A római árnyékolók varrással, fotózással és utasításokkal maguk csinálják meg

A római redőnyöket valószínűleg maguk a rómaiak találták ki. Munkájuk alapelve nyilvánvaló, és évszázadok óta nem változott, ezért változatlanul népszerűek. A kialakítás egyenes szöveten alapul, zsinórral hajtogatva. A redőnyök különböző stílusban alakíthatók ki, szigorú vagy játékos megjelenést kölcsönözve a szobának, teljesen elzárva a napsugarakat, vagy kellemes szórt fényt hagyva. Ennek a dekorációnak nyilvánvaló pluszja - egy napra lesz szükség, hogy a római függönyöket egyedül elkészíthesse.

DIY római redőnyök a konyhában

A római árnyékolók lehetnek betéttel vagy anélkül, puha hajtásokkal és kemény betétekkel, mint a roló

Az egyszerű formájú és kialakítású függönyök hasznos tulajdonsága, hogy szorosan illeszkedik az ablakokhoz. A tulajdonos kérésére szinte teljesen egybeesnek az üveg méretével. Ez megbízható módon bármilyen méretű szobát sötétít. Az egész szerkezet minimális helyet foglal el, rendkívül egyszerű, szinte nem törik össze és könnyen helyreállítható. A vászon eltávolítható az ereszről, önmagában lemosható, és időről időre elvégezheti a száraz tisztítást hosszú nyéllel.

A modern ipar kényelmes, kész szerkezetek széles skáláját gyártja bármely redőny felszereléséhez. A megvásárolt redőnyökkel csökken az ablakdíszítés folyamata. A függönyök készíthetők törmelékanyagokból is. Az alábbiakban részletes útmutatást találunk a "csináld magad" római redőnyök elkészítéséről.

Római redőnyök: leírás, tervezési jellemzők, anyagtípusok

Az összes klasszikus drapéria közül a római redőny a leglakonikusabb és legtisztább, mert kibontva egyenletes szövetruhát képvisel. Folyamatosan népszerűek Olaszországban. Az ablak kinyitásakor az anyag nagy vagy mérsékelt párhuzamos hajtásokban hajlik, így hozzáférhetővé válik a fény. A drapériákat a vászonba varrott több csík alapján hozzák létre. A felszereléshez "római" párkányokat is használnak, amelyek elemi mechanizmusokkal vannak felszerelve a szövet felemeléséhez. A drapéria szintjét egy speciális, lánccal ellátott vezérlő mechanizmus segítségével rögzítik. Egyszerűbb változatban a hajtásokat tartó zsinórt egyszerűen az ablak melletti falon lévő kis kampóra tekerjük.

Fontos! Leggyakrabban a szövött redőnyök méretei közel vannak az ablak területéhez, és nem takarják el a körülöttük lévő falakat, ezért nagyon kevés anyagot vesznek igénybe számukra.

Lógáskor a függönyök az ablaknyíláson belül helyezkednek el. Vannak esetek, amikor a függönyt kívülre helyezik, a függöny eltakarja magát a keretet, valamint a körülötte lévő fal egy részét. Lehetőség van kifejező együttes létrehozására további változtatások nélkül, eredetileg kiválasztva a textúrát és a színeket. A monokróm vásznakat hagyományosan választják. Próbáljon kitalálni saját rajzot (csíkok, virágok, dísztárgyak), alkalmazzon fényképet, saját készítésű rajzot.

A klasszikus változatban a drapériaelrendezési modell 3-5 nagy redőt feltételez, amelyek egymástól egyenlő távolságban vannak kialakítva. Az összeg a tervező fantáziájától függ. A redőket a függöny aljára helyezzük, majd nyitva félig sima lesz. Ha nem használ textilszalagot vagy merev rudakat a gyűrűk rögzítéséhez, akkor az egységek puhák, drapériák lesznek.

A redőnyök dekoratívak, funkcionálisak vagy kombináltak. A fő jellemző az anyag átlátszósága. A fényáteresztés mértéke szerint az anyagokat típusok szerint osztják fel:

 • A sötétítés sötét anyag, amely nem enged át fényt. Főleg ott használják, ahol a sötétségre maximálisan szükség van, a hálószobában, házimoziban, gyermekszobában. A szövet sűrű, gyakran természetes.

  A római redőny sötétítése

  Univerzális római redőnyök csokoládé színű sötétítő szövet sötétítővel

 • "Dimout" - áttetsző anyagok, de nem tüll vagy muszlin. A fényáram körülbelül 30% -át továbbítják. Jó dekorációra, ideális esetben hagyományos függönyökkel kombinálva. Alkalmas olyan helyiségekbe, ahol az emberek nemcsak pihennek, hanem vendégeket is fogadnak és dolgoznak. Ebédlőben, nappaliban, könyvtárban, dolgozószobában használják.

  A római redőny homályos

  A homályos római redőnyök részben beengedik a fényt, ugyanakkor nem engedik be a napsugarak melegét

 • Teljesen átlátszó anyagok - tüll, organza, tüll háló. Használható önmagában vagy más anyagokkal kombinálva. Az ilyen függönyök funkcionális terhelése nem nagy, fő feladatuk harmonikus dekoráció, gyönyörű belső kialakítása.

  Átlátszó római árnyékolók

  Az átlátszó római redőnyök nagyon népszerűek, mivel organikusan illeszkednek bármilyen belső térbe

Hogyan varrni a római árnyalatokat a saját kezével

Határozza meg a függöny méretét

A római árnyék méretének meghatározása a rögzítés módjától függően

A római redőnyök gyártásának első lépése az ablak megmérése. Az üveg hosszához és szélességéhez viszonyítva a vászon mérete nagyobb lesz:

 • 4 cm magas szegély plusz 15 cm-es pótlék egy súlyzó belsejébe, súlyozószer (csak 19 cm);
 • szélességben - plusz 2 cm, mindkét oldalon szakaszok feldolgozására tervezték (csak 4 cm).
Szövet számítási séma

Római árnyalatok vágása: szövetszámítási séma

A redőnyök felszereléséhez egy rudat készítenek, vagy kész redőnyt vásárolnak. Alkalmas egy szokásos, kis átmérőjű (általában fémből készült) függönyrúd vagy egy 3 cm átmérőjű fa gerenda, amelynek hossza kevesebb, mint az anyag szélessége a szegély mennyiségével. Kész redőny használatával emlékeznie kell néhány centire, ami a dugókhoz szükséges - ha nem számolja ki őket, az ablak kinyitásakor a tartó a falhoz fog törni.

A redők számának és méretének kiszámítása

A római árnyalatú hajtások számának és méretének kiszámítása segít meghatározni a legjobb lehetőséget

A függönyök kialakítása, milyen alkatrészek szükségesek a gyártáshoz

Az olasz redőnyök kialakítása ugyanolyan megbízható marad, mint az ókori rómaiak korában. Az újítások elsősorban az anyagokra, a vezérlőeszközökre vonatkoznak. A vakok házi készítésénél megengedett az utóbbi nélkül. A szerkezet alapja egy rúd, amelyre a szövet és az azt felemelő zsinórok kapcsolódnak. A többi olyan részlet, amelyet saját belátása szerint használ fel.

Kész redőnyöket, amelyek a teljes munka mennyiségének egyharmadát takarítják meg, az építőipari szupermarketekben értékesítik. Ők:

 • nyitott vagy zárt;

  Nyitott és zárt redőnyök

  Nyitott és zárt redőnyök a római redőnyök ablakhoz történő rögzítésére

 • mechanikus vagy elektromos;

  Mechanikus elem

  Mechanikus elem függönyök láncra rögzítéséhez

Elektromos párkány római redőnyhöz

Az elektromos párkány képes ellenállni a nagy terhelésnek, és gyakran használják panorámás ablakokon

 • kézi vagy elektronikus távirányítóval.

  Elektromos római redőnyök

  Automatikus római árnyékolók elektromos meghajtással

Indulás előtt készítsen elő mindent, amire szüksége van: rudat, rögzítőelemeket, ollót, csavarhúzót, önmetsző csavarokat, anyagot és tépőzáras szalagot szövetekhez, kétoldalas szalagot, gyűrűket, szalagokat a hajtások rögzítéséhez. Ha nincs léc, akkor egy vastag textilszalag fog megfelelni, 3-6 vágásra (vagy lécre) van szüksége a kész vászon szélességével megegyező hosszúság mentén.

A római redőny elemei

Római árnyékelemek - Emelőzsinór csapok és gyűrűk

Készítsen elő 2-3 zsinórt a függöny vezérléséhez, mindegyik megegyezik a minta hosszának kétszeresével. A végeken súlyok vannak felfüggesztve: ékszerek, nagy gyöngyök, bojtok, gyűrűk. Néha egy speciális mechanizmust alkalmaznak a zsinór felhúzására, amely a zsinór vagy a lánc tekercselésével forog. Kétféle típusuk van: zsinór vagy rotorlánc.

Fontos! A forgólánc képes kezelni a 7 kg-os függönyöket, a zsinór-függönyöket pedig csak 4 kg-ig.

Anyagok és gondozás

A zöld függönyök jól illenek a bútorokhoz és a dekorációhoz

Válasszon szövetet a római redőnyök varrására, hogy harmonikusan illeszkedjen a belső térbe

Attól függően, hogy sötétnek kell lennie zárt római redőnyök esetén, a mű anyagát választják. Leggyakrabban különféle természetes vagy mesterséges szöveteket vesznek figyelembe, de vannak olyan redőnyök is, amelyek papírból, műanyagból, különféle lemezekből vagy bármilyen kellően rugalmas anyagból szőtt szövetből készülnek. A gyártott anyagokat por-taszító impregnálással, antisztatikus szerekkel, teflon bevonattal és égésgátló vegyülettel kezelik.

Saját készítésénél a legegyszerűbb módja a gyönyörű természetes szövetek megtalálása:

 • vászon;
 • gyapjú (kis százalékban mesterséges adalékokkal, hogy ne vesszen el);
 • pamut, vegyes szövet viszkózzal;
 • poliészter;
 • nejlon.

Fontos! A gyártás során használt speciális impregnálással ellátott szöveteket nem mosógéppel mossák, gondosan tisztítják, hogy ne károsítsák a külső bevonatot.

Érdekes minta a szöveten

A szövet érdekes mintája gyakran fontos dekorációs eleme a római redőnyöknek.

Az anyag megválasztása az összetétel szempontjából ésszerű összefüggésbe hozni a helyiség céljával, ahol használni fogják. A természetes szövetek jól alkalmazhatók olyan helyiségekben, ahol gyerekek élnek, vagy az emberek pihennek. A szintetikus lehetőségek alkalmasak a konyhára, a fürdőszobára, a bejáratokra - verandára, loggiára, folyosóra, ha van benne ablak vagy valamivel be kell zárni egy rést. A kivitelt ugyanazon elv szerint választják ki.

A természetes anyagokat további impregnálás nélkül mossuk a szokásos szabályok szerint. Gépi mosás megengedett, ha a szövet nem zsugorodik (nincsenek benne csíkok). A bonyolult szövésű, mintás, befejező függönyöket kézzel mossák, majd nagyon óvatosan kicsavarják. Egyenesítve szárítják, úgy, hogy azonnal a megfelelő helyre lógatják. A gyűrődések eltávolításához a szövetet óvatosan vasalja vasalóval, de jobb egy speciális gőzölőt használni.

Lépésről lépésre útmutatás kezdőknek arról, hogyan lehet a római vakot saját kezűleg elkészíteni

Az olasz redőnyök gyártásának első szakasza az anyag megválasztása, minden szükséges beszerzése a fenti lista szerint. Ne feledje, hogy az utasítás azt javasolja, hogy készítsen barkácsoló római rolókat hulladékanyagokból.

Anyagok és eszközök

Anyagok és eszközök római árnyékolók gyártásához

A második szakasz az ablak mérése, egy minta elkészítése, az anyag kivágása. Ha csíkokat használnak, akkor mindegyik függöny két egyenlő panelből van kivágva, ha a textil szalag egyből van. Ha a szövet mintázattal rendelkezik, figyelje meg annak elhelyezkedését.

Szövet jelölés

Szövet jelölése, varrásminta és varrásminta

A harmadik szakasz a varrás. A római redőny sajátossága, hogy a vászon teljes hosszában rögzíteni kell a csíkokat, amelyek a hozzájuk varrott gyűrűk és zsinórok segítségével redőket hoznak létre, a szövetet megemelve tartják.

Varrunk oldalelemeket

Megjelöljük függönyünk redőit, felvázoljuk és varrjuk

Két panel változata jobbra kifelé van hajtva, a lécekhez "zsebeket" varrnak, a köztük lévő távolság a magasság 1/4, 2/4, ¾ része. Az élek szegélyezése után húzózsinórt hajtanak végre a súlyozószer alatt, felül - széles fordulat a párkány alatt.

Súlyrúd

Annak érdekében, hogy a függöny nehezebb legyen, egy speciális rudat helyezünk a hajtásba

A hajlított élek kisimítása

Ha a vászon egyetlen marad, akkor a hátoldaláról textilszalagot varrnak (ugyanúgy, mint a lécek zsebei felett). A szalagokat a zsinórok alatt a szélek mentén vagy a szélétől 10 cm-re, valamint a közepén varrják. Ha a függönyt tépőzáras szalaggal rögzítik, akkor azt a felső szélén varrják.

Tépőzáras a karnison

Rögzítjük a tépőzáras szalagot a párkányra

Függönyeink felhelyezése

Varrjuk a függöny felső varratos részére a második tépőzárat, és rögzítsük a párkányra

Fontos: ha a szövet nem túl vastag, akkor az éleit összehajtogathatja és vasalóval rögzítheti, ragasztószalagot fektetve a hajtás mentén.

A negyedik lépés a redőny vagy a párkány felszerelése. A kész redőnyt szerelőszalaggal lehet a kerethez ragasztani. Egy házi készítésű deszkán először a tépőzáras szalag egyik oldalát és a zsinórok gyűrűit erősítik meg, majd önmetsző csavarokra rögzítik.

Műanyag gyűrűk

Helyezze a műanyag gyűrűket belülről kifelé és varrja kézzel

Az ötödik szakasz - a zsinórok meghúzódnak, a függönyök a tépőzáras szalagra vannak akasztva. Egyszerűen a kész redőnyhöz rögzítik az utasításoknak megfelelően (a különböző gyártóknál a kialakításnak megfelelően eltérhetnek).

Az egyik oldalon keresztül vezetjük át a zsinórokat

Amikor az összes zsinór menetes, menjen át a felső rögzítőgyűrűkön az egyik oldalra.

Fontos: abból az oldalból, ahonnan a zsinór végét kihúzzák, amely megemeli a vásznat, érdemes kampót rögzíteni a falra, amelyhez ezt a vezérlő elemet rögzítik.

Kész római vak

Kézzel készített egyszerű római vak

A sűrű, nehéz anyagokból készült római redőnyöket, különösen akkor, ha nagyok, a legjobban elektromos hajtóművel ellátott ipari redőnyre lehet felakasztani. Többe kerül, de tovább fog tartani, és kényelmesebb ilyen redőnyöket használni. Lehetőség nyílik a mechanizmus távoli nyitására és bezárására.

Római függönyök a konyhában saját kezűleg

A római redőnyök egyik legnépszerűbb helye a konyha. Így az ablakpárkány felszabadul, és egy további munkaterületté vagy olyan helyre alakul, ahol dekorációs lemezeket, vázát vagy valami mást helyeznek el. Az ablaknyílás rövid rolói kevésbé koszosak és nem halmoznak fel port. Könnyű ecsettel ecsetelni. A teflonnal bevont anyagok itt nagyon jók, de kereskedelmi szempontból nem könnyű megtalálni őket. Ennek legegyszerűbb módja az online áruház.

Fontos! Speciális impregnálással ellátott anyagok vásárlásakor kérjen higiéniai bizonyítványt az eladótól.

A konyhában sűrű, átlátszatlan függönyökre nincs szükség, sokkal inkább könnyű és áttetsző gyökeret ereszt itt. A szobát vizuálisan tágasabbá, levegővel telítettebbé teszik. A konyhában nincs szükség jó sötétítésre, ezért világos árnyalatokat, hálót kombinálnak a befejezéssel, nem szőtt szöveteket. Az átláthatóságnak három szintje van:

 • átlátszó 80-90% -ig;
 • áttetsző;
 • körülbelül 70% -ban sötétedik.

A konyhában a tervezők előszeretettel használják a függönyöket fotónyomatokkal vagy nagy rajzokkal. A témaválaszték széles: a klasszikus celláktól és csíkoktól kezdve a zöldségek, gyümölcsök, ételek valódi fényképein át a festői csendéletek reprodukciójáig.

Egy római árnyék munkájának vázlata, tervezési részletek egy fotóval a kezdők számára

A római árnyalatok ugyanúgy működnek, mint a jachtvitorlák. A "kötélzet" - szalagok, lánc vagy zsinór - segítségével fel vannak húzva. A szalag hosszának kiválasztásakor a szövet redőkbe gyűlik, amelyek egyenletes formát kapnak egymástól egyenlő távolságra varrott merev csíkokkal. Ha a szalag szabad, az anyag teljesen eltakarja az ablakot.

A római redőnyök nem rendelkeznek azzal, ami megkülönbözteti őket a modernebb redőnyöktől: oldalvezetők. Ezek az elemek megakadályoznák a szövet gyűrődését. Ha azonban nagyon vékony, akkor az oldalsó varratokat közönséges textilszalaggal erősítik meg.

Ha nem használ léceket vagy kemény textilszalagot, amikor rolót készít magának, akkor a redők lépcsőzetesnek, puhának és műanyagnak bizonyulnak. Ezután megváltozik a gyűrűk elrendezése, amelyen keresztül a függönyszalagok áthaladnak. Nem a vászon széle mentén, hanem a közepéhez közelebb vannak varrva, így a redők érdekesebbek.

Kérjük, vegye figyelembe: a római roló soha nem nyitja ki teljesen az ablakot.

Ajánlások kezdőknek a római redőnyök varrására

Függöny minta

Római árnyékminta mérésekkel

Azok számára, akik először úgy döntöttek, hogy egyedül készítik el a római redőnyt, a fő ajánlás az, hogy bátran vállalják a munkát félelem nélkül. A "Római redőny saját kezével lépésről lépésre" lekérdezés sok tanácsot ad ebben a témában. Érdemes a legérthetőbb kialakításnál lakni, kezdetként kész redőnyt vásárolni. Rögzítő ragasztóval vagy ragasztószalaggal van a kerethez ragasztva, ezzel megtakarítva a munka nagy részét.

Szövetvágási séma

Szövetvágási minta római árnyékolókhoz

Fontos! Az anyagokat a legegyszerűbb, már megszokott módon kell megválasztani, hogy a jövőben ne kelljen sokáig gondolkodni azon, hogyan tisztítsák meg őket.

Ne feledje, hogy jobb, ha azonnal eltávolítja a szövet foltjait, anélkül, hogy beázna és megszáradna - akkor a mosás észrevehetően könnyebbé válik. Nem érdemes drága anyagot vásárolni az első tapasztalatért. Az idő múlásával az elkerülhetetlen hibák észrevehetővé válnak, és újra meg akarja csinálni mindent. Készüljön fel előre, hogy megbánás nélkül megváljon az első prototípusától.

A szövet vágásakor ügyeljen arra, hogy ne torzuljon el. Ellenőrizze az alap irányát - ha egy téglalapot ferdén vág, akkor a vászon ferdén lóg, még akkor is, ha gondosan betartja az összes derékszöget. A legegyszerűbb módja annak, hogy a függönyöket papírból készítsük - a költségek minimálisak, a munka kevesebb, akkor nagyon hamar sajnálkozás nélkül lecserélheti valami érdekesebbre. Ugyanakkor a rögzítő mechanizmus megmarad a további felhasználáshoz.

Kimenet

A római redőnyök nagyon egyszerűek, saját kezűleg készülnek, de pontosságot és gondosságot igényelnek. Hosszú ideig szolgálnak, könnyen gondozhatók, ugyanakkor könnyen és gyorsan cserélhetők. Ez egy nagyszerű lehetőség azok számára, akik gyakran szeretnek apró, de kellemes belső változásokat végrehajtani.

Előző

Következő