Miből készül a bútor, a termék anyagának megválasztása

Az anyagok, amelyekből a bútorok készülnek, meglehetősen változatosak. A termékeket sokáig kizárólag természetes fából készítették. Minél erősebb a fa, annál nehezebb feldolgozni, azonban ezt teljes mértékben ellensúlyozza a fatermékek tartóssága és biztonsága.

tölgy furnér

Fa gyalulásával nyert természetes fa réteg.

Most a gyártók egyre inkább mesterséges anyagokat használnak a bútorok készítéséhez, mivel működési tulajdonságaikban általában felülmúlják a természetes anyagokat. A műanyagot, a fémet, az üveget és más termékeket elsősorban irodai székek és szekrények gyártására használják, a természeteseket pedig lakóhelyiségek bútorainak gyártására. Minden anyagnak vannak előnyei és hátrányai.

Melamin - anyag

Formaldehidben és melamingyantában áztatott papír.

Forgácslap

A leggyakoribb és legolcsóbb anyag. A faipari maradványokat régóta használják. A fűrészporokat és a törmeléket sajtolással vagy ragasztóval összekeverjük, majd speciális zománcokkal festjük, melaminnal vagy laminált fóliával öntjük be. Ebből az anyagból készülnek leggyakrabban olcsó szekrények és irodabútorok.

A forgácslap feltételesen 2 típusra osztható. A második (E2) nagy mennyiségű formaldehid gyantát tartalmaz, amelyek hátrányosan befolyásolhatják az emberi egészséget. Az ilyen típusú bútorok használata gyermekszobákban tilos. A legjobb, ha teljesen tartózkodik az E2 használatától lakóhelyiségekben. Az E1 környezetbarát anyagtípusnak számít, mivel az epoxigyanták aránya sokkal kisebb, mint az előzőben. Az ilyen bútorok tökéletesen elfogadhatóak egy lakásban.

Forgácslap előnyei:

 • szilárdság, ütésállóság és merevség;
 • nagy választék;
 • alacsony ár;
 • a csavarok és szögek szilárd rögzítésének képessége;
 • a szabálytalanságok, repedések és üreges terek hiánya;
 • könnyű feldolgozás;
 • fokozott nedvességállóság.

A forgácslap hátrányai:

 • toxicitás;
 • túlságosan egyszerű kialakítás és az apró részletek kidolgozásának lehetetlensége.
Tömörfa munkalapok

A pajzs vastagsága 2-4 cm között változik.

Forgácslap

Ugyanaz, mint a forgácslap, csak csiszoltabb formában. Egy speciális bevonat jelenlétében különbözik a szokásos változattól. A forgácslapból készült lemezek nagyobb vízállósággal és megbízhatósággal rendelkeznek, gyakorlatilag nem is mérgezőek.

mesterséges rattan

A rattan bútorokat azonban csak a gazdag emberek engedhetik meg maguknak.

MDF

Tartós cserépanyag, amelyet mesterséges kötőanyagokkal kezelt szárított farostokból készítenek. Ezeket az anyagokat szőnyeg formájában egyesítik, csiszolásnak és préselésnek vetik alá, majd melaminpapírral borítják faanyagban vagy furnérolják. Az MDF-et csak néhány éve gyártják Oroszországban, korábban ezt az anyagot más országokból hozták. Környezetbarát és nem bocsát ki mérgező füstöket. Költségét tekintve az MDF jelentősen meghaladja a forgácslapot, de gyakorlatilag nincs hátránya.

Bútorok készítése fából

Valójában teljesen mindegy, hogy milyen anyagból készülnek a bútorai - természetes vagy mesterséges.

Farostlemez

A kompozit bútorelemek leggyakrabban farostlemezből készülnek, például a szekrények hátsó falaiból, az éjjeliszekrények fiókjaiból és a kanapékból.

A farostlemez olyan anyag, amelyet különféle farostok préselésével állítanak elő, és amelyet később szőnyeg alakít ki. Nyersanyagként a forgácsot, a famegmunkálás során felhalmozódott szemetet, a tűzifát használják. A farostlemez legnagyobb hátránya talán egy szűk alkalmazási terület.

luxusbútorokat készíteni

Nyersanyagként a fafeldolgozás során felhalmozódott forgácsot, törmeléket, tűzifát használják.

Furnér

Fa gyalulásával nyert természetes fa réteg. A lemez vastagsága nem haladja meg az 1 mm-t. Más anyagokból készült termékek feldolgozására és megfelelő megjelenésükre szolgál. A furnérozáskor a fát gondosan megválasztják az árnyék és a textúra szempontjából.

Forgácslap

A kreatív tervezők néha teljesen alkalmatlannak tűnő dolgokból készítenek szekrényeket és székeket.

A furnérozás a következő módon történik: a gyönyörű szerkezetű lemezeket vékony rétegre kell vágni, majd egy szokásos alapra kell ragasztani.

rattan a szekrények gyártásában

A legjobb az egészben, hogy a rattan termékek a dachákra és a vidéki házakra néznek, bár egyre több ilyen bútor található a lakásokban.

PVC

A gyártók a bútorok gyártásakor egyre többször használnak polivinil-kloridot vagy egyszerűbben műanyagot. Ennek az anyagnak rengeteg előnye van: könnyen mosható, nyugodtan tolerálja a hőmérsékletváltozásokat és a nedvességet, és ami a legfontosabb, olcsó. Ezenkívül a PVC bútorok irigylésre méltó tartóssággal rendelkeznek. Ennek az anyagnak azonban jelentős hátrányai is vannak: könnyen meggyullad, és közepes erő hatására is elszakadhat. Ezért lenne helyénvalóbb a PVC bútorokat irodában elhelyezni, mint egy lakásban.

Tömör fa falapok

Az egyik legdrágább és környezetbarát természetes anyag.

Forgácslap bútorokhoz

Mindenki tudja, hogy a bútorok fából vagy annak feldolgozásából készülnek.

Laminált

Néhány termék bevonására használt vékony film. A laminált tábláknak a következő előnyei vannak:

 • jó merevség és sűrűség;
 • károkkal szembeni ellenálló képesség;
 • magas nedvességállóság;
 • képes ellenállni a hosszú távú terheléseknek.
tömörfa bútorlapok

A tömör fából az elit osztályú bútorok készülnek.

Melamin

Formaldehidben és melamingyantában áztatott papír. Dekoratív bevonatként használják a burkolólapokra. A melamint megbízhatóság, szilárdság és kiváló kopásállóság jellemzi. Éppen ezért gyakran olyan felületekkel kezelik őket, amelyek ellen komoly terhelés ellenjavallt.

Habzó PVC

Ennek az anyagnak rengeteg előnye van: könnyen lemosható, könnyen tolerálja a hőmérsékletváltozásokat és a nedvességet, és ami a legfontosabb: olcsó.

Forgácslemez a bútorokban

A laminátum karcolás- és vegyszerálló.

Sor

Az egyik legdrágább és környezetbarát természetes anyag. Ez egy vastag deszka, amelyet szilárd fadarabok alkotnak, csiszolva és lakkozva. A pajzs vastagsága 2-4 cm-en belül változik. A leggyakrabban használt tűlevelűek, cseresznye, tölgy, juhar stb.

válasszon minőségi laminátumot

A laminátum karcolás- és vegyszerálló.

Az elit osztályú bútorok tömör fából készülnek. Általában megfelelő ápolásra szorul, mivel a természetes fa rendkívül érzékeny a szélsőséges hőmérsékletekre.

Melamin lemez

A melamin megbízható, tartós és kiváló kopásállóságú.

Rattan

A rattan egy trópusi liana. Ez a bútorgyártási módszer az ázsiai országokból került Európába. A legjobb az egészben, hogy a rattan termékek a dachákra és a vidéki házakra néznek, bár egyre több ilyen bútor található a lakásokban. Keveset nyom, nem foglal sok helyet, elég elegáns és gyönyörű. A rattan bútorokat azonban csak a gazdag emberek engedhetik meg maguknak.

Szeletelt furnér szélű tölgy

Ne felejtsük el, hogy ez organikus. mint egy tömb, és gondos kezelést igényel.

Bútorgyártáshoz használt anyagok

A furnérlemezből készült bútorok gyakorlatilag nem különböznek a tömörfa termékektől.

Üveg és fém

Az ilyen bútorokat elsősorban a high-tech stílus rajongói használják, amelyet nagyszámú króm és fényes felület jellemez. Az ilyen anyagok használata kibővíti a termékek körét, lehetővé téve új stílusirányok létrehozását. Az asztalok és szekrények készítésénél gyakran alkalmaznak ilyen típusú üvegeket: matt, színezett, átlátszó, színezett. Az üvegbútorok fő hátránya a nyilvánvaló törékenység.

Transzformátor asztal 2in1, üveg és fém

Az asztalok és szekrények készítésénél gyakran alkalmaznak ilyen típusú üvegeket: matt, színezett, átlátszó, színezett.

asztal üvegből és fémből

Az üvegbútorok fő hátránya a nyilvánvaló törékenység.

Szokatlan anyagok a dolgok létrehozásához

Miből készül a bútor a fent felsorolt ​​anyagok mellett? A kreatív tervezők néha teljesen alkalmatlannak tűnő dolgokból készítenek szekrényeket és székeket.

 1. Bútor használt anyagokból

Jens Praet belga tervező a gyártás szokatlan megközelítéséről ismert. Praet egy csomó magazint és újságot aprított, és szekrényeket, asztalokat, padokat és egyéb tárgyakat készített a maradékából. Meghatározott anyagot kapott, ha a maradékot gyantával keverte össze, majd könnyű fényezést készített.

 1. Láva bútorok

Ez az ötlet az olasz tervezők, A. Trimarchi és S. Farresin fejéhez jutott, akik hirtelen úgy döntöttek, hogy mindenki tanulmányozza a lávát. A vulkáni képződmények sok kis és nagy mintájának összegyűjtése után olvadásnak, préselésnek, őrlésnek és más folyamatoknak vetették alá őket. Ennek eredményeként a tervezők meglehetősen érdekes bútormintákat kaptak, amelyeket sárgaréz és muránói üveg díszített.

 1. 3D nyomtatás
Természetes furnér

A furnérlemezből készült bútorok gyakorlatilag nem különböznek a tömörfa termékektől.

Farostlemez farostlemez

A farostlemezek gyártásának alapanyaga a fűrészelésből és a famegmunkálásból származó hulladék is.

Ez a technológia jelenleg gyors fejlődésen megy keresztül, minden új területre kiterjed. S. Lovasova szlovák tervező érdekes gyűjteményt készített a "baba" bútorokból "1: 1" néven. A szkennerre apró asztalok, kanapék és éjjeliszekrények nagyított példányait nyomtatta, majd habosított polisztirolból nyomtatta ki őket.

MDF lapok

Az MDF az angol közepes sűrűségű farostlemez három szavának rövidítése.

Folyosó forgácslapból

A legelterjedtebb ár és minőség szempontjából optimális anyag a forgácslap.

Valójában teljesen mindegy, hogy milyen anyagból készülnek a bútorai - természetes vagy mesterséges. Az első dolog, amire valóban érdemes figyelni, a termék minősége és ára. Miután megismerte a különféle anyagok összes előnyét és hátrányát, dönthet a választás mellett, és kiválaszthatja a legoptimálisabb otthoni lehetőséget.

laminált forgácslap ökológiai bútorok

Az országokban először a múlt század harmincas évei óta kezdték használni a forgácslapot.

Faforgácslapok

Miután megismerte a különféle anyagok összes előnyét és hátrányát, dönthet a választás mellett, és kiválaszthatja a legoptimálisabb otthoni lehetőséget.

Előző

Következő