A furnér bútorok feldolgozásának, összeszerelésének és díszítésének jellemzői

Rétegelt lemez bútorok

Barkács furnér bútorok

Ha még soha nem készített saját kezével rétegelt lemezt, akkor most érdemes megfontolni. Késztermékeket vásárolva túlfizetés van az összeszerelésért. És gyakran kész alkatrészeket vásárolunk, túlfizetjük a rajtuk végzett kézi munkát. A megfizethető anyagokból, például a rétegelt lemezből készült kézimunka sokkal olcsóbb.

Konyhai szett rétegelt lemezből

Konyhai szett rétegelt lemezből, beépített készülékekkel

Mielőtt saját kezűleg kezdene bútorokat készíteni a rétegelt lemezből, el kell döntenie a szerkezet kialakításáról. Talán talál egy megfelelő rajzot az interneten, vagy esetleg maga rajzolja meg. A munka megkezdése előtt ellenőrizze az anyag kiválasztását és feldolgozását.

Nyissa ki a rétegelt lemezt

A rétegelt lemez szék önvágása rajz szerint

Rétegelt lemez választék

Rétegelt lemez textúra

Textúra egy új réteg rétegelt lemez

A rétegelt lemez vékony fa rétegekből, ún. Rétegekből vagy furnérokból készül, amelyeket hőmérséklet és nyomás hatására összeragasztanak, a rétegeket egymásra merőlegesen rakva. Három vékony fa rétegből áll, ragasztóval összeragasztva. A legtöbb gyártó a nyersanyagokat nagy, az építőiparban használt lapokba préseli. Más elemek egyszerű vagy összetett elemekké alakíthatók bútorokban, csónakokban és repülőgépekben történő felhasználásra.

Rétegelt lemez az építőiparban

Különböző vastagságú rétegelt lemez az építőiparban

A vékony fűrészáruk építési módszerként való felhasználása Kr.e. 1500 óta ismert. Ezután Egyiptom legjobb mesterei vékony ébendarabokat kötöttek a cédruskoporsó egy részével, amelyet Tut-Ankh-Amun sírjában használtak. Ezt a módszert a görögök és a rómaiak alkalmazták szép bútorok és különféle dolgok tervezésére.

Finn minőségű rétegelt lemez

Minőségi finn rétegelt lemez a szép termékekért

Nyersanyagok

Különböző típusú fa rétegelt lemez

Különböző típusú faanyagok, különböző szerkezetekkel és mintákkal

A rétegelt lemezt keményfa és puhafa, vagy ezek kombinációi alkotják. A tipikus keményfák közé tartozik a kőris, a juhar és a tölgy. A kompozit rétegelt lemez úgy néz ki, mint egy forgácslap vagy szilárd fűrészáru.

A fa rétegek megkötésére használt ragasztóanyag típusa a kész anyag egyedi alkalmazásától függ. Puhafa anyaghoz általában fenol-formaldehid gyantát használnak ragasztóként. Az építőiparban használt keményfa alapanyagoknál a karbamid-formaldehid gyantát általában ragasztóként veszik fel.

Rétegelt lemez osztályok

A rétegelt lemez használata a GOST szerinti osztályzattól függően

Az anyagnak két fő osztálya van, mindegyiknek megvan a maga osztályozási rendszere. Az egyik osztály építőipari vagy ipari néven ismert. Ezt az osztályt elsősorban szilárdsága miatt használják, és az ütőképesség és a furnérminőség szempontjából értékelik. Egy másik osztály dekoratív. Az ebbe az osztályba tartozó rétegelt lemezt főleg megjelenésre használják, és a csökkenő nedvességállóság szerint rendezik.

Dekoratív rétegelt lemez

Gyönyörű dekoratív rétegelt lemez belső munkákhoz és bútorokhoz

Méretek

Jellemzően a lapok vastagsága 1,6 mm és 76 mm között van. A leggyakoribb vastagságok 6,4 mm-től 19,0 mm-ig terjednek.

Rétegelt lemez feldolgozása

Rétegelt lemez feldolgozása a kontúr mentén

Rétegelt lemez feldolgozása a kontúr mentén a jövőbeni termékek gyártásához

Nem számít, hogy ügyes famegmunkáló, ács vagy csak barkácsolási rajongó - lemezt vagy furnért kell vágnia. Megtanulni szakadás nélkül vágni nem könnyű. Más a felépítése. Tehát egyes fajok nagyon hajlamosak a hasadásra a feldolgozás során. Teljesen mindegy, melyik vágószerszámot használja, nem a vágószerszámról van szó. Minden vágószerszámot speciális módon kell használni a szakadás nélküli vágáshoz.

Rétegelt lemez vágási módszerek

A rétegelt lemez vágásának módszerei az asztalon lévő lemezek segítségével

A rétegelt lemez vágása kirakóval

Fűrészelés kirakós játékkal

Kis rétegelt lemez fűrészelése kirakóval

A legtöbb barkácsoló rétegelt lemez vágógép azért használ kirakót, mert ez egy olcsó és megfizethető eszköz. Az első dolog, amit meg kell tennie, megtalálni a rétegelt lemez vágására alkalmas pengét. A kirakóval kapott pengék a legtöbb esetben nem alkalmasak rétegelt lemez vágására.

De még a rendelkezésre álló legjobb penge esetén is csalódhat. Számos trükk van néhány érdekesség elkerülésére. Jelölhet egy vonalat, amelyet ceruzával vághat, majd egy késsel és egy vonalzóval vágja le a kívánt vonalat, majd vágjon egy kirakóval. Egy másik trükk az, hogy ragasztószalagot kell ragasztani a vágási vonalak mindkét oldalára, majd egy kirakóval át kell vágni a szalagot. Tapasztalat szerint a megfelelő penge ragasztószalaggal történő használata kiváló eredményeket nyújt.

Elektromos kirakós játék

Az elektromos kirakós játék nélkülözhetetlen eszköz az ívelt fatermékek készítéséhez

Hogyan vághatunk rétegelt lemezt asztalos fűrésszel

Makita asztali fűrész

Makita asztali fűrész fa vagy rétegelt lemez vágására

Ha sok famegmunkálási projekten dolgozik, akkor valószínűleg van asztali fűrésze, amelyet rétegelt lemez vágására használ. A legfontosabb a megfelelő penge kiválasztása. Próbáljon meg egy 80 vagy annál nagyobb fogat tartalmazó pengét a minimális szakadás érdekében.

Ha nincs megfelelő penge, akkor a tiszta vágás érdekében fűrészlapot javasolok. Figyelembe kell venni a maró élességét. Nem számít, melyik pengét használja, soha nem kap tiszta vágást. Ügyeljen arra, hogy a pengék teljesen mentesek legyenek a gyantától, mivel a gyanta nagy hatással van a teljesítményre, ami a fa törését okozza.

Asztalos fűrészének vágáskor tökéletesen illeszkednie kell. Nincs trükk az anyag megőrzéséhez, ha a penge nincs beállítva.

A rétegelt lemez vágása körfűrésszel

Rétegelt lemez fűrészelése körfűrésszel

Rétegelt lemez fűrészelése körfűrésszel

Körfűrésszel történő vágáskor a pengének alkalmasnak kell lennie a rétegelt lemezre. Azt javaslom, hogy használjon 80 vagy annál nagyobb fogat. Körfűrész használata esetén nem kell aggódnia a rétegelt lemez alja miatt, mert a húzás csak a felső oldalon történik. Ez a legegyszerűbb módja a vágás tisztításának.

A ragasztószalagos trükk egy körfűrésznél is működik, de könnyebb lehet könnyű vágást végezni a vágási vonal mentén, majd levágni.

Kompakt és nagy teljesítményű Mafell kézi körfűrész

Kompakt és nagy teljesítményű kézi körfűrész rétegelt lemez vágásához

Lehet-e furatot vágni kézifűrésszel?

Homorítófűrészek fa fűrészeléséhez

Jobb kézi fűrészek fa és rétegelt lemez fűrészeléséhez

A mítosz, miszerint nem lehet vékony rétegelt lemezt vagy furnért vágni kézifűrésszel, alapanyag. Az az igazság, hogy a legtöbben meg sem próbálták. De akár nagy lapokat is vághat.

Amikor kézifűrésszel vágja a rétegelt lemezt, szánjon rá időt. Kicsi és lassú vágások a legjobb módszer a rétegelt lemez vágására szakadás nélkül.

Kör kivágása a rétegelt lemezből

Hogyan vághatunk ki egy kört vékony rétegelt lemezből kézzel

Az anyagfeldolgozás jellemzői a konyhabútorok gyártásában

Barkács furnér konyha

Nagy barkácslapos konyha

A rétegelt lemez szilárdsága és tartóssága miatt számos minőségi konyhaszekrény rétegelt lemez. A konyhaszekrények gyors kopásnak vannak kitéve. Egész nap nyitnak és zárnak. Nedvességnek, zsírnak, hőnek stb. Van kitéve. A furnérlemez mindezt ellenáll, ezért jó anyagként szolgál a dolgok létrehozására az egész házban.

Ha úgy dönt, hogy bútorokat készít a konyhához, vegye figyelembe az olyan tényezőket, mint a konyha általános elrendezése és a szoba nedvessége, ami elrontja a tervét; helyesen számolja ki az építkezés során használt ajtók vastagságát.

Érdekes rétegelt konyha

Érdekes rétegelt lemezes konyha munkafelülettel és bárral

Összeszerelés

Részletek egy kis rétegelt lemez szekrényhez

Előkészített alkatrészek egy kis rétegelt lemezszekrény összeállításához

Készítsen elő egy helyet, lehetőleg abban a helyiségben, ahol a létrehozott bútorok lesznek. És ne feledje, hogy az építési munkák során szabadon kell mozognia a szerkezet körül. Válasszon jól szellőző vagy nyitott munkaterületet, és helyezzen kúpokat a bútorok alá.

Készítse el a szükséges eszközöket és anyagokat. Legyen mindig kéznél.

Döntse el, hogyan fog zajlani az összeszerelési folyamat. Rajzoljon durva tervet az összes alkatrész összekapcsolására, ez általában nem igényel sok időt. Ezenkívül segíti a végleges terv jobb bemutatását és szükség esetén a tervezés javítását.

Ha kalapácsra van szüksége 2 rész összetartásához, előnyben részesítse a gumi kalapácsot (kalapács).

Mérj meg mindent alaposan. Egy hiba felesleges kiadásokhoz vezethet.

Gyerek bútorok rétegelt lemezből

Csináld magadból egyszerű gyermek bútorokat, rétegelt lemezből

Díszítés

Rétegelt furnér komód

Kis komód rétegelt lemezből, dekorációval

A munka befejezése után el kell gondolkodni a bútorok díszítésén. Itt vannak a legegyszerűbb tippek.

  1. Készítse elő a felületet. Zsírtalanítsa és enyhén csiszolja az egész részt. Mivel a felső furnér általában sima, csak finoman meg kell dörzsölni egy darab csiszolópapírral, ecsettel el kell távolítani a port és nedves ruhával törölni kell. Ez eltávolítja az összes tapadó farostot, javítja a felület felszívódását és eltávolítja a felesleges lakkot vagy festéket, ha van ilyen. Ezután fedje le alapozóval, és várja meg, amíg megszárad, ha még nem volt lakkozva vagy festve.
  2. Adjon hozzá kereket. A görgők növelik a magasságot és a bútorokat könnyen mozgathatják. Csak annyit kell tennie, hogy megpörgeti a hengereket.
  3. Távolítsa el a lábakat. Megszabadulni tőlük a modernebb megjelenés érdekében.
  4. Cserélje a kilincseket szebbre. (Kérjük, vásárlás előtt ellenőrizze, hogy az új hardver megfelel-e a furatoknak.)
  5. Ha ágyat hozott létre - gondoljon egy gyönyörű fejtámlára.
Festett bútorok

Festett design furnér bútorok

Módosítsa a színvilágot, vagy igazodjon a szoba kialakításához. A keményfa rétegelt lemez gyakran sima felső furnérral rendelkezik, ami megkönnyíti a festést. Akár laminált bútorokat is festhet, így ha nem elégedett a színével, akkor mindig megváltoztathatja. Festeni felülről lefelé. Egy kis bútordarabhoz széles, lapos sörtés kefét használhat, felülről lefelé fogmosással. Nagy, sík felület, például munkalap esetén a festőhenger simább felületet biztosít, mint az ecset, és könnyebben feldolgozható. Vigyen fel két réteg festéket, mindegyiket hagyja teljesen megszáradni.

A dekorációs sémától függetlenül érdemes festeni a fát, hogy hangsúlyozza annak természetes tulajdonságait. Ha a bútornak szép a szemcséje, használja ezeket a foltokat, és festse át őket poliakril festékkel, hogy fokozza a fa szépségét. Ez a módszer jól működik rusztikus vagy természetes design témákkal.

Gyermek játszóház

Rétegből és fából készült játszóház gyerekszobának

Előző

Következő