Hogyan kell felszerelni a zsanérokat a szekrény ajtajaira. Utasítások és ajánlások

A hardver felszerelése a szekrény ajtajaira és oldalaira nem könnyű folyamat. A szárnyak egyensúlya, hosszú időn át tartó problémamentes működése a zsanérok helyes felszerelésétől függ. Hogyan lehet saját kezével felszerelni a zsanérokat a szekrényre, megtanulhatja ezt az anyagot. 

zsanérok és felszerelésük

Kövesse az ajánlásokat, és maga elvégezheti a nappali, hálószoba vagy folyosó berendezéseinek összeszerelését.

A nagy bútorokra szerelt kötőelemek félmechanikus elemek, amelyek felelősek a szárny kinyitásáért. Sok múlik az ajtók anyagán és vastagságán, ezért az is fontos, hogy miből készülnek a zsanérok.

a zsanér rögzítése az ajtóhoz

A zsanéroknak el kell viselniük a szokásos terhelést.

A bútorok zsanérjainak típusai

A telepítéshez leggyakrabban négy csuklós fejfedő eszközt, az úgynevezett békákat használnak. Az ilyen tartók kényelmesek bármilyen kialakításhoz, beleértve a lengőajtókat - szekrény vagy konyhaszekrény, más típusú bútorok. 

béka hurkok

A fém alkatrészek tartós ötvözetekből készülnek, amelyek ellenállnak a korróziónak és a mechanikai deformációnak.

A bútorpántok többféle típusra oszthatók, a rögzítés módjától függően:

 • Felső;
 • Fél fuvarlevelek;
 • Letétbe helyezve;
 • Inverz;
 • Zongora;
 • Calcaneal;
 • Adit stb.
típusú hurkok

A bútorpántok típusai.

A szekrényhez gyakran csészealappal ellátott felsőszerkezeteket használnak, amelyeket önmetsző csavarokkal kötnek a panelhez. A "váll" mechanikus betéteket ezekbe az alapokba helyezik, és rögzítik az ajtón és az oldalsó panelen. 

hurok rögzítési ábra

Az ilyen kötőelemek meglehetősen megbízhatóak és tartósak, mivel megerősített kapcsolatuk van a síkokkal.

A szekrény típusától és méreteitől, valamint az anyagtól függően az összekötő alkatrészek megfelelő típusát választják ki. Egyes elemeket kizárólag a klasszikus bútorokhoz használnak, ahol minden részletnek meg kell egyeznie a stílussal. A hagyományos szekrényeknél válasszon szabványos felső és félrétegű rögzítőelemeket.

zsanér rögzítése

A szárnyakra történő felszereléshez tanúsított ipari termékeket kell használni - ez garancia a bútorok és egyes alkatrészeinek szilárdságára és hosszú élettartamára.

Felkészülés a telepítésre

 1. A munka megkezdése előtt el kell készíteni a bútorok eszköz- és anyagkészletét. Ügyeljen arra, hogy kéznél legyen csavarhúzó, fúrógép a megfelelő rögzítéssel, egyszerű ceruza, zsírkréta, vonalzó vagy mérőszalag. Szüksége lesz a megfelelő méretű (általában zsanérokkal együtt kapható) csavarokra és egy bizonyos szakaszú önmetsző csavarokra is.

  telepítési eszközök

  Csuklópánt felszerelési eszközök.

 2. A kötőelemek telepítésekor vegye figyelembe az anyagot, amellyel foglalkozik, és annak szerkezetét. A laza vagy szálas fa paneleknél különböző típusú rögzítőelemeket és rögzítési módszereket alkalmaznak. Az üvegfelületek szintén különleges megközelítést igényelnek. Elsősorban két tartót használnak - felül és alul. Ha az ablakszárny sokat nyom, vagy meghaladja a méter hosszát, akkor a megerősítéshez egy másik részletet adhat a közepén. 9 kg túllépés esetén az ajtó további zsanérokkal van felszerelve - minden 5 kg-os súlyhoz hozzáadva. Konyhai szekrényeknél általában két zsanért használnak, nagy tárgyakhoz - hármatól.

  ruhásszekrény

  Az ajtóra helyezhető rögzítőelemek maximális száma nagy hosszúsággal és 20 kg tömeggel - 5 darab.

 3. Mérjen legalább 10 cm-t az ajtó felső és alsó belső sarkától, különben az ablakszárny idővel "meglazulhat", és a csavarok kijönnek a barázdákból.

  felületi jelölés

  A zsanérokat nem szabad a polcok szintjén elhelyezni - az ajtó nem csukódik be.

 4. Mielőtt elkezdené telepíteni a kötőelemeket, jelölést kell tennie. Ez segít az elemek sokkal pontosabb összekapcsolásában.

  zsanér felületének jelölése

  Használjon ceruzát vagy finom zsírkrétát.

 5. Az átlagos távolság a szekrény szárnyának szélétől a zsanér közepéig 2,2 cm.

  ajtó jelölések zsanérokhoz

  Ez a távolság a szokásos tartókra vonatkozik.

 6. Mielőtt a zsanérokat a szekrény ajtajára szerelné, törölje le a felületeket. Jelölje meg a jövőbeni kapcsolatok helyét egy éles szöggel vagy egy üreggel.

  zongora zsanérok

  A bútorok előkészítése a kötőelemek telepítéséhez nem tolerálja a felhajtást. Az ajtók helyes működése ettől függ.

Gondosan ellenőrizze a szekrényajtók összes paraméterét, a polcok helyét stb. Előzetes vázlatot készíthet.

Rögzítők felszerelése

A szekrény ajtajait előre kipróbálták az oldalfalakon a pontos jelölés érdekében. A zsanérok felszerelésének kezdeti szakasza - furatok fúrása a csészék rögzítéséhez. 

huroklyukak

Nem mindig kényelmes a csuklópántok készítése az ajtó függőleges helyzetében. Ez potenciálisan csökkentheti a csatlakozás pontosságát.

Helyezze az ablakszárnyat sík felületre és rögzítse. Fúrja meg a csésze furatait fúróval és vágóval. Fontos, hogy ne készítsen túl nagy bemélyedéseket, elegendő 1,2 cm, helyezze be a csészéket a furatokba, és csavarja be a tartó ajtójának csavarjait. 

bútorpánt felszerelése

Szükséges, hogy pontosan, ferdítés nélkül lépjenek be a barázdákba, különben az ajtót helytelenül rögzítik.

Az összekötő részek felszereléséhez a fúrót függőlegesen helyezze el - bármilyen dőlésszel gyenge minőségű lesz a munka, forgácsok jelenhetnek meg, amelyek miatt a tartó nem fog biztonságosan megtartani. A termék oldalán található ütőlemez a panel függőleges helyzetébe is felszerelhető, előzőleg megjelölve az illesztéseket. 

csatár felszerelése

A fúrást fúráskor is nagyon vízszintesen kell tartani.

Ha rezsi alkatrészeket használnak, akkor azokat "megsüketítik", hogy a csatlakozás és összeszerelés során ne csúszjanak ki. Az ilyen rögzítőelemeknek nem lehetnek hézagok és torzulások. A szárny és az oldalsó panel csatlakoztatásához használja a súgót. 

fejpántok telepítése

A munkafolyamat együtt kényelmesebb, jobb minőségű és pontosabb lesz.

Az üvegajtók szerelvényeinek felszerelése különös gondosságot és figyelmet igényel. Az ilyen szárnyakhoz speciális rögzítőelemeket vásárolnak. Az oldalfal oldalán lyukakra lesz szükség, amelyeket fúróval fúrnak. 

pántok rögzítése üvegajtókhoz

Az üveglapot bilincsekkel rögzítik.

Szintezés és beállítás

A bútorszerelvényeket ki kell igazítani. Ehhez a telepítési folyamat során ellenőrizzük mélységben és távolságban történő rögzítésüket. Ezt megteheti a szekrény részeivel vízszintesen vagy függőlegesen. A bútor összeszerelése után az összes előzetes számítás eredményre fog változni, ezért fontos, hogy előre több időt fordítsunk a jelölésre és a csatlakozási paraméterekre.

szekrényajtó beállítása

A választás során először is figyelnie kell a termék erősségére, a bútor teljes élettartama alatt kell szolgálnia.

Miután rögzítette a rögzítőket a szekrény ajtaján, gondosan ki kell próbálni az oldalsó ajtókat, hogy pontosan illeszkedjenek egymáshoz. Jelölje meg az ízületeket ceruzával. Zárja be az ajtót, és végezze el a rögzítési munkákat mindkét oldalon. Fontos, hogy a szekrény összes alkatrészének pontossága 100% legyen. Fejezze be az összeszerelést és ellenőrizze a munkát. 

hurkok beállítása

Első nyitáskor és záráskor a szárny kissé szorosan elmozdulhat, ha a zsanérokat még nem kenették meg és nem fejlesztették ki.

Miután a csuklópántok a szekrényhez rögzültek, javasoljuk, hogy cseppentsen egy kis gépolajat a mechanizmus belsejébe. Ezután nedvszívó ruhával törölje le a felületet. 

nyikorgó ajtózsír

Ellenőrizze, hogy minden elem megfelelően működik-e.

Forgácslap szekrénynél jobb, ha széles zsanérokat vesz, mivel az alapanyag összeomolhat. 

konyhaajtó zsanérok

Minél jobb az összeszerelt bútorok minden eleme, annál megbízhatóbb lesz a működésük.

Miután felszerelte a zsanérokat a szekrény ajtajára, ne felejtse el, hogy egy idő után az ajtók saját súlyuk alatt megereszkedhetnek, különösen, ha gyakran nyitva maradnak. Ezért időszakosan meg kell erősíteni a csuklópántokat a csavarok meghúzásával. A modern tartókban ez könnyen elvégezhető - az ovális részen van egy további mélyedés. 

bútorpántok beállítása

Próbálja meg óvatosan hibakeresni az alkatrészeket, hogy ne lazuljon meg a hornyok.

Szükség van időnként a szekrény zsanérjának kenésére is, hogy ne rozsdásodjanak és ne csikorogjanak. A kötőelemek beállításával nemcsak a csészét vagy a rudat összekötő csavarokat kell rögzíteni, hanem a közelebbi részeket is. A mechanikus rész elhasználódhat a működéstől. Ezért fontos, hogy 2-3 pótalkatrész legyen a törött alkatrész cseréjére. A "lehívást" ferde, laza fedél jelzi. A munkát gyakrabban egyenetlen padlójú és magas páratartalmú helyiségekben végzik.

fotóhurok beállítása

Ha a beállítás nem segít, akkor érdemes a régi alkatrészeket újakra cserélni.

A használt bútorok tartójának cseréjénél meg kell vizsgálni, hogy ezek hogyan illeszkednek. Szükség lehet új hurkok helyének megváltoztatására a barázdák lazulása miatt. 

zsanérok beállítása

Ebben az esetben ajánlott szétszerelni a bútorokat és elvégezni az összes telepítési műveletet.

A beállítás után ellenőrizze, hogy nincsenek-e hézagok, az ajtók záródása záráskor, az ablakszárny általános mozgása és egyenletessége a tengely mentén.

szekrényajtó zsanérok

Több rögzítőelem telepítésekor ki kell számolni, hogy azok helye ne essen a bútor belső elemeire.

Előző

Következő