Forgácslap a bútorok előnyeiben és hátrányaiban az anyagválasztásban

A szokásos első forgácslap födémek 1918-ban jelentek meg. Az évek során elért haladásnak köszönhetően az anyagok jobb minőségűekké, megbízhatóbbá váltak, manapság nedvességálló laminált lapok már kaphatók különféle termékek gyártásához. A fából készült födémeknek sokféle típusa van. Ide tartoznak a különböző jellemzőkkel és saját jellemzőkkel rendelkező MDF és forgácslapok.

Gyerekbútor laminált forgácslap

Annak érdekében, hogy a saját szekrény vagy komód anyagának megválasztása értelmes legyen, ismernie kell a bútoranyagok előnyeit és hátrányait.

A hőre keményedő polimereken alapuló laminált forgácslapok a fő és gyakran használt anyagok az ipari tömegbútorok gyártásához, és széles körben használják az építőiparban is. Az ilyen lemezek meglehetősen ellenállnak a mechanikai és kémiai hatásoknak (benzin, aceton, víz, oldószerek, alkohol, sav, kávé és egyéb anyagok). Ebből arra következtethetünk, hogy a laminált forgácslap kiváló alapanyag orvosi, laboratóriumi, oktatási, háztartási és irodai bútorok gyártásához.

Bútorgyártás

Alacsony költsége és kiváló építési tulajdonságai miatt a forgácslap a legszélesebb körben használt anyag a turistaosztályú bútorok gyártásához.

laminált forgácslap színek

A forgácslap a régi jól ismert forgácslap (forgácslap) képviselője csiszoltabb formában.

A forgácslap természetes anyagból készült anyag. Ez ugyanaz a forgácslap, de fehérebb csiszolva, amelynek felületén ellenálló melamin film található. Vagyis fő különbségük a lefedettség. Ha a tábla szerkezetébe nyomják, nedvességállóbbá és sokkal erősebbé teszi. Ez egy "laza" alapanyag, költsége költségvetés, a tervezés és a film és a bevonat miatt különböző színmegoldások érhetők el, beleértve a természetes fa mintázatát is. Széles körben használják a konyhai, irodai, otthoni és egyéb lakberendezési szekrények gyártásában, mint fő anyagot. Kiállítási standok, bútorok készítésére használják az üzletek, gyógyszertárak és szupermarketek belsejébe. Az MDF-nél ugyanez történik, de az ilyen táblák drágábbak.

Olcsó bútorok

Az irodabútorok nagy része forgácslapból készül.

A forgácslap különböző színekben és textúrákban van laminálva:

díszes vektor dekorok;

 • geometria;
 • díszek;
 • sima papírok;
 • rajzok és fautánzatok.
Bútor részletek laminált forgácslap

Ennek az anyagnak azonban vannak hátrányai - ezek káros formaldehid-kibocsátások.

A burkolat dekoratív fóliáját gyantával impregnálják, speciális dekorációs papírból készül, sűrűsége 60-90 g / m2.

Szekrénybútorok gyártása és értékesítése laminált forgácslapból

Laminálás - a dekoratív bevonat felhordásának folyamata nyomás és hőmérséklet hatására.

A laminálás a sajtóban történik. A préselés során a papír sűrűbbé válik, tulajdonságait tekintve egyenlő a műanyaggal. A tetején sűrű fényes film képződik, az alja ugyanaz, de más szerkezetű - ragasztó. A laminált táblák bevonata meglehetősen erős, a gyanta eloszlása ​​miatt a forgácslap teljes felületén 25-28 MPa nyomáson és 140-210 ° C hőmérsékleten terül el. A gyártáshoz szélességük nem lehet kevesebb 10 mm-nél, de nem lehet nagyobb 22 mm-nél sem. A laminálás során a forgácslapból nem szabadul fel aldehidgőz, amely káros a környezetre.

forgácslap minták

A laminálást megbízhatóbb és drágább módszernek tekintik a laminált forgácslap gyártásában.

Hálószoba laminált forgácslap

A tábla szerkezetébe van nyomva, így tartósabb és nedvességállóbb.

A forgácslap típusai a bútorokban

A gyártók különböző módon címkézik meg a forgácslap szerkezetét, de általában így:

 • BS irodai;
 • SE - fa felületi pórusokkal;
 • SM - sima felület;
 • MAT - matt sima felület;
 • PR - porózus szerkezet;
 • PE - "narancshéj".
laminált forgácslapból készült bútorok újrafestése

Az alkalmazás módjától függetlenül ezt a forgácslapot melamin bevonatú forgácslapnak nevezik.

A gyártáshoz leggyakrabban az első kettőt használják: BS és SE. A PR szintén népszerű, de ritkábban használják, az SM-t a belső partíciók gyártásában használják. Egyéb jelölések is előfordulhatnak.

Gyerek bútor laminált forgácslap homlokzattal

Széles körben használják bútorok készítésére, a rekeszajtók és a belső dekoráció egyéb elemeinek kitöltésére.

A laminált forgácslap előnyei és hátrányai a bútorokban

Ahhoz, hogy jó alapanyagot válasszon egy adott bútorhoz, ismernie kell annak jellemzőit, beleértve az előnyöket és hátrányokat. Bármely forgácslap anyag kötőanyagként formaldehid gyantával impregnált fűrészporból és faforgácsból készül. A forgácslap formaldehidet bocsát ki, ami káros a környezetre és az emberi egészségre, de a forgácslap védőfóliával rendelkezik - laminált réteggel, amely nem engedi az anyag elpárologni a táblákról.

Folyosó bútorok laminált forgácslap homlokzatokkal

Színek és textúrák sokfélesége, a természetes fa textúrájának utánzása.

laminált forgácslap dohányzóasztal

Ez nem műanyag, nem vas, hanem ugyanolyan ismert fa.

Laminált film készítéséhez bizonyos textúrájú és díszítésű papírt használnak. Melamin gyantával impregnálják, aminek eredményeként egy bizonyos keménységi szint és lazább lesz. Ezután a prés alatt a tábla felülete a filmhez csatlakozik - így alakul ki egy szabványos vastagságú laminált lap.

laminált forgácslap homlokzat

Mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállás.

A forgácslap meglehetősen ellenálló anyag a mechanikai és hőhatásoknak, sokféle textúrával és színnel. Értékes fafaj formájában fejleszthető. A magas hőmérséklettel szembeni ellenálló képessége miatt az ebből az alapanyagból készült munkalapokra meleg ételeket lehet elhelyezni.

Emeletes ágy laminált forgácslap

Hőállóság (forró kávés edények és serpenyők).

Lámpatestek laminált forgácslapból készült bútorokban

A forgácslap természetes fából készült anyagok.

A hátrányok közé tartozik a finom feldolgozás lehetőségének hiánya és a formaldehid gyanták jelenléte a forgácslapon, valamint a magas mechanikai és kémiai ellenálló képesség előnyei.

Moduláris bútorok MDF

A forgácslap a régi jól ismert forgácslap (forgácslap) képviselője csiszoltabb formában.

MDF bútorok - mi ez?

Az MDF továbbfejlesztett technológia a forgácslapok gyártásához. A tábla kis, összenyomott fűrészporfrakciókból áll. Ennek a ragasztási módszernek köszönhetően az anyag nagyon tartós, homogén és ártalmatlan az egészségre. Ezeknek a mutatóknak köszönhetően bármilyen bútor gyártására használható, beleértve a gyermekszobát is. Költsége valamivel magasabb.

Szekrény bútor Laminált forgácslap

A fő különbség a forgácslap és a forgácslap között a bevonat. A lemez szerkezetébe van nyomva, így tartósabb és nedvességállóbb.

A fő előnyök a táblák nagy szilárdsága, egységessége, könnyű feldolgozása, nedvességállósága, deformációgátló képessége, széles választéka és gyönyörű kialakítása.

MDF bútorok megrendelésre

Az MDF meglehetősen sűrű anyag - ez nélkülözhetetlenné teszi a bútorok gyártását, amelyhez finom vonal, kerekség stb.

Hátrányok: magas ár, a táblák félnek a mechanikai sérüléstől és az ütéstől, könnyen gyúlékonyak.

MDF keret

Az MDF környezetbarát anyag, felhasználására nincsenek korlátozások.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő forgácslapot?

Ma már jelentős számú forgácslap található különféle célokra. Különbségük a vastagság, az összetétel, a kopásállóság, a sűrűség. Ilyen jellemzők kapcsolódnak a lemezgyártás különböző területein történő alkalmazáshoz. A födém sűrűségéről sztereotípia van. Úgy gondolják, hogy minél sűrűbb, annál jobb. De nem így van. Ezeknek a tábláknak az előnye a költségvetési alapanyagok (alacsony minőségű fa). Ez magában foglalja a "vékony mérőeszközöket", táblákat, léceket. A lényeg az, hogy ezek az anyagok megfeleljenek a következő előírásoknak.

 1. A forgácsfrakciók nem lehetnek kicsik.
 2. A forgács keresztmetszetének négyzetesnek és a szirom alakjának kell lennie. Ha ezeket a követelményeket megszegik, a kész födém fizikai és kémiai tulajdonságai romlani fognak (a hajlítás és az ellenállás károsodni fog).
Csúszó szekrény LDSP

A forgácslap széles színválasztékkal rendelkezik, amelyet széles körben alkalmaznak a szekrénybútorok gyártásában.

A fogyasztók gyakran feltesznek kérdéseket: milyen anyag ez egy ágyhoz - MDF? Mi a különbség az MDF és a bútorok laminált forgácslapja között? Vizsgáljuk meg ezeket az árnyalatokat részletesebben.

Bútor az irodához laminált forgácslapból

A film melamingyantákkal impregnált papír, így gyakran találhat ilyen kifejezést, mint "melamin tábla".

Forgácslap előnyei:

 • alacsony ár;
 • nem szárad ki, nem hámlik, nem penészesedik;
 • a kémiai adalékoknak köszönhetően a hibák nem laknak a kályhában;
 • élettartama több mint 10 év.

Az MDF előnyei:

 • megfizethető ár a közepes jövedelmű fogyasztók számára;
 • erő;
 • nedvességállóság;
 • magában foglalja a forgácslap összes fenti előnyét.
Bútor forgácslap az óvodában

A forgácslap mosható és tisztítható - nedvességálló.

Az anyag megválasztása attól függ, hogy mit terveznek gyártani. A forgácslapot irodai, otthoni, bolti, szupermarketi bútorok gyártására lehet használni. Jobb az MDF-et választani a gyermekbútorokhoz.

Konyhák gazdaságos ldsp

Nem fél a magas hőmérséklettől sem.

A farostlemez gyártása lehetővé teszi számunkra, hogy megfizethető áron állítsunk elő termékeket különböző belső terek számára. Az MDF-nek és a laminált forgácslapos bútoroknak köszönhetően minden házat meghittség, melegség és kényelem fogja tölteni.

Ágy - tetőtéri forgácslap

Előnye a fentieken kívül kiváló képessége a különböző textúrák utánzására, leggyakrabban - a fa textúrájának utánzása.

komód forgácslap

Ügyeljen a szekrénybútorok formaldehidtartalmára.

Előző

Következő