Ágynemű az ágyon kiválasztjuk a kivitelt, az anyagot és a méretet

A hálószoba kialakítása mindig különleges helyet foglalt el. Itt nagyon fontos a barátságosság, ugyanakkor modern belső teret szeretnék készíteni. A textil ebben a kérdésben fontos szerepet játszik. A hálószobában fontos a függöny, a párna, a dekoráció, valamint az ágynemű. Puha lepedők, paplanhuzat, párnahuzatok - ezeknek az alkatrészeknek összhangban kell lenniük, és meg kell teremteniük a szükséges légkört. Az is fontos, hogy az ágyon legyen egy ágytakaró. A modern dizájnban ezt a részletet gyakran kihagyják, de ez némileg helytelen, és kellő figyelmet kell fordítani rá.

Ágynemű és függöny ugyanabból a szövetből

Az ugyanabból a szövetből készült ágytakaró, függöny és baldachin szép és organikus

Kell egy takaró

Számos modern stílus eltér az ágytakaró használatának hagyományától, mert gyakran nem használják, oldalra fekve. De el kell gondolkodni azon, hogy feladja-e. Először is, az ágytakaró két fontos funkciót tölt be.

 • Védő. Nevezhetjük az ágy külső héjának. Ez a rész takarja a paplanhuzatot és egyéb vászonokat, ezáltal megmentve a külső környezet negatív hatásaitól. Ezek lehetnek a napsugarak, amelyek a szövetek fakulásához vezetnek; a por lerakódása, ami korai szennyezéshez vezet; ruházattól csöpögő szennyező részecskék. Az ágytakaró általában olyan anyagból készül, amelyet könnyen lehet mosni és gyorsan szárítani, ami lehetővé teszi, hogy funkcióit teljes mértékben teljesítse.
 • Esztétika. Az ágynemű nem mindig illeszkedik a jövőbeli kialakításhoz. Az ágytakarónak összhangban kell lennie a hálószoba dekorációjával. Így átfedheti az ágynemű megjelenését, egyenletesebbé teheti a légkört és díszítő elemgé teheti az ágyat.

Ha még mindig vannak kérdései, akkor egyértelműen válaszolunk: az ágytakaró szükséges rész. Nem hiába létezik ilyen szubjektum. Most még többet a textilelem helyes megválasztásáról.

Fő kiválasztási kritériumok

Számos tényezőt kell figyelembe venni a vásárlás során. Segítenek a megfelelő termékek kiválasztásában, és nem pazarolják el a pénzt. Ide tartozik a származási ország, a méret, a megjelenés állapota és mások.

Kétségtelen, hogy az elemnek kiváló minőségűnek kell lennie. Mielőtt megvásárolná, meg kell vizsgálnia a hibákat, érintéssel is ki kell próbálnia, részletesen és teljes körűen meg kell vizsgálnia, ki kell értékelnie. És most megnézünk néhány kritériumot, amelyek néha elfelejtődtek és megvalósítási lehetőségeink vannak.

A választott kritériumok

Stílus Lehetőségek Anyag Tervezés
Modern, történelmi, etnikai. A méret

 • gyermekek;
 • egyetlen;
 • másfél;
 • kettős;
 • óriás méret.
A legáltalánosabb formában természetes és szintetikus. Egyszínű, fotónyomtatás, nyomtatás.

Most többet a kiválasztási kritériumokról.

Kiválasztjuk az anyagot

Ez az egyik fő kritérium, mivel a termék állapota, sűrűsége és megbízhatósága függ tőle. Az ágytakarók különböző szövetekből készülnek, amelyek jellemzői eltérőek.

Először is, minden alapanyagként használt szövet két nagy csoportra osztható:

 • szintetikus;
 • természetes.

Az első csoport népszerűbb. Ez elsősorban az árpolitikának köszönhető, mert ez a lehetőség olcsóbb lesz. A szintetikus anyagoknak más pozitív tulajdonságaik is vannak: lassabban piszkosul, tartósabban viselhető, hosszú ideig megőrzi formáját, nem fakul.

A természetes szövetek megváltássá válnak az allergiások és a környezeti trendeket támogató emberek számára. Ezek az anyagok képesek "lélegezni", vagyis jól átengedni a levegőt. De vannak hátrányaik: mosás után elhalványulnak, napsütésben elhalványulnak, kevésbé tartósak.

A sima felületű természetes sűrű szövetek közé tartozik a kalikó, a szatén, a poplin. Könnyűek, jól lélegzők, jól megőrzik formájukat és könnyen tisztíthatók. Az ágytakarók belőlük meglehetősen vékonyak lesznek. Érdemes megjegyezni, hogy ezeket a szöveteket gyakran használják az ágynemű varrására.

Szatén ágytakarók

A szatén ágytakarók pamut szövésű szálakból készülnek, selymes fényűek, meglehetősen sűrűek, kellemes tapintásúak

Természetes dombornyomott anyagok: jacquard, kárpit. Alkalmasak azok számára, akik vastag és fényűző ágytakaróra vágynak. Ezeket a szöveteket, valamint a pikettet használták kárpitozáshoz és bútorköpenyekhez a királyi kamarákban. Ennek megfelelően a modern világban az ára meglehetősen magas lesz.

Jacquard ágytakaró

A jacquard dísz több szálból készül, ennek köszönhetően a szövet mintája terjedelmes és gyönyörűnek tűnik

A selyemből és a szaténból is gyakran készülnek ágyak. Igazán fényűzővé teszik a belső teret. De e sorozat természetes alapjának magas ára van.

Steppelt szatén ágytakaró

Elegáns steppelt szatén ágytakaró fodros oldalakkal

A következő csoport olyan polos szövetekből áll, mint a velúr, a szőr és a plüss. Megkímélik a hálószobát, melegebbé és puhábbá teszik. Hideg évszakokra jó. Hiányosságaik a por gyors felszívódásának, a gépben történő mosás lehetetlenségének tekinthetők (csak száraz tisztítás lehetséges). Ezenkívül nem tanácsos egy ilyen ágytakarón feküdni, mivel ez gyorsan a bunda lehullását okozza.

Velúr ágytakaró

Puha és kényelmes ágytakaró bordó velúr párnahuzatokkal

Találhat polárból és mikroszálasból készült ágytakarókat. Összetételük és megjelenésük miatt inkább takaróknak tulajdoníthatók és takaróként használhatók. De ha egy ilyen terméket jó nyomtatással vesz fel, akkor az nagyon megfelel az ágynemű szerepének, de nagyon egyszerűnek tűnik.

Polár takaró

Olcsó és praktikus csillaggyapjú takaró

Így az ágytakarók varrására leggyakrabban használt szöveteket vettük figyelembe. Továbbá a választás a tiéd.

Megfelelő méret

A következő fontos tényező a méret. Ez befolyásolja a megjelenést és azt, hogy az ágytakaró hogyan tudja ellátni a funkcióit. Általában a méret illeszkedik az ágy méreteihez, ezért a következőképpen oszthatók fel:

 • egyetlen;
 • másfél;
 • kettős;
 • óriás méret;
 • baba.

Meg kell határoznia a méréseket is. Érdemes emlékezni arra, hogy az orosz és az európai szabványok eltérnek egymástól, ezért vásárlás előtt mindenképpen mérje meg az ágyát. Ezután a kapott számokhoz hozzá kell adni 10-15 cm-t három oldalon, hogy a termék teljesen lefedje a matracot és az ágy egy részét.

Ha divatos megjelenést szeretne az ágytakaróhoz, adjon hozzá még néhány centit, hogy az megérintse a padlót. Hány centimétert kell hozzáadnia, az ágy magasságától függ. A megjelenés újabb módosítása: amikor a termék szélei kecsesen elterjednek a padló mentén. Ebben az esetben ki kell választania egy hosszúkás sarokkal ellátott ágytakarót, vagy hozzá kell adnia egy kicsit több anyagot a teljes hosszában (kivéve azt a részt, amely az ágy fejénél lesz).

Stílus kiválasztása

A kritérium létezésének fő szabálya a harmónia. Vagyis válassza ki a textília stílusát úgy, hogy az illeszkedjen a szoba teljes áramlásához. De néha nehéz olyan részletet találni, amely teljes mértékben megfelel a hangulatnak, különösen azért, mert az ágytakarók stílusa nem rendelkezik széles választékkal.

Általánosságban elmondható, hogy a stílusok, amelyekben egy ilyen termék elkészíthető, modern, régi és etnikai stílusokra osztható. Vegyük ezt a feltételes osztályozást.

A modernben a minimalizmus, a csúcstechnika és a klasszikusok a legjellemzőbbek.

Az első monokromatikus színéből ismerhető fel, kis lineáris minták jelenlétével.

Ágynemű a minimalizmus stílusában

A hálószoba ágyának egyszerű és diszkrét kialakítása a minimalizmus stílusában

Ebben az esetben a high-tech stílust bármilyen modern ágytakarónak keresztelhetjük, amelynek lakonikus szigorú vonásai és színei vannak az irány elemeinek

High-tech ágytakaró

Szigorú fekete high-tech hálószoba ágytakaró

A klasszikusokat nyugodt tónusok és sima, gyakran lekerekített minták jelenléte különbözteti meg.

Klasszikus ágy kialakítás

Elegáns baldachinos ágytakaró a klasszikus hálószobában

A régi, vagy inkább idősek közül külön kiemeljük a faházakat, Provence-t és a történelmi irányokat. Az első kettő a rusztikus design megtestesítője. A faház inkább a durva és egyszerű formák, a rövidség és az egyszerűség felé mutat.

Ellenőrzött ágytakaró

A kockás ágytakaró remekül mutat egy faház stílusú hálószobában

Provence-ban gyengéd, nyugodt hangokat talál rusztikus motívumokkal (gyakran virágmintával).

Ágytakaró provence-i stílusban

Finom virágos ágytakaró Provence stílusban

A történelmi úti célok fényűzőek. A belső térben ebbe a csoportba tartozik a barokk, a birodalom, az eklektika. Az ilyen stílusú ágytakarók arany színűek (gyakran vörössel kombinálva), rojtokat, bojtokat, redőket, függő redőket tartalmaznak. A szövet ebben az esetben nehéz, szívós, a dizájn luxusának megfelelő.

Gyönyörű ágytakaró, arany díszítéssel

Gyönyörű ágytakaró arany díszítéssel az elegáns Empire stílusú ágyhoz

Az etnikai formatervezést megkülönbözteti a nemzeti jegyzetek textíliákba való felvétele. Itt kövesse egy adott ország vagy nemzet hatásait, amelynek stílusát át akarja adni. A görög, a kínai és a japán stílus népszerű.

Világos, színes sakura ágytakaró

Világos, színes japán stílusú sakura ágytakaró egy minimalista hálószobához

Döntés a tervezésről

Az ágytakaró kialakítását természetesen stílusának figyelembe vételével választják ki. Az előző kritérium meghatározza az általános tervezési irányt és azokat a helyzeteket, amelyeket meg kell tartani a harmonikus belső kialakítás érdekében. Most térjünk át a tervezésre, és nézzük meg az ágy részletesebb kialakítását.

A dizájnt elsősorban a szín és a nyomtatás határozza meg. A modern trendek a következők: a természetes tónusok és a diszkrét szigorú minta a divat. Padlizsán, malachit, a szürke, a barna és a kék teljes spektruma - ez az az alap, amely örvendetes a tervezés fejlesztésének ebben a szakaszában. Mint látható, a sötét nyugodt árnyalatok népszerűbbek. A világos belső térhez azonban ki kell választani a megfelelő színeket.

Kék színben

A kék színű ágytakarók és párnák tökéletesek egy tágas hálószobához

Tehát a fehér soha nem megy ki a divatból. A klasszikusok alapja a fekete-fehér kombináció. Kifejezhető egy ágyon belül, vagyis ágynemű és ágytakarók kombinációjában. A kombináció az egész szobán belül megvalósítható.

Fekete-fehér ágytakaró

Kontrasztos fekete-fehér kombináció a hálószobában található textíliákhoz

Ha teljes értékű világos szobatervezést szeretne létrehozni sötét árnyalatok hozzáadása nélkül, a fehér ebben az esetben remek alapot teremt. Kombinálja kék, lila, lila, rózsaszín, olíva, menta, eukaliptusz.

Könnyű steppelt ágytakaró

Steppelt ágytakaró egy világos hálószobához

Beszéltünk a színekről, most a dizájnról.

A monokromatikus huzat mellett kiválaszthatja az ágytakaró bármely, a belső térnek megfelelő kialakítását. Említettük, hogy a diszkrét minták jelenleg divatosak. Ehhez remek egy nyugodt bázis. Használja egyszerű és elegáns ötletekhez.

A fénykép nyomtatása szintén jó ötlet. Ez a lehetőség jelenleg mindenki számára elérhető. Valamivel drágább lesz, mint egy kész mintával ellátott ágytakarót vásárolni, de megéri.

Ágynemű fotónyomtatással

Gyönyörű exkluzív ágytakaró fotónyomtatással

A textíliákra történő fotónyomtatás lehetővé teszi, hogy megjelenítse gyermeke vagy saját életének bármely pillanatát. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy a rajz tiszta és nagyon világos.

Fontos!

A fényképeket csak mesterséges anyagokra szabad nyomtatni.

A 3D képeket érdemes külön fejezetben kiemelni. Rendelheti ezt az opciót egyedi gyártáshoz, valamint kész rajzokat is választhat. Érdemes megjegyezni, hogy a kereskedelemben kapható takarók, 3D képekkel, nagy választékban kínálják a különböző lehetőségeket.

A különféle nyomatokkal ellátott ágytakarókat továbbra is használják. Ez lehet virágszórás, összetettebb minták vagy bármilyen kép.

A design kiválasztásakor sokféle lehetőségünk van. Itt nem szabad elfelejteni, hogy a válogatásban a legfontosabb a harmonikus kombinációk.

Ne felejtsd el az életkort

Ez a kritérium attól függ, hogy kinek a szobájában lesz az ágytakaró. Korfaktor szerint az ágytakarókat 3 csoportra osztjuk:

 • gyermekek;

  Baba takaró

  Baba takaró írógépekkel az ágyhoz a fiú szobájában

 • tizenéves;

  Tizenéves ágytakaró

  Steppelt ágytakaró és párnák egy tizenéves lány hálószobájához

 • felnőttek.

  Arany ágytakaró

  Arany ágytakaró franciaággyal

Első pillantásra ez a tényező jelentéktelen. Ez azonban nagyban befolyásolja a méret, az anyag és a tervezés választását.

Tehát a gyermek szobájához egyszerű, gyorsan mosható és gyorsan száradó szöveteket kell kiválasztania. A szintetikus anyagok a legalkalmasabbak itt. De az allergiások számára (ami gyakori a gyermekek körében) válasszon természetes hipoallergén alapot. A kialakításnak és a méretnek meg kell felelnie a gyermekszobának.

A tizenéves takaró egyszerűbbé válik, mint a baba takaró, és tükrözi a gyermek személyes preferenciáit. Már abban a korban van, amikor önállóan kiválaszthat egy tervet, és jobb, ha a többi kritériumot együtt választja meg.

Továbbá a tárgy ennek megfelelően bővül, és a méret növekszik. A szülők ágyához egy takarót kell választania, az ő igényeiknek és a hálószoba stílusának megfelelően.

Ágynemű, mint a dekoráció eleme

Annak érdekében, hogy a hálószobában az ágytakaró ne csak egy darab textil, hanem a dekoráció eleme is legyen, nem csak a tervezésére, hanem az alakjára és a modelljére is oda kell figyelnie. Tehát a következő modellek különös figyelmet fordítanak az ágytakaróra.

 • Fodrokkal és sallangokkal. Ez a lehetőség egy óvoda, szülők hálószobája számára alkalmas, romantikus vagy luxus történelmi stílusban készült. Minden a színvilágtól és a teljesítmény variációitól függ.

  Ágytakaró fodrokkal és fodrokkal

  Finom rózsaszín ágytakaró fodrokkal és sallangokkal

 • Öltésekkel. A steppelt textúra segít hangsúlyozni a szövet jellemzőit, valamint eredeti mintát hoz létre rajta.

  Steppelt kétszínű ágytakaró

  Kétszínű steppelt ágytakaró, egyszerű ismétlődő mintával

 • Megfordítható modellek. Ebben az esetben az ágytakaró mindkét oldala elöl van, és lehetővé teszi, hogy a hangulatától függően útközben is változtasson a dizájnon. Az oldalak hasonló technikával és színekkel készülhetnek, vagy gyökeresen eltérhetnek.

  Megfordítható ágytakaró

  Megfordítható ágytakaró puha mikroszálból "Roses

 • Ágytakaró. Ezzel a lehetőséggel az ágy szép és hangsúlyos lesz. Lehetővé teszi, hogy nyitva hagyja az ágy lábát, ami különösen előnyös, ha kovácsoltvas vagy faragott. Ez a modell jól alkalmazható egy gyerekszobához is, ahol a gyerekek gyakran ugranak az ágyra, és le tudják csapni az ágyat - a huzat ezt megakadályozza.

  Szokatlan ágytakaró

  Szokatlan, modern ágytakaró, felesleges dekoráció nélkül

 • Kötött minták. A nagy kötés most divatos. Ez vonatkozik mind a ruházatra, mind a textíliára. A nagyméretű géppel vagy kézzel kötött ágytakaró eredetinek tűnik, és különleges kényelmet nyújt a helyiségnek.

  Kötött ágytakaró

  Kötött ágytakaró, "Zsinór" mintával, kávé színű, tökéletes vidéki stílusú enteriőrhöz

Adja hozzá saját fantáziáját, és testesítse meg érdekes ötleteket, majd a borító valóban a dekoráció eleme lesz, vonzza a nézeteket és örömet szerez a saját szemének.

Összesít

Amint láthatja, a hálószobában az ágytakaró valóban szükséges, és felkészülten kell megközelítenie.

Vásárlás előtt ne felejtse el áttekinteni a javasolt kritériumokat, amelyek segítenek a megfelelő opció kiválasztásában, és ne hagyja ki a fontos részleteket.

Ne feledkezzen meg a megfelelő gondozásról sem. A címkén feltétlenül olvassa el, hogy a termék milyen gondozást igényel.

Előző

Következő