Kézzel faragott bútorok, ahol el lehet kezdeni a gyártási folyamatot

Kézműves fa székek

Gyönyörű és szokatlan, kézzel készített, fából faragott székek

A kifinomult megjelenésű faragott székek bármely nappalit díszíthetik. De sajnos a minőségi fafaragás drága. Ezért sokan nem hajlandók megvásárolni a szokásos bútormodelleket, inkább önállóan gyártanak termékeket az otthonhoz.

Étkező fából készült asztal

Étkező fa asztal és székek a nappalihoz szokatlan mintával

A barkácsolott, faragott bútorok lehetővé teszik a lakótér egyedi stílusának kialakítását. Faragott székek és asztal kellemes hangulatot teremtenek látogatása során. A bútorok mintás rajza egy közönséges bútordarabot műalkotássá alakíthat. A bonyolult dísz ellenére a fafaragás nem nehéz.

Faragott fa bútorok

Exkluzív faragott fa bútorok

Kis készségek elsajátítása után a munka nagy örömet fog okozni. A faragott székek bármilyen szoba dekorációjára alkalmasak. Ezenkívül pénzt takaríthat meg, ha megtagadja a kész bútorok vásárlását.

Egyszerű faragásminta

Barkácsfaragott székek egyszerű mintája

A házi bútorok előnyei:

 • környezetbarát;
 • hosszú élettartam;
 • vonzó megjelenés.

Ellentétben a bútorok boltban történő vásárlásával, pontosan tudni fogja, milyen anyagokból vannak összeállítva, ami lehetővé teszi, hogy ne aggódjon szerettei egészsége miatt.

A választás szabadsága annak fő oka, hogy miért érdemes önállóan megtervezni a termékeket az otthon számára. Kiválaszthatja a jövőbeli bútordarab megfelelő megjelenését a személyes preferenciáknak megfelelően.

Ezenkívül a termék felületére alkalmazott rajz tartalmazhat hivatkozásokat a családnévre. Ezt követően gondos kezeléssel a kézzel készített termékek örökölhetők. Mielőtt faragott fából készült asztalt vagy bármilyen más bútordarabot készítene, el kell döntenie annak kialakításáról.

Antik faragott szék

Antik spanyol stílusú faragott szék dióból és bőrből

A tervezés és a kivitelezés meghatározása

Barokk stílusú ágy

Luxus és impozáns, fából készült ágy, barokk belső stílusban

A munka kezdetekor el kell döntenie a gyártott bútorok tervezéséről és kivitelezéséről. A saját kezű faragott szék klasszikus vagy keleti stílusban készülhet. A faragás lehetővé teszi, hogy radikálisan megváltoztassa a bútorok megjelenését. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy megfeleljen annak a helyiségnek a fő díszítésével, amelyben elhelyezni fogja.

Faragott székek

Faragott bútorok a nappalihoz keleti stílusban

Miután eldöntötte a termék megjelenését, vázlatot vagy rajzot kell készítenie a jövőbeli tervről. A jövőben mintákat alkalmaznak a kész elemekre speciális eszközök segítségével.

Eredeti faragott bútorok

Eredeti faragott bútorok művészi stílusban

A munkához szükséges anyagok

Faragott szék összeszereléséhez szükséges alkatrészek

Barkács alkatrészek faragott fa szék összeszereléséhez

A munka megkezdése előtt elő kell készítenie bizonyos anyagokat. Választásukat különös figyelemmel kell megközelíteni, mivel a bútorgyártás minősége ettől függ.

Anyagok munkához:

 • tömör fa deszkák;
 • MDF vagy forgácslap;
 • esztrichek;
 • tiplik;
 • fa ragasztó.
Tömör kőris és tölgy

Tömör kőris és tölgy mintázat

A faragott bútorok saját kezűleg történő elkészítése nem jelent magas költségeket az anyagok vásárlása szempontjából. Ebben az esetben nagyon fontos a fafaj megválasztása. A dekoratív minta a tölgyen vagy a kőrisben néz ki a legimpozánsabbnak. A keményfa szerkezeti elemek hosszabb ideig fognak élni, mint az olcsó faanyagok.

Az asztalosipari ragasztók sokfélesége ellenére tanácsos a PVA-t választani a munkához. E márka ragasztókompozíciója megbízhatóan tartja a szerkezeti elemeket.

PVA fa

Professzionális PVC asztalos ragasztó a Tex-től

Szükséges eszközök

Asztalos szerszámok

Számos eszköz az asztalos műhely számára

Barkácsfából készült faragott bútorok a következő eszközökkel készülnek:

 • véső;
 • gerendakés;
 • Lombfűrész;
 • fúró;
 • a ceruzák.

A bútorok gyorsabb elkészítése érdekében a szokásos szerszám helyett előnyben kell részesíteni a kirakót. A jelölés minőségének javítása érdekében kényelmesebb nem egy egyszerű ceruzát, hanem egy színes készletet használni.

A fafaragást speciális asztalos szerszámkészletekkel végzik, amelyeknek köszönhetően a mester beállíthatja a vágás szélességét és mélységét. A tanulás során azonban szükség lesz egy szabványos eszközkészletre, mivel eleinte csak egyszerű mintákat készíthet.

Eszközök a munkához

Eszközök a faanyag megmunkálásához

Fontos! Semmi esetre sem szabad rosszul élezett szerszámmal dolgozni. Ellenkező esetben elronthatja a bútor megjelenését.

Bútorgyártási folyamat

Séma rajzolása egy termékre

Munkadarab diagram rajzolása egy jövőbeli termékhez

Szigorú sorrendben készül a saját készítésű faragott bútor, amelynek rajzát előre elkészíteni kell. A kezdeti szakaszban a gyártási folyamat nem különbözik a szokásos ácsmunkától.

Miután elkészítette a szükséges anyagokat és eszközöket, munkába állhat. Barkácsfaragott fából készült székeket kirakós játék és vésők segítségével készítik. Nem ajánlott kis lábvastagságú székeket tervezni. Ha felületükre mintát alkalmaznak, a vastagságnak 25 cm-en belül kell lennie.

A székek csak tömör fából készülhetnek. Forgácslemez nem megengedett, mivel a késztermékeket nem lehet díszíteni.

Bútorgyártási folyamat

Faragott fabútorok készítésének folyamata saját kezűleg

Miután megtervezte a munkadarabot, alkalmazhat egy mintát rá. A rendezett szál megszerzéséhez meg kell javítania a terméket az alkalmazás során. Ha nincs külön munkapadja, akkor egy nagy satya alkalmas a munkára.

Menetes

Fa szerkezet faragása

A szál éles és szakaszos mozdulatokkal készül. Ezt a folyamatot kétféleképpen hajtják végre:

 • először a szerkezetet állítják össze, amely után egy egyszerű rajzot alkalmaznak rá;
 • bonyolultabb munkához először a faragást hajtják végre, majd a bútordarabot összeállítják.
Fafaragás

Fafaragás és hagyományos bútorgyártás

A szálakat legkönnyebben egy kirakós fűrésszel lehet alkalmazni. Könnyedén átfűrészelhet egy egyszerű mintát a fán. Egy ilyen eszköz segítségével könnyedén létrehozhat favágásokat.

Homorítófűrész fűrészelés

Homorítófűrész fűrészelési folyamat a fán

A fafaragást kirakós játékkal rendkívül körültekintően kell elvégezni. Göndör lábak készítéséhez eszterga használata szükséges. A munka során a rajzra kell összpontosítania a kívánt minta képével.

Faragott fa lábak

Fából készült göndör faragott lábak

A szál felvitele után el kell kezdeni a termék őrlését. Ennek az eljárásnak a végén a szerkezeti elemek teljes megjelenést kapnak. A székeket önmetsző csavarokkal szerelik össze és csavarják.

Asztalos székek szerelési rajza

Asztalos szék tervezése és összeszerelési rajza szilárd hátsó lábbal és székletlábbal

Összeszerelésük Phillips csavarhúzóval meglehetősen egyszerű. Ebben az esetben kerülni kell a kötőelemek létrehozását abban a helyen, ahol a cérna található. Ha elégedett a bútordarab megjelenésével, akkor a fő munka befejezettnek tekinthető.

Termékdekoráció

Faragott szék

Kézzel készített faragott szék

A faragott székeket többféle módon lehet díszíteni, felsoroljuk a főbbeket.

 1. Végül-végig befejezés. Ezt a szálat akkor alkalmazzák, amikor a szerkezet háttérterületei teljesen megsemmisülnek.

  Faragott székek és asztal

  Faragott székek és asztal természetes fa szerkezettel

 2. Domborított faragás. A leglátványosabb és legösszetettebb bútor dekoráció, amelyben a háttér a dísz alatt található.

  Szék dombornyomott faragásokkal

  Fa szék dombornyomott faragásokkal

 3. Szobrászati ​​faragás. Használható nagy bútorokhoz. Nagyon nehéz elvégezni a munkát. Valójában létrejön egy faszobor, amelyet bútorként lehet használni.

  Faragott arabeszk onlay-k

  Faragott arabeszk onlay-k geometriai és virágmotívumok összefonásával

Miután befejezte a faragást, a fa vonzóbbá tehető, ha lakkal bevonja. A terméket több rétegben viszik fel a díszítendő bútorok felületére. Lakk helyett festéket vehet. Ebben az esetben drágább sötét megjelenést kölcsönözhet a fának. A lakkot a csiszolt felületre egészítik ki egyszerűen. Ezután a lakkozott elemeket polírozzák. A munka befejezése után ne felejtse el szellőztetni a szobát.

Kültéri faragott bútorkészlet

Kézzel faragott bútorkészlet - asztal, sarokkanapé és széklet

Előző

Következő