Hogyan készítsünk római vakot saját kezűleg lépésről lépésre

A római függönyök létrehozásának ötletét a római tengerészek találták ki. Sok éve van ez az egyszerű kialakítás, amely alatt kisebb változtatásokon ment keresztül. Elve hasonló ahhoz az elvhez, amellyel az ősi hajókon vitorlákat állítottak fel. Az udvarokhoz rögzített, szabályos szövet, amelyet kötélzet (kötél és kábel) segítségével lehet feltekerni vagy összehajtani. Ez a fajta térkialakítás nagyon népszerű azokban az országokban, ahol sok a napsütés, mivel lehetővé teszi a megvilágítás szintjének könnyű beállítását, kompakt és könnyen tisztítható. Európában a római redőnyöket gyakran használják azokban a helyiségekben, ahol nincs elég hely.

Tágas nappali, ablakos római rolóval

Az ilyen szerkezetek különleges hangulatot hoznak a helyiségbe, segítségükkel beállíthatja a helyiség világítását.

A római függöny sajátossága, hogy a vászon abszolút egyenletesen lóg, nem borul le, ami azt jelenti, hogy kevés anyagra van szükség. Tervezési szempontból ez a legjobb mód egy gyönyörű textúra vagy eredeti rajz bemutatására. A római függönyök gyártása meglehetősen egyszerű technológiával történik, ezért gyakran önállóan készülnek részletes, részletes, lépésről lépésre történő utasításokkal, fényképpel.

Hogyan készítsünk római vakot saját kezűleg

DIY római redőnyök

Csináld magad római redőnyöket tökéletesen az ablakodhoz

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan lehet helyesen elkészíteni a római redőnyt saját kezűleg, elég tudni, hogyan működnek. A legegyszerűbb változatban a szövetet a keret tetejére szerelt rúdhoz rögzítik, és egy azt forgató zsinór segítségével feltekerik vagy elengedik. A fő elem egy tartó, amely lehetővé teszi a szerkezet forgatását.

Ma nincs szükség a kerék újrafeltalálására, a kész redőnyöket sokféle kivitelben árusítják javításra szánt anyagok boltjaiban:

 • nyisd ki;
 • zárva;

  Zárt rendszer

  A zárt vezérlőrendszerek fő elemei

 • mechanikai;
 • elektromos;
 • távirányítós.

Egy ilyen függöny szorosan illeszkedik az üveghez, ennek köszönhetően megbízhatóan biztosítja a tompítást. Gyakorlatilag nem foglal helyet, és a tervezés egyszerűsége a kulcsa a bontások hiányának. Az anyag eltávolítható és mosható, de a legtöbb esetben még a poros kefével történő száraz tisztítás is elegendő.

Készítéshez hasznos anyagok és eszközök

Fényzáró anyag

A fénybiztos anyag lehetővé teszi, hogy sötét szobát hozzon létre a nap bármely szakában

A római függönyök szövetének megválasztása fontos szakasz, amelyen az erőfeszítések eredménye teljesen függ. A szövött anyagok mellett vastag papírt, bambusz léceket, szövött szöveteket, fából készült deszkákat vehet.

Átlátszó anyag

Az átlátszó anyagok nem zavarják a napfény behatolását

Ipari gyártású redőnyökhöz speciális porlepergető impregnálásokat, antisztatikus szereket és teflon bevonatot használnak. Az ilyen szöveteket különösen óvatosan mossák, hogy ne zavarják a külső védőréteget.

Függönyök a konyhához

A konyhához por-taszító és nedvességálló tulajdonságú szövetek alkalmasak

A leggyakrabban használt:

 • vászon;
 • kendervászon;
 • pamut;
 • poliészter;
 • nejlon.

Fontos: a gyártásban használt szöveteket - üvegszálat, üvegszálas PVC-t, műselyem poliésztert és teflon bevonatot - nehéz eladni, de nagyon tartósak, könnyen tisztíthatók, nem halmoznak fel port és szennyeződést.

A munka megkezdése előtt készítsen elő egy rudat az ablakhoz és az elemeket annak rögzítéséhez. Megfelel egy kerek fadarab vagy egy 3 cm átmérőjű fémrúd, amelynek hosszának meg kell egyeznie a keret méretével. A rögzítéshez önmetsző csavarokat, kétoldalas szalagot, gyűrűt és szalagokat használnak a hajtások rögzítésére. Szüksége lesz textilszalagra is - 3-4 vágás, amely megegyezik az anyag szélességével.

Vezérlő eszközként lánc vagy dekoratív zsinór, súlyzóval ellátott öv alkalmas. Ilyen zsinórral tekerjük fel a rolót, és zárva tartjuk. Ebben az esetben a szövetet zsinórral vagy rotorlánc-mechanizmussal lehet feltekerni a rúdra, amelyet szerelvényként vásárolnak. A zsinórmechanizmus a legősibb, de vannak korlátai - a szövet súlya nem haladhatja meg a 4 kg-ot.

A szövet átlátszóságát és színét a szoba rendeltetésének megfelelően választják meg. A hálószobában és a gyermekszobában gyönyörű, de teljesen átlátszatlan anyagokra van szükség, talán eredeti mintákkal vagy eredeti textúrákkal. A konyhában áttetsző szintetikus római redőnyök használhatók, amelyek könnyen tisztíthatók, világosak és szórakoztatóak.

Áttetsző római árnyalatok

A római redőnyök tökéletesen szabályozzák a szobák természetes megvilágításának szintjét, és megbízhatóan védenek a holdfénytől

Klasszikus belső térben visszafogott, természetes színekre van szükség, egy csúcstechnológiás lakásban - acél árnyalatok, a "zebra" opció, eredeti innovatív anyagok.

Római redőny számítási séma

Mérések elvégzése

Barkácsolási ablakmérések a római függöny varrásához

Ezután lépésről lépésre adunk útmutatást arról, hogyan lehet saját kezével elkészíteni a római vakot. A méréshez mérőszalagra, ceruzára és jegyzetfüzetre van szükség a mérési eredmények rögzítéséhez. Az ablakot be kell csukni, ha van fogantyúja a nyitáshoz, ezt figyelembe kell venni. Mérési pontosság - akár milliméter.

A nyíláson belül vagy kívül méréseket végzünk

A szövetet az ablaknyílás belsejében vagy felette elhelyezkedő függöny helyétől függően mérjük és vágjuk

Két vagy három harccal rendelkező nyílásban, ha az egyik kinyílik, a római redőnyök magasságát a nyitó rész határozza meg, így bezárva mindegyik azonos hosszúságúnak bizonyul.

Minta példa

Példa a római függöny mintázatára

A rúd rögzítésének helyének megválasztása a szabad hely rendelkezésre állásától függ:

 • a kinti ablakon;
 • a keret egészére;
 • minden hátsó alvázhoz külön-külön.

Mérje meg a függöny szélességét és hosszát a keret kerületén, figyelembe véve az üvegezés gyöngyének méretét. Ha téglalap alakú, akkor a rudat a magasságának figyelembevétele nélkül lehet rögzíteni, és ha lekerekített, akkor 3-4 mm-rel hozzá kell adni az ablak magasságához. Három vezérlőzsinór készül, mindegyik kétszerese a függöny hosszának.

Fontos! üvegezés gyöngy - olyan elem, amely rögzíti az üveget a keretben műanyag ablakokban.

A munkadarab szélessége megegyezik az üveg szélességével, plusz egy szegély a szegés és az él megmunkálásához. Magasság - a szerkezet rögzítésének szintjétől az ablakpárkányig mínusz 0,5 cm. Ha házi rúd helyett kész redőnyt használ, ne feledje, hogy a keret nyitásakor és bezárásakor a zárósapkák ne érjenek az ablaknyíláshoz - a szélességet mindkét oldalon 5-7 mm-rel csökkentse.

Ha a kívánt kivitelű szövet túl vékony, akkor vastag bélést kell varrni, hogy javítsa a szoba árnyékolásának képességét.

Hogyan varrjunk római rolót szövetből

Eszközök és anyagok

Előkészítjük a szükséges eszközöket és anyagokat

Miután leírta a méreteket és megállapította, hogy a vágás megzavarja-e a minta konfigurációját, vágja ki a vásznat, és dolgozza fel az éleket. Bizonyos esetekben megengedett, hogy a szabad oldala ne épüljön fel, hanem egy speciális varró ragasztószalaggal hajlítsa meg és ragassza fel vasalóval. A felső vágás a rúd szélességére van hajtva, amelyre a római rolót rögzítik.

Gőzölje meg jól és vasalja ki az anyagot

Jól megpároljuk és vasaljuk a szövetet, vonalzóval ideálisan egyenletesen vágjuk el a jelölések mentén, figyelembe véve a varratmennyiségeket

A szegély oldalai nincsenek átfedésben, így a rögzítő elemek menetesek lehetnek. Állítsa be a textil légyszalagot úgy, hogy elosztja a függönyt ¾-vel vagy 5/6-mal. Rögzítse a szalagok vagy láncok gyűrűit. Ezt követően az oldalsó részeket feldolgozzák.

Előkészítjük a lamellákat

Előkészítjük a szükséges lécek számát, a függöny hosszára összpontosítva

A szövetalap felső részét ragasztjuk a párkányra, jól meghajlítva annak szélét, egyenletesen elosztjuk és ragasztjuk a lamellákat az anyag teljes hosszában

Felhívjuk figyelmét: alulról 3 cm széles húzózsinórt készíthet súlyozáshoz vagy mágnesekhez.

Adjon hozzá súlyozót

Ragasztóval rögzítjük a szövet szélét a térfogatmérő rúdra, amely súlyozószerként működik

Ha a szövet egyoldalú, akkor két réteget vágnak ki, amelyeket három oldalról, szemtől szemben összehajtva varrnak össze. Ezután kifelé fordítjuk, a nyitva maradt széle kétszer összehajtogatva 3-5 cm széles láncszem képződik. A súlyozószer alatt fogják használni.

Feldolgozzuk a keret nélküli függöny éleit

A keret nélküli függöny szövetét az ablak méréseinek megfelelően vágjuk le, a vágás széleit varrógéppel dolgozzuk fel

A gyűrűk rögzítéséhez és a hajtások rögzítéséhez textilszalagot használnak, amelyet egyenlő távolságra (3-4 csík) varrnak a vászon hátuljára.

Varrott oldalon megjelöljük azokat a helyeket, ahol a gyűrűk fel vannak szerelve, ahol a hajtások kialakulnak, húzózsinórt készítünk, varrunk polimer gyűrűket azonos távolságra egymástól

Gyűrűk vannak varrva a szalagra a zsinórok alatt.

Végezzük a párkány felszerelését

Két peremről szerelünk nejlonzsinórokat, elvégezzük a párkány és a keret nélküli függöny telepítését

Hogyan állítsunk össze és telepítsünk egy római árnyékot

Az anyag feldolgozása után folytassa a redőny felszerelését a kereten. A szövet a munka befejezése után kerül fel. Ügyeljen a dugókra és rögzítse a vezérlőláncot.

Falra vagy mennyezetre szerelés

Rögzítse a függönyt csavarokkal és tiplikkel a falhoz

Mennyezeti tartók

Rögzítse a függönyt csavarokkal és tiplikkel a mennyezetre

Egy házi készítésű tartó csavarokra vagy csuklópántokra van rögzítve egy csavaros alapon. Tépőzáras szalaggal függönyt függesztenek a rúdra (a szalag egyik oldala szilárdan ragasztva van a rúdhoz, a másik pedig a szövetre van varrva). Ezután a zsinórokat vagy szalagokat felfüggesztjük, a tetejére varrott, rögzített vagy balra hagyott gyűrűkön szabadon lóghatunk. Az ablak alján készítsen elő egy horgot a zsinór megkötésére. Ez nyitva tartja a rolót.

Ha ipari redőnyt választott, akkor szigorúan be kell tartania a mellékelt utasításokat.

Rögzítő mechanizmus eszköz

Diy Roman redőnyök rögzítő mechanizmusa

Házi függönyökhöz a két rendszer egyike alkalmas:

 • tavaszi;
 • elektromos meghajtón.
Karnis beépített elektromos hajtással

Az ereszszerelvény fő elemei beépített elektromos hajtással

A nagy területű és súlyú (legfeljebb 7 kg) római redőnyöket leginkább elektromos meghajtórendszerre lehet felakasztani. Nem olcsó, de készen adják el, nem kell összegyűjteni, csak az ablakon kell rögzíteni. A penge könnyedén emelkedik és esik, távirányítás lehetséges. A beépített villanymotort hagyományos távirányítóval vagy szokásos kapcsolóval kapcsolják be.

Barkács római redőny javítás

A kész mechanizmusokra szerelt árnyékolókat vissza lehet adni a szakembereknek javításra. A redőny meglehetősen egyszerű - leggyakrabban a vezérlő rendszer részei hibásodnak meg. Könnyen cserélhetők, de az eladónál nehezebb megtalálni az alkatrészeket, mivel ezeket a mechanizmusokat mindenhol összeszerelt, teljesen készen értékesítik.

Jobb és bal kormány

Jobb és bal függönyvezérlés lánccal

A saját készítésű mechanizmust nem kell javítani, hacsak a tartó nem szakad le. A redőnyök normál működésének helyreállításához elegendő a cseréje. Mosáshoz és tisztításhoz le kell venni a függönyt az ablakról. Ennek legegyszerűbb módja, ha a függönyt tépőzáras szalaggal rögzítik. Amikor eltávolítja a szövetet a kész redőnyről, először távolítsa el a dugókat, majd távolítsa el a szövetet.

A függöny tépőzárral történő rögzítése

Egyszerű és hatékony módszer - a függöny tépőzárral történő rögzítése

A római redőnyök szövetét az összetételére vonatkozó ajánlásoknak megfelelően kell mosni. Ha a függönyök speciális impregnálással rendelkeznek, akkor a gépi mosás nem megengedett. Egyenesített állapotban szárítsa meg a függönyt.

Kimenet

A római árnyalatok elkészítése meglehetősen egyszerű, csak egy nap szükséges, hogy magad készítsd el őket. Néhány alkatrész készen megvásárolható, például redőny. Magának a vászonnak a kialakításában és kialakításában nincsenek korlátok a fantáziának, a kezével történő rajzolástól a fényképek és nyomatok felviteléig minden alkalmas.

Előző

Következő