Hogyan lehet akasztani a redőnyöket egy önmetsző csavarokra az ablakhoz vagy a mennyezethez

Ennek a függönytípusnak nagy múltja van, létrehozását az ókori rómaiaknak tulajdonítják. Jelenleg még mindig releváns, jól illeszkedik szinte minden stílus belsejébe, a klasszikustól a modernig. A felszerelés szempontjából a függönyök számos funkcióval rendelkeznek.

Ablaknyílások nyitott redőnyökkel

A redőnyt saját kezűleg telepítheti, és ehhez egyáltalán nem szükséges szakképzett kézművesnek lenni. Csak az utasítások pontosságára és ismeretére van szükség

A függöny típusai az építés típusa szerint

Vezérlő láncos redőny vázlata

Nyitott típusú redőny

Szerkezetileg ezek a függönyök a következő rendszert alkotják:

 1. Egyszerű téglalap alakú vászon. A hagyományos változatban természetes anyagból készül. A modernebb verziók műanyag vagy fa vízszintes árnyékolók, amikor kinyitják, egyforma kocka-lamellákból álló üres síkot képeznek, amely nappal sem éjjel nem engedi be a felesleges fényt a helyiségbe.

  Kék redőny a konyhaablak nyílásában

  A redőny különböző sűrűségű szövetből készülhet

 2. A tengely, amelyre a szövedék fel van tekerve. Általában fémből vagy műanyagból készül. Forgása miatt a panelt mozgásba hozzák, lezárva a nyílást vagy összegyűlve a felső részén.

  Réselt alumínium redőny

  A tengely átmérője és a gyártás anyaga függ a függöny méretétől és céljától

 3. Vezérlő áramkör. Ez hajtja a tengely forgását. Ez a rész az oldalon található. Óvatosan húzza meg a függöny kinyitását vagy bezárását. Vannak azonban olyan modellek a piacon távirányítóval, amelyeket nem fizikai erőfeszítéssel, hanem egy gomb megnyomásával indítanak el.

  Kézi redőny, lánc típusú

  A vezérlőlánc leggyakrabban műanyag fül, műanyag füllel

 4. Rögzítők. A leggyakoribb kötőelemek műanyagok. Gyakran azonnal jönnek bizonyos típusú tekercs modellekkel. Segítségükkel a tengely egy ablakhoz, mennyezethez vagy falakhoz van rögzítve.

  Példa redőnyök falra történő rögzítésére önmetsző csavarokkal

  Számos tartó univerzális és alkalmas függönyök függőleges és vízszintes felületekre történő rögzítésére

 5. Feszítők. Ezek ugyanazok a kötőelemek, de a vászon alsó részéhez. Úgy tervezték, hogy rögzítsék a merev vízszintes vezetősávot az ablakhoz vagy a falakhoz.

  Mágneses tartó redőnyhöz

  A penge aljának rögzítésére gyakran mágneses tartókat használnak.

 6. Vezető szálak. Az ilyen szálak szerepe leggyakrabban a horgászzsinór - erős, vékony és nem feltűnő. Erre a célra azonban bármilyen kötél felhasználható. Ezekre a vezetőkre van szükség ahhoz, hogy a henger forgása átkerüljön a fő pengéhez. Attól függően, hogy a horgászzsinór hogyan kapcsolódik a szövethez, a függöny elve megváltozik. Ha a szál több, egymástól egyenlő távolságra lévő ponton van rögzítve, akkor a vásznat a tetején egyenletes hajtásokban gyűjtik össze. Ha a vezetők egyenletesen vannak a szövethez rögzítve, akkor az mindig sima marad, felülről rendes tekercsgé gördül ránc nélkül.

  A redőny vakfeszítő konzolja

  A vezetővonalat a keret alján lévő speciális kapcsok segítségével feszítik

 7. Védőtest (párkány). Ez egy műanyag panel, amely a felső rögzítő elemeket és a tengelyt takarja. Lehet, hogy nem, akkor a függönyöket nyitottnak nevezik. Jelenléte azonban garantálja a szerkezet nagy tartósságát. A zárt modelleket vonzóbbnak tartják.

  Dobozok kazettás redőnyökhöz

  A védődoboz színe illeszthető a keret hangszínéhez

Az összetevőik változata szerinti leggyakoribb típusokat a táblázat mutatja:

Szerkezeti elem A függöny típusai
vászon szövet / redőny műanyagból vagy fából
vezető szálak sima / rakott
karnis nyitott (párkány nélkül) / zárt (párkánygal)

Van olyan fajta is, mint a tavasz. Az ilyen típusú termékeket a tengelyt meghajtó rugó vezérli. Előnyük, hogy ferde tetőablakokhoz is használhatók. Amikor a rugó összenyomódik, a szövet feltekercselődik egy tekercsre, amikor meglazul, éppen ellenkezőleg, letekerik.

Fotó egy rugós redőnyről, alsó teströgzítéssel

A rugófüggöny működtetése a rúd közepén elhelyezett fogantyúval történik

Jegyzet! Az egyik vagy másik típus mellett általában esztétikai okokból választanak. Vagy annak a helyiségnek a működési jellemzői alapján, ahol felakasztják őket. A telepítés szempontjából azonban a felsorolt ​​típusok mindegyikének vannak olyan sajátos jellemzői is, amelyeket figyelembe kell venni.

A redőnyök felszerelési módjai

Számos rögzítési lehetőség létezik:

 • Az ablaknyílás vagy a falak mennyezetéig. Ebben az esetben a rögzítőelemeket közvetlenül az épület szerkezeti részeihez rögzítik. Ez a megközelítés akkor előnyösebb, ha azt tervezi, hogy egy nyílással teljesen elzárja a nyílást.

  Kék redőnyök egy panorámás ablakon

  Néha a mennyezetre szerelés lehet az egyetlen mód, például amikor a keretek egybeesnek a mennyezettel

 • Az ablakkerethez. Ezt a rögzítési módot nagy függönyöknél is alkalmazzák, amelyek teljesen lefedik a nyílást. Ebben az esetben a vászon minimális távolságra van az üvegetől, megnyitva az ablakpárkányhoz való hozzáférést.

  Az ablaknyíláson belül redőnyök

  Ezzel a telepítési módszerrel a lejtők nyitva maradnak.

 • Az ablakszárnyakhoz. Minden levélhez egy kis ruhadarab külön-külön lehetővé teszi az ablakok kinyitását és bezárását, amikor a függönyök meghúzódnak. Ennek a megoldásnak a hátránya a viszonylag nagy munkaigény - végül is az egyes függönyök kialakítását külön kell felakasztani.

  Műanyag ablak mini redőnnyel

  A redőnyök kompakt modelljeit a szárnyakra történő elhelyezésre tervezték

Így a rögzítés módjának megválasztását befolyásoló tényezők között szerepelnek:

 • a küszöb használatának vágya / ilyen cél hiánya;
 • a nyílás teljes bezárásának szükségessége (az ablakkeretek vagy a falak nyilvánvaló hibái esetén) / ilyen igény hiánya;
 • a dupla üvegezésű ablakok rendszeres nyitásának szükségessége (a légkondicionáló nélküli helyiségek esetében releváns) / az ablakok mindig zárva tartásának tendenciája;
 • és természetesen a szerelt termékek tervezési jellemzői.

Jegyzet! Minél több tényezőt vesznek figyelembe a megfelelő lehetőség keresésekor, annál nagyobb az esélye annak, hogy sikeres lesz. Egyetlen körülményt sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Hogyan befolyásolja a függöny típusa a telepítési folyamatot?

A táblázat összefoglalja a redőny fő típusainak felszerelésének jellemzőit.

A függöny típusa Telepítési jellemzők
Szövet Az ilyen függönyök viszonylag kis súlyúak, ezért biztonságosan rögzíthetők a falakra és a mennyezetre, valamint közvetlenül az ablakkeretre.
Műanyag vízszintes árnyékolók A műanyag szintén leggyakrabban könnyű, telepítése bármilyen típus szerint elvégezhető.
Vízszintes árnyékolók fából Általában az ilyen típusú redőnyöket a súlya miatt nem akasztják fel a keretre annak érdekében, hogy elkerüljék az ablak deformációját. Jobb, ha a mennyezetre szerelési módszerhez fordulunk. Vagy ehhez használja a nyílás oldalfelületeit.
Sima tekercs Ez a típus bármilyen módon felszerelhető.
Rakott (klasszikus) A klasszikus változatot nem ajánlott közvetlenül a szárnyra szerelni, az üveg közvetlen közelében - a hajtások távolságot igényelnek. Ebben a helyzetben jobb választani a függöny felszerelését a nyílás tetejére vagy a falakra.
Nyitott (eresz nélkül) Az ilyen függönyök nem korlátozzák a rögzítés módját. Nem szabad azonban nehéz körülmények között használni őket. A védtelen mechanizmusok nagy mennyiségű porban, szennyeződésben vagy nedvességben szenvedhetnek.
Zárt (karnissal) Bárhová felszerelhetők. Igaz, számukra a telepítési folyamat valamivel bonyolultabb, mint a nyitott partnereknél.
Nagy hálószoba ablak redőnyökkel

A redőny megvásárlása előtt ki kell választani a rögzítés módját.

A függönyök mindegyik típusára jellemző a sajátossága, amelyet figyelembe kell venni a megfelelő opció végső megválasztásakor.

Hogyan lehet rögzíteni a redőnyt egy műanyag ablakhoz önmetsző csavarokkal

A redőnyök akasztásának kérdésére adott válasz természetesen a választott telepítési módtól függ. Az alábbiakban bemutatjuk az alapvető algoritmusokat, hogyan lehet ezt megtenni, ha műanyag dupla üvegezésű ablakokra telepítjük - ez a leggyakoribb helyzet.

Előkészítési szakasz

Ez a szakasz univerzális minden telepítési módnál, nem lehet elúszni mellette. Először ki kell választania magát a függönyt, annak színét, anyagát, méretét. Az utolsó paramétert pontosan meg kell találni. Ha azt tervezi, hogy a szárnyhoz rögzíti, akkor meg kell mérnie, és hozzá kell adnia 2-4 cm-t a kapott számhoz. Ha az egész nyíláshoz hozzá akarja csatolni, akkor éppen ellenkezőleg, 2-5 cm-t kell levonnia a kapott szélességből.

A redőnyök mérése műanyag ablakon

Az ablakszárnyra helyezett függöny mérési sémája

A munka megkezdése előtt ellenőrizze, hogy rendelkezik-e minden szükséges eszközzel:

 • épületszint;
 • fúró;
 • csavarhúzó;
 • csavarhúzó.
DIY szerszámkészlet redőnyök felszereléséhez

A redőnyök felszereléséhez szükséges minimális szerszámkészlet

Az önmetsző csavarok, rögzítőelemek, feszítők, a vezetősorok általában függönyhöz tartoznak.

Szerelési útmutató nyitott típusú redőnyhöz műanyag ablakhoz

 1. Hely keresése a rögzítők számára. Mielőtt önmetsző csavarokkal rögzítené őket az ablakhoz, tisztáznia kell pontos helyzetüket. Ehhez kétoldalas szalagot kell ragasztania a hátul lévő rögzítőkre, teljesen össze kell szerelni a szerkezetet, és úgy kell rögzíteni az ablakkerethez, hogy az tovább rögzüljön. Miután mindent helyesen elhelyezett, fel kell ragasztania a rögzített elemeket a szalagra, és el kell távolítania a hengeret a ruhával.
 2. A vezetővonal felszerelése. Az önmetsző csavarok felfogása előtt meg kell erősíteni a vezetőszálak végeit. Ehhez a zsinór végét be kell menni a lyukba, és csomóval szépen oda kell rögzíteni.

  A damil felszerelése és a redőny rögzítési pontjainak megjelölése

  A vezetővonalat a konzol összeszerelése előtt telepítik

 3. Rögzítőelemek rögzítése önmetsző csavarokkal. Ez a folyamat magában foglalja a furatok fúrását fúróval, majd csavarok behúzását.

  A redőnyök rögzítése önmetsző csavarokkal

  Fontos, hogy a lehető legpontosabban meghatározzuk a furatok fúrásának helyét

 4. Tekercsgörgő betét. Most a függönyök fő részét, a szövettekercset a helyére lehet tenni úgy, hogy a kapott barázdákba helyezzük, és addig nyomkodjuk, amíg kattan. Ezt követően a szerkezet felső alkotóeleme összeszereltnek tekinthető.

  A redőny tengelyének felszerelése a konzolokba

  A tengely reteszekkel ellátott zárójelben van rögzítve

 5. Feszítők felszerelése. Itt az ideje, hogy az alján rögzítsük a rögzítőket. Ehhez először körvonalaznia kell a helyüket egy épületszinttel, és ragasztóval ragasztani az ablak felületére. Ezután, miután előzőleg rögzítette a vezetővonal alsó végeit, fúrjon lyukakat és helyezzen bele önmetsző csavarokat.

  A hengervezető rögzítése

  A damil rögzítésének eljárása

 6. Ellenőrzés. A végén ellenőrizze, hogy minden úgy működik, ahogy kell.

  Nyissa ki a redőny láncdugóját

  A vezérlő lánc korlátozói a függöny szélső helyzetének beállítására szolgálnak

A zárt típusú redőny felszerelésének jellemzői

Az ilyen típusú eszközöket megkülönbözteti az a tény, hogy a rögzítők a teljes szerkezet részét képezik. A tengely működés közben nem húzható ki. A közvetlen közelében kell fúrnunk.

Kazetta-redőny felszerelése önmetsző csavarokra

Amikor a kazettás függönyöket az üveggyöngyökhöz rögzíti, fontos meghatározni az önmetsző csavarok hosszát, hogy ne károsítsák az üvegegységet

A rögzítők és furataik eléréséhez el kell távolítania az oldalsó dugókat. Egyébként a telepítési folyamat alig különbözik egymástól.

A függönyök mennyezetre rögzítésének jellemzői

Ennek az útnak az alapvető különbsége a kötőelemek eltérő elrendezése. Ebben a helyzetben lyukakkal kell elhelyezni őket az ablaknyílás tetejéig vagy a mennyezetig. Vagyis vásárláskor speciális mennyezeti rögzítőket kell vásárolnia.

A redőny mennyezetre történő rögzítésének sémája

A redőnyök rögzítése a mennyezethez fém konzolok segítségével

Jegyzet! Nagy súlyú és méretű függönyöknél - nevezetesen ezeket általában inkább a mennyezetre akasztják - jobb, ha nem a műanyagot, hanem a fém rögzítőelemeket részesítjük előnyben. Erősebbek és megbízhatóbbak.

Javaslatok a rögzítés megválasztására a függöny méretétől és súlyától függően

A fentieket összefoglalva megfogalmazhatunk egy alapszabályt a szerelési módszer kiválasztására.

Minél nagyobb a függöny, annál több oka van annak, hogy a mennyezetre vagy a falakra való szerelést részesítsük előnyben. Könnyen vállalják a további terhelést. Ha a függöny mérete és súlya kicsi, akkor jobb, ha az ablakszárnyakhoz való rögzítéshez fordul - ez a lehetőség a legkényelmesebb a használatra.

Műanyag ablak kazettás redőnnyel

Nagyon népszerű mini redőny oldalsó vezetőkkel, amelyek lehetővé teszik a napfény teljes elzárását

Panorámás ablak dekorálása redőnyökkel

A panorámás ablakokhoz nagy modellek állnak rendelkezésre

A műanyag ablakok redőnyeinek akasztására vonatkozó utasításokat követve, önállóan, speciális képzés nélkül, problémamentesen megbirkózhat ezzel a folyamattal.

Videó a redőny összeállításáról és felszereléséről

Fotó: redőny műanyag ablakokon

Előző

Következő