Csúszó szekrény utasítások beépített és szekrényes változatokhoz

Függetlenül a lakás méretétől, mindig szükség van egy helyre, ahol rengeteg dolog - ruha, cipő, ágynemű, könyv és még sok minden más szükséges (és nem is annyira) - kompakt tárolásra van lehetőség. És egy ilyen hely egy szekrény.

Az ideális lehetőség egy kupé - helytakarékosság lengő ajtók, tágasság hiányában, és a kialakítás bármely szobát díszíthet. A tükrök vizuálisan megnövelik a teret, az MDF betétek egyedivé teszik a belső teret, a lágy triplex pedig az Ön által választott mintával a bútorait műalkotássá változtatja.

Csúszó szekrény a folyosóra

Csináld magad csúszó szekrényét a folyosóra

Melyik csúszó szekrényt válasszuk? A válasz egyszerű. Ha sokáig letelepedett otthonában, ha nem szereti az átrendeződéseket, ha van egy szabad rés, amelyet mindenképpen használni szeretne, akkor beépítettre van szüksége. De ha a lépés még mindig lehetséges, és a karaktered sajátosságai miatt nehezen válsz el a kedvenc és kényelmes dolgaidtól, akkor a te választásod a szokásos alakulat, az egyedi projekt szerint.

A bútorok, amelyek felépítésében és kialakításában mindent Ön és az Ön számára gondolt ki, több, mint egy bútor: alkotásod, büszkeséged, egyéniséged kifejezésének módja.

Természetesen egyszerűen csak elmehet a boltba, és megvásárol egy olyan opciót, amely többé-kevésbé alkalmas színére, tartalmára, méretére és árára. A tízezrek egyike a bútorgyárak futószalagjain készült. Rendelhet egyedi gyártást a sok szalon egyikében. Vagy megteheti maga is, ha beletesz egy darab lelket egy olyan dologba, amely minden nap a szeme előtt lesz. Dolgozzon ki tervezőként, kivitelezőként, fűrészkészítőként és összeszerelőként egy belsőépítészeti elemben. És hagyd, hogy néhány barátod ne szeresse az alkotásodat. Ez a TE munkád, és senkinek nincs joga kritizálni.

Lépés. 1. Döntse el a típust - beépített vagy ház.

Beépített

Beépített szekrény

Beépített sarokszekrény

Előnyök

 • Résekbe és raktárakba vannak telepítve, jelentősen megtakarítva a helyet. Itt kompakt módon tárolhat különféle dolgokat - a befőttes üvegektől és az eszközöktől kezdve a mindennapi dolgokig.
 • A tolóajtók kialakításának köszönhetően a fülke eltűnik, a szoba szögletessége eltűnik és egyedi belső részlet jelenik meg a helyén.
 • Nincs üres hely közte és a fal között - egy olyan hely, ahol folyamatosan por gyűlik össze.
 • Könnyebb beépített szekrényt készíteni - kevesebb alkatrész van, mivel a polcok a falakhoz vannak rögzítve.
 • Aljzatok és kapcsolók könnyen elhelyezhetők benne.

hátrányai

 • A beépített egyáltalán nem szállítható, és még akkor is, ha úgy dönt, hogy szétszereli és egy másik helyiségbe szállítja, akkor az új dimenziókba való átállítása sok időt, fáradságot és idegeket igényel.
 • Nincs hátsó fala, és telepítés előtt elő kell készítenie egy rést.

Beépített szekrényt készíthet anélkül, hogy két főfala lenne. Részben "beépített" lehet. Tervezése tartalmazhat oldalfalat vagy tetőt.

Ügy

Szekrény szekrény

Kétszárnyú szekrény

Előnyök

 • Bárhova felszerelhető a helyiségben vagy a folyosón.
 • Használható partícióként egy helyiségben a szoba zónázására.
 • A fal további előkészítése nem szükséges. Épp ellenkezőleg, egy szekrény elfedheti a fal hibáit.

hátrányai

 • "Extra", kihasználatlan terek: a mennyezet és a tető között, az oldalfal és a fal között.

2. lépés. A tervezés és a tartalom megválasztása.

Belső töltés

Egy nagy szekrény belső kitöltése

Szükségessé vált egy szekrény megvásárlása? Ezután szánjon néhány napot arra, hogy pontosan kitalálja, mit szeretne. Böngésszen a katalógusokban, menjen bútorüzletbe, olvasson cikkeket az interneten. Vegye figyelembe magának az érdekes megoldásokat és részleteket, valamint azokat az árnyalatokat az építkezésben és a tervezésben, amelyeket el szeretne kerülni.

Lépés. 3. Anyagválasztás.

Fő anyag

 • A leggyakoribb a laminált forgácslap (forgácslap). Ez egy nagyon praktikus anyag. Könnyen feldolgozható és megfizethető. A színek sokfélesége bőséges lehetőséget kínál a tervezési megoldásokra. A forgácslapot iparilag gyártják. A lepedők különböző méretűek és vastagságúak. A gyártáshoz 16 mm vastag lemezeket használnak, és az ajtók betétjeihez - 10 mm vastagok.
 • A 3,2 mm vastag farostlemez (farostlemez) alkalmas a hátsó falra;
 • Az MDF gyönyörű, tartós, környezetbarátabb, bútorok gyártására használják magas páratartalmú helyiségekben, de sokkal drágább anyag;
 • A fa a leginkább környezetbarát anyag, de sajnos rosszul alkalmas szekrények gyártására.
 • Törékeny volta miatt a gipszkarton általában nem ajánlott bútorok gyártásához.

Tolóajtó rendszer Jelenleg a különféle rendszerek széles választéka létezik a piacon:

 • alumínium;
 • acél;
 • felfüggesztett;
 • keret nélküli stb.

Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Például alumínium rendszerekben a kényelmes függőleges fogantyúprofilok ideálisak a folyosón és az óvodában. Az acélrendszereket elegancia jellemzi, ami különösen fontos a hálószobában. A felfüggesztett rendszerek tökéletesen illeszkednek a belső térbe, ahol láthatatlannak kell lenniük.

4. lépés. Döntse el a méreteket.

Beépített

 • Szélesség. Mérje meg a fülke szélességét a hátsó fal mentén három horizont mentén: a mennyezetnél, a fal közepén és a padlón. Vegyünk egy nagy értéket a kiszámított értékként.
 • Magasság. Mérje meg a falat jobb és bal oldalon. A polcok közötti kiszámított távolsághoz vegye a kisebbet.
 • Mélység. Attól függ, hogy mi lesz itt tárolva. Lesz-e vízszintes sáv akasztókhoz vagy csak polcokhoz.

Ügy

Hozzávetőleges séma

A csúszó szekrény méretarányú diagramja

 • Szélesség. Mérje meg a helyén. Figyelembe kell venni: a falak görbületét (ha a szekrényt a faltól a gerendáig kívánja elhelyezni, akkor a fal akár centiméteres hajlása miatt a késztermék nem férhet bele az Ön által kijelölt helyre), a kapcsolók és aljzatok jelenlétét.
 • Magasság. Először is, még a legmagasabb szekrénynek is 15-20 cm-rel alacsonyabbnak kell lennie a mennyezet magasságánál, míg a felső, megközelíthetetlen polcok szükségességének sokkal fontosabbnak kell lennie az Ön számára, mint annak a képességének, hogy létrát használva lehessen leporolni a fedeléről, másrészt pedig nem szabad, hogy figyelmen kívül hagyja a szekrényrendszerek gyártói ajánlásait a legnagyobb megengedett magasságra vonatkozóan.
 • Mélység. Ez a paraméter teljesen attól függ, hogy mit fog tárolni benne. Ha csak polcokról beszélünk, akkor van: polcmélység + hely a sín és az ajtók számára (a rendszer gyártója utasításaiban feltüntetve). Ha akasztórudat kell érteni, akkor ez legalább 50 cm, mivel a vállfák hossza 45-48 cm. Ha ez egy függőleges tartó akasztókhoz, polcra erősítve, akkor először döntsön vele.

5. lépés. Számítsa ki a rekeszajtók számát

A gyártók által ajánlott szélesség 60-90 cm. Ha a szélesség kevesebb, mint 50 cm, elveszíti stabilitását, és több mint egy méter - a könnyű mozgás (a hengerekre megengedett legnagyobb terhelés van, amelynél a gyártó garanciát vállal hosszú használatukra).

A sínek (felső és alsó sínek) a gyártótól függően 4 - 5,5 m hosszúak. Ha a szekrényed hosszabb, mint 3 m, gondold át, hogyan szállítod az 5 m-es sínt. Van egy egyszerű megoldás - egy forgácslap partíció telepítése. Két független fülkét kap. Vizuálisan a partíció láthatatlan lesz. A vezetők dokkolása nem ajánlott, ez gyorsan károsítja a kerekeket.

6. lépés. Döntse el az ajtók magasságát

Beépített szekrényekhez

Ha a fülke magassága legfeljebb 280 cm, akkor az ajtókat teljes magasságban lehet elkészíteni. Ha ez a méret nagyobb, akkor két lehetőséget is fontolóra vehet.

 1. Szerelje fel a felső félemelet lengőajtókkal.
 2. Készítsen tetőt 280 cm magasságban (de figyelembe véve azt a tényt, hogy ott legalább néha le kell törölni a port).

A tetős opció feszített mennyezetek jelenlétében is releváns, ha a gerendát korábban nem a megfelelő helyre csavarozták a mennyezethez, különösen a beépített bútorok telepítéséhez.

Szekrényeknél a maximális magasság = a mennyezetig érő magasság mínusz 15-20 cm.

7. lépés. Vázlat

Egy szekrény vázlata

A kézi szekrény előzetes vázlata

Mielőtt közvetlenül a rajzra folytatná, vázolja fel a dolgok kívánt elrendezését. Mérje meg őket, ha szükséges. Például a vasalódeszka vagy a meglévő kosarak és cipőtartók méretei.

Vázlat (amennyire csak lehet). A vázlaton tüntesse fel azokat a méreteket, amelyeket szigorúan be kell tartani. Most szellemileg helyezze el az ajtókat, és mozgassa őket jobbra és balra különféle lehetőségekben, ellenőrizve ezzel a belső töltés minden részének hozzáférhetőségét.

8. lépés. Rajzolás (Hétszer mérjen - vágjon egyet).

Szekrény vázlata

Szekrény rajz méretekkel

 Beépített szekrény

A legkényelmesebb előzetes jelöléseket készíteni közvetlenül a fülke falain ceruzával. Ez lehetővé teszi az alkatrészek méretének hibáinak elkerülését.

Például:

 1. felső polc = fülke szélessége x belső töltési mélység (vagyis a szekrény mélysége mínusz ajtók);
 2. állvány = fülke magassága - felső polc magassága - anyagvastagság;
 3. polcok a jobb oldalon = (fülke szélessége / 2 - 5-10 cm) x mélység;
 4. polcok bal oldalon = (fülke szélessége - jobb polcok - anyagvastagság) x mélység.

Szüksége lehet rá

Oldalsó állványok: deszka 3 = fülke magassága x 7 cm, deszka 4 = fülke magassága x 10 cm.
Bázis: deszka 1 = (fülke szélessége) x 7 cm - 2 rész, deszka 2 = (fülke szélessége - egy vagy két oldalsó oszlop) x 10 cm - 1 rész

További részletekre van szükség, ha az oldalfalak és a padló kiegyenlítése nem lehetséges. A téglalapnak, amelybe a tolóajtókat felszerelik, ideálisnak kell lennie. Ez úgy érhető el, hogy a dobozt nekik részben vagy egészben felszerelik. Egyenetlen falak esetén a falak közötti rések láthatók lesznek, és a padló vagy a mennyezet szabálytalanságai miatt az ajtó általában beszorulhat vagy kiugrhat a barázdákból, nem beszélve a spontán nyitásról és záródásról - elvégre a saját súlya alatt lejtőn le fog csúszni.

Szekrény szekrény

Döntsd el:

 • hogyan fogja rögzíteni a farostlemez hátsó falát, ha egy fülkében helyezkedik el, faltól falig, és ha nincs válasz, akkor érdemes megfontolni az opciót beépített szekrénnyel, ahol a hátsó fal hiányzik;
 • hogy a szekrény lábakon vagy oldalakon nyugszik-e;
 • melyik tolóajtórendszert fogja használni.

Gondosan tanulmányozza át az ilyen típusú ajtókra vonatkozó utasításokat, különös figyelmet fordítva a megengedett legnagyobb és legkisebb méretekre. Maga a rendszer tartóssága és megbízhatósága is ettől függ.

Közvetlen rajz. Repülőgumival, ceruzával és radírral felfegyverkezve folytassa a munka legkritikusabb részét.

Fontolja meg az oldalsó falakon található támogatást.

Részletek a fő anyagból:

 1. tető = szekrény hossza x mélység;
 2. tartó = (a szekrény mélysége - alap / lábazat anyagvastagság - 20 mm - alaplap szélesség) x alap / lábazat magasság;
 3. hátsó fal (farostlemez) = (szekrény magassága - pince - 2-4 mm) x (szekrény hossza - 2-4 mm);
 4. oldalak = (szekrény magassága - anyagvastagság) x mélység;
 5. alja = (tetőszélesség - két anyagvastagság) x mélység;
 6. lábazat = szekrény hossza - két anyagvastagság) x 70-100 mm;
 7. állvány = (szekrény magassága - alap / lábazat - 2 anyagvastagság) x (szekrény mélysége - ajtó);
 8. polcok = (a szekrény szélessége - 3 anyagvastagság - a szomszédos fülke szélessége) x (a szekrény mélysége - ajtók).

Itt érdemes odafigyelni arra, hogy a szekrény ajtajai szélesebbek, mint a belső szélesség 1/2-e, az ajtók "átfedik egymást", és ha kosarakat vagy fiókokat terveznek, akkor egyszerűen nem csúsznak ki a szekrényből, vagyis akkora, mint egy fülkés fülke a kosarak alatt legyen kevesebb, mint a fele.

Figyelem! Ne hagyja a tetőt az oszlop alátámasztása nélkül, az megereszkedhet.

Lépés. 9. Részletezés

Alkatrész táblázat

Szekrény alkatrész táblázat

Készítse el a kész rajz alapján az alkatrészek listáját a méreteikkel (specifikáció).

Dekoratív éllel jelölje meg azokat a részeket, amelyeknek a végét be akarja borítani, és figyelembe véve az él vastagságát, állítsa be az alkatrészek méreteit.

Jelölje meg például azokat a részleteket, amelyeken "vágásokat" szeretne készíteni, például az oldalfalak lábazata alá.

10. lépés. Elővágás

Forgácslapok vágása

A forgácslap lapok hozzávetőleges vágása

Papírlapon méretarányosan rendezze el az összes részletet kompaktan. Ha ennek eredményeként szüksége van 1 lap anyagra és még egy kicsit, akkor az alapszerkezetet úgy állíthatja be, hogy néhány polcot például hálós polcokra cserél.

Most, hogy ismeri a pontos belső méretet, szigorúan a gyártó csúszó szekrényekre vonatkozó ajánlásaival összhangban meg kell készíteni az ajtó részleteit.

11. lépés. Eszközök és anyagok

A telepítéshez szükséges eszközök:

 • rulett;
 • fémfűrész fához;
 • négyzet;
 • épületszint;
 • fúró és megerősítő fúró;
 • sarokbilincsek;
 • csavarhúzó bitkészlettel (kereszt és hatszög);
 • kalapács;
 • merőleges fúrógép.

Anyagok:

 • a projekt által előírt fő anyag (forgácslap, farostlemez, MDF);
 • él (az Ön választása szerint) és PVA ragasztó;
 • Euro csavarok 70x5;
 • csonkok;
 • önmetsző csavarok (a hátfal és a tartozékok rögzítéséhez);
 • bútor sarok (műanyag vagy fém) szekrényalkatrészek malmokhoz történő rögzítésére;
 • bútorszerelvények (rudak, tartó, hálós polcok, kihúzható kosarak);
 • zsírkréta vagy viasz forgácsok festésére;
 • kiegészítők ajtókhoz (vezetők, profilok, görgők, szalagok, vázak, reteszek - minden, ami a szerkezet összeállításához szükséges).

Figyelem! Gondosan olvassa el a választott ajtótípus szerelési útmutatóját. Ne lépjen vissza tőlük.!

12. lépés. Lépésről lépésre.

Beépített szekrény

Korábban egy fülkében szükséges:

 • tiszta a régi befejező anyagoktól;
 • a felületek igazítása;
 • festék vagy tapéta.

Utasítás

 1. Fűrészelje a szükséges méretű alkatrészeket, ragassza a látható részeket egy éllel.

  A szekrény részletei

  Részletek a jövő szekrényéhez

 2. Bútor műanyag sarkokkal (vagy fémmel, ha az megbízhatóbbnak tűnik számodra) az előzetes jelölésnek és rajznak megfelelően rögzítse a fő függőleges állványokat és keresztirányú polcokat a padlóra, a mennyezetre és a falakra. Az alkatrészek Euro csavarokkal vannak összekötve egymással.

  A szekrény betétele

  A szekrényt szakaszonként összeállítjuk és a falhoz tesszük

 3. Ellenőrizze az egyes részek rögzítésének helyességét egy épületszint segítségével.
 4. (ha szükséges) Szerelje fel a dobozt vagy annak elemeit a fülkébe. A további részeket euro csavarokkal rögzítik egymáshoz, a falhoz sarok segítségével rögzítik.

  A keret összeszerelése

  Szakaszokat szerelünk egy résbe, és összeszereljük a keretet

 5. Csatlakoztasson minden tartozékot (kosarakat, akasztókat) a szekrény töltéséhez önmetsző csavarokkal;

  Dobozok összegyűjtve

  Minden szélső polcot és állványt rögzítünk a falakhoz, a padlóhoz és a mennyezethez, összegyűjtjük a dobozokat és a helyükre tesszük

 6. Szerelje be a felső és az alsó vezetőt.

  Megjavítjuk a vezetőket

  A mennyezethez és a padlóhoz rögzítjük a vezetőket

 7. Mérje meg a kapott ajtónyílást.
 8. Viaszolja fel az összes látható zsetont, rögzítse a csatlakozókat.
 9. Az ajtókat a gyártó utasításainak betartásával szerelje össze.

  Ajtószerelés

  Szekrényajtó szerelési rajz

 10. Tedd fel az ajtókat.
  Ajtó felfüggesztése

  Ajtó felfüggesztése alsó tartó sínnel

  A szekrény megjelenése

  Egy új, funkcionális szekrény megjelenése, saját kezűleg állítva össze

Szekrény szekrény.

 1. Fűrészelje a szükséges méretű alkatrészeket, ragassza a látható részeket egy éllel.

  Edge alkalmazás

  Élek felvitele a szekrény részeire

 2. Jelölje meg az alkatrészek egymáshoz történő rögzítését.

  Jelölést alkalmaznak az alsó felületre

  A rögzítési pontok jelölése az alsó felületre kerül, lyukakat fúrnak a rögzítők alá, majd két csíkból álló lábazatot és egy központi válaszfalat rögzítenek

 3. Fúrjon lyukakat: sík felületeken - át, a végén - legfeljebb 60 mm mély, 5 mm átmérőjű.
 4. Az ajtókat pontosan szerelje össze a gyártó utasításainak megfelelően.
 5. Szerelje össze a testet és annak tömését.
  Ezután a felső polcok vannak rögzítve

  Ezután a felső polcokat rögzítik, és forgácslapból készült merevítőt helyeznek el a szekrény hátsó falán, hogy a teljes szerkezetet a megfelelő helyzetben rögzítsék

  Nyitott oldalsó polcok rögzítésére

  A megerősítéseket lekerekített sarkú nyitott oldalsó polcok rögzítésére használják, a polcok az oldalsó és a hátsó fal felületéhez vannak rögzítve, mindegyikhez 2 rögzítőelem

 6. Igazítsa a szekrényt úgy, hogy megméri és összehasonlítja átlóit egy mérőszalaggal.

  Ajtószerelés

  Tolószekrényajtó felszerelése

 7. Miután eltért a fedél szélétől és az alsó 1 cm-től, csavarja be a vezetőket.

  Útmutatók az ajtólaphoz

  Az ajtólap vezetõit önmetszõ csavarokkal rögzítik présalátétekkel

 8. Tedd fel az ajtókat.
  Görgők vannak behelyezve a felső vezetőbe

  Az ajtólap felszereléséhez görgőket helyeznek a felső vezetőbe, az alsó görgőket meghúzják és az ajtólap belép a profilba, az alsó vezetőre támaszkodva

  Kész szekrény

  Kész szekrény szekrény, kézzel összeállítva

Előző

Következő