Hogyan függesszük fel a mennyezeti függöny szerelését és rögzítési szabályait

A függönyök és a függönyök otthonos hangulatot teremtenek a családi melegben a házban, és praktikus megoldást jelentenek a tervezésre. A vastag többrétegű függöny nagyon nehéz. Sajnos nem minden falikarnis képes ezt a súlyt elviselni. Ebben az esetben célszerű mennyezeti függönyt használni. És ha általában nincs probléma a falikarnis felszerelésével, akkor a mennyezeti párkánynál minden nem mindig megy olyan simán. Hogyan lehet függeszteni a mennyezeti függönyt, megtanulja ebben a cikkben.

Mennyezeti párkány hálószobához

A mennyezeti párkány vizuálisan magasabbra teszi a szobát, elrejti az egyenetlen sarkokat

Mennyezeti függöny: leírások, tervezési jellemzők

Mennyezeti párkány

Az ilyen párkányokat könnyű felszerelni és használni.

A mennyezeti függöny az ablaknyílások függönyökkel történő díszítésére szolgáló eszköz. Nevét a rögzítés különleges módjáról kapta - a mennyezetig. A függönyök a szoba kialakításának fontos elemei. A mennyezeti párkányok számos változata létezik. Méretében, színében, stílusában, gyártási anyagában (fa, műanyag, fém stb.) Különböznek.

Eresz építőelemek

Profil mennyezeti párkány szerkezeti elemei

Különös figyelmet kell fordítani a függönyök tervezési jellemzőire. A rögzítésük módja ettől is függ.

Mennyezeti párkány teljes készlet

A mennyezeti párkány teljes készlete tartalmaz: dugókészletet, kampókészletet, csapágyprofilt.

A szerkezetek típusa szerint a következő modelleket különböztetjük meg.

 1. Profil. Alumínium vagy műanyag profilú gumiabroncsok, hornyokkal a futók számára. Komplex geometriai formájú helyiségekben használható. Bármely hajlítási sugara lehet. A leggyakoribb és sokoldalú karnis típus. Opcionálisan kiegészíthetők öntapadó szalaggal a lambrequin problémamentes rögzítéséhez és a függöny meghosszabbításának vagy emelésének mechanizmusához.

  Profil karnisok

  A profilos párkányok egy teljes rendszer, amely futópályákkal, vezérlő mechanizmussal, reteszekkel és dugókkal van felszerelve

 2. Húrok. Egészen egyszerű függöny. Ez egy vagy több horgászzsinór vagy -huzal és rögzítőelem, amelyekkel ezeket a húrokat a mennyezet alá húzzák. Nem alkalmas hosszú távú használatra és túl nehéz függönyökre, mivel középen megereszkednek.

  A vonós párkány a falakra és a mennyezetre egyaránt felszerelhető, tartós fémből készült, a függöny hátterében szinte láthatatlan

 3. Kerek. Ezek fából, műanyagból vagy fémből készült rúdból és rögzítő elemekből állnak. Egyszerű és egyben elegáns függöny. Nem ereszkedik, mint a húrok. Csodálatos belső dekorációként szolgál.

  Kerek mennyezetű párkány

  A kerek fém mennyezeti párkány csúcstechnikában, minimalizmusban vagy modern stílusban fog jól kinézni

 4. Baguette. Számos tervezési lehetőségben különböznek egymástól. A gumiabroncs külső részét dekoratív csík borítja. Képes ellenállni a nehéz, többrétegű függönyöknek.

  Baguette mennyezeti párkány

  Baguette mennyezeti párkány, benne rejtett műanyag párkány

Függönyök felszerelése a mennyezetre

Mielőtt a mennyezeti függönyt felhelyezné a mennyezetre, és folytatná közvetlenül a telepítést, érdemes ellenőrizni, hogy rendelkezésre állnak-e a szükséges eszközök és rögzítők. A függöny típusától és a mennyezet felületétől függ, hogy melyik eszközt kell használni.

Telepítő eszköz.

A telepítéshez a következő eszközre van szükség.

 • Rulett, ceruza, vonalzó. A helyes számítás a sikeres telepítés kulcsa.
 • Perforátor, daráló vagy fúrógép. Abban az esetben, ha lyukat kell fúrnia a mennyezetbe.
 • Csavarhúzó (csavarhúzó). A kötőelemek meghúzásához.
 • Rögzítők (csavarok, csavarok, tiplik stb.).
 • Folyékony körmök. Egyes esetekben klasszikus kötőelemek helyett használható.
 • Utasítások a függöny mennyezetre való rögzítéséről.

A függöny beépítési algoritmus eltér a függöny típusától és a szoba díszítésétől.

Jegyzet! a függöny felszerelése előtt meg kell adnia a megfelelő jelöléseket. Ha a párkány egyetlen ablakhoz tartozik, adjon hozzá 40 cm-t az ablak méreteihez mindkét oldalon. Ha két ablak van mellette, mindegyikhez 30 cm-t ad. A párkánynak mindkét oldalon egyformán távol kell lennie az ablaktól.

Fontoljon meg több lehetőséget.

Függöny felszerelése beton mennyezetre

Rögzítő függöny

Függönyök rögzítése vasbeton mennyezetekhez

A jelölés elvégzése után lyukakat kell fúrni a mennyezetbe egy lyukasztóval vagy fúrni legfeljebb 60 cm-es lépéssel. Ha nehéz függönyöket akar felakasztani, csökkentenie kell a lépést.

Tipli-körmök

A tiplis szegek alkalmasak betonhoz és más, sűrű, homogén anyagból készült alapokra

Ezután a függöny előkészítése. Ha a műanyag sín nem felel meg a hosszának, akkor levágható vagy meghosszabbítható. Ezután fúrja a lyukakat ugyanolyan magasságban, mint a mennyezeten. A fa vagy fém függönyök általában előre elkészített furatokkal rendelkeznek.

Megfizethető és legköltségvetőbb típus a műanyag párkány, horogfutókkal ellátott gumiabroncs formájában, amelyet önmetsző csavarokkal rögzítenek a mennyezethez.

Hogyan lehet rögzíteni a függönyt a mennyezethez? Először rögzítse a dübelszegeket egy csavarhúzóval vagy egy csavarhúzóval. Marad a csúszkák és a dugók behelyezése.

Ragasztjuk a szerkezetet

Folyékony körmök segítségével felakaszthatja a párkányt, a lényeg az, hogy a szerkezetet egyenletesen ragassza

Pillanat folyékony körmök

A Moment folyékony körmök azonnal megkötöznek, és képesek elviselni akár 90 kg / négyzetcentiméter terhelést

Ez a módszer padlólappal ellátott panelházakhoz is alkalmas.

Tanács. A mennyezetre való felszerelés előtt jobb, ha a gumiabroncsot a gumiabroncs elejére rögzítjük.

Függönyök felszerelése gipszkarton álmennyezetre

Hogyan függeszthetünk függönyt egy feszített mennyezetre? A mennyezet felszerelése során egy kis rést hagyhat az ablak és az álmennyezet vásznája között egy rejtett függöny számára. Ebben az esetben a függönyt közvetlenül a mennyezethez rögzítik. Az eresz tervezett rögzítésének helyére előre is elhelyezhet egy rudat vagy fémprofilt.

Farudak a párkány rögzítéséhez

A mennyezet felszerelése előtt lehetőség van az eresz rögzítésére, a rögzítő rúd rögzítésére

A fa meghal a fém kötőelemeken

Azt is megteheti, hogy durva mennyezetre nem egy rudat rögzít, hanem a fémrögzítők segítségével a rétegelt lemez meghal

Miután a mennyezet készen áll, rögzítse a függönyt egy rúdhoz vagy profilhoz a gipszkartonon keresztül. De vannak esetek, amikor a mennyezeti párkány felszereléséről az álmennyezet telepítése után születik döntés.

Rés a karnis alatt a feszített mennyezetben

A feszítőfödém párkányának rést a mennyezet felszerelése előtt előre elkészítették

Ebben az esetben két rögzítési lehetőség van.

Először: speciális tipli - pillangó használata. Rögzítse, mint egy szokásos tipli. A gipszkartonba lyukat készítenek, dübelet helyeznek be és meghúzják a csavart. A csavar meghúzása során a tipli kinyílik. Ez további megbízhatóságot nyújt a rögzítésben. Ennek ellenére nehéz függönyt nem szabad felakasztani a gipszkartonra rögzített függönyre.

Tipli

Gipszkartonhoz egy pillangó-tipli alkalmas, amelyhez önmetsző csavar tartozik

Ha azonban többszintű sötétítő függönyöket szeretne felakasztani, használhatja a második lehetőséget: használjon beton horgonyt a busz rögzítéséhez. Hosszú fúróval rendelkező fúróval lyukat készítenek az alapfödémben a gipszkartonon keresztül, körülbelül 5 cm mélyen. Horgony segítségével rögzítse a függönyt a gipszkartonon keresztül a beton mennyezethez.

Tipli

A második típusú rögzítőelemek gipszkarton mennyezethez - "Drive" típusú tiplik

Fontos megjegyezni! A horgony hosszának a lyuk mélységéig nagyobbnak kell lennie, mint az álmennyezet vastagsága. Ez biztosítja a biztonságos illeszkedést.

Hajtásrögzítési technológia

Egyszerű, de hatékony technológia a párkány rögzítésére a gipszkarton mennyezetére

Függönyök felszerelése feszített mennyezetre

Sok embernek van egy kérdése: hogyan lehet rögzíteni a mennyezeti függönyt a feszített mennyezethez? Lehetetlen függönyt felszerelni közvetlenül a feszített mennyezetre. Ha a mennyezet már kifeszült, akkor a fal párkányát kell használnia. Ha előre előírja a mennyezeti függöny felszerelését, akkor két módszert alkalmazhat.

Először: a feszített mennyezet felszerelése előtt végezze el a jelöléseket és rögzítse a rögzítő rudat. Miután a mennyezet kifeszült, a vásznon keresztül rögzítse a csapokkal a tipli függönyt a rúdhoz.

Rögzítés feszített mennyezetre

A mennyezeti párkánynak a feszített mennyezethez való rögzítésének sémája

Függöny feszített mennyezethez

Hagyományos függöny beépítés - előre telepített fa felhasználásával

Másodszor: készítsen egy rejtett függönyt. Ehhez a mennyezeti burkolat telepítésének megkezdése előtt jelölést kell készíteni. Miután visszavonult, a függönyhöz szükséges távolságot, csavarjon egy fagerendát a mennyezethez. A vászon rögzítésére szolgáló bagettet rögzítenek hozzá. Így egy rejtett fülke képződik a vászon és az ablak között a párkány felszereléséhez.

A mennyezeti párkány rögzítésének módja a mennyezet és a fal közötti résen - a párkány rögzítéséhez a szükséges távolságot el kell hagyni

Rés a párkány alatt

Niche a párkány alatt a feszített mennyezetben, előre elkészítve a mennyezet telepítése előtt

A mennyezeti függöny összeállítása elemek szerint

Eresz design

Szétszerelt mennyezeti párkányszerkezet

A mennyezeti függönyök általában nem igényelnek hosszú összeszerelést. Ha busz formájában készül, akkor a teljes összeszerelést közvetlenül a telepítés során hajtják végre. Ha meg kell növelni a függöny hosszát, akkor a szükséges hosszúságot ugyanarról a gumiabroncsról kell meghosszabbítani. A függöny felszerelése után az élek mentén futókat és dugókat helyezünk bele. Ha a párkány rúd formájában készül, akkor először konzolokat rögzítenek a mennyezethez. Ezután a rudat behelyezik az első konzolba, és csúszkákkal ellátott gyűrűket tesznek rá. Ezt követően a rudat a második konzolhoz rögzítik. Végül az oldalakra dugókat telepítenek.

Konzol rögzítése

Mennyezeti párkány felszerelése konzolok segítségével

Hogyan lehet eltávolítani a függönyt. Lépésről lépésre

 • Álljon egy stabil létrán.
 • Vegye le a függönyt. Ha a párkány megengedi, akkor a futókkal együtt. Így gyorsabb lesz.
 • Távolítsa el az oldalgörbületeket. Ehhez csavarja le a rögzítőcsavarokat.
 • Csavarja le mindkét oldalon a csavarokat fokozatosan, amíg csak a középsőig nem csavarodik.
 • Csavarja le a középső csavart, miközben az egyik kezével tartja a párkányt.

A függönyök rögzítésének megbízhatóságára vonatkozó követelmények

A függönynek nemcsak a függöny súlyát kell viselnie, hanem elegendő biztonsági tartalékkal kell rendelkeznie arra az esetre is, ha valaki meghúzza a tüllöt vagy a függönyt. A legmegbízhatóbbnak a függönyök rögzítését tekintik közvetlenül az alapfödémhez egy horgonyon. A legkevésbé megbízhatóak a húrfüggönyök. Gyakran nem is támogatják a függönyök súlyát, és középen megereszkednek. Ez nemcsak a szoba megjelenését rontja, hanem kényelmetlenséget is okoz.

A mennyezeti függönyök felszerelése első pillantásra csak bonyolult manipuláció. Biztonsági információk és a szükséges eszközök birtokában még egy tapasztalatlan ember is megbirkózik a telepítéssel.

Előző

Következő