Teleszkópos fürdőszoba függönyrudak, sarok, félkörívesek

A fürdőrésznél a zuhanyzó kerítése elengedhetetlen. Ez megvédi a terület többi részét a nedvességtől. A zuhanyfüggöny rúdja megbízható térelválasztóként van felszerelve. Anyaga és konfigurációja eltérő lehet, és a választás több kritériumtól is függ - a szoba stílusától, a fürdő geometriájától, a rögzítés egyszerűségétől, a hosszú távú kopásállóságtól stb.

Rúd vagy karnis

Rúd vagy párkány védő fürdőfüggönyök rájuk való rögzítésére

Fürdőszoba függönyrúd: anyagok, formák és jellemzők

Első pillantásra meglehetősen egyszerű feladat a fürdőszoba és a zuhany elválasztása a szoba többi részétől. Elég a keresztléc felszerelése, a függöny felakasztása és a szerkezet használatának megkezdése. De nem az. Számos olyan tulajdonság függ, amely a párkány anyagától, a szoba méretétől és dekorációjától, valamint a fürdő (zuhany) konfigurációjától függ.

Az eredeti spirálrúd

Eredeti spirálrúd zuhanytartóval

A sallang nélküli fürdőkben gyakran van egyenes rúd a függönyökhöz, amelyek tisztán gyakorlati szerepet töltenek be - lezárják a falakat és a padlót a fröccsenéstől.

Egyenes függönyrúd

Az egyenes rúd a leggyakoribb és sokoldalúbb lehetőség

De többé-kevésbé tervezési projekteknél, ahol a fürdő és az elválasztandó szakasz geometriája egyedi lehet, szokatlan mintákat alkalmaznak - félkör alakú párkány, ovális, n- vagy l-alakú, valamint aszimmetrikus. Az íveknek köszönhetően maximálisan meg lehet védeni a nem úszásra szánt helyeket. Az acél húrok használata ma már ritka eset, mivel egy vékony termék gyorsan elveszíti a feszültséget és megereszkedik, ami csúnyának tűnik.

Az egyszerű szerkezetek, például egy egyenes bot (egy darabból vagy csúszó párkányból) vagy zsinór használata kényelmes kis helyiségekben, standard elrendezéssel. Tartóként tapadókorongot vagy konzolt használnak.

A rudak felszerelésekor fontos, hogy a kéz szabadon mozgassa a függönyt, lezárva, és képes legyen összehajtani a vásznat, hogy mosás után ne zavarja. A függönyök alapjául sűrű nedvességet taszító anyagot választanak. Összehangolni kell a függöny súlyát és a rögzítés szilárdságát, hogy a rúd ellenálljon a tervezett terheléseknek.

A karnisok különböző anyagokból készülnek:

 • fém (alumínium, króm és ötvözött acél);

  Fém kerek párkány

  A legpraktikusabbak a fém modellek.

 • műanyag;

  Sarok műanyag rúd

  A műanyag rudak esztétikus megjelenésűek, megfizethető áron és könnyűek

 • faipari.

  Fa bár

  Fa függönyrudat választanak, ha a lakás tulajdonosai a fürdőszoba belső kialakításának eredetiségét és esztétikáját kívánják hangsúlyozni

A tervezési projektekben kombinált lehetőségek állnak rendelkezésre - acél vagy alumínium természetes anyagokkal stb. Ezek jók az eklektika és a színváltozat elemeivel rendelkező fürdőszobákhoz. A gamma eltérhet a teljes kialakítástól, de szervesen illeszkednie kell hozzá.

Bevont alumínium rúd

Bevont alumínium rúd - kombinált termék, amelynek erős fém alapja van, speciális zománccal vagy műanyaggal bevonva

Fontos pontok:

 • a terméknek jól el kell taszítania a nedvességet (korróziógátló tulajdonságokkal rendelkezik);
 • a modell a mennyezet, a kád és a zuhany egység magasságának megfelelően méretezett.

A redőnyöket a karnisról függesztik gyűrűkkel (egyszerű vagy kapcsokkal), horgokkal, hurkokkal vagy fűzőlyukakkal. Ez utóbbi lehetőség csak sűrű vásznakhoz alkalmas, és drágább áron.

A kisméretű fürdőszobák egyszerű kialakítása feltételezi a hatalmas tárgyak hiányát. Az ilyen helyiségekben jobb egy polimer keresztlécet csinálni - egy darabból vagy teleszkópos. Nagy helyiségekben végzett egyedi projektek esetében a függönylel ellátott párkány a vizuális zónázás funkcióját látja el, ezért azonnal gondoskodnia kell a tervezési lehetőségekről, legyen szó klasszikus, csúcstechnológiás vagy art deco stílusúakról.

Rúdok a függönyökhöz a fürdőszobában

A párkányok közötti tipikus különbség lehetővé teszi, hogy megfelelőbb szerkezetet telepítsen egy adott helyiségbe. A választás során fontos ismerni az anyag, a beépítés és a teljesítmény jellemzőit, hogy a keresztléc hosszú ideig szolgáljon. Ha egy ideiglenes lehetőséget feltételeznek, amelyet a fő elődjeként terveznek, akkor először jobb megállni egy olcsó modellnél, amelynek rögzítőelemeinek telepítése során a falak gyakorlatilag nem romlanak.

Gém konfigurációk

Különböző fürdőszoba bár konfigurációk

Teleszkópos rudak

A függönyök teleszkópos kádcsöve általában műanyagból készül, bár fémtermékeket is találunk. A tervezési jellemző a csövek "húrozása". Ez lehetővé teszi a keresztléc méretre állítását a telepítés során. Ha sarok képződik, válassza ki a megfelelő modellt.

Teleszkópos rúd

A teleszkópos rúd úgy néz ki, mint egy teleszkóp, könnyen összeszerelhető

A teleszkópos cső felszereléséhez szükséges falanyag nem igazán számít. Fel lehet szerelni festett felületre vagy csempére. Kényelmes megoldás a tapadókorongokra történő felszerelés, mivel a szerkezet könnyű, és elbírja saját súlyát és a függönyöket. Ezenkívül a rudakat egyszerűen a falhoz rögzítik széles végekkel és rögzítik hosszában.

Teleszkópos fehér sáv

A teleszkópos rúd megkönnyíti a termék kívánt hosszúságának beállítását és rögzítését

A teleszkópos párkány gyűrűvel van ellátva a függöny rögzítésére, egy másik típus nem megfelelő, mivel az aljzatok akadályozzák a függöny mozgását a keresztléc mentén.

Gém előnyei:

 • a telepítés egyszerűsége és hatékonysága;
 • sokoldalúság (alkalmas a legtöbb belső stílusra);
 • a keresztléc méretre történő illesztésének képessége anélkül, hogy elvágná;
 • a termék alacsony költsége;
 • a telepítés során nincsenek mechanikai károk a falakon.

A teleszkópos párkányok hátrányai:

 • csak kis fürdőszobákhoz alkalmas;
 • sarokszerkezetekhez nem ajánlott;
 • csak a könnyű függönyöket bírja.

Ma eladóak olyan megerősített polimer termékek, amelyek ellenállnak a függönyszövet megnövekedett súlyának. A fémtartók és akasztók megerősíthetik a szerkezetet.

Sarok / L alakú rudak

Néha a fürdő konfigurációja megköveteli egy bizonyos típusú párkány felszerelését. Nyissa meg mindkét oldalon - egy rövid és egy hosszabb - a fürdőknek L alakú kerítésre van szükségük, hogy a helyiséget ne árassza el a zuhanyzóból származó víz.

Sarok függöny rúd

Az L betű alakú sarokmodellek a kész szerkezet kötelező kiegészítő rögzítését jelentik a falon, a mennyezeten vagy a padlón

A fürdőszoba függöny sarokrúdja több vagy egy akasztóra van felszerelve - így a szerkezet állandó helyzetben lesz, és nem hajlik meg az eltolt függönyök súlya alatt. A felső rögzítés nem történik meg, ha a helyiség feszített mennyezettel rendelkezik.

A sarokfüggöny fő előnye, hogy képes megoldani a fröccsenés elleni hatékony védelem problémáját nem egy, hanem két irányban.

A fürdőszobában lévő függönyrudat - ebben az esetben szögleteset - a legmegbízhatóbban az önmetsző csavarokra rögzített konzolok rögzítik. Fém húrokat használnak szuszpenzióként. Leggyakrabban egyet készítenek - egy nyitott külső sarokban.

A párkány mérete a lefedett terület függvényében változik. Ha a megszerzett formatervezés nem illik, akkor vágható.

A saroktermékek előnyei:

 • a kád / zuhany méretéhez igazítható;
 • megbízható.

Hátrányai a sarokrudaknak:

 • felfüggesztések nélkül gyorsan lehajolhatnak a függöny súlya alatt;
 • a rögzítés módja befolyásolja a falfelület integritását.

U alakú rudak

Az ilyen párkányok alakúak közel vannak a sarokhoz, de nehezebben telepíthetők. Velük ellentétben az U alakú rudak nem rögzíthetők csak a falakra, függesztett tartókat kell használni (legalább kettőt).

U alakú párkány

U alakú, egyenes alakú ereszeket használnak a kerek vagy ovális alakú vízvezetékekhez, amelyek szorosan vannak felszerelve a fürdőszoba falához

Az U alakú mintákat ovális vagy kerek fürdőkhöz használják, amelyek csak az egyik oldalon vannak a falhoz szerelve.

Az ilyen típusú gémek elsősorban erős acélból készülnek. Egyedi megrendelések esetén a bronz vagy az arany porozását lehet használni.

U alakú párkány

Az U alakú fürdőkarnis két fali tartóval és két további mennyezeti tartóval rendelkezik

A p-karnisok pluszai:

 • megbízhatóság;
 • maximális fröccsenés elleni védelem;
 • helyesen felszerelve a függönyök nagy súlyt képesek elviselni.

A formatervezési minták hátrányai:

 • egyedi megrendelés szükséges;
 • drágább, mint a közönséges párkányok.

Félköríves / ívelt gémek

A dizájner káddal rendelkező, nem szabványos fürdőszobákban nehéz megtalálni a hagyományos függönyrudakat - ezek nem fogják teljes mértékben teljesíteni gyakorlati funkciójukat. Ezért tervezésükkor göndör gerendákat alkalmaznak - félkör alakúak vagy több hajlítással. Fontos, hogy a függöny mozgatására felfűzött gyűrűk ne maradjanak a csőhajlatokon, hanem szabadon haladjanak át a domborműszakaszon.

Félkör alakú kék sáv

A félkör alakú rudak akkor a legalkalmasabbak, ha a sarokba göndör külső kontúrú kádat telepítenek

A fürdőszoba függöny rúdja lefedheti a fürdő egy vagy két oldalát, vagy a kerülete körül helyezkedhet el. A tárgy helyétől függ - távol van-e a faltól vagy sem.

Függönyrúd függönyökhöz

Az íves, félköríves rudakat szabványos vagy kerek alakú sarokfürdőkhöz tervezték

Egy népszerű zuhanyív mindkét oldalon lezárja a vízforrást. Az ívelt párkány krómozott acélból, sárgarézből, műanyagból, bronzból készülhet. Sőt, a PVC-t ritkábban használják, mivel a szerkezet süllyedésének valószínűsége túl nagy, különösen nehéz függönyök használata esetén. Ha ezeket használják, akkor nem lapos, hanem csövet kell választania, mivel nagy a lehetőség az anyag megrepedésére terhelés alatt.

A komplex rudakhoz általában telepítési utasítások tartoznak. Saját telepítéskor alaposan tanulmányoznia kell, és csak ezután folytassa a terv végrehajtását.

A csempézett burkolatú fürdőszoba magában foglalja a párkány felszerelésének sajátosságait. Nem rögzítheti a terméket az ízületeknél - az anyag könnyen megrepedhet és összetörhet.

Akassza függönyöket gyűrűkre vagy függönyhorgokra. A telepítés előtt meg kell mérni a keresztléc magasságát. Általában legalább 20 cm marad a mennyezet és a párkány között.

Jegyzet! Kerek vagy hosszúkás fürdőknél nyitott oldalú, zárt szerkezetű zuhanyzókat használnak, amelyek a szuszpenziókhoz vannak rögzítve. Nem egy, hanem két függönyt használnak.

A függönyrudak nem szabványos formái általában megrendelésre készülnek, mivel szinte soha nem találhatók meg az értékesítés során.

Húrrudak

Ezt a típusú párkányt kis helyiségekben használják. Használata a belső tér könnyítését szolgálja, maximális helyet teremtve. A termék szervesen illeszkedik a környezetbe.

Húr karnisok

A húros függönyrudak kis súlyúak, alacsonyak és szokatlan megjelenésűek

A rudak gyártásához nagy szilárdságú acélt használnak. A szerkezet finomsága miatt a húr szinte láthatatlan a fal hátterében - maga a függöny kerül előtérbe. A mindkét oldalon hajlított kampókat függönytartóként használják. A fűzőlyukak és a gyűrűk nem illenek.

Húrozott mennyezeti párkányok

A húros mennyezeti párkányok hasonlóak a fémhúrokhoz, funkcionálisak és könnyen használhatók

A húros karnis előnyei:

 • alacsony költségű;
 • hatékonyság és egyszerű telepítés;
 • erő;
 • hosszú élettartam.

A húrok hátrányai:

 • az eresz süllyedése a függönyök súlya alatt;
 • példátlan kilátás a nagy fürdőszobákban.

Dupla rúd a fürdőszoba függönyökhöz

Párhuzamos párkányok vannak felszerelve a fokok funkcionalitásának növelése érdekében. Mindkét rúd a függönyként szétcsúszó függönytartóként szolgálhat. Vagy egyikük függönyként szolgál, a másik - ruhák szárítására.

Fürdőszoba kettős függönyrúd alumíniumból és króm színnel festett, törölköző szárítására használható zuhany után

A dupla rudak kényelmét nagyra értékelik a gyermekes családokban - apró dolgokat lehet felakasztani a párkányra. Az anyagot nem foltos - műanyag vagy rozsdamentes acél - alapján választják ki.

Dupla függönyrúd két függönnyel

A dupla függönyrudat alap vinil vagy poliészter függönnyel lehet használni, és szövetfüggöny mögé lehet rögzíteni

A kettős párkány ugyanúgy van rögzítve, mint az egyetlen - egy ragacsos részen vagy konzolos önmetsző csavarokon. A függöny függőleges keresztlécét - belső vagy külső - a könnyű használat alapján határozzuk meg. A kézmosáshoz a legjobb, ha a súlyzót közelebb engedjük a kádhoz, hogy a víz lefolyhasson a kádba. Forgógéppel - kényelmesebb a külső párkány használata.

Kombinálhatja a függönyrudakat alakjában - kerek és lapos, mint a szobák függönye. Az első bárszárítóként fog működni.

Az akcióban párosított függönyök találhatók, de gyakran szükségessé válik a kád méretéhez igazítani őket. Főleg megrendelésre gyártják.

A kettős függönyrudak előnyei:

 • multifunkcionalitás;
 • tartósság.

A tervek hátrányai:

 • a telepítés összetettsége;
 • viszonylag magas költségek.
Műanyag kettős rúd

Műanyag kettős rúd fehér színben, bármilyen fürdőszobához

Függöny tartó / tartó

Különböző típusú fürdőszobai függönytartók vannak. Tartóként általában karimát vagy konzolt használnak. Az egyenes, szögletes és félkör alakú rudakhoz két ilyen rögzítést használnak - a falakon.

Tartótartó

Tartó egyszerű rúd rögzítéséhez a falhoz fúrás nélkül

Segítségükkel karnis található, amelynek függönye a kerület egy részén lezárja a zuhanyt.

fali tartó

Cső alakú fém függönyrúd rögzítése a falhoz

A kerek karima két gyűrűből áll - külső és belső, egymásba illesztve és a rúd végeit takarva. Lyukak vannak a falra szereléshez. A karima lefedi a telepítési helyet, és a keresztléc szilárd, esztétikus megjelenést kölcsönöz.

A függönytartók különféle anyagokból készülnek. Eltérhetnek a súlyzó aljától. Ez lehet fém, fa vagy műanyag tartó. Sőt, a polimer konzolokat manapság meglehetősen tartósan gyártják.

Fémrúd

A fémrúdnak minőségi anyagból kell készülnie, különben rozsda jelenik meg rajta

Fontos tudni! Ne szereljen függönyrudakat függesztett vagy álmennyezetre.

A rudak kiválasztásakor nemcsak a tartók potenciális megbízhatósága, hanem esztétikai megjelenése is vezérli őket. Telepíthet termékeket arany, bronz vagy ezüst, áramvonalas vagy szögletes, szögletes. A tervezési projekteknél vannak faragott rögzítések, valamint emelt külső rész. Feltétlenül tudni kell, mennyire lesz tartós a bevonat, mivel az olcsó permetezés gyakran nedvesség hatására gyorsan hámlik le, és a termék csúnya lesz. Igaz, néhány projekt magában foglalhatja a retro-szobatervezés anyagának "öregedését".

Mennyezeti tartók

Mennyezeti tartó fürdőszobai függönyrudakhoz

A függönyrudas függönyrúd felszerelésekor és a rögzítőelemek kiválasztásakor a fürdőszobában figyelembe kell venni, hogy a szerkezet hogyan fog kinézni az általános környezetben.

Előző

Következő