Rejtett függönyrudak tervezési módszerei, hogyan lehet úszó függönyt készíteni

A belső tér harmonikus lesz, feltéve, hogy a legapróbb részletekig átgondolt. A lakóépület belső terének megalkotásakor a vonzó kialakítás egyik fő eleme az ablaknyílások kialakítása. A függönyök szerepét aligha lehet túlbecsülni. Hangsúlyozzák a ház stílusát, védenek a kíváncsi tekintetek és a napfény ellen. De nem mindig a függöny minden eleme harmonikusan illeszkedik a kialakításba. Leggyakrabban nehézségek merülnek fel a párkánynál. Gyakran el akarja rejteni, láthatatlanná tenni. Ebben az esetben rejtett függönyrudat kell használnia. Láthatatlanná teszi a tervezés funkcionális részét, elrejti a falak néhány hiányosságát, és lehetővé teszi, hogy minden figyelmünket gyönyörű, fényes függönyökre összpontosítsuk. A mennyezeti függönyök rejtett párkányának elkészítését és felszerelését ebben a kiadványban részletesebben leírjuk.

Stretch mennyezet egy bézs függönnyel ellátott szobában

A belső esztétika néha felesleges részletek hiányát vonja maga után.

Gyönyörű hálószoba függönyökkel egy rejtett párkányon

Ha a párkány nem látható, minden figyelmet fordítunk a függönyök szépségére

A tervezés rövid leírása, előnyei

A karnis általában egy speciális fülkével van lezárva. Elrendezését, tervezési jellemzőit előre meg kell tervezni - még a mennyezet befejezésének szakaszában is. Egy fülkében elrejtheti a függöny összes nem kívánt funkcionális részét, beállíthatja a háttérvilágítást, létrehozhatja az úszó függöny hatását.

Műanyag párkány a mennyezeti fülkében

A fülke tér nem igényel különleges befejezést, továbbra is függönyök rejtik el

Húr karnis a mennyezet fülkéjében

Bármilyen kényelmes kialakítású párkány alkalmas a függönyök titkos rögzítésére

Jegyzet! Ha nem lát előre rést előre, akkor a jövőben le kell szerelnie a dekoráció egy részét, meg kell változtatnia a feszültség szerkezetét, vagy ki kell találnia egy díszítő elemet a felfüggesztés elrejtésére.

Rugalmas párkány a nappali mennyezeti mélyedésében

A fülke méretei attól függenek, hogy milyen szerkezetet kell elhelyezni benne.

Mikor kell használni?

Mikor kell függönyt elhelyezni a szegélyléc mögött, egy speciális fülkében? Ennek két objektív oka van.

 1. Funkcionális szükségszerűség. Ilyen igény merül fel a mennyezetű szobákban. A film felületére tilos merev szerkezeteket felszerelni, a párkány falra szerelt változatai sem alkalmasak. A legegyszerűbb módja egy speciális fülke biztosítása a telepítés szakaszában. Méreteit egyedileg határozzák meg.

  Izzófüggönyök egy rejtett párkányon a hálószobában

  Úgy tűnik, hogy ennek a függönynek a fonalai egy feszített mennyezetből folynak, nyitott típusú párkányzattal, ez a hatás nem érhető el

 2. Belső preferenciák. A szokásos függönyrudak régóta elvesztették népszerűségüket. Nehéz beilleszkedni a modern belső stílusokba. Ma divatos az ablakokat a mennyezetről áramló szellős függönyökkel díszíteni. Ez a hatékony tervezési technika különösen fontos a minimalizmus, a modern, a loft stílusok esetében.

  Nappali kialakítás függönyökkel egy rejtett párkányon

  Ha a párkány nem egyezik a tér stílusával, egyszerűen elrejtheti

Előnyök

A legfontosabb előny az esztétika. Mennyire vonzó és szokatlan az úszó függöny, cikkünk fotói mindenki számára meggyőződhetnek. A zárt akasztók elfedik a fal nem vonzó részeit, vizuálisan beállítják a mennyezet magasságát, és lehetővé teszik a design könnyű megvilágítással történő díszítését.

Rögzítő függönyök az álmennyezet fülkéjében

Az alacsony mennyezetű helyiségekben a függönyök rejtett rögzítése megfelelő

Lehetőség az ablak távolságának beállítására. Néhány apartman széles ablakpárkányokkal rendelkezik. Ebben az esetben a függönyök falra szerelési lehetősége abszolút nem megfelelő. A szövet a mennyezetre helyezhető a nyílástól bármilyen távolságban - az ablakpárkány tetszőleges szélességéhez.

Bézs színű hálószoba erkélyajtóval

A függönyök résbe helyezése megszünteti a függönyrúd és a kiegészítők kialakításának megválasztásának problémáját

Hangsúlyos figyelem a dekorációra. A nem egészen vonzó kötőelemek nem vonják el a figyelmet a gyönyörűen folyó anyagról. Még a fülkébe telepített háttérvilágítás sem fog nagy figyelmet felhívni magára. Csak kissé hangsúlyozzák a textilösszetételt.

Belső világítás rejtett párkánnyal a hálószobában

A világítás könnyen egyedi hangulatot teremthet a hálószobában

Keskeny hálószoba teljes falfüggönyökkel

A teljes hosszúságú sötétítő függönyökkel egy keskeny szoba vizuálisan szélesebb lesz

Rejtett mennyezeti párkány opciók

Az álcázásnak két lehetősége van:

 • egy speciális fülkében;
 • maszkolás bagett mintákkal.

Az első lehetőség egy mélyedés megépítését jelenti egy feszített mennyezetben vagy egy gipszkarton mennyezetben. A függönyök optimális fülke egyedi méretekkel rendelkezik. Több kritériumtól függenek: az ablakpárkány szélességétől, a függöny jellemzőitől, maga a felfüggesztés méreteitől (több csíkja is lehet). Az árok mélysége általában szokásos - négy és tizenöt centiméter között. A mélység a mennyezet szerkezetének jellemzőitől függ.

Műanyag függönyrúd függönyökhöz a mennyezeti fülkében

Az álmennyezet felszerelésekor rést lehet biztosítani

DIY dekoratív fülke párkányhoz

Készíthet külön szerkezetet is, amely csak magát a párkányt takarja

Ha nem akar függönyfüggönyt felszerelni, igénybe veheti a szokásos rögzítési módot - falat. Ugyanakkor a csúnya szuszpenziót dekoratív bagettek leplezik. A dekoratív fedvények képesek lesznek a kötőelemek fedésére, a belső tér díszítésére, telepítésükhöz nem szükséges erőfeszítés. Ez a tervezési módszer a klasszikus minták esetében releváns.

Készítsen el egy rejtett kardánt

Az eresz bezárásához a legegyszerűbb módszer gipszkarton árok készítése. Ehhez előzetesen ismernie kell a függönyök jellemzőit, a párkány hosszát, szélességét.

Séma a rejtett mennyezeti párkány résének méretének kiszámításához

A fülke szélességének kiszámítása

Készítsen elő néhány eszközt, anyagot is:

 • építési szalag;
 • gipszkarton lap;
 • hosszú fém vonalzó;
 • kés cserélhető pengékkel;
 • nagyoló sík;
 • mennyezet, vezetőprofilok;
 • csavarhúzó;
 • önmetsző csavarok.

Először el kell készíteni a gipszkartont. A kívánt méretű csíkokra vágjuk - négy és tizenöt centiméter között. Gipszkartont vágunk késsel.

Miután elkészítette az üres részeket, elkezdheti a mennyezet, a vezetőprofilok telepítését. Ezek közül meg kell építeni egy fém fülke keretet. A profilok a jelölések szerint vannak rögzítve. A plafonra szokásos ceruzával, festékzsinórral alkalmazható. Rögzítéskor betartunk egy szabályt - a tiplik lépése legalább 60 centiméter.

A mennyezeti fülke alapprofiljának telepítése

Először az első profilt szigorúan a jelölés szerint telepítik

A mennyezeti párkány réstervének építése

Ezután a keretet rövid jumperekből és egy alsó profilból szerelik fel

Ezután kialakítjuk a doboz oldalait. Ehhez előkészített gipszkarton lapokat használunk. A lepedőket legalább tizenöt centiméteres lépésekben rögzítjük. Ezután a végoldalakat hasonló módon szereljük fel. Síkkal dolgozzuk fel őket. A végén a doboz alja fel van varrva.

Gipszkarton fülke keret rejtett párkányhoz

A doboz készen áll a gittre, amelyet megerősítő hálóval hajtanak végre

Ezt követően foglalkozhat a dekoratív alkatrész tervezésével. A doboz lehet gitt, festett, tapétával összeragasztva.

Fotó a nappali mennyezetén lévő fülkéről függönyrúd rejtett telepítéséhez

A piszkos munka befejezése után kijavíthatja a párkányt

Karnis kiválasztása

A titkos párkányok megválasztása általában egy szerkezet kiválasztásában áll három fő szempont szerint: a függönyök súlya, az ablaknyílás hossza, a csíkok száma. A kiválasztás során figyelembe kell venni azt az anyagot is, amelyből a felfüggesztés készül.

Narancssárga függönyök a hálószobában egy rejtett párkányon

Először el kell döntenie a függönyök kialakításáról, majd válassza a párkányt

Fülkék fülkék a hálószoba mennyezetén

Az egyes ablakok felett külön rés időigényes megoldás, de nagyon eredeti

Az anyagok típusait, a párkányok rövid leírását a táblázat tárgyalja:

A függönyrúd típusa a felhasznált anyag szerint rövid leírása
Fa Minden helyiséghez alkalmas. Különösen jól harmonizálnak a klasszikus, provence, country stílusokkal. Leggyakrabban fából készült modelleket helyeznek el a gyermekek hálószobájában. Ezeknek a helyiségeknek mindig magas a környezeti követelménye. A fa fogasok ellenállnak a nagy terhelésnek.
Műanyag A modern műanyag sokáig nem sárgul, környezetbarát, tartós. A megfizethető ár egy másik fontos előny. A könnyű függönyökhöz általában műanyag modelleket választanak.
Fém Különböző formájúak, nagy szilárdságúak, és képesek ellenállni a hatalmas terheléseknek. Ideális nehéz, többrétegű függönyök függesztéséhez.
Húr Ideális könnyű, szellős tüllekhez. Ezek egy fém húr. A párkány kialakítása a lehető legegyszerűbb, sokáig tarthat. A fő feltétel az, hogy ne függesszen nehéz függönyöket a húrokra. A nagy terhelés miatt a húr hajlani kezd az idő múlásával.
A mennyezeti párkány műanyag profilja az ablak előtti fülkében

A leggyakrabban használt opció a műanyag profilos sín, amelyet csak néhány centiméter mély fülkében lehet elrejteni

Hogyan lehet elrejteni a felfüggesztéseket mennyezeti lábazattal: fotók, példák

A faldekoráció néhány hibájának elhárításához elrejtheti a felfüggesztést egy hagyományos mennyezeti lábazattal. Ehhez azonban alapvető ismeretekre van szükség a szegélylécek mennyezetre történő felszereléséhez. Először fel kell vennie magát az alaplapot. Szélesnek kell lennie, felül lapos felülettel, hogy a mennyezethez rögzíthető legyen.

A mennyezeti párkány maszkolása szegélylappal

Ha a függönyöket a mennyezeti párkányra függesztik, akkor elég egyszerű létrehozni egy rejtett párkány illúzióját egy közönséges szegélyléc segítségével.

Mennyezeti szegélylécek párkány díszítéshez

Erre a célra habosított poliuretánból, habosított polisztirolból vagy duropolimerből készült termékek alkalmasak.

Jegyzet! A mennyezet lábazata fontos dekoratív szerepet játszik a belső térben. Kialakításának, színének, díszének összhangban kell lennie a szoba általános stílusával.

Mennyezeti párkány dekoráció poliuretán formázással

A lábazat biztonságos rögzítéséhez függőleges alapot kell felszerelni csík formájában

Fali párkány dekor mennyezeti lábazattal

A kialakításnak teljesen el kell rejtenie a függöny rögzítő elemeit

Ezután ragasztót kell vásárolnia a poliuretán termékek rögzítéséhez. A lábazatra kell felhordani, a vásznat szorosan a mennyezethez kell nyomni. A ragasztó elég gyorsan kötődik és biztonságosan rögzíti a terméket. A szegélylécet az eresztől rövid távolságra rögzítik. Ugyanazokat a szegélyléceket kell elhelyezni a szoba teljes kerületén. Akkor a kialakítása szilárd, harmonikus lesz.

Az alábbiakban lásd a szuszpenziók elfedésének ilyen módszereinek fotópéldáit.

Pihenési hely a városi lakás nappalijában

Előző

Következő