DIY raklapbútor lépésről lépésre fényképes utasításokkal

A raklapok egyszerű, olcsó, természetes anyagok. Segítségükkel több tucat különféle hasznos dolgot készíthet egy magánházhoz, házikóhoz, lakáshoz, garázshoz.

Normál raklap elrendezés

Méretekkel és leírással ellátott standard fa raklap rajza

A raklapok kényelmes bútorokat, eredeti dekorációkat, multifunkcionális tárolórendszereket készítenek a kiegészítők számára. A raklapok fő előnye a környezetbarátság.

Euro raklapos rendszer

Egy fából készült Euro raklap rajza

Az ilyen anyag akár gyermekszobákhoz is felhasználható, félelem nélkül, hogy károsíthatja a babát. A designer raklapbútorok a nappali valódi díszítésévé válnak. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan készítsünk saját készítésű raklapbútorokat.

Konyhaszekrény

Barkács konyhaszekrény raklapokból

A barkácsolás öt legfontosabb előnye

Raklap bútorok a konyhához

A raklapbútorok szépek, stílusosak és divatosak lehetnek

Elég gyakran raklapokat használnak a tűz meggyújtására. Kevesen tudják, hogy ez az anyag könnyen átalakítható eredeti, hasznos dologgá. A fa raklapokból készült otthoni bútorokat üzletekben árusítják, de saját maga is elkészítheti. A barkácsolási termékek létrehozásának előnyei egyértelműek.

 • Könnyű munka. A raklapokat könnyű kezelni. Ehhez nincs szükség drága eszközökre, anyagokra.
 • Az elemek egyedi mérések szerinti készítésének képessége. Ez különösen igaz az eredeti kivitelű kis lakásokra. A mester maga dönthet a méretről, figyelembe véve a szoba egyedi jellemzőit.
 • Költségmegtakarítás. A tervezői raklapbútorok az olcsó alapanyagok ellenére drágák. Önálló munkavégzés esetén a költségek minimálisak lesznek.
 • Eredetiség. A bútorgyártás olyan kreatív folyamat, ahol megmutathatja fantáziáját. Felelősségteljesen közeledve a munkához, egyedi tárgyakat lehet majd létrehozni. Kétségtelenül díszítik a belső teret.
 • Kis idő. Az ajánlásokat, utasításokat követve szó szerint egy nap alatt elkészíthet egy terméket.
Kültéri raklapbútor

Költségvetés barkácsbútor raklapokból

Tervezés, kivitelezés, forma - döntünk a legfontosabb pontokról

Fehér raklap kanapé

Fehér raklap kanapé puha ülésekkel

A raklapbútorok népszerűsége folyamatosan növekszik. Ez nem meglepő. Praktikus, olcsó, könnyű, stílusos és kényelmes. Az ilyen termékek könnyen "illeszkednek" a tájtervezésbe, egy ház, lakás, nyaraló belsejébe. A természetes fa teljesen biztonságos, könnyen feldolgozható, kombinálva sokoldalú. Tételek készítése előtt érdemes dönteni néhány kulcsfontosságú kérdésről.

Asztal és padok

Kézzel készített asztal és padok a nyaralóhoz

A legfontosabb a termék típusának kiválasztása. Készíthet asztalt, kanapét, asztallapot, széket, ágyat. Kezdetnek jobb, ha egyszerű lehetőséget választunk - asztalt, ágyat, kanapét. Ezeket az elemeket könnyű elkészíteni lépésről lépésre.

A második fontos pont a méret meghatározása. Ehhez jobb elkészíteni egy grafikai tervet. Rajzolja le rajta a termék alakját, méretét, típusát. Például megtalálhatja az interneten a szabványos méreteket. Válasszon egy üzletet, nyissa meg a tetsző termék leírását, helyezze át a méréseket a tervbe.

A harmadik pont a szerkezet kialakítása. Itt megmutathatja fantáziáját. Fa tárgy befejezéséhez párnákat, textíliákat, gyöngyöket, üveget, fémet használnak. Ezen anyagok felhasználásának eltérései változatosak.

Anyagok, eszközök raklapokkal történő munkavégzéshez

Annak érdekében, hogy eredeti bútorokat készítsen raklapokból, bizonyos anyagokat, szerszámokat kell készleteznie.

 • Fa raklapok, ára egy fillér, összehasonlítva a késztermék árával (jobb, ha a szükségesnél kicsit több raklapot veszünk fel);
 • kalapács, körmök, csiszolópapír;
 • gitt (ha szükséges), lakk, festék;
 • megoldás a fa rothadás elleni védelmére;
 • fűrész, kirakós játék;
 • ragasztó;
 • fúró;
 • további alkatrészek: fogantyúk, kerekek stb.
 • díszítő elemek.
Eszközök a munkához

Munkaeszközök és eszközök

Sofa lépésről lépésre

Az eredeti, raklapokból készült kanapé a nappali, a veranda, az öltöző legjobb dekorációja lesz. Egy ilyen tárgy elkészítéséhez szüksége van egy kicsit: raklapokra, csiszolópapírra, körmökre, kalapácsra, több deszkára. Nem szükséges raklapról rajzolni a kanapé diagramját - itt minden rendkívül egyszerű. A munka folyamatát lépésről lépésre mérlegeljük.

 1. Két raklapot tettünk a földre - az egyiket a másik tetejére. Igazítjuk a szerkezetet. Két raklapot rögzítünk szegekkel. Egy ilyen szerkezet alján szilárd alapnak kell lennie.

  Kanapé talp

  A kanapé alja két vagy három raklap lehet, a kívánt magasságtól függően

 2. Készítjük az oldalakat. Két oldalra vágjuk a raklapokat. Az oldalsó raklapokat az alaphoz rögzítjük. A rögzítéshez szögek helyett csavarokat lehet használni. Számukra fúróval furatokat fúrunk.
  Raklapokat vágunk

  Méreteink szerint raklapokat vágunk

  Önmetsző furatok

  Fúrjon furatokat az önmetsző csavarokhoz

 3. Készítjük a hátlapot. Ez a folyamat megegyezik az előzővel. Megmérjük a kívánt részt, levágjuk, szegekkel, csavarokkal rögzítjük a szerkezethez.
 4. Megmérjük az ülést, a hátat a párnák varrásához. Amikor a raklap kanapé végleges formáját megszerezte, méréseket végzünk a párnák varrására. Jobb, ha a párnákat kivehetővé teszik
  Megfelelő párnaméretek mérése

  Méréseket végzünk a lágy elemek varrására

  mint burkolni a termékeket. Ebben az esetben esőben mindig moshatók vagy eltávolíthatók.

 5. Vághat alkatrészeket az üléshez, a háttámlát a deszkákról. Akkor a termék kényelmesebb lesz. Szögekkel rögzítjük őket.
 6. Őrlés. A késztermék minden felületét csiszoljuk géppel, vagy manuálisan - csiszolópapírral. Elegendő időt kell eltölteni a csiszolással - a felületeknek tökéleteseknek kell lenniük.

  Raklaptisztítás és köszörülés

  Raklap deszkák csiszolása csiszolópapírral vagy csiszolóval

 7. Megnyitás oldással a bomlástól. A fát további védelemben kell részesíteni a bomlástól. Ez különösen fontos olyan tárgyak esetében, amelyeket kültéri körülmények között, magas páratartalom mellett használnak. A védelmi megoldás olcsó. Gondosan meg kell dolgozniuk a terméket, a gyártó ajánlásait követve.
Festjük a kanapé elemeit

Kész felületeket festünk

Diy világos sarokkanapé

Diy világos sarokkanapé raklapokból

Asztal. Utasítások lépésről lépésre

Amint láthatja, a kanapé készítése raklapokból a saját kezével meglehetősen egyszerű, még egyszerűbb asztalt építeni. Nagyon sok lehetőség van az asztal alakjára és méretére. A választás csak a mester egyéni igényeitől, ízlésétől, preferenciáitól függ. Ebben a részben áttekintjük az átlátszó tetejű asztal készítésének folyamatát.

A gyönyörű asztal eredeti dekoráció bármely szoba kialakításához. Elhelyezhető az ebédlőben, a nappaliban és a hálószobában. A fa elképesztően kombinálódik az üveggel, így a termék megjelenése mindig megfelelő és releváns lesz. Asztal elkészítéséhez két raklapra, nyolc távtartóra, nyolc deszkára van szükség (lábakhoz, kerethez).

Először két raklapot készítünk elő - tisztítunk, őrölünk, védőoldattal letakarunk.

Tisztítjuk és ledaráljuk a raklapot

A faanyag feldolgozásához speciális fúvókával ellátott fúróval megtisztítjuk és ledaráljuk a raklapot

Időbe telik, míg az oldat megszárad. Szárítás után a raklapok lakkal nyithatók (ha szükséges). Az előkészítő munka után összeállíthatja a keretet. Rögzítjük a rudakat a lábakhoz. Ezenkívül támaszokkal erősítjük a lábakat. Ezután letesszük a poharat. A legfontosabb, hogy az üvegnek szorosan tartania kell. A rögzítéshez speciális ragasztót használunk. Pontosan ragasztjuk az üveget a kerethez - különböző helyeken.

Ez csak egy példa a lehetséges tervezésre. A fenti anyagokból különböző konfigurációjú táblázatokat készíthet. Az asztallap helyett nem szükséges üveget használni. Egy rendes tábla helyettesítheti. Azonban gondosan csiszolni kell, kiváló minőségű lakkal kell kinyitni. Az asztalkeret festhető.

Szék készítése

Az asztal alatti kanapé helyett több széket is készíthet. Első pillantásra a raklapszékek példátlannak tűnnek. Ez azonban csak dekoráció kérdése. Ha puha párnákkal díszíti a tárgyat, takarja le egy takaróval - stílusos, kényelmes dolgot kap. A széken való munkavégzéshez használhatja a leggyakoribb eszközöket: szegek, csavarok, kalapács, csiszolópapír és mások. Maga a folyamat szakaszokban kerül bemutatásra.

 1. A raklapokat kettévágjuk. A két félből kialakítunk egy ülést és egy háttámlát. Formáljon karfát egy másik raklapból.

  Raklapokat vágunk a leendő székhez

  Raklapokat vágunk a deszka mentén, amely középen helyezkedik el

 2. Tisztítjuk az elemeket. Ehhez a fához szokásos csiszolópapírt használunk. A gépi feldolgozás is működik. Ehhez azonban nem szabad kifejezetten darálót vásárolnia. A gondos kézi csiszolás kiváló eredményeket fog elérni.
 3. A szerkezet összeállítása. Jobb, ha az oldalakat és a háttámlát az aljzathoz kiegészítve csavarozzuk. A rögzítésnek a lehető legmegbízhatóbbnak kell lennie. A csavarlyukak fúróval készülnek. Nem szükséges ragasztóval rögzíteni a szék elemeit. Nem annyira megbízható, mint a csavarok. A ragasztó idővel elveszítheti minőségét. Ezután a szék szétesik közvetlenül a személy alatt.
  A szék szerkezetének összeállítása

  A szerkezet összeszerelésekor a hátoldalnak ferdenek kell lennie

  Összekötjük a háttámlát az üléssel

  Összekötjük a háttámlát az üléssel és a kartámaszokkal

 4. Végső feldolgozás. Az összeszerelés után a szék használatra kész. Jobb azonban további lakkal vagy festékkel feldolgozni. A lakkot azokhoz a termékekhez kell választani, amelyek az utcán állnak. A védőlakk megvédi a széket a környezet káros hatásaitól. Ha a szék az otthoni belső dekorációvá válik, kifestheti. Válasszon erre a célra egy nem mérgező, kiváló minőségű festéket. Ezenkívül egy fedél is varrható a székhez, egy puha ülés.

  Díszítjük a kész széket

  Alapozóval letakarjuk, és lefestjük a székünket, hozzáadunk egy puha ülést

Szalmaágy

Raklapágy szerelési rajz

Elrendezés az ágy összeszereléséhez raklapokból egy szokásos kettős matrachoz

Mint látható, a raklapból bármilyen szerkezet elkészíthető. Az ágy sem kivétel. A raklapágy lehet stílusos, kényelmes, praktikus. Alkalmas vidéken, magánházban, modern belső térrel rendelkező lakásban. Egy ilyen anyag segítségével szinte bármilyen alakú, méretű, magasságú ágyat hozhat létre. Készíthet lökhárítókat, gyönyörű hátlapot. Az ágy kialakítása teljesen a mester fantáziájától függ.

Ebben a szakaszban egy egyszerű típusú ágy gyártási folyamatát fogjuk megvizsgálni - fiókok, lábak, világítás nélkül.

Működési eljárás

 1. Készítünk fogyóeszközöket, szerszámokat. Szüksége lesz rögzítőkre, sarkokra, önmetsző csavarokra, fúróra, fémfűrészre, négy raklapra, szőnyegre, matracra, 6x4-es rudakra. A legfontosabb az, hogy jó matracot kapjunk. Nem spórolhat rajta. Kiváló minőségű matrac biztosítja a hát megfelelő helyzetét, lehetőséget ad a testnek az éjszakai pihenésre.
 2. Az ágy területének kiszámítása. Teljes mértékben a matrac méretétől függ.
 3. A keret összeszerelése. A keretet előkészített gerendákból állítják össze. Kereszttagokból, keretekből kell kialakítani. A raklapok mérete a kapott keret alapján állítható be.

  Négyzet alakú ágykeret

  Fa raklap négyzet alakú ágykeret

 4. Őrlés. Minden faelemet gondosan csiszolni kell. Csiszolópapírt használunk a fához.

  Raklapcsiszolás

  A raklapokat csiszolópapírral dolgozzuk fel

 5. A szerkezet összerakása. Először rögzítjük a keretet. Ezt önmetsző csavarokkal végezzük. Ezután letesszük a raklapokat. Óvatosan rögzítjük őket a kerethez is.
 6. Szőnyeg kárpit. A töltőanyagot a szerkezet közepére terítjük. Magukat a raklapokat szőnyeggel borítjuk.

  Önmetsző csavarokkal vagy kapcsokkal rögzítjük a szőnyeget a raklapokra, és az ágy közepére egy réteg tömítőanyagot fektetünk

 7. A matrac felszerelése.

Ez a legegyszerűbb ágy modellje. Fejleszthető, kiegészíthető, díszíthető.

Az utolsó szakasz a díszítés

Manapság a bútortermékekkel szemben magas követelményeket támasztanak. A cikkeknek nemcsak multifunkcionálisaknak, praktikusaknak, hanem megjelenésükben is vonzóaknak kell lenniük. Maguk a raklapok nem túl szépek. Kezdeti formájukban nem mindig megfelelő a modern belső térben való felhasználás. A kis dekoráció soha nem lesz felesleges. Fontolja meg a bútorok ilyen anyagból történő díszítésének lehetőségeit.

 • Lakk. Átlátszó, színes lehet. Ha a fa szerkezetének lehető legnagyobb mértékű megőrzése a feladat, akkor színárnyalatú (átlátszó) lakk alkalmas. Vonzó fényt kölcsönöz a felületnek. A színes lakk lehetővé teszi a fa kívánt árnyalatának elérését, a többi belső tértől függően.
 • Festék. A fa csak akrilfestékekkel festhető. A vízalapú emulzió nem alkalmas fára. Az akrilfestékek színe paletta segítségével választható ki. Bútorokat egy vagy több színnel festhet. Vannak, akik inkább rajzot vagy díszt alkalmaznak a terméken. A dísz egyenletes felviteléhez előre elkészített sablont használnak.

  Festékek a munkához

  Fa festékek

 • Párnák. A kanapé, a fotelek legjobb dísze párnák lesznek. A többszínű, kellemes tapintású párnák kényelmesebbé teszik a bútorokat. Jobb természetes párnával rendelkező párnákat rendelni.
 • Borítók. A faipari termékekhez borítókra lehet szükség. Sokkal kényelmesebbé teszik a foteleket, székeket, kanapékat. A burkolat színét kombinálni kell a szoba egyéb bútorainak színeivel.

Előző

Következő