Anyagok a bútorok áttekintéséhez és leírásához

A kényelem és a rend életünk részévé vált. Megszoktuk, hogy kényelmes ágyakon alszunk, az asztalnál étkezünk, ruhákat tágas szekrényben tárolunk. Mindezek a termékek speciális anyagok felhasználásával készülnek. Ezek nemcsak tartóssá, funkcionálissá, hanem esztétikussá is teszik őket. Minden anyagtípusnak megvan a maga jellemzője, teljesítménye, ára. Ebben a kiadványban közelebbről megvizsgáljuk a bútorgyártás főbb anyagait, azok rövid jellemzőit.

A legnépszerűbb anyagok listája

Funkcionális szekrénybútorok, egyéb termékek a következő alapanyagokból készülnek:

 • különböző fafajok,
 • különböző fémötvözetek,
 • műanyag,
 • organikus, valódi üveg,
 • fafeldolgozásból származó hulladékok,
 • rattan,
 • műbőr,
 • textil.

Az első ötféle alapanyagot a hagyományos szekrénybútorok gyártásához használják. A rattant fonott tárgyak készítésénél használják. Általában a tervezők a magánházak és a nyaralók belső terében használják. Műbőr, textil - a keret nélküli termékek fő elemei.

Fém

Fém irodabútor

A fémből készült irodabútorok eredetiséget kölcsönöznek a belső térnek

Tartós, stílusos, kecses fém bútorok bárhol megtalálhatók. Gyakran használják irodák, kórházak, bankok, éttermek, apartmanok belső terének díszítésére. A modern gyártók megtanultak meglehetősen kompakt, könnyű tárgyakat készíteni fémből. Korábban terjedelmesek voltak. Ez volt a fő oka a népszerűtlenségnek.

Egyedülálló tartós ágy

Egyedülálló, tartós ágy kovácsoltvas elemekkel

A kovácsolt, fém asztaloknak, padoknak, székeknek, ágyaknak számos vitathatatlan előnye van.

 • Ellenáll a károsodásnak. Ahhoz, hogy megtörje, károsítsa a fémet, keményen kell próbálkoznia. Emiatt az ilyen bútorokat sok kávézó és étterem tulajdonosa preferálja, ahol mindig nagy az emberek áramlása.
 • Tartósság. A termékek évtizedekig képesek szolgálni, sokan túlélik tulajdonosaik több generációját.
 • Az ellátás egyszerűsége. A tisztításhoz elegendő egyszerű szappanos vizet, puha ruhát használni. Nem szabad félnie a korróziótól. A modern ötvözetek meglehetősen ellenállnak a nedvességnek.

A fém bútorok fő hátránya meglehetősen magas ára. Stílusos, kompakt termékekről beszélünk.

Vidéki bútor készlet fémből, áttört lábakkal és hátlappal

Vidéki bútor készlet fémből, áttört lábakkal és hátlappal

Üveg

Üvegbútorok

Az üveg bútorok nagy népszerűségnek örvendenek a vásárlók és a belsőépítészek körében

Újabban az üveget csak külön elemként használták a bútorgyártásban. Polcok, ajtók, tükrök, ajtók készültek belőle. Ma az üveg alkalmazási köre jelentősen kibővült. Az otthon teljes értékű termékei készülnek belőle. Üvegasztalok, polcok, szekrények elfoglalták helyüket otthoni, irodai, munkahelyi belső terekben.

Üveg más anyagokkal

Az üveget általában különböző anyagokkal kombinálják

Sok pozitív tulajdonságuk van.

Az egyik a tér vizuális növekedése. Ez a funkció különösen fontos a kis helyiségek szabálytalan alakú díszítésénél. További plusz a termékek levegőssége, könnyedsége. Létrehozzák a súlytalanság hatását. A termékek nem terhelik túl a teret, kellemes napfényt engednek be. Az üveg elég erős, teljesen biztonságos az egészségre.

Üvegpolc

Az üvegbútor kényelmes darabja a stílusos bútoroknak

Természetesen az üvegasztaloknak, székeknek és egyéb tárgyaknak vannak gyengeségei. Alapvető problémájuk a mechanikai sérülésekkel szembeni instabilitásuk. Nagy terhelés, éles ütés, nagy magasságból történő leesés teljesen megsemmisítheti egy gyönyörű szerkezetet.

Eredeti dizájner bútorok

Eredeti dizájner bútorok ütésálló matt üvegből

Egy szikla

Tárgyalási táblázat

Elegáns természetes kő irodai konferenciaasztal

Ez a legfényesebb, legeredetibb az összes bútoranyag között. A gyártás során különféle mesterséges kőfajtákat használnak. Kiváló padokat készítenek a nyaralókhoz, lenyűgöző munkalapokat, praktikus bárpultokat, megbízható ablakpárkányokat.

Márványasztal egy törülköző formájában

Márványasztal népi stílusban, kézzel készített kerámia mozaikkal

A kőnek számos előnye van.

 • Egészség és biztonság. Ez egy nagyon fontos kritérium a háztartási cikkek otthoni kiválasztásakor. A kő nem mérgező, nem bocsát ki káros anyagokat a levegőbe.
 • Magas higiénia. A termékek felülete mindig monolitikus. Nem szívja fel a szennyeződéseket, zsírokat, szagokat. Emiatt kőből készült munkalapokat, bárpultokat meglehetősen gyakran vásárolnak a konyhába, az étkezőbe.
 • Magas mechanikai sérülésekkel szembeni ellenálló képesség. Nehéz jelentős kárt okozni a kőszerkezetben. Ehhez komolyan meg kell próbálnia. Ha karcolódás jelenik meg, könnyen eltávolítható.
Kerti bútorok kőből

Elegáns kerti bútor kőből

A kő legjelentősebb hátránya a magas ára. Egy hétköznapi család kőből készült munkalapokkal rendelkezik, a kerti padok nem lesznek megfizethetőek.

Kő dohányzóasztal

Egyedülálló, kőből készült dohányzóasztal minden belső teret élénkíteni fog

Műanyag

Tarka műanyag székek modern stílusban

Tarka műanyag székek modern stílusban

Ez egy mesterséges anyag, amelyet széles körben használnak különféle háztartási cikkek gyártásához. Praktikus, olcsó, könnyű bútorok kerülnek ki belőle. Általában fürdőszobákban, mellékhelyiségekben való használatra vásárolják. Gyakran megtalálhatja kávézókban, nyaralókban. Mindenhol organikusnak tűnik.

Műanyag kerti bútor

A műanyag kerti bútor megfizethető és kényelmes

A műanyag székek, asztalok nem félnek a zord időjárástól. Még a nedvességnek és a víznek való gyakori érintkezés után sem veszítik el eredeti megjelenésüket. Könnyű bármilyen alakú szerkezetet műanyagból felépíteni. A gyártási folyamat nem igényel nagy beruházásokat, technológiailag egyszerű.

Könnyű műanyag bútorok

Egy ilyen anyagnak kevés hátránya van: nagyon törékeny, vonzó megjelenésű és viszonylag rövid ideig szolgál. Ma azonban fejlettebb típusú műanyagokat fejlesztettek ki. Nincsenek felsorolt ​​hátrányaik, drágábbak.

Eredeti műanyag székek

Eredeti műanyag székek a szabadban vagy otthon

A faipar hulladékai

A fűrészpor födémek típusai

A bútorok gyártásához használt anyagok típusai

Mindenki tudja, hogy a szekrénybútorok gyártásához a fa a legjobb anyag. A tömör fának számos előnye van. Csodálatosan néz ki, hosszú ideig szolgál, jótékony hatással van az emberek egészségére. Az ilyen termékekre a magas ár ellenére nagy a kereslet. Az idő azonban gyorsan telik, az erdőterület menthetetlenül csökken. Emiatt a faipari hulladékot aktívan használják a bútorszerkezetek gyártásában. Fűrészporból, forgácsból, egyéb alapanyagokból praktikus, megbízható, különféle minőségű anyagokat készítenek. Vegye figyelembe a táblázatban található lemezek általános előnyeit és hátrányait.

Fa hulladék födémek
Előnyök hátrányai
A természeti erőforrások megőrzése, Korlátozások a szokatlan formák, hajlítások létrehozásában,
Megfizethető költség, ellentétben a tömör fával, Nehézség a kötőelemek tartásában,
A gyártási folyamat egyszerűsége, Bizonyos típusokat nem lehet visszaállítani.
A kész bútorok vonzó megjelenése.

A forgácslap használatának jellemzői

Forgácslemez lapok

Forgácslap lapok olcsó bútorok gyártásához

Ezeket a lemezeket gyakran használják költségvetési szekrénybútorok gyártásához. Megjelenésüknek köszönhetően a bútoripar a fogyasztók széles köre számára elérhetővé vált. Az asztalok, forgácslapos szekrények olcsók és meglehetősen vonzó kivitelűek. A lemezek másik előnye, hogy sokféle modell elérhető. Ez lehetővé teszi, hogy a szobákat különböző stílusú díszítéssel díszítse, még kevés pénzért is szabadságot biztosít a tervezésben. A forgácslap lemezek hosszú ideig szolgálhatnak, feltéve, hogy helyesen használják őket.

A forgácslap gyengeségei között a szakértők megjegyzik toxicitásukat. Különösen élesen jelentkezik a fűtés pillanataiban. A forgácslap szerkezeteket nem lehet telepíteni elemek, fűtőberendezések közelében. Egy ilyen hiba túl drága lenne. Ha a forgácslapot felmelegítik, formaldehidek és fenolok szabadulnak fel. Káros hatással lesznek az emberi egészségre. Egy másik jelentős hátrány a rendkívüli, ívelt részek létrehozásának lehetetlensége. Ez negatívan befolyásolja a belső teret, szabványossá teszi.

Forgácslap bútorkészlet

Forgácslap bútorkészlet a nappalihoz

Forgácslap

Forgácslapok

A forgácslap lemezek széles színválasztékkal és hosszabb élettartammal rendelkeznek

A forgácslapok alacsony ellenállást mutatnak a mechanikai sérülésekkel szemben, nem elegáns megjelenésűek. Ezen paraméterek javítása érdekében a födémeket speciális bevonattal látták el. A bevonat lehetővé teszi a különböző fafajok szimulálását. Ez a kész deszkákat sokkal vonzóbbá teszi. Ezenkívül egy speciális bevonat lehetővé tette a sérülésekkel szembeni ellenálló képesség javítását. Az ilyen szekrénybútorok tovább tartanak, eredeti megjelenésüket a teljes élettartam alatt megőrzik.

A laminált forgácslap további előnye a szélsőséges hőmérsékletekkel szembeni ellenállás. Ennek köszönhetően a lemezeket konyhai készletek, szekrények és kiegészítők gyártására használják. A fülhallgató könnyű, gyönyörű és viszonylag olcsó. A forgácslapnak nincs annyi hátránya, de meglehetősen jelentősek.

 • Képtelen finom feldolgozást végezni. A bútorszerkezetek néha ugyanabból a típusból származnak, világos határokkal, egyenes vonalakkal rendelkeznek (mint például a forgácslap). Ilyen alapanyagokból lehetetlen valami szokatlant készíteni. Ez korlátozza a tervezési lehetőségeket.
 • A káros gyanták jelenléte a készítményben. Gyerekszoba számára nem ajánlott laminált forgácslapból vásárolni árukat, ezeket nem lehet aktív hő mellé telepíteni.
Forgácslap szekrény

Sarok gyermek szekrény laminált forgácslapból

Farostlemez: előnyök, hátrányok

Farostlemez lemezek

A farostlemez forgácslapból vagy MDF-ből készült bútorok hátsó falaihoz alkalmas

A farostlemez olyan fahulladékból készül, amelyet erősen aprítanak. A gyártási folyamat meglehetősen egyszerű, nem igényel összetett berendezéseket, hatalmas összegű beruházásokat. Kétféle előállítási módszer létezik.

 1. Száraz. A folyamat során gyantákat adunk hozzá, magas hőmérsékletnek kitéve préseljük.
 2. Nedves. A folyamat további anyagok hozzáadása nélkül zajlik.

A farostlemez aligha nevezhető a bútorgyártás teljes értékű alapanyagának. Elég nehéz összetartani. Emiatt a farostlemezt hátsó falak, fenéklemezek létrehozására használják. Általában az alapanyagot forgácslemezzel együtt használják. Ezután egy meglehetősen megbízható, olcsó, funkcionális kialakítás jelenik meg. Sokan tömörített kartonnak hívják a farostlemezt. Megjelenésében valóban kartonnak tűnik. Ugyanolyan olcsó.

MDF

MDF panelek

Az MDF paneleket bútorgyártáshoz és belső munkákhoz egyaránt használják

A bútorgyártás legpraktikusabb, jó anyaga az MDF. Nagyon apró forgácsból, fűrészporból készül. Legfőbb különbsége az embereket érintő abszolút biztonság. Az alapanyagokban nincsenek káros gyanták vagy anyagok. A lignin kötőanyagként működik. Ez egy természetes anyag, amely biztonságos az emberi egészségre. A természetes fa sejtközi anyagában található meg. A biztonság lett a fő oka az MDF ilyen nagy népszerűségének.

Az MDF másik fontos előnye a korlátlan tervezési lehetőség. Könnyen különböző alakzatokká alakítható, vonzó íveket alkotva. Ez fontos a lakótér egyedi, egyedi belső kialakításához. A vízállóság, a nagy szilárdság az MDF további jelentős előnye. Sokáig fog tartani, magas páratartalmú helyiségekben használható. A fő hátrányok a magas ár, a tűzveszély és a részleges helyreállítás tilalma. Lehetetlen kicserélni az MDF sérült részét. Cserébe új terméket kell vásárolnia. Kevés jövedelemmel rendelkező család számára drága.

Hálószoba az MDF-től

Gyönyörű hálószoba szett MDF-ből

Furnér

Rétegelt bútor

A rétegelt lemez biztonságos, olcsó anyag a barkácsbútorok készítéséhez

A bútorok gyártásához alapanyagokat (fa, forgácslap stb.) És segédanyagokat használnak. A rétegelt lemez a második csoportba tartozik. Szekrények, fiókok oldalsó részei, olcsó háztartási polcok hátlapjai készülnek belőle. A rétegelt lemez gyártási folyamata egyszerű: a kézművesek több furnérlapot ragasztanak egymáshoz. Az anyag tartós, könnyen feldolgozható, tiszta, mások számára biztonságos. De a rétegelt lemez tulajdonságai nem elegendőek ahhoz, hogy a bútoriparban fő nyersanyagként lehessen használni.

Rétegelt konyha

Eredeti költségvetési konyha rétegelt lemezből

Előző

Következő