Sarok, teleszkópos, félköríves függönyrudak fürdőszobai függönyökhöz

Sarokfüggöny rúd fürdőszobai függönyhöz

A fürdők olyan konstrukciókkal vannak felszerelve, amelyek nemcsak haszonelvűek, hanem a tervezés részét képezik. Attól függően, hogy a függönyök függőleges rúdja a fürdőszobában van-e, vagy egyenesen, attól függ, hogy mennyire lesz megfelelő az adott helyiségben. Az összes függönytípus közül a legmegfelelőbbet, és ha lehetséges, ergonómikusat választják.

Sarok karnis fekete-fehér fürdőszobában

Sarok párkány függönyökhöz a fekete-fehér fürdőszoba belsejében

Fürdőszoba függönyrudak: cél és anyagok

A függönyöknek közvetlen gyakorlati feladata van - megvédeni a szobát a zuhany alól fröccsenő víz ellen. A helyiség függönypálcája úgy van felszerelve, hogy a padlót és a falakat a lehető legnagyobb mértékben megvédje a nedvességtől. Ehhez a következő anyagokat használják:

 • műanyag;

  Műanyag párkány

  Könnyű műanyag fürdőszobai függönyrúd az Ikea gyártótól

 • faipari;

  Fából készült párkány

  A fa belső részek tartósak, könnyen helyreállíthatók és cserélhetők

 • fém.

  Dupla króm karnis

  Dupla króm függönyrúd fürdőszobai függönyökhöz

A rozsdamentes acélból vagy alumíniumból készült sarok fürdőszobai függöny népszerű választás. Azonban a legtöbb apartman a legolcsóbb lehetőséget használja - egy műanyag csövet. Egyes modellek a kívánt szögre hajlanak, de az ilyen termékek a legkevésbé tartósak. A fából készült függönyrudakat manapság leggyakrabban használják a tervezési projektekben. Az anyagot úgy választják meg, hogy ellenálljon a nedvességnek és kellően sűrű legyen.

Változatos függönyrudak a fürdőszobához

A függönyrúd, amelyre a fürdőszobában van szükség, lehet egyenes, szögletes (sugarú, íves, ovális), göndör. U-szerkezetek is vannak a szabadon álló fürdők számára.

U alakú párkány

Loft stílusú zuhanykabin U alakú mennyezeti párkánnyal

A modern otthonokban alkalmazott rúdformák:

 • kerek;

  Kerek párkány

  Krómozott zuhanykabin integrált kerek függönysínnel

 • téglalap alakú (mint a függönyök a függönyökkel horgokkal);

  Sarokprofil párkány

  Sarokprofil párkány a skandináv stílusú fürdőszoba belsejében

 • húrok.

  Húr karnisok

  A húros karnisok egy vékony fémszalag, amely nem vonja el a figyelmet a függönyökről és magáról a fürdőszobáról

A telepítéskor vegye figyelembe a kád vagy a zuhany alakjának sajátosságait, valamint azt a vágyat, hogy a teret a zonális elv szerint határolják el - kombinált fürdőszobákban, tágas helyiségekben.

Sarokpárkány

Sarokpárkány

Sarok függöny rúd boho stílusú függönyhöz

Az L alakú vagy ívszerkezet ívelt cső. A függönyt úgy alakították ki, hogy bezárja a sarkot. A függöny oldalai aszimmetrikusak lehetnek, a bezárandó tér szélességétől függően.

Sarok ívelt párkány

A sarok ívelt párkány a kör egynegyede, amely a sarok mindkét oldalához kapcsolódik

A sarok eresz leggyakoribb anyaga a fém, mivel megbízható szerkezetre van szükség.

Alumínium párkány

Az alumínium tökéletesen ellenáll a nedvességnek és a vegyszereknek, valamint a hőmérséklet csökkenésének

A fürdőszobai sarokpárkányok speciális módon vannak rögzítve. Ha van utasítás, akkor pontosan követnie kell az utasításokat.

A párkány méreteinek kiszámítása

Az aszimmetrikus fürdő ereszének mérési sémája

Lépésről lépésre történő szerkesztés hiányában a következőket javasoljuk:

 • helyesen számolja ki a cső hosszát, vágja le a felesleges részt;

  Telepítési méretek

  Jelöljük a rögzítések helyeit

 • tegye a jeleket a jövőbeni rögzítés helyére;

  Szereljen modelleket

  Jelölő furatok a csavarokhoz

 • lyukakat fúrni;
 • szerelje a párkányt a dugókra és a csavarokra;

  Helyezze a rudat a tartókba

  Helyezzük a rudat a tartókba és rögzítjük

 • állítsa be a karimákat, a csavart és a fedőlapot ütközésig;
 • használjon további rögzítőelemeket, ha a tervezés megköveteli.

A sarokpárkányt függesztett tartókkal kell rögzíteni, előzőleg pontos jelöléssel.

Fontos! Kalapácsos fúróval nem ajánlott lyukakat készíteni a rögzítésekhez, csak fúrót használjon. A rögzítési pontokat nem a csempe illesztésénél, hanem magán a vásznon hozzák létre, hogy elkerüljék a hasadást.

Teleszkópos / csúszó párkány

Teleszkópos rúd

A teleszkópos rudat sok erőfeszítés nélkül könnyű felszerelni

Előre gyártott függönyök használata meglehetősen gyakori. Általában műanyag szerkezet, de vannak fém és fa is. Több egymás után összekötött csőből áll.

Teleszkópos gém diagram

Összecsukott és kibontott teleszkópos rúd rajza

A csúszó párkány lehetővé teszi a szerkezet kívánt hosszúságú beállítását. Leggyakrabban egyenes út van, de néha szöget is létrehozhat. A redőny vezérlésénél a kéznek szabadon kell mozgatnia a redőnyt a cső mentén, ezért az aljzatok minimális szélességűek, vagy az alkatrészek speciális szegmensekkel vannak összekötve.

A teleszkópos párkányt tartóval lehet felszerelni. Három rögzítési módszer létezik:

 • önmetsző csavarokon;

  Rögzítés önmetsző csavarokkal

  Az önmetsző rögzítés nagyon megbízható

 • ragadós tartó segítségével;
 • rugós lengéscsillapítóval.

  Szerelő rugó

  Teleszkópos párkányrögzítő rugó

A teleszkópos függöny telepítése néhány percet vesz igénybe, ez a legkönnyebben telepíthető kivitel. Az összes termék közül a műanyag a legolcsóbb.

Ha ezt az opciót használják, akkor ki kell számítani a gyűrűk és függönyök súlyát. A túl nehéz függöny meghajlítja a függönyt, és végül eltörhet. A műanyag teleszkópos rúd megerősítéséhez a mozgékonyság miatt nehéz felfüggesztéseket használni, ezért jobb, ha a sarokból előregyártott szerkezeteket más anyagból választják.

Félkör alakú párkány

A függöny nem szabványos alakját a megfelelő típusú fürdőkádakhoz használják - kerek, sarok, göndör.

Félkör alakú fürdőszobai párkány

Az ívelt párkány lehet szimmetrikus vagy különböző oldalhosszúságú, a fürdő helyzetétől és a zuhany kialakításától függően.

Rögzítők párkányhoz

A félkör alakú párkány felszerelésének jellemzői

A félköríves változatot előnyben részesítik a tartós anyagok - rozsdamentes acél vagy bevont alumínium - közül. A bevonat illeszthető a szoba kialakításának színéhez, például ezüst, réz vagy arany.

Fém félkör alakú párkány

A két függönyös fém félkör alakú párkány nagyon hatásosnak tűnik

Figyelem! Telepítés előtt kiszámítják a leendő rúd hosszát, ha szükséges, a felesleget fémfűrésszel vágják le a fém számára.

A függönyt a kívánt átmérőjű gyűrűkre akasztják. Körfüggöny segítségével két függönyt készíthet mindkét oldalon - jellemzően a kádakra, amelyek több centiméterre vannak a faltól. Így a vizet függönyök korlátozzák, és nyugodtan engedik le a fürdőbe.

Ábrázolt párkány

Az elmúlt évek know-how - szokatlan alakú súlyzó. Főleg nem szabványos fürdőkonfigurációkhoz tervezték. A dombornyomott párkányok szervesnek tűnnek a fürdési tervezési projektekben.

Aszimmetrikus párkány

Az aszimmetrikus függönyrudakat leggyakrabban akril kádakhoz használják

A választásnál fontos, hogy szűk sarkok és akadályok nélkül használjuk az ízületeket, hogy a gyűrűk mindkét irányban szabadon mozogjanak. A sima vonalakkal ellátott súlyzó a legjobb megoldás.

Ívelt fém párkány

Ívelt fém függönyrúd a fürdőszobához

Göndör függönyöknél tartós anyagok - fém vagy megerősített műanyag - használata ajánlott. Számos modell kapható akasztókkal a párkány megbízhatóbb rögzítéséhez.

U alakú modellek

Az U alakú modelleket négyzet alakú fürdőszobához használják, és csak az egyik falra vannak felszerelve

A leghelyesebb, ha a rudat önfúró csavarokra kell felszerelni, felső fúvókákkal.

Melyik párkányt válassza a fürdőszobához

A tipikus és a dizájner fürdőkben szokásos és szokatlan termékeket használnak. Költségvetési opcióhoz műanyag teleszkópos vagy tömör függönyrudak, valamint megerősített tartóval ellátott acél húrok alkalmasak. Drágább választás a fa és fém függöny, beleértve a díszes kivitelűeket, a porosítást.

Az acél sarok nagyon megbízható szerkezet, különösen, ha felfüggesztésekkel van megerősítve. Figyelni kell arra, hogy a bárban ne legyenek redők - ez az alacsony minőségű anyag mutatója.

A függöny terhelésének csökkentése érdekében a függönynek kissé mérlegelnie kell. Válasszon könnyű, víztaszító, sima felületű anyagot, amely nem ráncos, ellenáll a vízkőnek és a rozsdának. Ilyen stabilitásra van szükség egy fémrúdnál is, hogy a karbantartás minimális legyen.

A fa sarokfüggönyt nagy gonddal kell megválasztani. Az anyagot nagy sűrűséggel, nedvességgel és bomlással szemben ellenállóan kell megvásárolni. A lakkozott fa függönyrudak nagyon jól néznek ki

A tágas, kombinált fürdőszobákban a függöny képernyőként működhet, elválasztva a fürdőt, a mosdót és a WC-t. Ez a további akadály biztosítja a higiéniai eljárások intimitását, és egyúttal megteremti a helyiség esztétikáját.

A felfüggesztéseket nem használják feszített mennyezetű fürdőszobákban, csak falszerkezeteket használnak.

A karnis gyűrűinek kiválasztásakor jobb, ha előnyben részesítjük a műanyag bevonattal ellátott alumíniumot, zajtalanok, ellentétben a tiszta vasalattal.

Előző

Következő