Mennyezet és fal, függöny függöny méretei, rögzítése

A függönyök jelentős szerepet játszanak bármely helyiség belső kialakításában. Rögzítésük kiegészítheti, rögzítheti a kívánt hatást.

A mennyezeti függönyök lehetővé teszik, hogy függönyökkel díszítsék az ablaknyílást és a teljes falfelületet a padlótól a mennyezetig, anélkül, hogy hézagokat hagynának, vagy a helyet részekre osztanák

Mi a mennyezeti függöny?

Mennyezeti függöny függönyhöz

A mennyezeti függönyfüggönyöket bagettnek vagy konzolnak is nevezik

A szó eredeti etimológiája puszta függönyökre utal (tüll, sifon, fátyol). A modern piacon a függöny a karnis szó szinonimája, a függönyök rögzítésének módszere. Számos szempont szerint osztályozzák őket: mihez kapcsolódnak, a telepítés típusai és mások.

Az összes típus közös jellemzői a következők lehetnek.

Gyártási anyag

Karnis anyag

A párkány anyagának nemcsak a függöny súlyának kell ellenállnia, hanem összhangban kell lennie a szoba általános stílusával

 1. Műanyag. Széles színválaszték. Dekoratív fóliákkal lehet ragaszkodni a párkány látható részeihez. Lehetővé teszi a szín kiválasztását a lehető legközelebb a vászonhoz. Ellenáll a deformációnak, korróziónak, kopásnak. Képes ívelt alakzatok felvételére. Könnyű összeszerelés. Liberális árpolitika. Kényelmes a konyhában, mivel könnyen tisztítható.

  Műanyag mennyezeti párkány

  A műanyag mennyezeti párkányt megfizethető ár és nagy teljesítmény jellemzi

 2. Faipari. Természetes, természetes megjelenés. Tökéletes összhangban van a padlóburkolatokkal, a fából készült bútorokkal. Mechanikai sérüléseknek van kitéve. A bevonószerek (lakk) erősek, gyakran elhasználódnak.

  Fából készült párkány

  A mennyezeti díszlécű fa párkány nagyon jól néz ki a nappaliban

 3. Fémes. Leggyakrabban alumíniumot használnak. Kovácsolt megjelenés hihetetlenül stílusos, arisztokratikus. Öntapadós filmekkel borítható. Olyan festékeket alkalmaznak, amelyek aranyat, bronzot, ezüstöt utánoznak. Könnyű, ellenáll a nagy függönyöknek. Hosszú élettartam.

  Fém függönyök

  A fém függönyök igényesek a szoba stílusában, ideálisak nehéz anyagokhoz és többsoros függönyökhöz

 4. Poliuretán. Nagyon rugalmas. Különféle konfigurációkat fogad el. Többször átfesthető. Különböző megkönnyebbüléseket alkalmaznak.

  A poliuretán mennyezeti párkányok lehetővé teszik a helyiség vizuális növelését, és alkalmasak a belső térhez illeszkedő festékekkel történő festésre

A függönyöket tartó vezetők száma

 1. Egy sor. Egy vászon. Gyakran csak könnyű átlátszó tüll.

  Egysoros mennyezeti párkány

  Egysoros mennyezeti függönyrúd - a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás

 2. Dupla sor. Két vászon egymás után. Éjszakai függönyök, nappali függönyök.

  Kétsoros műanyag párkány

  Kétsoros műanyag párkány díszcsíkkal

 3. Három soros. Bonyolult szerkezeteknél egy harmadik sín használható a további súly megtartására. Például különféle drapériák, redők, lambrequins.

  Három soros mennyezeti párkány

  A háromsoros műanyag mennyezeti párkány lehetővé teszi a tüll és a sötétítő függönyök egyidejű felakasztását, és a párkány lambrequinnel való díszítését

Mennyezeti függönyök: rögzítési módszerek, tervezési megoldások.

A fő különbségek a többi konzoltól

 1. A függönyök függesztése a mennyezetről a padlóra. A teljes terület zárt, hézagok nélkül. Ideális alacsony mennyezetű helyiségekhez. A hagyományos függönyrögzítési módszerek még jobban "vágják" a magasságot. A mennyezeti párkányok lehetővé teszik a vizuális megtévesztés elérését, a mennyezet emelését.

  A párkánynak hosszabbnak kell lennie, mint az ablak

  Az ablak szélességének vizuális növeléséhez célszerű 30-50 cm-rel hosszabb mennyezeti párkányt választani, mint maga az ablak

 2. A nem szabványos szobák problémája megoldódik. A szabálytalan sokszögek, félig oválisok, lekerekítések a helyiség alakjai, egyes részei, amelyeket nehéz közönséges falibaguettel díszíteni. A mennyezet bármilyen alakú, hajlítható lehet. Az esztétikai megjelenés megőrzése.

  Mennyezeti párkány egyedi ablakhoz

  Párkány a mennyezeten a függönyök számára a hálószoba kialakításakor, egy nem szabványos ablakú ablakkal

 3. Nemcsak két, három pontban szerelhető falként. A rögzítési lépést önállóan választják meg, a súlytól, a függönyök számától függően.

Külső szempontok szerint

 1. Kerek. Leggyakrabban műanyagból. A csomag tartalmaz: különféle hosszúságú egyenes elemeket, fordulatokat, kanyarokat. Lehetővé teszik a falak bármilyen geometriai alakjának megkerülését. Szorosan a mennyezethez vannak rögzítve, kiemelkedések, díszítő elemek nélkül. Az ilyen kialakítás elrejthető egy gipszkarton dobozban. Van egy olyan érzés, hogy a függöny a levegőben lebeg, semmihez sem kapcsolódik. Az ilyen résbe rejtett LED-ek hatékonyan kiemelhetik a teljes vásznat.

  Félkör alakú ablakablak-párkány

  A félkör alakú ablakablak mennyezeti párkánya a nem szabványos ablakok díszítésére szolgál

 2. Baguette. Az elülső oldalon a függöny rögzítésére szolgáló szerkezeten kívül egy díszítő elem kerül fel, amely alakjában hasonlít egy ívelt rúdra. Teljesen bekeretezi, elrejti a függöny tetejét.

  Baguette mennyezeti párkány

  Mennyezeti párkány a nappaliban egy baguette fa deszka

 3. Húrok. Költségvetési lehetőség. A két zárójel közé egy húrt húznak, amelyre a horgokat ráhelyezik. Dobozba rejthető. A szobák minimalista, high-tech stílusú díszítésénél alkalmazzák.

  Mennyezeti húrkarnis

  A mennyezeti húrkarnis csak vékony szövetekhez és egysoros függönyökhöz alkalmas

 4. Profil. Nagy hajlítási sugár. Nyújtson ki néhány centiméterre a plafontól. Erős, megbízható. Ellenáll a nagy súlynak. Műanyagból készült. Az ügyfél kérésére elektromos meghajtással vannak felszerelve.

  Profil karnisok

  A profil karnisok egy teljes rendszer, amely magában foglalja a futópályákat, a vezérlő mechanizmust, a dugókat és a reteszeket

A függönyök áramra való rögzítésének módszerei az anyagtól függenek.

 • Gipszkarton mennyezetek. Kérjük, vegye figyelembe: a javítás szakaszában külön profilt, fatartókat, választott gerendákat kell elhelyeznie annak érdekében, hogy később hozzá lehessen erősíteni a párkányt. Közvetlenül a gipszkarton lapra történő rögzítés nem lehetséges. Ez károsítja a mennyezet szerkezetét, törékennyé és veszélyesé teszi.

  Karnis a gipszkarton mennyezetén

  Mennyezeti párkány felszerelése gipszkarton mennyezetre

Szükséges eszköz: gipszkarton csavarok, csavarhúzó (fúró), szint, jelölő, mérőszalag.

Utasítás

 1. Felvázoljuk a fúrás helyeit a teljes függönyvonal mentén. Figyelembe vesszük az ablak behúzását. Jobb egy szintet alkalmazni, hogy a vonal egyenes maradjon.
 2. Kanyarok jelenlétében a karnisot egyetlen szerkezetbe állítjuk.
 3. A konfigurációtól függően közvetlenül a mennyezethez rögzítjük a konzolokat, vagy magát a párkányt.
 4. Dugókat helyezünk a szerkezet szélére.

További fülekre van szükség a mennyezet nyújtásához. Figyelembe kell venni törékenységüket, finomságukat. Telepítés előtt lehetőség van fa tartók lefektetésére. Vagy hozza közel a mennyezetet a gipszkarton fülkéhez, amelybe a párkány el lesz rejtve.

Alapozó rúd felszerelése

Alaprúd felszerelése - mennyezeti párkány felszerelése gipszkartonra és feszített mennyezetre

 • Vasbeton padlók. A felújítási szakaszban nincs szükség további tervezésre. A legnépszerűbb mód.

  A párkány rögzítése a beton mennyezethez

  Mennyezeti párkány beépítési technológia beton mennyezeten

Szükséges eszközök

 1. Tipli. Pillangó - akkor nyílik meg, amikor önmetsző csavart csavarnak be. Esernyő - a kiemelkedések kinyílnak, amikor a gipszkarton és a fal közötti üregbe ütköznek. Csavar - dübel és önmetsző csavar egyszerre van becsavarva. Vannak műanyag, vas. A választásnál figyelembe kell venni a függönyök súlyát. Vas megbízhatóbb.
 2. Lyukasztóár.
 3. Csavarhúzó.
 4. Szint.
 5. Gumi kalapács.

Fontolja meg, milyen lépéseket kell végrehajtani.

 1. A párkány egy darabból álló szerkezetbe helyezése.
 2. Felvázoljuk a fúrás helyeit.
 3. Lyukakat lyukasztani egy lyukasztóval.
 4. A mennyezetre függönyt vagy konzolt alkalmazunk.
 5. Tiplikkel rögzítjük.
 6. Feltesszük a kupakokat.

Az összes folyamat utolsó szakasza a teljes szerkezet díszítése, ha van ilyen.

Felszerelés zárójelekkel

Ha a párkány felszerelése a mennyezetre nem lehetséges, akkor azt konzolok segítségével rögzítik a falhoz

Néhány gyártó deklarálja az ilyen rögzítési módszereket: ragasztó, scotch szalag. A mesterek lényegtelennek, egészségre veszélyesnek tartják őket. Idővel előfordulhat, hogy nem támogatják a függönyök súlyát, megsérülnek a családtagok, ha leesnek. Nincs értelme ezeket a lehetőségeket részletesebben megvizsgálni.

A mennyezeti függönyök zsinórral vannak felszerelve. Lehet egyenes élű. Horgokkal, "ruhacsipeszekkel", tépőzárral kapaszkodnak. Rendeléskor vegye figyelembe az ereszen megadott rögzítési módszert.

A mennyezeti függönyök kiváló választás hálószobák és előszobák számára. Erősségüknek köszönhetően ellenállnak a díszítő elemek bármilyen súlyának. A megfelelő anyag kiegészíti a szoba összbenyomását.

Falmodellek: fajták, telepítés

Függöny falra szerelési lehetőségei, ismertebb nevén bagett. Alkalmas közepes, nagy távolságra a padlótól a mennyezetig. A fenti anyagokból készülnek.

Külső kritériumok szerint a következőket különböztetjük meg.

 1. Húr, profil, bagett. Hasonló a mennyezeti függönyökhöz. Ne bújjon fülkékbe. A falhoz rögzítve.
  Falhúr karnis

  Egyszerű és szinte láthatatlan falra szerelhető húros karnis

  Alumínium profilú párkány

  Alumínium profilú párkány függöny falra szereléséhez

 2. Súlyzó. Különböző alakú zárójelekhez rögzített csövek. Átmérővel megkülönböztetve.

  Fa rúd karnis

  Fából készült függönyrúd eredeti függönykapcsokkal

 3. Kombinált. Kombináljon egyszerre több típust.
 4. Japán függönyökhöz. Két-öt csík, amelyek mentén sima, egyenes szövet "csúszik" a vászon teljes hosszában.

  Karnis a japán függönyökhöz

  A kétsoros párkány vezetőpályákkal van felszerelve, amelyeken a japán függönyök vásznai futnak

 5. Karimák redőnyökhöz. A mennyezethez, a falhoz, az ablaknyíláshoz rögzíthető.

  Római függönyrúd

  Karnis a római redőnyök ablakra való felszereléséhez

A rögzítési módszerek teljesen összhangban vannak a mennyezeti párkányokkal. A különbség az, hogy falra vannak szerelve. Számos dekoratív tipp: lándzsák, levelek, golyók, lándzsák.

Ez a kialakítás lehetővé teszi a vászon rögzítésének különféle típusainak használatát: hurkok, nyakkendők, fűzőlyukak.

Melyik függöny jobb: mennyezeti vagy fali függöny? Nincs egyetlen válasz. Mint már jeleztük, minden a mennyezet magasságától, a függönyök súlyosságától, a kívánt végső hatástól függ.

Mennyezet, fali függöny méretei: mit kell figyelembe venni?

Mindenféle változat létezik mind hosszában (akár több méterig), mind szélességében. Minden típushoz vannak alapvető kiválasztási kritériumok.

 1. Várható eredmény: csak takarja le az ablak területét. Körülbelül 15-25 cm-t adunk az ablak szélességéhez.
 2. Eredmény: vizuálisan szűkítse az ablakot. Karnis pontosan a nyílás mentén.
 3. Eredmény: nagyítsa ki az ablakot. Legalább 25 centiméterrel hosszabb.

A szélesség a sorok számától függ. Átlagosan két és tíz centiméter között mozog. Ezt a tényezőt figyelembe kell venni a mennyezeti opciók rések kialakításakor.

A minimális távolság a faltól (falra szerelés esetén) 20-25 centiméter.

Mit függesztenek függönyök?

Inkább a formatervezés újdonsága mozog a fajtákban. Nem különböznek a falitól. A konzolok, tartók telepítése nem a falhoz, hanem a mennyezethez vezet. Megjelenik egy "lebegő" függöny illúziója.

A rögzítési módszerek, a szakaszok teljesen hasonlóak a korábban leírtakhoz.

Előző

Következő