Csináld magad tolóasztallal a vendégek fogadásához

Összecsukható kerek asztal fából

Gyönyörű összecsukható kerek asztal fából a konyha-étkező számára

Az apró szovjet stílusú konyhák nem képesek elhelyezni az ebben a szobában szükséges bútorokat és háztartási készülékeket. A hétköznapi konyhai asztal letétele már problémát jelent, ez összezavarja az egész teret. A probléma megoldásának egyetlen módja a szokásos csúszóasztal használata.

Konyha kihúzható asztal

Összecsukott és széthúzott konyhai tolóasztal a szoba belsejében

Hosszabbítható étkezőasztal

Hosszabbítható étkezőasztal - a sikeres vendéglátás titka

A bútorokat általában egy boltban vásárolják meg, de embereink régóta találtak más kiutat a helyzetből - saját kezűleg készítik el őket. Valóban, ha húszezer rubelt költenek egy egyszerű dologra, az valahogy hülyeség, ha meg tudja csinálni.

DIY konyhabútor

DIY konyhabútor

Fa ovális csúszóasztal

Fa ovális csúszóasztal, egy sor székkel

A csúszóasztal készítésének vágya sok problémát vet fel, és az első közülük a mestert arra kéri, hogy döntse el, melyik asztalra van szüksége? Ha nem veszi figyelembe a nagyon egzotikus modelleket, akkor az összes ismert asztal két típusra oszlik: kerek és téglalap alakú.

Téglalap alakú összecsukható asztal

Téglalap alakú összecsukható asztal állandó használatra és vendégek fogadására

Kerek összecsukható asztal természetes fából

A természetes fából készült összecsukható kerek asztal a kibontás után oválissá válik, és több ember befogadására képes

A kerek, vagy inkább csúszó ovális asztal a modern emberek mindennapi életének valósága, így ez az ovális nem nehezebb, mint egy téglalap.

Ovális üveg tolóasztal

Ovális üveg tolóasztal modern belső térben

Más kérdés, amikor azt a feladatot tűzte ki magának, hogy készítsen egy megfelelő kerek alakú csúszóasztalt, beleértve a kiterjesztett állapotot is. Egy ilyen bútordarabot nehéz összeszerelni, az azt alkotó alkatrészek száma túl nagy, és ehhez számos mérnöki kérdés megoldására vagy más megoldásokra lesz szükség, ami nem egyszerűsíti jelentősen az előttünk álló munkát. Egy gyakorlati ember számára az ilyen szuperfeladatok nem jellemzőek, a legkisebb ellenállás útját követi.

Kerek kihúzható asztal

Kerek kihúzható asztal, amely szükség esetén megduplázza az asztallap területét, és kerek marad

A legkisebb ellenállás útja ebben az esetben egy négyszögletes vagy ovális (szabálytalan kör alakú) csúszóasztal gyártása. A kerek asztal túl sok értékes helyet foglal el a helyiségben, ezért a legtöbb kézműves a téglalapot részesíti előnyben, és könnyebb megfelelő anyagot találni hozzá.

Téglalap alakú üvegasztal

Téglalap alakú kihúzható üvegasztal

Ezután el kell döntenie az anyagról. A tömör fa feldolgozásának magas költsége és bonyolultsága miatt el kell hagyni a tölgyfa asztallapot és a lábakat. Az asztallap laminált forgácslapból készül, a fém lábak pedig az üzletben megvásárolhatók. A pult tetején lévő laminátum tökéletes, mert stílusosnak és gyönyörűnek tűnik, és az asztal laminált felülete taszítja a nedvességet.

Vízálló laminált

Vízálló laminátum munkalapokhoz

Bútor fém lábak

A bútor fém lábai ideálisak egy elkészített asztalhoz

A laminált darabok és a fém lábak mellett sok más alkatrészre is szükség lesz, többek között:

 •    négy, legalább ötven centiméter hosszú alumínium sarok;
 •    egy pár teleszkópos vezető, amelynek hossza egybeesik a sarkokkal;
 •    8 mm átmérőjű és 40 mm hosszú tiplik;
 •    4 mm átmérőjű és 20 mm hosszú önmetsző csavarok,
 •    csavarok, anyák, ragasztó és anyagok az asztallap szélének kikészítéséhez.
Kiegészítő szerelvények

További kiegészítők az asztal összeállításához

Az önmetsző csavaroknak sokkal rövidebbeknek kell lenniük, mint a jövő munkalapjának vastagsága. Az asztal összeállításának fő eszközei egy fúró és egy csavarhúzó lesz. A csavarhúzót azonban helyettesíteni lehet csavarhúzóval is. A folyamat fáradságosabbá válik, de a célban végzett munka nem lesz kevésbé elégedett.

Lépésről lépésre a csúszóasztal készítéséhez

Munkalap

Laminált forgácslap munkalapok

 1. A csúszóasztal szerelési folyamatát mérésekkel kell kezdeni. Az első dolog, amit meg kell mérni, a laminált darabok. Összesen három darab azonos szélességű darabnak kell lennie. Közülük kettőnek azonos hosszúságúnak, a harmadiknak rövidebbnek kell lennie. Ezeket sík felületre kell elhelyezni úgy, hogy egy rövid darab két azonos darab között legyen, igazítva és mérve az egész helyen. Teljes hosszuk a meghosszabbított asztal hossza lesz, fontos, hogy illeszkedjen a konyhába vagy a szobába.
  Vágja le az asztal egyes részeit a rajz szerint

  Vágja ki a leendő munkalap részleteit a rajz szerint

  Anyag rajzolása és vágása

  Csúszó asztali rajz

 2. Annak érdekében, hogy az asztal szerkezete szilárd legyen, mind meghosszabbított, mind pedig eltolt állapotban, legalább két 8 mm átmérőjű és 20 mm mélységű lyukat kell fúrni a laminátum minden darabjának belülről. A betét furatait mindkét oldalon ki kell fúrni. Az egyik deszkán lévő lyukaknak pontosan meg kell egyezniük a másik kettő furataival, amikor össze vannak kötve. Ezután negyven milliméteres tipliket kell ragasztani az első tábla furataiba, hogy azok szorosan ott üljenek. Ugyanezt kell tenni a betét egyik oldalán lévő lyukakkal is. Most összekapcsolhatja a laminált darabokat. Az egyik deszka végéből kilógó tiplik szabadon belépnek a másik lyukába
 3. Ezután meg kell mérnie a sarkok hosszát, és mindegyikük egyik oldalán meg kell jelölni a jövőbeni furatok közepét és pontjait, amelyeket fúróval kell fúrni. Két sarokban a lyukakat középen balra, a másik kettőnél jobbra kell elhelyezni.

  Furatok fúrása

  A sarkokban lyukakat fúrunk

 4. A teleszkópos vezetők két részből állnak, amelyek egyik része a másikba van helyezve és szabadon mozog benne. Szét kell választani és az alumínium sarokhoz kell csavarozni őket úgy, hogy a vezetők széles, rögzített része jobb oldalon lyukakkal a sarokhoz, a keskeny pedig a bal oldali lyukakkal ellátott sarokhoz legyen rögzítve.

  A vezetők egyes részeit a sarkokra kell vinni

  A vezetők egyes részeit a sarkokhoz rögzítjük, megjelöljük a furatokat és fúrunk

 5. A második teleszkópos sínt ugyanúgy össze kell kötni a második sarokpárral. Csak a vezetőket kell csavarozni a két fő laminátumdarabhoz önmetsző csavarokkal. Ebben az esetben a vezetők széles részeit az asztallap egyik részéhez, a keskenyeket a másikhoz kell rögzíteni. Így egy csúszó mechanizmust kapunk, amely lehetővé teszi, hogy jelentősen megnövelje az asztal területét, majd ha szükséges, és állítsa vissza a normál állapotába, ha már nincs szükség egy nagy asztalra.
  Sarokszerkezetek

  Sarokszerkezetek mozgatható és rögzített vezetőkkel

  A vezetők rögzítése a jobb és a bal oldalra

  A mozgatható oldalt a jobb oldalra, a rögzített oldalt az asztallap bal oldalára rögzítjük

 6. A szabadon csúszó asztal csak akkor kényelmes, ha a tulajdonosok kérésére megnő. Elkerülheti a spontán szétcsúszást, ha az asztallap minden olyan részére egyszerű zárakat helyez, amelyek együtt tartják az asztal felét. Az asztallap bal és jobb fele között további betét van tartva, nemcsak a négy tipli miatt, hanem a csúszó mechanizmus miatt is (amelyen fekszik), szorosan az asztalhoz csavarozva.

  Rögzítsen egy zárat az asztal mindkét oldalán

  Az asztal mindkét oldalán önmetsző csavarokkal rögzítjük a zárat

 7. Annak érdekében, hogy a lábakat az asztalhoz rögzítse, először az úgynevezett sarkakat kell rögzítenie a belső felületén, amelyekhez a lábakat ezután egyszerűen csavarják. A sarok 20 mm-es önmetsző csavarokkal van az asztallapra erősítve.
  A lábak rögzítése

  Önmetsző csavarokkal rögzítjük a lábakat az asztallapra

  Konyhaasztal megvásárolt lábakkal

  Konyhaasztal megvásárolt fém lábakon

Utolsó simítások

Összecsukható asztal

Egyszerű, kihúzható asztal króm lábakkal

Az ilyen kialakítású konyhai asztal esténként vagy egy ünnepi esemény (születésnap, házassági évforduló stb.) Központja lehet egy nagy család összejövetele. Maga a régi laminátum azonban aligha inspirálja az embereket egy hosszú lakomára. Más kérdés, ha kissé díszíted. Kiderült, hogy a laminált felületek némi kezelés után festhetők, sőt rá is festhetők. A kívánt hatás eléréséhez nagyon kevésre van szükség. Zárja le a pult végét egy élsávval, bármilyen színű legyen, csak a csúnya vég lezárása érdekében. Csiszolja a felületet csiszolópapírral, kezelje a horpadásokat gittel és fedje le akrilfestékkel. A festék bármilyen színű lehet: a fehértől a feketéig. Az asztal fekete háttérén egy virágképet alkalmaznak Zhostovo tálcák stílusában, egy csúszóasztalt, egy közönséges haszonelvű dolgot műalkotássá változtatva. A kézimunka mindig azzal a kockázattal jár, hogy művészetté válik, a mester, aki létrehozza, mindig az alkotó.

Példák a fekete háttér festésére

Példák a Zhostovo stílusú "Virágok" festésre fekete alapon

Előző

Következő