Hogyan vasalható a tüll a vasalás vas nélkül történő mosása után, az organzára vonatkozó szabályok

A bolygón szinte minden nő tudja, hogy néz ki a tüll. Ez a puha, áttetsző szövet, amelyet egyes ruházati cikkekben használnak, kiváló dekorációként szolgál az ablaknyitáshoz. Idővel a függönyök elveszítik felülmúlhatatlan megjelenésüket. Ennek kijavításához elég jól vasalni őket. A különböző típusú tüll helyes vasalásáról megtudhatja ezt a cikket.

Átlátszó függöny a városi lakás ablakán

A tüll a szoba belsejét hangulattá és romantikussá teszi

A szövet leírása

A tüll egy súlytalan, bolyhos szövet, amely számos iparágban nyersanyagként szolgál a gyártáshoz. Ez annak a szerkezetének köszönhető, amelyet egyszerű háló vagy minta képvisel. Ez az egyik legnépszerűbb anyag, sokoldalúságáról szól. A tüll függönyök könnyedséget, nyugalmat adnak a belső térnek, a ruházati elemek pedig érdekes dizájnt adnak neki.

Finom mintájú nejlon függöny

Manapság a legnépszerűbb szintetikus szövetből készült függöny

A mai napig a gyártók készek több tízezer ötletet felajánlani az ablakok, ajtók díszítésére, de a modern háziasszonyok továbbra is a mintás tüllöt részesítik előnyben. Ez indokolt, a tüll függönyök a lehető legjobban megváltoztathatják lakásod díszítését: vizuálisan teret adnak neki, elrejthetik a külső hibákat. Az anyag homogén szerkezete miatt kialakultak az ápolásának bemutatott feltételei:

 • hogy a tüll anyagból készült termék megkerülje a nem kívánt színt, gyakran meg kell mosni;
 • gépi mosás előtt el kell távolítani a terméket a portól, mindenféle lerakódástól;
 • ezt a szövetet semmiképpen sem szabad forró vízbe áztatni - összezsugorodhat, ajánlatos 3-4 órán át langyos vízben áztatni a szövetet szappanos vagy szódás oldattal;

  Organza tüll áztatása szappanos vízben

  Az áztatási folyamat során a tüllöt időszakosan meg kell fordítani

 • szárítani, vasalni a szövetet csak kiegyenesített helyzetben lehet;
 • nem lehet erőteljesen ráncolni, dörzsölni, meghúzni a tüllöt. a vászon szerkezete nagyon vékony, ha ilyen manipulációkat hajt végre vele, akkor nagyon gyorsan elveszíti külső tulajdonságait;
 • függönyök - olyan anyag, amely nem igényel vasalást, egyszerűen felakaszthatja kissé nedves helyzetbe.

Fontos! Ha a tüllöt gépben mossa, akkor ki kell választania egy olyan módot, amely nem tartalmazza a fonást, hogy ne károsítsa a szövetet!

Gomb a mosási mód kiválasztásához automatikus gépen

A tüll gépi mosásánál a legfontosabb a megfelelő mód kiválasztása.

Hogyan vasalható a tüll mosás után, a módszerek leírása

Kérdés: "Hogyan vasalható a tüll?" - csodálkozott minden háziasszony. Többféle módon lehet vasalni ezt a szövetet:

 1. A karnison mérlegelve. A tüll mosás utáni helyes vasalásához a megmosott anyagot függönyrúdra akasztják, miközben még nedves. Saját súlya alatt kisimítja és eltávolítja az összes látható sérülést, gyűrődést, szabálytalanságot.

  Tüll lóg a párkányon, hogy megszáradjon

  A nedves függönyt teljes hosszában azonnal ki kell igazítani

 2. A tüll vasalása gőzfejlesztővel. A gőzfejlesztőt munkára készítik elő, az ügyet leteszik. A készülék segítségével vezesse át a forró gőzt felülről lefelé, amíg a szabálytalanságok megszűnnek.

  Fehér tüll simítása az ablakon egy gőzfejlesztővel

  A gőzfejlesztő a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás

 3. A tüll vasalása. A vasalási technika közvetlenül függ a termék anyagától, de vannak általános ajánlások ennek a szövetnek a vasalására:
 • jobb, ha elkezdjük simítani az anyagot, amikor az összes szükséges víz üveg, vagyis amikor a termék kissé nedves;
 • a maximális vasalási hőmérsékletet a szövet típusának megfelelően állítják be (az 1-2-es mód ajánlott);

  A szövetfüggönyök címkéjén található szimbólumok megfejtése

  Az ajánlott vasalási hőmérséklet és a szövetápolás egyéb jellemzői megtalálhatók a termék címkéjén.

 • a varratokat, mintákat kívülről vasalják géz formájú béléssel (1-2 réteg), ha a vas „gőzölési” üzemmóddal rendelkezik, akkor jobb használni, vagy egy speciális készüléket - gőzfejlesztőt.

  Tüll vasalása vasalóval gőzfejlesztővel

  A gőzölés mód még a szövet erős ráncai esetén is képes megbirkózni

Figyelem! Ezek a szabályok nem vonatkoznak kényes típusú szövetekre, mivel saját feldolgozási módszerekkel rendelkeznek. Például - nejlon!

Nagy szövetek vasalása?

Hogyan vasalható a tüll, ha nagyon nagy? Sokan felteszik ezt a kérdést. Kezdetnek tegye a vasalódeszkát a párkány mellé. A szövet függőlegesen helyezkedik el, a függöny aljától kezdve. Szilárdan vasalva, amíg a másik oldalon a padlóhoz nem ér. Amikor a vasalt rész megérinti a padlót, a karnisra akasztják. Az anyag egyszerűen elmozdul!

Hosszú tüll vasalása otthon

A hosszú függönyöket legjobb segítővel vasalni

Hogyan vasalható a tüll vas nélkül?

Ha nincs vasalója, vagy előre nem látható körülményei vannak, van egy másik lehetőség. Hogyan lehet simítani a tüll vas nélkül?

 1. Gőzfejlesztő segítségével. A szövet ilyen módon történő vasalásához teljes hosszában fel kell függeszteni, kiküszöbölve a szabálytalanságokat. Szükséges a vászon teljes területének feldolgozása gőzfejlesztővel, ha szükséges, akkor többször is. Ehhez egyszerűen csúsztassa a fúvókát a függönytől 0,5-1,5 cm távolságra.

  Függönyök simítása vasaló nélkül otthon

  Súly szerint simíthatja a függönyöket bármely függőleges működési módú gőzfejlesztővel

 2. Permetező palack használata. A második módszerhez spray palackra van szükségünk. A megmosott szövetet a karnisra akasztják, súlya hatására kiegyenesedik, a szabálytalanságok kisimulnak, a redők megszűnnek. Az Ön feladata az anyag minőségének figyelemmel kísérése, permetező palack vízzel történő permetezése, ha külső hibák maradnak.

  Nylon tüll rojtokkal a konyha ablakán

  Bármely kézi szórópisztoly működni fog ehhez a módszerhez.

 3. Forró vízzel. Ehhez a vásznat fel kell függeszteni a fürdőszoba fölé, amelynek 1/3-át forró vízzel töltjük és egy éjszakán át hagyjuk. A forrásban lévő víz elsimítja a függöny összes szabálytalanságát.

Hogyan vasalható tüll organza?

Az Organza egy nagyon szép szövet, amelyből számos ruhadarab, valamint kiváló függönyök készülnek. De az organza nagyon szeszélyes, ezért megvannak a maga vasalási feltételei. Ha az organzát helytelenül simogatják, akkor megszűnik szépnek látszani, gyűrődések jelenhetnek meg, vagy teljesen elszakad.

Lila átlátszó organza tüll

A könnyű és átlátszó organza jól tartja az alakját, de különös gondosságot igényel

Hogyan lehet vasalni egy organza ruhát mosás után? Rendkívül nehéz ilyen anyagot vasalni, mert az organza nagyon szeszélyes anyag. Az organza megfelelő vasalására számos szabály vonatkozik:

 • a vasaló talpának sima, egyenletesnek kell lennie, forgács vagy egyéb sérülés nélkül;

  A tüll vasalása előtt tisztítsa meg a vasalótalpat

  Ha az organzát piszkos vasalóval kezdi vasalni, fekete nyomatok jelennek meg a szöveten.

 • csak akkor vasalhatja a terméket, ha az anyag alaposan és teljesen megszáradt, különben elveszíti külső tulajdonságait;
 • a legkisebb üzemmódban meg kell vasalni az organzát;

  A vasszabályozó beállítása a talp minimális felmelegedésére

  A szabályozón beállítottuk a minimális hőmérsékletet

 • hogy az anyag ne menjen "hullámokban", csak selyemszöveten vagy papíron keresztül lehet vasalni, a "gőzölés" módot nem kapcsolva be.

  Teflon rögzítés finom szövetek vasalásához

  Géz helyett használhat egy speciális fúvókát a vas talpán

Figyelem! Ha nedvesen vasal egy organzát, elveszíti gazdag színét.!

Vasalás a függöny mosás és szárítás után

Vasaláskor ne rohanjon, vagy éppen ellenkezőleg, tartsa a vasalót egy helyen. Meg kell választania a tempót, és ragaszkodnia kell hozzá

Tüllfajták, amelyek nem igényelnek vasalást

A tüllnek többféle típusa van, amelyek vasalást egyáltalán nem igényelnek, vagy nagyon ritkán. Az a tüll, amelyet mosás után nem kell vasalni, a következőket tartalmazza:

 • szintetikus szövet;
 • pamut anyag;
 • vászonszövet.
 1. Szintetikus szövet. Összetételének köszönhetően ez az anyag ritkán ráncosodik, ezért mosás után azonnal felakasztható. De hogyan kell vasalni a szintetikus tüll fátylat, ha még mindig szüksége van rá? A szövetet többször hajtogatják, 120 ° C-ra melegített vasalóval vasalják.

  Tiszta nejlon tüll a konyhaablakon mosás után

  Ha a szintetikus függöny nem ráncos vagy ki van húzva mosás közben, akkor láthatóan redők nélkül szárad a párkányon

 2. Pamut anyag. A pamut tökéletesen felszívja a mosási folyamat során megmaradt nedvességet. Ennek a minõségnek köszönhetõen a pamut függönyök könnyen száradnak, csak felakasztják. Kiegyenesednek, és súlyuk súlya alatt is megszáradnak.

  Tiszta pamut tüll a nappali ablakán

  A pamut tüll jól kiegyenesedik saját súlya alatt

 3. Vászon szövet. A szintetikus szövethez hasonlóan mosáskor ritkán ráncosodik. Hogyan vasalható vászontüll, ha szükséges? Az anyag összecsukható vagy kihajtható. A vas normál üzemmódban 100 ° C-ra melegszik. Gézen keresztül vasalni ajánlott.

  Vászon tüll csipkével a szélén

  Jobb, ha nem tördeljük ki a vászonszövetet. Öblítés után az ilyen függönyöket erőteljesen meg kell rázni és szépen felakasztani, hogy ne legyenek ráncok.

Hogyan vasalható a tüll eltávolítás nélkül?

 • Vasalóval. Enyhén nedves függönyöket függesztenek a párkányra, és 1-3 órát hagynak kiegyenesedni. Ez idő után vizet öntünk a vasalóba, és bekapcsoljuk a gőz üzemmódot. A vasat felszabadító gőz segítségével minden szabálytalanság és gyűrődés kivasalódik.

  Gőz távozik a talp furataiból

  A folyamat gyors lefutásához kell egy vasaló kellően erős gőzfejlesztővel.

 • Gőzös segítségével. A leggyorsabb út. Ez az egység ideális függönyök gőzölésére. Először érdemes vizet önteni a készülékbe, majd 2-3 percig hagyni melegíteni (hogy a gőz meleg, kissé forró legyen). A gőzfejlesztőt a függönyök teljes területén át kell működtetni. Lassan simítsa el az esetleges szabálytalanságokat.

  Könnyű függöny párolása az ablakpárkányon

  A függöny függőleges párolgását tartják a legjobb megoldásnak a redők kiegyenesítésére

 • Gőzzel. Szükségünk lesz vízforralóra vagy fazék forró vízre. A vizet fel kell forralni és további 5 percig tűzön kell tartani. A függönyhöz egy forralt vízzel ellátott edényt visznek, amely az egész területen megtalálható.

  Vízforraló forralása a gáztűzhelyen

  Az öreg nagymama módszere akkor megfelelő, ha még nem szerzett gőzhajót

 • Minden nélkül. A nehéz szövetek simításához egyszerűen felakasztják és kiegyenesítik saját súlyuk alatt.

  Vasalt tüll egy igazi háziasszony ablakán

  A tüll karnisra akasztása természetes simítást eredményez, és nem igényel jelentős erőfeszítéseket és időt a háziasszonytól

Különböző típusú tüllek eltérő vasalási feltételeket igényelnek. Annak érdekében, hogy ne rontsa az anyag megjelenését, minden feltételt be kell tartani. Ha felelősségteljesen és érdeklődéssel közelít ehhez az üzlethez, akkor a végén mindenképpen kiváló eredményt fog elérni.!

Videó arról, hogyan lehet gyorsan vasalni a tüllöt gőz nélkül

Előző

Következő