DIY konyhai asztal készítési útmutató fényképpel

Egy bútor, például egy konyha (vagy ahogy étkezőasztalnak is hívják) a konyha belső részének fő alkotóeleme. Alakjának, méretének meg kell felelnie a szoba nagyságának, hogy minden családtag szabadon elférjen mögötte. Fontos az is, hogy a konyhaasztal ne zavarja a szabad átjárást.

Kabrió konyhaasztal

Kihúzható átalakítható étkezőasztal

Jelenleg az üzletek széles választékát kínálják a különböző formájú és méretű konyhabútorok, amelyek különféle anyagokból készülnek. Az orosz és a külföldi termelés táblázatai vannak a piacon.

Eredeti kerek étkezőasztal

Eredeti kerek étkezőasztal székekkel a konyha belsejében

A kis konyha asztalának kiválasztásakor választania kell - tetszik, ha sok a szabad hely, vagy fontos, hogy a bútorok kényelmesek és tágasak legyenek. Ha nem tud dönteni a konyhához megfelelő asztalról, próbálja meg saját maga elkészíteni. Akik rendelkeznek bizonyos képességekkel, azok elég jól meg tudják csinálni.

Kerekasztal négylábú szerkezettel

DIY fa kerek asztal négylábú szerkezettel

A barkácsolás előnyei

Összecsukható asztal a konyhához

DIY összecsukható asztal egy kis konyhához

Sok férfi, aki szeret saját kezűleg kézműveskedni, jelentősen megtakaríthatja a családi költségvetést, mert a késztermékek nem olcsók. Ennek megfelelően önállóan választja ki az anyagot egy kiváló minőségű étkezőasztal és a szükséges rögzítőelemek elkészítéséhez. Tervezői képességeinek bemutatásával összeszerel egy eredeti bútordarabot, amely tökéletesen illeszkedik a konyha belsejébe.

Összecsukható asztal a konyhába,

Összecsukható asztal a konyhához, amely nem foglal extra helyet

Ne érezze, hogy ez nehéz feladat. Az étkezőasztal összeállítása nem tart túl sokáig - csak néhány nap. Kicsit nehezebb pultot készíteni. Jobb, ha először konzultál az ilyen ügyekben érintett barátokkal, vagy információkat olvas az interneten.

Asztal polcokkal

Barkácsoló asztal polcokkal és fekvő asztallappal

Saját kezűleg összegyűjtve az asztalt, egyedülálló dolgot fog létrehozni, életre kelti egy régi ötletet. Lehet, hogy könnyed kezével megszervezi a konyhai asztalok gyártását, és ez jövedelmező vállalkozássá nő.

A tervezés és a kivitelezés meghatározása

Kerek fából készült asztal

Kerek fából készült asztal kézzel festett

Négyzet alakú fából készült asztal

Négyszögletes fa asztal étkezőre

Az étkezőasztal kialakítása és alakja nagyon változatos lehet. A tervezők a fantáziát felhasználva a legszokatlanabb ötleteket hívják életre.

Ovális kihúzható étkezőasztal

Hosszabbítható ovális étkezőasztal króm lábakkal

Fontolja meg ennek a bútornak a kialakítását.

Kerekasztal Sima vonalai vannak, mintha egyesítené az ilyen asztalnál ülőket. Több lába van, vagy egy nagy. Kényelmes mögé ülni, nem lesz olyan egyesülete, amely a munkahelyhez vagy a tanuláshoz kapcsolódik. Van egy hátránya - nem helyezhető szorosan a falhoz
Ovális Kiváló lehetőség a nagy konyha tulajdonosai számára, amelyet munka- és étkezősarokra osztanak. Ideális egy nagy család számára, elég erős
Négyzet A szigorúság megtestesítője, ugyanakkor egyszerű és multifunkcionális. Kis helyiségekhez alkalmas, helytakarékos
Négyszögletes Széles körű lehetőség. Sok ember befogadására képes. Úgy van elhelyezve, ahogy tetszik - középen, a falnál, az ablak közelében
Háromszög alakú Egy ilyen asztal elég ritka a konyhában. Szokatlan díszítőelemként, például dohányzóasztalként használják.
Konyhabútor szett

Fa konyhabútor készlet: téglalap alakú asztal, pad és sarok

Étkező sarokasztal

Üveg sarok étkezőasztal

A kis konyha tulajdonosai szívesebben használnak könyv- vagy tolóasztalt. Mivel össze vannak szerelve, jelentősen megtakarítják a helyet. A táblázatok más formája kevés. Ha az eredeti formájú termékeket részesíti előnyben, akkor jobb, ha megrendelésre készíti őket.

Nagy klasszikus étkezőasztal

Nagy klasszikus étkezőasztal tömör fából

A konyhai asztalt, mint bármely más bútorot, a belső tér egyedi stílusához választják. Például egy hagyományos fából készült asztal klasszikusnak is megfelelne. A csúcstechnológiát a derékszögek és vonalak jellemzik, ezért műanyagból, fémből, üvegből készült asztalokat választanak, hangsúlyt fektetve a fehér és a szürke árnyalatokra. A szecessziós stílushoz szokatlan bútorokat használnak díszes vonalakkal. Az ökostílus természetes anyagokból készült termékeket jelent.

High-tech étkezőasztal

Eredeti high-tech összecsukható étkezőasztal

Tervezői tanácsok. Bármelyik asztalt is választja, a lényeg az, hogy illeszkedjen a belső térhez és kiegészítse az összképet.

Szükséges anyagok

Az étkezőasztal anyagai változnak. Itt vannak a leggyakrabban használtak:

 • Forgácslap;
 • Forgácslap;
 • ragasztott, szegélyezett deszka;
 • rúd.

Kívánság szerint kombinálhatja őket. Szüksége lesz még: sarkokra, csuklópántokra (összecsukható modellekhez), görgőkre, megerősítésekre, sarokrögzítőkre, különc csavarokra, betétekre, szalagra az él díszítéséhez, műanyag profilra a munkalaphoz, dugókra.

Szükséges eszközök

Nem lehet nélkülözni a szokásos eszközkészletet:

 • Lombfűrész;
 • fúró;
 • fémfűrész;
 • csavarhúzó;
 • fúró;
 • csavarhúzók;
 • elektromos gyalu;
 • daráló gép;
 • hatszögek;
 • épület hajszárító (vasalóval helyettesíthető);
 • mérőszalag (vonalzó), ceruza.

Összetett modellek készítésekor nem lehet nélkülözni további eszközöket.

Gyártási folyamat: lépésről lépésre

Munkalapok

Faasztalokból készítjük az asztallapot

Hogyan készítsünk egy konyhai asztalt a saját kezével? Vessünk egy példát egy tipikus étkezőasztalra. Először előkészítjük a munkához szükséges eszközöket és anyagokat.

Méretezett ábra

A jövőbeli étkezőasztal sémája

Ezután megjelöljük a bútorelemeket. Kezdjük az asztallappal, mivel ez a táblázat legnagyobb része. Lehet téglalap alakú, kerek, négyzet alakú vagy ovális alakú. Ha szokatlan alakú asztal készítésén gondolkodik, jelölje be vázlatok szerint.

Szélezett deszkák

A deszkákat síkkal ledaráljuk, a széleket gondosan feldolgozzuk, hogy a deszkák a lehető legszorosabban illeszkedjenek egymáshoz

A táblákat ragasztóval kötjük össze

A táblákat ragasztóval és tiplikkel összekötjük, a felesleges ragasztót eltávolítjuk a felületről és ledaráljuk

Ezután az oldalra helyezett állványok rajzát tesszük az anyagra - ezek lesznek a leendő asztal lábai. Leggyakrabban formájú sakkfigurát utánoznak. Ha akarja, saját belátása szerint készíthet egy másik alakot. A lényeg az, hogy a szerkezet stabil legyen.

Rögzítjük a lábakat

Rögzítjük a lábakat, és elkészítjük az asztallap alapját

Ezután megjelöljük a felső és az alsó keresztlécet, amelyek összekapcsolják az állványokat és ezáltal biztosítják a szerkezet megbízhatóságát. Ne feledje, hogy az alsó sáv majdnem kétszer olyan széles, mint a felső sáv. Alakja változatos. Általában a lábak az asztal felületének szélétől helyezkednek el 15-20 cm távolságra.

Asztali keresztlécek rögzítése

Asztali keresztlécek rögzítése

A munka következő szakaszában kivágjuk az elemeket. Helyezze az anyagot az asztalra. Vágja ki a munkalapot egy kirakós játék segítségével. A forgács megjelenésének elkerülése érdekében rétegelt lemezt helyezünk az alja alá. A fennmaradó részeket ugyanúgy kivágjuk. Ne engedje, hogy az anyag megereszkedjen. Ennek következtében a szerszám letörhet vagy letörhet a kivágó elemről. Az alkatrészek széleinek vágása végén egy speciális géppel őrölünk, vagy csiszolópapírral megyünk keresztül.

A lábakat a hosszú keresztlécekhez rögzítjük

Rögzítjük a lábakat a hosszú keresztdarabokra, és lyukakat fúrunk beléjük az asztallap későbbi felszerelése érdekében

Az élek díszítésére szolgáló szalag és egy műanyag profil segítségével vágást készítünk. Először a profilt helyezzük a felület szélére. A sarokhajlás helyén a profilt hajszárítóval kell felmelegíteni, majd meg kell forgatni. A jó illeszkedés érdekében használjon univerzális ragasztót.

Az asztallap felszerelése a keretre

Miután a keretben lévő ragasztó megszáradt, elkezdheti az asztallap felszerelését a keretre.

Ezután szalaggal díszítjük a lábakat és a keresztléceket az élek díszítéséhez. Előtte előkészítjük a felületet, megtisztítva a szennyeződéstől és a zsírtól. Forró vasalóval nyomja a szalagot a széléhez, és ragassza fel. Éles késsel vágja le a felesleget. A keletkező szabálytalanságokat csiszolópapírral gondosan eltávolítják. A többi elem széleit ugyanúgy feldolgozzuk.

Deszkákkal erősítjük

Ha hosszabbá és szélesebbé akarja tenni az asztalt, akkor további két keresztlappal kell megerősítenie

A táblázatot a következő sorrendben állítjuk össze. Megerősítésekkel összekötjük a lábakat a keresztlécekkel, a felsőt úgy helyezzük el, hogy megakadályozzuk az asztallap hajlítását. Az alsót 20-25 cm magasságban rögzítjük a padlótól.

Kész összeállított asztal

Csak a kész összeszerelt asztalt kell feldolgozni lakkal vagy foltot vagy festeni, előzőleg alapozva

A munkalapot a kész alapra tesszük, a sarkokra rögzítjük. A bélés lábát rögzítjük az állványokhoz. A bútorcsavarokat sapkákkal díszítjük. Minden, az ebédlőasztal készen áll!

Kész univerzális változat

Kész univerzális változat - az asztallap és a lábak foltosak

A lábakat fehérre festheted

A lábakat fehérre festheti, és az asztallapot foltokkal fedheti le, hogy szokatlan formatervet kapjon

Előző

Következő