Hogyan függeszthetünk függönyrudat a falszerelvény tartozékaira

A ház vagy lakás felújítási munkáinak utolsó szakasza általában ablak textilek - függönyök, függönyök és függönyök - vásárlása. De ahhoz, hogy ezek a díszek harmonikusan kiegészítsék a dizájnt, valamivel rögzíteni kell őket a falon.

Ablakpárkány díszítésre

Az ablakpárkány a belső dekoráció fontos eleme

Mielőtt a függönyrudat a falra akasztaná, pontosan meg kell jelölnie a felületet, és figyelembe kell vennie az összes jelentős méretet. Minden párkánytípusnak megvan a maga telepítési módszere, amelynek be nem tartása a fal vagy az ablak textíliájának károsodásához vezethet. A cikk részletesen leírja, hogyan kell függeszteni a függönyt az összes szabály és előírás szerint.

Melyek a párkányok?

Általában az ablakpárkány a felerősítésének helye szerint van felosztva. Tehát megkülönböztetik:

 • fal;

  Kerek falú párkány

  Kerek falú párkány króm elemekkel

 • távtartó;

  Az eredeti típusú függönyrudak - távtartó modellek, amelyek kialakítása teleszkópos rúd, amelynek hossza állítható

 • mennyezet;

  Mennyezeti párkány

  A függönyök mennyezeti párkánya vizuálisan tágítja a teret és belső dekoráció

 • ablak.

  Ablakpárkány

  A mini-párkány vagy az ablakpárkány közvetlenül az ablakkerethez van rögzítve, és a szobák díszítésére szolgál

A távtartó típus valójában egyfajta fal. Távtartó szerkezetű teleszkópos csőnek köszönhetően megtartja a súlyát. Az egyik átmérőjű cső a másik belsejében van. A rugók, valamint a szálak formájában történő befejezés jelenléte lehetővé teszi egy ilyen párkány rögzítését lyukak fúrása nélkül. A rendszer egyetlen hátránya a kis terhelés. Ilyen függönyre csak egy vagy két tüll lógható.

Az ablak típusú függönyöket olyan kis függönyökhöz tervezték, amelyek közvetlenül az ablakkereten ülnek. A kialakítás népszerű változata a "kávézó" párkány.

A leggyakoribb típus a falra szerelhető függöny. Használatuk lehetővé teszi a függönyön lévő kampók közötti távolságok helyes elosztását, harmonikusan kiegészíti a belső kialakítást, és gazdaságosan felhasználja a szoba terét is.

Melyek a fal párkányai?

 1. Egy sor.

  Egysoros függönyrúd

  Az egysoros függönyrúd bármilyen hosszúságú lehet, és felhasználható több függönyvonal elkészítésére

 2. Dupla sor.

  Kétsoros falú párkányok

  A kétsoros falfüggönyrudak azok számára alkalmasak, akik függönyöket és függönyöket akarnak az ablakokra akasztani

 3. Három vagy több sor.

  Háromsoros falikarnisok

  A háromsoros falikarnisok függönyök, függönyök és lambrequinek összetett textil kompozícióihoz alkalmasak

A külön lógó tüllek, portékák száma, valamint a lambrequin jelenléte a sorok számától függ.

Tervezésük szerint vannak profilos, egyenes és húr szerkezetek. A gyártás anyaga változatos - lehet olcsó műanyag és drága fafajta, valamint kovácsolt fém.

A profil karnisok kialakítását U alakú profil jellemzi, amelyen belül horgokkal vagy kapcsokkal ellátott vezetők vannak a függönyök rögzítésére

A profilszerkezetek egy vezetősínnel rendelkeznek, amelyet tipli szegekkel rögzítenek a mennyezethez. Ha a felfüggesztést a falra tervezik felszerelni, akkor további konzolokat vásárolnak. Műanyag bagettet használnak dekoratív dekorációként az ablak textilek ilyen típusú felfüggesztéseihez. Két funkciót végez egyszerre:

 • közvetlenül dekoratív (mivel kiegészíti a belső stílus általános stílusát);
 • elrejt egy nem egészen szép gumiabroncsot egy külső szemlélő szeme elől.

A fa bagettek nagyon szépek. Speciális számítógépes gépeken vannak faragva, numerikus algoritmussal. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy tökéletesen egyenletes mintákat készítsen a legbonyolultabb formákból.

Baguette párkány

A baguette párkány fő jellemzője egy dekoratív csík jelenléte, amely elrejti a függönyök rögzítésének helyét

Az egyenes függönyök kerek és téglalap alakú csövek formájában készülhetnek. Minden attól a helyiség kialakításától függ, amelyben a terméket vásárolják.

A legegyszerűbb rúdmodell egy rúd vagy cső, amelyet zárójelekkel rögzítenek a falhoz, vagy akasztókkal a mennyezethez

Anyaga általában fa és fém. A profiltermékeket leggyakrabban PVC műanyagból (polivinil-klorid) állítják elő. De vannak alumínium vezetők is. Itt a választás függöny függvényeinek súlyosságától, valamint magától az ablak textíliától függ. Ennek megfelelően, minél nehezebb a függöny, amit felakaszt, annál erősebbnek kell lennie a párkánynak (azaz alumínium a nehéz textíliákhoz).

A hétköznapi, egyenes függönyfogasok mellett ívelt termékeket gyártanak. Az ilyen konstrukciók pótolhatatlanok a modern lakásépítészet szempontjából. Az ívelt akasztók kényelmesen használhatók a kiugró ablakokhoz és a nem szabványos fali elrendezésű szobákhoz.

Öblös ablakpárkányok

Rúdfüggöny rudak öbölablakokhoz

Hogyan függeszthetünk függönyrudat a falra?

A párkány hosszának megválasztása

A párkányt olyan hosszúnak kell választani, hogy a teljesen nyitott függönyök kinyissák az egész ablaknyílást

Első pillantásra nem nehéz a függöny falhoz rögzítésének kérdése. Mi lehet ennél könnyebb: átfúrni a falat és ennyi. De a valóságban minden sokkal bonyolultabb. Figyelembe kell venni a helyiség geometriai paramétereit, amelyek nagyon gyakran messze vannak az ideáltól. Fontos szerepet játszik továbbá a felület rögzítéséhez szükséges anyag, amelyre a rögzítőket tervezik, valamint a világnak az az oldala, amelyre az ablakok néznek.

Karnis magassága

Kiszámoljuk a karnis megfelelő magasságát

Tehát foglaljuk össze. Mi befolyásolja a felfüggesztés telepítését?

 1. A szoba méretei és geometriai paraméterei.
 2. Karnis típus.
 3. Felület anyaga.
 4. Ablak textil típusa, súlya és mennyisége.
 5. A világnak az az oldala, amelyre a szoba ablakai néznek.
 6. Az ablakpárkány jelenléte és kiemelkedésének mérete az ablakhoz képest.
 7. A fűtőtest jelenléte.

Fontos! Mielőtt folytatná a függönyök felfüggesztett szerkezetének telepítését, ismerje meg az anyagot annak a felületnek a gyártásához, amelyhez rögzíteni kívánja. Ez határozza meg a kötőelemek választását, valamint számukat.

A telepítés alapvető paraméterei

A párkány rögzítési helyének meghatározásának fő paraméterei

Az első lépés a legszélsőségesebb tüll és az ablaknyílás közötti rés eldöntése. Itt a leginkább kiálló felületre hívják fel a figyelmet. Általában ez egy ablakpárkány vagy fűtőelem. A helyiség minden építési szabálynak és követelménynek megfelelő javításakor az ablakpárkány szélességének nagyobbnak kell lennie, mint a nyitott ablak éle, és a fűtőtestet pontosan a lejtő alatt kell felszerelni. Ezért a behúzást az ablakpárkányról hajtják végre.

Nem minden lakásban az ablak geometriája a GOST szerint készül. Sőt, a modern építkezés hazánkban az európai trendeknek köszönhető. Innen veszik a kezdet és az építési szabályzatokat is, amelyek egyértelműen eltérnek a hazánkban elfogadottaktól. Ezért a legkülső (általában tüll) függöny és az ablak egy része közötti rés meghatározásakor egyszerre vegye figyelembe ezt a három távolságot:

 • az ablakpárkányról;
 • akkumulátorból;
 • nyitott ablakból.

A minimális hézag 7-10 cm.

A következő lépés az, hogy figyeljen a fal és a mennyezet geometriájára. A függönysínnek szigorúan párhuzamosan kell lennie az ablakkal ellátott mennyezeti kötéssel. Ezzel az elrendezéssel a szoba vizuális tulajdonságait helyesen fogják megfigyelni.

Mérések elvégzése

Mérések végrehajtása függönyrúd és függöny kiválasztásakor

Tanács. Ügyeljen arra, hogy az akasztót vagy annak tartóit a mennyezettel párhuzamosan helyezze el.

Ehhez lépjen vissza a mennyezetről ugyanolyan távolságra minden konzolhoz, és jelölje meg a lyukakat.

Lyuk jelölés

Megjelöljük a falon azokat a helyeket, ahol lyukakat készítenek

A behúzás magassága a szoba fényerejétől függ. Ha a hálószoba ablakai dél felé néznek, akkor a nap folyamán sok nap lesz: ebben az esetben jobb, ha a függönyt majdnem a mennyezet közelébe akasztjuk (elég lesz 5 cm-es behúzás). A szoba északi elhelyezkedésével a behúzás akár 15 centiméterre is növelhető.

Lyukak készítése

Lyukak készítése a konzolokhoz fúróval

A függöny felszerelése a telepítés előtt

Telepítési útmutató

Díszítő elemekkel ellátott fém karnis szerelési útmutatója

Mielőtt a függönyrudat a falra akasztaná, teljesen össze kell szerelni a padlón. A leggyakoribb kialakítás egyenes akasztó, amely a következőkből áll:

 • fém vezető (keresztgerenda);
 • konzolok;
 • gyűrűk vagy ruhacsipeszek a függönyök rögzítésére;
 • dugók;
 • dekoratív testkészletek;
 • kötőelemek.

A gyűrűk és a ruhacsipeszek hiányozhatnak. Ehelyett az egyes függönyökre, tüllre vagy lambrequinre hurkokat varrnak, amelyeken keresztül a keresztlécet átfűzik.

Először gyűrűket helyeznek a rúdra (ha vannak). Ezután a konzolokat rögzítik. Ez utóbbi helye a termék gyártótól függ. Néhány vállalat kompatibilis réseket biztosít a zárójelben és a keresztlécben, hogy a két elem könnyen összekapcsolható legyen. Más modellek tetszőleges helyen vannak rögzítve. Mindkét esetben a rögzítést speciális csavarokra hajtják végre.

A tartó felszerelése után folytassa a dugók és a felfüggesztés dekoratív alkatrészeinek felszerelését. Leggyakrabban a díszítéseket fém kovácsolás és fafaragás formájában készítik. A telepítés megkönnyítése érdekében dugókkal vannak kombinálva.

Rögzítjük a zárójeleket

Rögzítjük a zárójeleket a kiválasztott helyeken

Tanács. A fémből kovácsolt termékek kiválasztásakor ügyeljen a felületre. A függöny szép megjelenésének hosszú ideig történő megőrzése érdekében alapozóval vagy speciális ellenálló festékkel kell kezelni. Meg kell jegyezni, hogy a hamisított csavart alkatrészeket nehéz egyedül festeni.

A dugók rögzítése, valamint a fal megjelölése után folytathatja a felfüggesztés rögzítésére szolgáló furatok fúrását.

Karnis a zárójelben a falhoz

Speciális konzolokra szerelt karnis

Hogyan szereljük fel a konzolt a falra?

Falra szerelési sémák

A profil-párkány falra szerelési rajzai

A falhoz (valamint a mennyezethez) történő rögzítés sorrendje minden esetben azonos. Az egyetlen különbség a kötőelemek megválasztása, ami viszont a fal anyagától függ.

Mennyezet szerelése

Profil karnisok felszerelése a mennyezetre

Itt van, milyen anyagból készülhet a fal.

 1. Tégla.
 2. Hamupipők.
 3. Gázszilikát tömbök.
 4. Vasbeton födémek.
 5. Fagerendák.
 6. Gipszkarton burkolat.
 7. Gipsz réteg.

Az utolsó két pont természetesen nem lehet jelen a lakásban, mint a falak független anyaga. De befejező rétegként - könnyen. Ablak textíliák falra történő felfüggesztésének telepítésekor a rögzítés legjobb alapja a fa, beton vagy származékai. Gipszkarton vagy lenyűgöző gipszréteg jelenlétében az utcán tapasztalatlan embernek értetlenül kell lennie.

A konzolok tégla vagy beton alapra történő rögzítéséhez közönséges tipli szegek alkalmasak. A rögzítőelem átmérőjét, valamint mennyiségét a termék súlya és a rajta lévő textíliák alapján választják meg. Ennek megfelelően, minél nagyobb a súly, annál nagyobb átmérőjű csapokat kell vásárolnia. Horgonycsavarokra még "különösen súlyos esetekben" is szükség lehet. Fémből készülnek, ezért nagy terhelést hordoznak.

Beton mennyezeti párkány

Mennyezeti párkány felszerelése beton mennyezetre

A nagy függönyformátumokhoz horgonyokat kell telepíteni. Például a panorámaablakok japán csúszószerkezeteinek lenyűgöző súlyuk van acél alapjuk, valamint automatikus csúszó hajtásuk miatt. Ebben az esetben nem lehet megtenni kiváló minőségű kötőelemek nélkül.

De a közönséges tiplik nem alkalmasak gipszkarton lapokhoz. Itt külön legördülő rögzítőelemeket kell vásárolnia. Tökéletes egy pillangótüske. A megnövekedett rögzítési sík miatt a gipszkarton nem deformálódik jelentős terhelés alatt. De nehéz tárgyakhoz továbbra is ugyanazokat a horgonyokat kell használnia. Ebben az esetben a munka sorrendje a következő:

 • gipszkarton lapot fúrnak fán vagy fémen a fal tövéhez;
 • a gipszkarton teljes áthaladása után a fő falat kő vagy beton fúróval fúrják a horgony méretéig;
 • az egész szerkezet egy konzolon keresztül egy fém dübelbe van rögzítve.

Ügyeljen arra, hogy ne felejtse el, hogy a horgonynak teljes hosszában be kell mennie a betonfalba. Ezzel a módszerrel a szerkezet megbízhatósága magas lesz.

A legkellemetlenebb eset egy vastag réteg régi vakolat jelenléte, amelyet szintén egy ujj érintésével öntenek. Nagyon problémás valamit rögzíteni egy ilyen falban, nem beszélve a nehéz függönyről. Itt két lehetőséged van.

 1. Használjon horgonyt a fal tövében.
 2. Erősítse meg a vakolat réteget speciális vegyületekkel.

Ha egy könnyű tüllöt akarsz felakasztani a konyhába, akkor nem szükséges a falat téglává fúrni. Csináld a következőt:

 • fúrjon nagyobb lyukat a tipli számára (2-3 mm);
 • helyezze be a tiplit, az üreget folyékony körmökkel lezárva;
 • hagyja a keveréket megkeményedni;
 • rögzítse a konzolt.

Ez egy nagyon megbízható módszer a szuszpenzió laza gipszrétegben történő rögzítésére.

De ha az ablaknyílás (lambrequin, függöny stb.) Teljes értékű kialakításáról beszélünk, akkor itt csak a horgonyok segítenek. Az eljárás megegyezik a gipszkarton telepítésével. A telepítés befejezése után a vakolat hiányosságait cementhabarccsal vagy cserépragasztóval kell törölni.

A párkány rögzítése a feszített mennyezethez

A karnis rögzítésének menete a feszített mennyezethez

Függönyök rögzítése két ablakhoz

Nagyon gyakran kérdezik az emberek: "Ha egy ablakban 2 ablak van, hogyan lehet függönyt felakasztani 1 karnisra?" Nincs különösebb különbség, ha a felfüggesztést két szomszédos ablaknyílásra telepítik egy helyett. Itt figyelnie kell a szoba méretére. Ha a szoba kisebb, és vizuálisan meg akarja nagyítani, akkor jobb, ha minden ablaknyíláshoz külön karnis van felszerelve.

De nagy helyiségeknél, különösen ha magas mennyezetek vannak, egy szilárd felfüggesztés felszerelése heves nagyszerűséget kölcsönöz a helyiségnek.

A telepítés folyamata megegyezik egy nyitáséval. Tartsa meg az összes jelentős távolságot. Ha egy darab eresz beépítését tervezi, vegye figyelembe a rúd hosszának megfelelő zárójelek számát. Két méterenként 2 zárójelnek kell lennie. Vagyis, ha a keresztléc hossza 3 méter, akkor három rögzítőelemnek kell lennie a falhoz.

Utasítások függönyrúd cső formájában történő felszereléséhez

A cső alakú párkány önálló telepítése

Bontási szabályok

Ha el kell távolítania egy régi függönyfüggesztőt, akkor néhány szabályt be kell tartania.

 1. Először távolítsa el a függönyt a gyűrűkről, a ruhacsipeszekről vagy a kampókról.
 2. Ezután óvatosan csavarja ki a csavarokat, ügyelve arra, hogy ne érjen a konzolok oldalához.
 3. Az utolsó csavar kicsavarása után a felfüggesztés szabadon eltávolítható.

A szétszerelés a legjobb együtt. Így garantáltan megtartja a terméket.

Ha új párkányt akar felakasztani, akkor a lyukakból ki kell fúrnia a régi tipliket, és a falat cementhabarccsal kell lezárnia.

Nézzen meg egy válogatott fotót alább, amelyek a függöny falakhoz való rögzítésének különféle módszereit mutatják be.

A függöny akasztók falakra történő rögzítése különböző eseteknek tudható be. Az olyan feszített mennyezetek jelenléte, amelyek nem teszik lehetővé a konzolok rögzítését a bevonat integritásának károsítása nélkül, az ablakszövetek helytelen sorrendje - ezek a hiányosságok könnyen kiküszöbölhetők a falra szereléssel.

Előző

Következő