Tömörfa bútorszerkezetek, anyagok és technikák

A tömörfa bútorok nem veszítik el népszerűségüket, annak ellenére, hogy a piacon rengeteg különböző típusú és megfizethetőbb anyag található. Az a tény, hogy a természetes fa nemcsak kellemes megjelenésű és hangulatos légkört teremt egy lakásban vagy magánházban.

Tömörfa szekrény

A tömörfa szekrény nagyon masszív és masszív

Teljesítménye szintén páratlan - a tömör fából készült termékek több mint egy évig fognak tartani, míg az anyag biztonsága és környezetbarát jellege még az allergiára hajlamos emberek számára is alkalmassá teszi.

Egyes fafajok még gyógyászati ​​tulajdonságokkal is rendelkeznek, a beltéri levegőt fertőtlenítik a fagyantákban található fitoncidek segítségével. Az esztétikai vonzerő, a tartósság, a fa hasznos tulajdonságai régóta hagyományossá teszik ezt az anyagot a lakberendezés számára. Az ilyen bútorok egyetlen hátránya a magas piaci költségek - de amikor úgy dönt, hogy saját kezűleg készít bútorokat tömör fából, jelentősen megtakarítja a mester szolgáltatásait.

Tervezés

Étkezőasztal elrendezése

Diy összeszerelési diagram egy fából készült étkezőasztal

A bútordarab elkészítése gondos tervezéssel kezdődik. Ez az öngyártás további előnye - egy adott méret figyelembevételével készült termék tökéletesen illeszkedik a belső térbe, és nem kell elkezdeni az átrendezést. Szinte bármilyen bútor készíthető tömör fából - szekrények a hálószobában, egy asztal a nappaliban, kiságy vagy fotel a verandán. Csak ki kell választania egy megfelelő tervet, vagy ki kell dolgoznia a sajátját, majd rajzot kell készítenie a méretei szerint.

Fa szekrény projekt

Fa szekrény projekt

Anyagok

Fafajok

Bútorgyártáshoz használt fafajok

Az anyag kiválasztásakor figyelembe kell venni az elem jövőbeni felhasználásának feltételeit. Ha azt szeretné, hogy a bútorok hosszú évtizedekig tartsanak, vagy állandó stressznek lesz kitéve (például könyvespolcok az otthoni könyvtárban), akkor jobb keményfát választani.

 • A tölgy a bútorgyártás leggyakoribb lehetősége. A tölgy nagy szilárdsággal, keménységgel rendelkezik, ugyanakkor elég könnyen kezelhető, nagyon tartós. A tölgyfát nem befolyásolja a nedvesség, a bomlás, a hibákat és más rovarokat is ritkán érinti.

  Tölgy bútorok

  Bármely bútor tömör tölgyfából készülhet, akár nedves helyiségek számára is

 • Bükk - keménységét és tartósságát tekintve ez a fa összehasonlítható a tölgyfával. Hátránya a víz hatásának kiszolgáltatottsága, ezért a bükk bútorok nem helyezhetők el magas páratartalmú helyiségekben. A gyártás során kötelező a nedvességálló kezelés speciális impregnálások segítségével is.

  Tömör bükk bútorok

  A tömör bükkfa bútorok olyan szerkezetekhez használhatók, amelyeknek nagy súlyt kell viselniük

E két leggyakrabban használt anyag mellett a kőris, a hegyi kőris, az alma, a szil, a tiszafa, a platán is a kemény erdők közé sorolható. Használatuk ajánlott teherhordó keretek gyártásához, például szekrényekhez.

Kőris bútorok

A hamu bútorokat a helyes vonalak, a rajz eredetisége különbözteti meg

Azokhoz a szerkezetekhez, amelyek nincsenek kitéve nagy terhelésnek, vagy ha bútorokat díszítő elemekkel kívánnak díszíteni, puha fát kell venni.

 • A fenyő a legkeresettebb anyag alacsony költsége, valamint kellemes világos színe miatt. A fenyő könnyen kezelhető, de ellenáll a mechanikai sérüléseknek.

  Tömör fenyő bútorok

  Gyerek bútorok tömör fenyőből

 • Cédrus - alkalmas bútorok gyártására a konyhába vagy a fürdőszobába, mivel nedvességálló.

  Tömör cédrusszekrény

  Elegáns szekrény szilárd cédrusból

 • Nyírfa - a puha, világos fa nagyon kényelmes dolgozni, lehetővé téve eredeti dekorációs elemek készítését a dekorációhoz.

  Tömör nyírfa bútorok

  A tömör nyírfa bútorok szokatlanul szépek, de nem túl tartósak és ütésállóak

A puhafák közé tartozik a cseresznye, éger, juhar, nyár, fűz, fenyő.

Cseresznyefal

Gyönyörű cseresznyefal a nappaliban

Mahagóni, wenge, mahagóni - azokhoz a nemes fajokhoz tartoznak, amelyek gyönyörű fa szerkezetűek, de megkülönböztethetők magas költségükkel.

Elegánsan faragott komód

Elegánsan faragott mahagóni komód

Hangszerek

A szükséges eszközkészlet a

Alapvető szerszámkészlet a faanyag megmunkálásához

A munkavégzéshez szabványos faeszköz-készlet alkalmas:

 • fűrész vagy fémfűrész;
 • Lombfűrész;
 • repülőgép;
 • csavarhúzó;
 • egy kalapács;
 • csavarhúzó.

A kiválasztott projekttől függően ki kell választania a megfelelő szerelvényeket - bútor sarok, nyakkendők, ajtók zsanérjai, kilincsek. Mindezt a boltokban árulják. Itt vásárolhat speciális impregnálásokat, festéket fára, lakkokat is a termék befejezéséhez.

Bútorszerelvények

Bútorszerelvények fából

A gyártási technikák jellemzői

Amikor úgy dönt, hogy bútorokat készít tömör fából, saját kezével, először meg kell ismerkednie a munka elvével. Ha nem lehet konzultálni egy tapasztalt mesterrel, az interneten található videók segítenek szétszedni a funkciókat. Szakmai műhelyben körfűrésszel vágják a fát, amelyet otthon nehéz felszerelni.

Körfűrész

Körfűrész fa számára

Az alkatrészek egymástól függetlenül vághatók fűrésszel és építőfűrésszel - ez a megoldás hatékony lesz téglalap alakú nyersdarabok vágásakor.

Homorítófűrész fa

Homorítófűrész fával való munkához

Ha a projekt összetett formájú részleteket igényel, akkor ajánlott segítséget kérni egy mestertől vagy egy bútorgyártól, ahol pontosan a rajz szerint vágnak egyenletes vágást.

A kész alkatrészek többféleképpen kapcsolódnak egymáshoz:

 • tövis - a terméket úgy állítják össze, hogy átvágják az egymásnak megfelelő füleket és töviseket, hogy az alkatrészeket szorosan összekapcsolják, néha ragasztót használnak a nagyobb szilárdság érdekében;

  Tüskés csatlakozás

  Alkatrészek tüske összekötése

 • rögzítőelemek - az alkatrészeket csavarhúzóval rögzítik, önmetsző csavarokat, szerelvényeket is használnak - sarkok, kapcsolók.

  Kapcsolat megerősítése

  Csatlakozás a Confirmat rendszer által

A tüskés csatlakozáshoz speciális eszközökre és további ismeretekre lesz szükség, ezért ajánlott a kötőelemek könnyebb használatával kezdeni.

Minifix rendszer

Csatlakozó rendszer Minifix

Díszítés és feldolgozás

A tölgyfűrész vágása nagyon szép

A tölgyfűrész vágása nagyon szép, ezért nem szabad belső tárgyakat festenie ebből az anyagból, elég a helyes feldolgozáshoz

A tömörfa bútorok saját kezűleg történő díszítése lehetővé teszi, hogy egyedi stílust adjon nekik, jobb, ha illeszkedik a belső tér általános elképzeléséhez.

Dekoratív faragott homlokzatok

Dekoratív faragott homlokzatok fa bútorokhoz

Leggyakrabban a fatermékek díszítéséhez faragott elemek kivitelezését használják a homlokzatokon és az ajtókon, néha a bútorokat égő vagy speciális festékkel díszítik mintával.

Munkalap a lövés után

Tüzelt tömörfa munkalap

A késztermék befejezésére nemcsak vizuális tulajdonságai miatt van szükség, hanem segít megvédeni a fát a különféle külső behatásoktól és biztosítani a hosszabb élettartamot. Először is, a felületet speciális anyagok (csiszolópapír, porok) felhasználásával csiszolják.

Fa csiszolás

A fát festés előtt meg kell csiszolni

Ezután a kiválasztott fajtától függően vízzel végzett foltokkal vagy szintetikus vegyületekkel történő impregnálást hajtunk végre.

Foltos kezelés

Csináld magad fafestést

Az ilyen impregnálás javítja a fa vízszigetelő tulajdonságait, megvédi a rovaroktól, és bizonyos esetekben bizonyos színt kölcsönöz neki. Az utolsó szakasz általában a lakk vagy viasz felvitele, amely esztétikus megjelenést kölcsönöz a terméknek, és ezenkívül megvédi a felületet.

Lakkozás

A bútor felületének bevonása lakkal, hogy védőréteget kapjon

Előző

Következő