Anyagok a konyha elkészítéséhez, előnyeik és hátrányaik

Sok háziasszony, amikor bútorokat választ a konyhához, elsősorban annak megjelenését vizsgálja. A tervezésnek azonban másodlagos kérdésnek kell lennie. A legfontosabb az az anyag, amelyből a konyhai szett készül. Ebben a cikkben elemezzük a természetes, mesterséges alapanyagok teljesítményjellemzőit, megválaszoljuk a kérdést: melyik anyag előnyösebb a konyhában.

Az anyagok jellemzői

A konyhai szett kiválasztásakor meg kell vizsgálnia az anyagok fizikai és kémiai jellemzőit

A fülhallgatóval szemben támasztott alapvető követelmények

Bútor homlokzatok

A bútorok homlokzata fontos szerepet játszik a konyha egyedi stílusának kialakításában

A konyhában használt szekrények homlokzatának bizonyos tulajdonságokkal kell rendelkeznie. A fülhallgató elülső része érinti a fő „ütést”. Magas hőmérséklet, nedvesség, zsír befolyásolja. A konyhabútor homlokzatának a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie.

 • Ellenáll a nedvességnek. Ez a követelmény a kályha közelében elhelyezett összes bútorra vonatkozik. A jó huzat segít csökkenteni a nedvesség mennyiségét.
 • Erő. A mindennapi használat során a törékeny elemek eltörhetnek, megrepedhetnek.
 • Kisebb mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállás. Főzéskor a bútorokat véletlenül megkarcolhatják fém edények, serpenyő, villa, kés.
 • Képtelen elnyelni az idegen szagokat. Az ételkészítés során mindig jelen lesznek illatok. A rossz homlokzat elnyeli őket.
 • Esztétika. Ez is fontos. A vonzó konyhai szett harmonikus teret, stílusos belső teret kínál.
Konyhai homlokzatok választéka

Konyhai homlokzatok választéka különböző belső terekhez

Az anyagok előnyeinek, hátrányainak rövid elemzése

Homlokzati anyagok

Homlokzati anyagok a konyha gyártásában

Tehát melyik anyag teljes mértékben megfelel a fenti követelményeknek? Erre a kérdésre lehetetlen egyértelmű választ adni. Azonban részletesen megvizsgáljuk a nyersanyagok fő típusait, jelezzük erősségeiket és gyengeségeiket.

A konyhabútor gyártásához felhasznált összes anyag két csoportra oszlik.

Anyagcsoportok Fajták Specifikációk
Természetes tömör fa A természetes alapanyagokat hosszú élettartam, kiváló teljesítmény jellemzi. Nincs káros hatása az egészségre. Egy hátrány - magas ár.
Mesterséges MDF, forgácslap, forgácslap Közös jellemzőjük a megfizethető költség, az alacsony súly. Néhány faj káros gyantákat tartalmazhat.
Fafajok

Fafajok bútorgyártáshoz

Mesterséges anyagok

Mesterséges anyagok bútorok készítéséhez

Tömör fa

A fa homlokzata a legjobb megoldás a konyhához. A fa elképesztő teljesítményjellemzőkkel rendelkezik: nagy szilárdság, esztétika, biztonság. Az árucikkek gyártásához különböző fafajtákat használnak.

 • Nyír. Ez a fa viszonylag olcsó. A nyírfát azonban sok szakértő túl puhának tartja.

  Konyha Elegáns konyha masszív nyírfa homlokzattal

  Elegáns konyha masszív nyírfa homlokzattal

 • Vörösfenyő. A leggyakoribb típus, régóta használják bútorok, homlokzatok gyártásában. A vörösfenyő megfelelő műszaki, fizikai tulajdonságokkal rendelkezik.

  Tömör vörösfenyő konyha

  Konyhai szekrények az ablak mellett, szilárd vörösfenyőből

 • Lucfenyő. Kellemes aromájú és nedvességálló. Mínusz evett - a feldolgozás bonyolultsága.
 • Fenyő. A fenyőt leggyakrabban a konyhai bútorok elülső részének gyártásához használják. A fenyő erős, könnyű, könnyen kezelhető.

  Fenyő konyhabútor

  A konyhabútorok leggyakoribb és leggyakrabban használt fája a fenyő.

 • Tölgy. A legkülönlegesebb konyhai szettek ebből a fából készülnek. A tölgy nagyon tartós. Könnyű számára megadni a kívánt alakot. A tölgytermékek több tíz évig szolgálhatnak. De a költségük meglehetősen magas. Az ilyen áruk nem lesznek megfizethetők egy kis jövedelemmel rendelkező család számára.
Tölgy szett

A tölgy szerkezete olyan gyönyörű, hogy a belőle készült konyhai szett a bútorművészet remekműve.

Keret MDF

Keret homlokzatok MDF profilból

Az MDF profilból készült kerethomlokzatok egy előre gyártott szerkezet, amely keretből és egy panelből áll, amelyet e keretbe illesztenek

Ha a javításokra, a szobabútorokra szánt költségvetés kicsi, akkor figyelmet fordíthat a mesterséges építőanyagokra. A Frame MDF olcsó anyag. Számos fontos előnye van - egyesíti a különféle nyersanyagokat, lehetővé teszi bármilyen méretű szerkezetek gyártását. A vázlemez használatához azonban a helyiség további berendezése szükséges. Szüksége lesz egy kiváló minőségű motorháztetőre. Keretes rétegelt lemez fél a nedvességtől. További hátrány a tisztítás nehézsége. Mosáskor jelentős fizikai erőfeszítéseket kell tennie.

MDF vázas konyha

A konyha külső része MDF keretből

Festett MDF

Festett MDF

A zománc nagyszerű módja annak, hogy a fülhallgató egyedivé váljon

A festett födém jobb megoldás. Több réteg zománc borítja. Nyolc az ideális ilyen rétegek száma. Az ilyen terv homlokzatai hosszú ideig szolgálhatnak, vonzó megjelenésűek. A festett födém hatalmas előnye, hogy nagyszámú szín és forma van jelen. A kész termékek könnyen illeszthetők a belső tér bármely stílusirányához. Egy másik pluszt nevezünk a magas hőmérsékletekkel szembeni ellenálló képességnek. Az MDF főzés közben képes ellenállni a hirtelen hőmérséklet-változásoknak.

MDF homlokzatok

Konyha fényes MDF homlokzattal

Az előnyök kiterjedt felsorolása ellenére a festett lemeznek számos hátránya van.

 • Az anyag helyreállításának bonyolultsága. Még kisebb sérüléseket is nehéz lesz elfedni. Részleges felújítás nem mindig lehetséges, nem olcsó.
 • Napfény ellenállás. Az ilyen konyhabútorok felszerelése után fontos gondoskodni a napfénytől való védelemről. A sötétítő függönyök ebben segítenek. Védelem nélkül a felület kezd fakulni.
 • Az állandó takarítás szükségessége a konyhában. A bevonat nagyon érzékeny az érintésre. Mindig lesznek rajta ujjlenyomatok, foltok, zsíros foltok. Mindig könnyű nedves tisztításra lesz szükség.

Film MDF

Film MDF

Az MDF homlokzatát polivinil-klorid filmmel borítják

Egyszerű, megfizethető építőanyag. A piacon az MDF filmet különféle színekben mutatják be. Egy ilyen homlokzatot könnyű választani bármilyen stílusú konyhabelső számára. Költségvetésű, tökéletes egy nyaraló megszervezéséhez. Az ilyen típusú panelek gyártási folyamata meglehetősen egyszerű. Először is, a bevonatot ragasztóval dolgozzák fel. Ezután PVC fóliát alkalmaznak, sajtót használnak. Nyomja meg, ragasztóval erősen rögzíti a filmet a felületen. Több év használat után azonban a film elkezd pelyhezni. A különítmény feltűnő, elrontja a szoba teljes belső terét. A másik fő hátrány a színfakulás. Az élénk színek telítettségükkel nem sokáig gyönyörködtetik a szemet. Ezt figyelembe véve nincs értelme ilyen alapanyagokból konyhai készletet vásárolni otthoni belső térbe. Régimódi dizájnnal rendelkezik, gyorsan elveszíti eredeti tulajdonságait.

Filmbevonatú MDF

Az MDF-ből készült homlokzat filmbevonattal bármilyen alakú lehet

Forgácslap

Forgácslap a konyhához

Forgácslemez dekoratív bevonattal

Az MDF-et gyakran használják a gyártók. A gyenge teljesítmény azonban negatívan befolyásolja a keresletet. A forgácslapot továbbfejlesztett alternatívának tekintik. Az alapanyagok előnye a felső réteg - laminált. Védi a bevonatot, díszíti a kész terméket. A forgácslap jobb, mint a korábbi mesterséges építőanyag, de az előnyök sem túl lenyűgözőek. A fő pozitív minőség az alacsony ár. A termékek a lakosság különböző szegmensei számára állnak rendelkezésre. Egy másik fontos előny a káros kibocsátások hiánya. A fedőréteg megakadályozza az anyagok környezetbe jutását. A forgácslap könnyen tisztítható. A lemezeket normál nedves ruhával lehet lemosni.

Modern konyha laminált forgácslapból

Modern konyha laminált forgácslapból

hátrányai

 • Egyszerű kialakítás. Lehetetlen rendkívüli belső teret készíteni laminált forgácslapos bútorszerkezetek felhasználásával. Nagyon egyszerűek, jobban megfelelnek az országtervezésnek.
 • Alacsony nedvességállóság. A védőbevonat ellenére a forgácslap alig ellenáll a magas páratartalomnak.
 • Sajátos szag jelenléte. Az üzemeltetés első néhány hetében kellemetlen szag jelentkezik a szobában.

Forgácslap

Forgácslap a konyhához

A forgácslap a leginkább költséghatékony anyag a konyhabútorok számára

Ez az építőanyag hulladékból készül. A fa hulladékot préselik és speciális anyagokkal kötik meg. A forgácslap fő hátránya éppen az ilyen kötőanyagok jelenléte. Káros összetevőket tartalmaznak. Az anyagok elpárologhatnak a környezetbe, és károsak lehetnek az egészségre. Emiatt nem érdemes árut vásárolni forgácslapról. A nyersanyag egyetlen pozitív minősége a megfizethető ár. A konyhai felszerelés olcsó. Pénzkímélés céljából vásárolhat ilyen bútorokat az ország számára. Nem sok időt tölt ott. A káros anyagok nem képesek jelentős kárt okozni.

Modern bútorok forgácslapon

Modern bútorok forgácslapon - sokféle belsőépítészeti megoldás

Fontos! Amikor kiválasztja, melyik anyag képezi majd alapját a konyha hangulatának megteremtésében, figyelembe kell vennie saját költségvetését, a szoba speciális követelményeit. A legjobb megoldás a természetes fa lenne. Több költségvetési - MDF. A többi lehetőség a hátrányok jelentős listáját tartalmazza. Jobb, ha megvásárolja őket a nyaralójukban való használatra.

Egyéb építőanyagok, kiegészítők

Akril műanyag

Anyaga akril műanyag

A fülhallgató gyártásához alapanyagok széles választékát használják. Tehát az akril műanyagot homlokzati bevonatként használják. Ez egy csúcstechnológiai bútorburkolat. Fényes hatást kelt. Ez vizuálisan megnöveli a konyhát - ideális kis helyiségek számára. Az akril műanyag monolit lehet. Fa alap nélkül használják. A monolit műanyag rendkívül tartós.

Konyhai munkalapok

Amikor egy anyagot választ a munkalaphoz, először is figyelnie kell a praktikumra.

Fontos szempont a munkalapok gyártásához használt építőanyagok kiválasztása. A modern változatokban általában természetes, mesterséges követ használnak.

Természetes kő választék

A természetes kő teljes tartománya eléri a több száz fajtát

A kőnek számos előnye van.

 • Ellenáll a kis mechanikai igénybevételnek. Evőeszközökkel nehéz megrongálni.
 • Ellenáll a vegyszereknek. A munkalap szinte bármilyen eszközzel tisztítható.
 • Nem szívja fel a szennyeződéseket. A behatolási teljesítmény minimális. Sima bevonat.

Ugyanilyen fontos momentum a kiegészítők kiválasztása. A hardver tartós használat során először megszakad. A legolcsóbb fém opció az alumínium. Törékeny szerelvények készülnek azonban belőle, élettartama rövid. Az ideális megoldás a rozsdamentes acél szerelvények megvásárlása lenne. Az ilyen acél nagy szilárdságú, ellenáll a nedvességnek, hosszú ideig tart.

Konyhai szerelvények

A konyhai szerelvények fajtái

Előző

Következő