Hogyan lehet fehéríteni a nylon tüllfehérítő recepteket otthon

Az ablakon lévő világos, átlátszó függönyök bármilyen belső teret felvidíthatnak. Rendszerint a tüll fehér színnel van kiválasztva, hogy összhangban legyen a sűrű függönyökkel, ne vonja el a figyelmet és teret és levegőt érezzen a szobában. Idővel a fehér szövet szürkévé válik, a mosástól sárgás árnyalatot nyerhet. A konyhában lévő tüll tönkreteheti a bosszantó foltokat. Nem fog visszatérni a függönyök eredeti fehérségéhez rendszeres mosás közben, fehérítésre van szükség. Ez a folyamat nem bonyolult, de fontos olyan módszerek kiválasztása, amelyek nem károsítják a textíliákat, optimálisak az idő szempontjából, és elérhetőek a technológia és a költség szempontjából.

Hófehér átlátszó tüll függöny

Sokféleképpen lehet visszahozni a fehéret egy régi függönybe.

A tüll fajtái, az ellátás jellemzői

A tüllfüggönyök gondozása az anyag minőségétől függ, és különbözik az alkalmazott eszközök és technológiák megválasztásában. Az átlátszó függönyök többféle anyagból készülnek:

 1. Capron. A fehérítésnek kíméletesnek kell lennie, csak azokat a termékeket szabad használni, amelyek a gyártó címkéjén szerepelnek. Megengedett olyan alapok felhasználása, amelyek nem igényelnek forrást, használhat improvizált anyagokat - keményítőt, sót, ragyogó zöldet, kálium-permanganátot.

  Régi nejlon tüll sárga

  A Capron olvadáspontja alacsony, így forró vízben a függöny "vezethet"

 2. Organza. Vékony anyag, amely kíméletes kezelést igényel. Nem forralhat, nem moshat forró vízben, de az organáz felszívja a port, és időnként szürkévé válik. Fehérítéshez használjon sót, ammóniát hidrogén-peroxiddal és ragyogó zöldet.

  Könnyű organza tüll szövet

  Az organza tüll csak meleg vízben mosható

 3. Fátyol. Ezt a szövetet tilos kémiai fehérítővel vagy háztartási vegyszerrel fehéríteni. A keményítő vagy az ammónia jó a mosáshoz.

  Fátyol tüll krémes árnyalattal

  A fátyol könnyen megsérül, nem ajánlott ezt a szövetet kicsavarni

 4. Vászon. Stabil és tartós vászon textíliákat lehet főzni, de emlékeznie kell a természetes szövetek zsugorodására. Varrás előtt a szövetet zsugorítani kell. Használható háztartási fehérítő, de vigyázzon. Jól fehéríti az ammóniát.

  Természetes vászon áttetsző tüll

  A fehérnemű természetes anyag, amely könnyen ráncosodik és nehezen vasalható, jobb, ha gőzölőt használ

 5. Pamutszövet. Könnyen mosható, fehéríthető háztartási vegyszerekkel és sok népi gyógymóddal, a keményítő különösen jól alkalmazható. Ne nyomja össze és ne csavarja túlságosan, mert a szálak összekapcsolódása elmozdulhat.

  Szövetfeldolgozó keményítőpalack

  A pamut és a fehérnemű lehet keményítő, a szintetikus szöveteket és a selymet nem keményítőoldattal dolgozzák fel

Hogyan lehet fehéríteni a tüll otthon

A tüll otthoni fehérítéséhez minden szükséges megtalálható a gyógyszeres szekrényben és a konyhai szekrényben. A régi népi módszerek simábban működnek, mint a modern háztartási vegyszerek, így a finom por, a mosószappan és a meleg víz jól működik a finom szöveteknél. Néhány függöny mosható gépben, kézi mosás és öblítés csak különösen finom textíliákhoz alkalmas.

Hálófüggöny-címke mosási utasításokkal

Bármely anyagból készült tüll mosása előtt ellenőrizze a gyártó ajánlásait a címkén

Szürkeárnyalatos szövet fehérítő termékek

A fehérítés otthoni gyógymódjai egyenként vagy egymás után alkalmazhatók. Régebbi receptek a következő lehetőségeket ajánlják:

 • só;
 • szóda;
 • keményítő;
 • ragyogó zöld;
 • ammónia;
 • hidrogén-peroxid.

Előző

Következő