövidített függönynek 1 cm-rel magasabbnak kell lennie, mint az ablakpárkány;
 2.  A függönyök átlagos hosszát 10-15 cm-rel az ablakpárkány alatt tartják;
 3.  A hosszú függönyök nem érintik a padlót, és 5-6 cm-rel vannak felette;
 4.  A hosszúkás függöny teljes hossza a rögzítéstől a padlóig terjed, és további 15-20 cm-t kell hozzáadni a kapott mérethez.
DIY függöny méretek

A függöny szélességének 10-15 cm-rel kisebbnek kell lennie, mint a függöny hossza.

Fontos! A függöny varrásával foglalkozó szakértők azt javasolják, hogy a függönyöket egyértelműen mérjék meg, majd adjanak hozzá 10 centimétert a vászon mindkét oldalára az élek feldolgozásához.

Ami a szélességet illeti, egy speciális összegyűjtési tényező alapján számítják ki, amely az egyes szövettípusoknál eltérő:

 1.  Hurkok - 1,5 - 2;
 2.  Fűzőlyukak - 2;
 3.  Függönyszalag - 2;
 4.  Ceruzahajtások - 2 - 2,5;
 5.  Hármas redők - 2;
 6.  Puffok - 2.5.
méretű függönyök a hálószobához

A termék hosszát a háziasszony kívánságaitól függően választják meg.

Most, hogy az együtthatók ismertek, elkezdheti kiszámítani a jövőbeni függönyök szélességét. Ez megtehető az egyik képlet segítségével.

 1. A szövetfogyasztás szélessége a hagyományos függönyöknél = függönyrúd hossza * összeszerelési tényező.
 2. Szövetszélesség függöny szélességében = (függönyrúd hossza * összeszerelési tényező) / a vásznak számához.

Fontos! Minden kvantitatív mérést (kivéve az összeszerelési tényezőt) méterben, nem centiméterben kell megadni, ahogyan azt egy acél mérőszalag jelzi.

függönyök a hálószoba belső ötleteiben

A hálószobában a legegyszerűbb szabás függönyének mintáját nem kell elvégezni.

Hogyan lehet szövetet varrni a függöny varrásához?

A szövetvágás a függöny modelljétől függően lehet egyszerű vagy nehéz. Tehát például a függönyök a függönyök meglehetősen egyszerű, alapvető elemei, amelyek bonyolultabb sematikus kialakítások alapjaként használhatók.

minták függönyök a hálószobába

A termék varrása elvégezhető függetlenül a számításoktól, közvetlenül a szöveten és egy minta használatával.

Az ablakok, nevezetesen függönyök alapjának létrehozásához helyesen kell méréseket végezni, függönyszalagot szerezni és megtanulni, hogyan kell óvatosan kezelni az éleit. És most a klasszikus sima függönyök készen állnak. Ha levágja a függöny alsó részét, és egy másik színű anyagot varr a helyére, akkor bármilyen színű belső térhez "színes blokk" stílusú függönyt kapunk.

Itt ér véget a bázis korszerűsítésének egyszerűsége. Bonyolultabb szerkezetekhez: lambrequins, fodrok, szerelvények, római, osztrák és francia függönyök, speciális sémákra van szükség.

varrni a függönyöket a hálószobában saját kezűleg

A textilterméket elöl és hátulról megfelelően kell feldolgozni.

Az összes elem levágása után meg kell dolgozni az összes élt és megjelölni az összeszerelés helyeit. Ezt követően az összes alkatrészt összeállítják, és kész többrétegű kompozíciót kap az ablakokon.

A lambrequins egyszerűbb változata elkészíthető egy szabályos téglalap alakú szövetdarabból. Sőt, szerelvények létrehozásához csak egy szálra és egy tűre van szükség.

Az oldalsó függönyök sémái és mintái

Francia függönyök létrehozásához nem kell speciális nyersanyagokat levágni. A kezdeti elem egy téglalap alakú vászon és egy ábra, amely szerint pontokat kell alkalmazni a szöveten a szövet összeállításához.

Francia függönyök

A fésűkagyló elkészítéséhez húzózsinórokat varrnak, és zsinórokat helyeznek bele, amelyek meghúzják a vásznat.

Varrás függöny: felszerelés függöny varrás otthon saját kezűleg

Az otthoni függönyök készítésének készlete nem különbözik a varrónő szokásos készletétől:

 • Varrógép.

A varrógépnek megbízható és nagy teljesítményű motorral kell rendelkeznie, mivel a legkönnyebb szövetek is a sok réteg és összeállítás miatt sűrű anyagréteget hozhatnak létre, amelyet nem olyan könnyű átszúrni.

varrás függöny a hálószobában fotó

Egyszerű függöny varrásakor kezdje az egyrétegű függönyt.

 • Vas- vagy gőzfejlesztő.

Miután befejezte a függöny összes elemének összeszerelését, gőzzel vagy vasalással kell eltávolítania őket a felesleges redők eltávolításához. Annak érdekében, hogy elkerülje a szövet károsodását, az élek megégését vagy sárga foltok maradását, jobb, ha gőzfejlesztőt használ. Ez különösen igaz a szintetikus szövetekre, amelyek azonnal tapadhatnak a szokásos vas forró felületén.

 • Olló.

Mindig kétféleképpen legyenek kéznél: nagy, hosszú pengéjű ollókat terveznek szövetek vágására és vágására, kicsiek pedig szálak feldolgozására.

lehetőségek függönyök a hálószobában

Kiegészíthető egy szabadon függő vászonnal, markolókkal.

 • Építési mérőszalag.

Minden függöny anyagában jártas varrónő ajánlja. Használható a szalag hosszának és szélességének egyidejű mérésére.

 • Különböző tűk, cérnák, csapok.

Jelölésekre és jelölésekre van szükség a függönyanyag megfelelő összeszereléséhez.

varrás függöny a hálószobában fotó tervezés

A francia függönyök luxus, kegyelem és stílus.

 • Zsírkréták, ceruzák és A4-es ívek.

Soha nincsenek feleslegesek a leendő termék méreteit tartalmazó papírlapon található kiegészítő megjegyzések. Ráadásul ugyanazon írószer segítségével szimbólumokat és jegyzeteket rajzolhat a szövetre.

A szakemberek ajánlásai és a fő hibák, amikor magad varrod a függönyt

 1.  A függönyök és függönyök klasszikus kombinációjában az első elemnek mindig világosabbnak kell lennie, mint a másodiknak.
 2.  Csak egy aktív dekorációs elemet használjon a függönyökön. A fűzőlyukak csipkével kombinálva - nagyon megterhelik a kompozíciót.

  függönyök a hálószoba belsejében

  Mielőtt a függönyöket varrná, gondoljon arra, hogyan rögzítse őket a párkányra.

 3.  A függönyhossz minden szintjének megvan a maga funkcionális célja, és meg kell egyeznie a hálószoba belsejével.
 4.  Tüll, organza, szatén - nem szeretik a vasalóval való interakciót és a kemény mechanikai mosást. Jobb, ha gőzgenerátort használ a szövet tisztításához.

  varrás függönyök a hálószoba tervezési ötleteihez

  Ha saját kezűleg varrja a függönyöket, és nem készen vásárol, akkor ne legyen lusta az összes munkát a lehető legpontosabban elvégezni.

 5.  Még a legsűrűbb öltöny, ruha, farmer szövet is idővel elveszíti alakját és vonzó megjelenését, ellentétben egy speciális anyaggal. Ezért a függönyök szövetét mindig a megfelelő osztályon vásárolják meg.
 6.  A szövet vágásakor ügyelni kell a szálak irányára. És csak a vászon mentén vágja őket.

  varrás függönyök a hálószoba design fotó

  Mielőtt varrna függönyt, gondosan mérlegelje megjelenésüket. Kezdetben be kell mutatnia a kész eredményt.

 7.  Ha a szövetek elhalványultak, nem kell rohanni, hogy megszabaduljon tőlük. Szintetikus és természetes fonalak otthon festhetők.
 8.  A hálószobában a függöny varrásához saját kezűleg sok gyakorlásra és az utasítások szigorú betartására van szükség. Ezért, mielőtt megkezdené a szövet vágását, jobb, ha az egyik szegmensén gyakorol, mint próbaverzió.

  varrás függönyök a hálószoba fotó tervezéséhez

  Ha ismeri a varrás néhány árnyalatát és szabályát, akkor még egy kezdő kézműves is megbirkózik az ilyen munkával.

 9.  Ha az ablakokon többrétegű a szerkezet, akkor az összes szövet különböző színű lehet, de az árnyalatoknak körülbelül azonos tartományban kell lenniük.
 10.  Jobb, ha konzultál az eladóval egy ruhaüzletben, professzionális varrónőktől, vagy egyszerűen beírja a keresőmotorba „hogyan varrhat saját kezével függönyöket a hálószobában, minta függönyfotót”, és olvashat erről a témáról cikkeket.

Előző

Következő