Teleszkópos függönyrúd, falra szerelhető, csúszó, fúrás nélküli felszerelés

Manapság a függönyök teleszkópos párkánya elterjedt. Ez annak köszönhető, hogy űr típusú rögzítőelemei nem igényelnek telepítési munkát, maga a termék tartós és igénytelen a mindennapi használat során.

Teleszkópos fém párkány a fürdőszobában

Teleszkópos függönyrúd - egyszerű és funkcionális eszköz a függönyök gyors felakasztására

Hogyan néz ki egy csúszó függönyrúd: működési elv

Az ilyen típusú hatásmechanizmus meglehetősen egyszerű: kisebb átmérőjű csövet helyeznek egy nagyobb szakaszú csőbe, amelynek rugója van. A rúd végei gumihegyekkel vannak felszerelve, hogy megakadályozzák a csúszást. A falhoz úgy rögzítik, hogy a cső egy kisebb részét lecsavarják, amíg meg nem rögzül. A piac a színek széles választékát kínálja. Ez megkönnyíti az eszköz beillesztését a szoba belsejébe.

A csúszó típusú függönyrudas eszköz blokkvázlata

Csúszó teleszkópos párkány készüléke

A párkánymodellek típusai: jellemző tulajdonságok, elérhető átmérők, maximális hosszúság

Ennek a típusnak vannak jellemző előnyei és hátrányai:

profik. Mínuszok
Az egyszerűség és a gyors telepítés különbözik egymástól. Csak kis helyiségekben használható.
Alacsony termékköltség. Viszonylag alacsony súlynak ellenáll.
Különböző stílusokban használható. Pontos elhelyezést igényel a csúszás elkerülése érdekében.
Könnyű.
Szalag rögzítő függönyök egy kerek párkányon

A függöny rögzítési módjának kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy a fém függönyrudak dekoratív bevonata sokkal tovább fog tartani, ha szövet vagy műanyag gyűrűk csúsznak végig rajta.

A teleszkópos szerkezetek a következő kategóriákba sorolhatók:

Gyártási anyag

 • fém;
 • műanyag;
 • faipari.

A fém vonzóbbnak tűnik és hosszú élettartammal rendelkezik a műanyag és fa társaihoz képest, de a szerkezet nehezebb és merev rögzítőelemeket igényel.

Falra szerelhető teleszkópos acél párkány

A nehéz ereszeken a fal anyagától függően konzolok vannak rögzítve önmetsző csavarokkal vagy horgonyokkal

A függönyökhöz készült műanyag csúszó teleszkópos függönyrúd könnyebb, széles körben elterjedt és alacsony költségű, a rögzítés gyengébben befolyásolja a felületet, amelyhez csatlakozik, felvehet egy rudat fém vagy fa számára. A negatív szempontok közé tartozik a rövid élettartam és a megnövekedett szennyezés.

Fehér műanyag fürdőszobai függönyrudak

A rossz minőségű műanyag gyorsan sárgul és karcolódik, könnyen eltörik. Az olcsó műanyag függönyrúd csak ideiglenes megoldásként ajánlható, de egy megbízható gyártó terméke sokáig eltarthat

Fotó a kombinált teleszkópos párkányról

Kompromisszumos lehetőség lenne egy kombinált párkány, amelyben a tartórúd fémből, a csúcsok pedig műanyagból készülnek

A fatermékek nem annyira elterjedtek, de eredeti megjelenésükkel vonzanak. Az alap egy speciális kompozícióval van bevonva, amely megakadályozza az anyag szerkezetének változását Ön - nagyon vonzónak és esztétikusnak tűnik.

A függönyök rögzítésére szolgáló sorok száma

 • egy sor;
 • kettős sor.
Kék törülköző egy teleszkópos kétsoros párkányon

A kétsoros modellek kiválóan alkalmasak a fürdőszobára - függönyöket az egyik rúdra, a másikra törölközőket akasztanak

Ezek a termékek mind nappali, mind használati helyiségekben használhatók.

Szerelési módszer

 1. Távtartó típus. PVC anyagból készült függönyökhöz használják, nem igényel rögzítőelemeket.

  Könnyű függöny csúszó karnison

  A távtartó rögzítési módja nem igényel falfúrást

 2. Konzol típusa. A gém előre telepített konzolokra van felszerelve. Ez a típus különféle függönyök rögzítésére a nappali helyiségekben van felszerelve.

  Falra szerelhető párkány csúszó rúddal

  A konzolok falra vagy mennyezetre szerelhetők

 3. Ólomüveg típus. Kis átmérőjű, az ablakkeret profiljához van rögzítve és állítható hosszúságú. Ennek maximális hossza 3 méter lehet, átmérője 16-35 milliméter lehet.
Csúszó típusú konyhai ablak ólomüveg párkánnyal

Az ólomüveg párkány jól néz ki a "homokóra" függönyökkel, amelyeket a klasszikus belső terek kialakításánál használnak, valamint Provence, vidéki vagy kopott, elegáns konyhák díszítéséhez.

Egy ólomüveg teleszkópos párkány rögzítése a konyha ablakához

Az ólomüveg típusú kis függönyrudakat szalaggal vagy speciális konzolokkal rögzítik a kerethez

Jegyzet! Távtartó típusú rozsdamentes acél termékeket nem szabad csempézett felületekre felszerelni. A rúd mereven rögzítve van, ami károsíthatja a falat.

Különös figyelmet érdemel a függönyök teleszkópos függönye. A piacon találhat olyan teleszkópos modelleket, amelyek képesek méretet változtatni, ha erre szükség van. Ez megkönnyíti az illesztési folyamatot, megkönnyítve a telepítést.

Teleszkópos függönyrudacsövek

Maga könnyen megváltoztathatja a rúd hosszát a kívánt méretre

A konzolok közötti távolság a teleszkópos párkány felszerelésekor

Az ilyen karnis rögzítési pontjainak száma a meghosszabbított rúd hosszától függ

Kis átmérőjű fém csúszó függönyrúd szövetkarikákkal vagy zsanérokkal rögzíti a függönyöket. A rögzítés másik módja az, hogy a függönyöket további eszközök nélkül ráragasztják a rúdra. Hossza szerint egy ilyen rúd mérete 85-135 centiméter - ilyen határokig lehet meghosszabbítani a teleszkópos vezetőt. Az is lehetséges, hogy több szuszpenziót egybe szereljünk egy további konzol rovására. Ezzel akár 270 centiméteres hosszúság érhető el. Az ilyen típusú termékek falra vagy mennyezetre történő felszerelését konzolok segítségével hajtják végre, és ugyanúgy járnak el, mint a hagyományos függönyök. A fő különbség az, hogy a gém helyzete a faltól csak 25 milliméter.

Szatén függöny a fürdőszoba belsejében

A teleszkópos párkány kiválasztásakor figyelembe kell venni a függöny és az egész szoba kialakítását

A csúszó párkány fúrás nélküli felszerelésének leírása: utasítások a rögzítéshez, az ilyen rögzítés megbízhatóságának mértéke

A helyes felszereléshez a mozgó hegyek behúzásával vagy kihúzásával a hosszúság beállítása szükséges. Ennek eredményeként a hossznak két centiméterrel hosszabbnak kell lennie, mint a nyílás mérete, ahol a telepítés megtörténik.

A falak közötti távolság mérése teleszkópos párkány beszerzése előtt

Mielőtt teleszkópos párkányt vásárolna, meg kell mérnie a termék felhelyezéséhez szükséges felületek közötti távolságot. A csúszó modellek hossza a gyártó által meghatározott bizonyos intervallumra korlátozódik

A készülék rögzítéséhez a rugót egy kisebb átmérőjű csőre nyomva összenyomják, a függőleges falak közé helyezzük, majd elengedjük a rúd ezen részét, és a benne lévő rugó rögzíti a keresztlécet.

Előző

Következő