Redőnyök az ablakon, hogyan lehet önállóan meghatározni a méretet

Mi a különbség a hengerfüggöny és a szokásos szövetfüggöny között? A fő különbség mind a függönyök kialakításában, mind a rögzítésük rendszerében rejlik. Az ilyen függönyök anyagát tekercs formájában tekerjük egy hengerre. Innen ered a neve. Alul a vásznat egy speciális rúdra nyújtják, amely súlyozó anyag, és megakadályozza a szövet egyenetlen megereszkedését. Ennek a rúdnak köszönhetően a szövedék deformáció nélkül megcsavarodik.

Redőnyök az ablakokhoz

Redőnyök - modern megoldás a fém-műanyag ablakok tervezéséhez

A szövet összetétele változhat: természetes és szintetikus, a céltól és az egyéni preferenciáktól függően. A tekercsfüggönyök gyártásának leggyakoribb anyaga a kemény poliészter. Pamut vagy vászon tarkította a szövet szerkezetének megváltoztatásához.

Hengerelt szövet függönyök

A tekercses szövetfüggönyök tökéletesen megvédik a szobát a napfény behatolásától

A függönyök hajtogatását lánc, rugós módszerrel, valamint elektromechanikus mechanizmus segítségével szabályozhatja.

Lánc magasságának beállítása

Az ablak függönymagasságának beállítása a rögzítő vezérlőláncával lehetséges

Függöny rugós mechanizmussal

Ruhás redőny rugós automatikus csavarószerkezettel

Elektromos redőnyök

Az elektromos vezérlésű redőnyök drágák, de nagyon kényelmes lehetőség

A redőnyök önmagukban már minden helyiség dekorációjának tárgyát képezik, mind feltekeredve, mind kibontva. Ez a típusú függöny olyan árnyékolókból származik, amelyeket kereskedelmi helyiségeknek szántak. Az ilyen függönyök fokozatosan kezdtek "mozogni" a lakóépületekbe és a helyiségekbe. Most ugyanaz az opció az ablakok díszítésére és díszítésére, mint más típusú parterek.

Vak a tengelyen

A redőnyt az ablakkerethez rögzített műanyag tengelyre tekerjük

Abban különböznek, hogy nem fakulnak és nem hullanak ki, könnyen kezelhetők és karbantarthatók. A speciális impregnálás miatt taszítják a szennyeződéseket.

A műanyag ablakok redőnyei a műanyag ablakok gyártása során a szabványnak megfelelő méretek szerint készülnek. Vannak kész függönyök és megrendelésre. Az alábbiakban figyelembe vesszük a szokásos redőnyöket és méretüket.

Hengerelt függöny műanyag ablakokhoz: szabványok

A tekercsek dupla üvegezésű ablakokhoz való rögzítésének fő jellemzője, hogy a függönyhenger magára a keretre van felszerelve. Ezzel a rögzítéssel a függöny szövete közvetlenül eltakarja az ablak üvegét, ami lehetővé teszi a szövet gazdaságosabb használatát.

A legelterjedtebbek a teljes méretű redőnyök, de a kisméretű vásznak iránti igény jelentősen megnőtt. Sok gyártó kínálja termékeit kis ablakokhoz, így bőven lehet választani.

A méretek a redőny típusától függenek

A hengerrendszer típusától függően a méréseket különböző módon végezzük

A tipikus városi lakások építésénél az ablak- és ajtónyílások nyilvánosan elérhető szabványait alkalmazzák. Az építőket a jelenlegi GOST vezérli.

A műanyag ablakok redőnyeinek szokásos méretei 68 és 4,5 m közötti szélességűek lehetnek. Egy városi lakás ablakához szokásosan 200 cm-es és 175 cm-es függönyöket használnak. Ha külön-külön kell megvásárolni egy roló portát minden ablakszárnyhoz, ebben az esetben a standard 500 x 110 cm.

A redőnyök szabványméreteinek pontosabb megértése érdekében el kell képzelnie azokat a szabványokat, amelyek alapján a műanyag ablakok készülnek. A szakértők figyelnek arra a tényre, hogy a dupla üvegezésű ablakok "standard" fogalma meglehetősen homályos. Különböző években különböző méretű ablakokat használtak.

A GOST-ok és az SNiP-k évről évre változnak, de a már épített házak állnak, és az ablakok különbözőek! Ennek ellenére vizsgáljuk meg, mely épületekben milyen szabványokat alkalmaztak és jelenleg érvényesek.

Ha panelházakról beszélünk, itt a műanyag ablakok mérete 120/120 cm, ritkábban 130/140 cm és több. Az ablak két - három szárnyra oszlik, mindegyik 60 - 70 cm.

Ha a lakása "Hruscsovban" van, akkor az ablakpárkány hosszára és mélységére kell összpontosítania. Három szárnyú ablak esetén a szokásos méretek 2,04 x 1,5 m. Ha két szárny van, akkor 1,45 m és 1,5 m. Az akkori házakban vannak olyan ablakok is, amelyeken kis ablakpárkányok vannak. A méretek ebben az esetben a következők: 1,3 x 1,35 m vagy 2,4 x 1,35 m.

A magánházak vagy az ipari helyiségek szobáinak műanyag ablakait többnyire egyedi mérések szerint rendelik meg, ezért a redőnyök megvásárlásához pontosan tudnia kell, hogy milyen ablakméretre kell összpontosítania. A nem szabványos műanyag ablak maximális méretét a gyártó 420 x 420 cm méretben készítheti el. Az alábbiakban lépésről lépésre ismertetjük, hogyan lehet a lehető legpontosabban méréseket végezni a dupla üvegezésű ablakokból a különböző típusú függönyök számára.

Mi magunk számoljuk ki a méreteket

Az ablakok és a görgőfüggönyök méretei közötti esetleges eltérések elkerülése érdekében gondosan meg kell mérnie. Csak akkor a választott termék a lehető legjobban illeszkedik az ablakcsatlakozóhoz, és lehetővé teszi, hogy a függönyöket a lehető legpontosabban szerelje fel a keretekre.

A legegyszerűbb módszer a szükséges mérések elvégzése egy praktikus mérőszalag segítségével. A legjobb, ha a keretet több ponton mérik, hogy figyelembe vegyék az egyenetlen helyeket és az apró torzulásokat.

Fontos! A mérések megkezdése előtt feltétlenül figyelembe kell venni, hogy milyen függönyrendszert fognak használni, valamint annak rögzítési módját.

Méréseket végzünk.

 1. Ha a falra szerelésre kerül, mérje meg a nyílás szélességét, adjon hozzá 1 cm-t minden oldalról. Ezzel elkerülhető, hogy hézagok keletkezzenek a lejtők oldalán.

  Kiszámoljuk a szükséges méretet

  Kiszámoljuk a redőny szükséges méretét

 2. Ugyanígy megmérjük a nyílás magasságát, hozzáadunk további 5 cm-t a kapott eredményhez. Ha az ablaknak kiálló ablakpárkánya van, akkor a vászonnak nem szabad hozzáérnie, ezt figyelembe vesszük.

  Szélesség és magasság mérése

  Megmérjük az üveg és az ablakszárny szélességét és magasságát

 3. Ha a redőny a nyílásba van szerelve, akkor 1-2 cm-re van a kapott méretektől magasságban és szélességben.

  Megmérjük az üvegezés gyöngyének mélységét

  Megmérjük az üveggyöngy mélységét annak meghatározása érdekében, hogy melyik redőny rendszer felel meg nekünk a legjobban

 4. Ablakkeretre szerelve a mérések referenciapontjainak az üveg külső szélein kell elhelyezkedniük. Hozzáadunk még 4 cm-t a magassághoz.
 5. Ha padlóig érő függőleges redőnyt tervez a mennyezetre szerelő rendszerrel, akkor meg kell mérnie a fal és a mennyezet magasságát, célszerű figyelembe venni a párkány szélességét, ha van ilyen. Ne felejtsük el, hogy ebből a méretből 1-2 cm-t le kell vonni, hogy elkerüljük a vászon padlóval való érintkezését és annak deformációját.

  Normál pengehossz

  Normál lapáthossz 160-170 cm, a kívánt hosszúságra vágva a helyszínen

 6. Ha a redőnyt csak egy ablakszárnyhoz kell rögzíteni, akkor mérje meg szélességében a külső éltől a fogantyúig. A kapott értékből fél centimétert vonunk le, erre azért van szükség, hogy a szárny kinyitásakor a vászon élei ne törjenek el. Egy vagy két centimétert le kell vonni a szárny hosszából.
  Az ablak méretének meghatározása fogantyúval

  Fogantyúval határozza meg az ablak redőnyének méretét

  Az erkélyajtó kész redőnyének kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy szabványos mérete 68 * 215 cm

Annak érdekében, hogy a redőnyök tökéletesen illeszkedjenek a méretükhöz és hosszú ideig szolgálhassanak, számos fontos tényezőt kell figyelembe venni.

 • szerelési típus;

  Szerelési lehetőségek

  Szerelési lehetőségek redőnyökhöz

 • az anyagok jellemzői;

  Szövetek redőnyökhöz

  Különféle szövetek redőnyökhöz

 • a szoba díszítésének stílusa;

  Csíkos redőnyök

  A csíkos redőnyök remekül mutatnak egy vidéki stílusú konyhában

 • helyiség megvilágítási szintje és a függöny anyagának átlátszósága.

E kritériumok többsége könnyen megtanulható, csak alaposan tanulmányozza át a függönybolt által kínált termékkatalógust. A méréseket saját maga végezheti el. De ha nem vagy biztos a képességeidben, jobb, ha szakembereket vonunk be a manipulációk mérésébe.

Mennyezeti árnyékolók

Amikor vizuálisan ki kell nyújtania a szobát, szereljen rolót a mennyezetről

Redőnyök: típusok, típusok, példák

Alap rendszerek

Alapvető redőny rendszerek

A görgős függöny rendszerek a következőkre oszlanak:

 1. nyisd ki;
 2. zárva;
 3. mini kazetták;
 4. nagy méretű;
 5. kazetta;
 6. tetőtéri rendszer;
 7. zebrarendszer.

Az első rendszer megfelel a műanyag ablak szokásos méretének: 180 x 200 cm. A tekercselő görgő átmérője 2,5 és 3 cm között van. A nyitott redőnyök a lejtők fölötti falhoz és az ablaknyíláshoz egyaránt rögzíthetők.

Nyitott típusú mechanizmus

Nyitott típusú mechanizmus - a hullámos szövet látható

A zárt konstrukció összetettebb felépítésű. A hengerfüggönyök fő alkotóelemein (vászon, tekercselő henger és az alsó átlátszó rúd) kívül egy fémdoboz is található, amely elrejti a csavart szövetet a szem és a külső szennyeződések elől.

Zárt mechanizmus

Zárt mechanizmus - a szár a szövetgel egy speciális díszdobozban - kazettában található

Az ilyen szerkezet előnyei:

 • a függönyök legközelebb eső illesztése az ablak felületéhez, még huzat jelenlétében vagy az ablak kinyitásakor is;
 • a redőny vezérlő mechanizmusának hosszabb élettartama, mivel a védőtok megakadályozza a mechanizmus kiegyensúlyozatlanságát a gyakori használat módjában.

A minikazetták az ablakon belül vannak a keretre szerelve. Az ilyen redőnyök fényvisszaverő szerkezetek. A henger, amelyre a szövet fel van tekerve, alumínium védőtokban van, átmérője 1,5 cm, a szerkezet széle mentén pedig egy vezetőrendszer található, amely megvédi a szövetet a deformációtól és a megereszkedéstől. A minikazetta sajátossága, hogy képes az ablakszárnyzal együtt kinyílni, mivel közvetlenül hozzá van erősítve.

Mini redőnyrendszer

A Mini rendszer redőnyei - tökéletesen felszerelhetők egy PVC ablak minden szárnyára külön-külön

A nagyméretű gördülőszerkezetek szélessége legfeljebb 3,5 méter, magassága pedig 4,5 méter lehet. Az ilyen kialakítású henger átmérője 3,5 és 7 cm közötti. Ilyen méretű tekercseket ipari épületekben, nagy irodákban, színházakban és mozikban használnak.

Hatalmas redőny a panorámaablakhoz

A panorámás és a vitrikus ablakokhoz hatalmas méretű különleges tervek vannak

A rendszerek - kazetták kialakításukban hasonlítanak a mini kazettákra, de számos különbség van: nincsenek védő fém tokjuk a görgőhöz és az oldalsó vezetők a hálóhoz. Ez a kialakítás a költség szempontjából vonzóbbnak tűnik. A kazettákat magára a vázra (ezzel a módszerrel furatokat fúrnak) vagy konzolok segítségével szerelik fel. A második módszer csak nyitó ablakra történő telepítésre alkalmas.

Kazettahenger felszerelési lehetőségek

Telepítési lehetőségek zárt redőnyhöz (kazetta)

A tetőtér redőnyei szintén a kazetta elve szerint vannak elrendezve, csak azokat nem egy lánc, hanem egy rugós mechanizmus csavarja. A vászon oldalaira erősebb vezetők vannak felszerelve. Még a súlyozott anyagok is alkalmasak egy ilyen kialakításra. Ideális sűrű szövetekhez a "teljes napfogyatkozás" hatásához.

Redőnyök a padláshoz

A tetőablakok redőnyei erősebb vezetőkkel és mágnesekkel rendelkeznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a függöny megereszkedését

A "zebra" redőnyöket úgy tervezték, hogy egy mozdulattal beállítsák a helyiség megvilágítási szintjét, anélkül, hogy meg kellene csavarni vagy kibontani a vásznat. A szövet ebben a rendszerben hosszanti csíkokra van vágva, két sorban elrendezve. Egy láncmechanizmus mozgatja a csíkokat, így kiválaszthatja a kívánt világítást.

Redőnyök

A "nappali-éjszakai" redőnyök ("zebra" függönyök) lehetővé teszik a helyiség megvilágítási szintjének beállítását vakként

Bármilyen típusú, típusú és típusú redőnyt is választ, tökéletesen kiemeli a helyiség bármilyen kialakítását és stílusát. Csak a méret helyes meghatározása a fontos. A szorosan illeszkedő redőnyök mindig vonzónak tűnnek. Még ha kissé eltér is a megadott mérettől, a függöny deformálódik, hézagokat enged vagy megszakad az ablakok nyitásának folyamatában.

Előző

Következő